در آستانه فصل کشت پول کشاورزان را که ندادید ، قیمت سال آینده گندم هم نامعلومه ، منظورتان چیه؟

دولت قول داده بود که برای امسال شرایط خرید گندم کشاورزان را فراهم کند و با تعیین قیمت مناسب کشاورزان را ترغیب به کشت گندم کند و از آن طرف هم کشاورزان متعهد شده بودند که برخلاف سالهای گذشته تمام گندم تولیدی‌شان را به شرکت بازرگانی دولتی تحویل دهند.

روایت‌های مختلفی از نحوه خرید تضمینی گندم و ابهاماتی درباره قیمت خرید و تسویه‌حساب با گندمکاران وجود دارد و رفع‌نشدن آن‌ها ممکن است سال زراعی آینده را تحت تأثیر قرار دهد.

نه پول کشاورزان را تسویه کردید نه قیمت سال آینده گندم را اعلام ، منظورتان چیه؟
به گزارش اول فارس ، روایت‌های مختلفی از نحوه خرید تضمینی گندم و ابهاماتی درباره قیمت خرید و تسویه‌حساب با گندمکاران وجود دارد و رفع‌نشدن آنها ممکن است سال زراعی آینده را تحت تأثیر قرار دهد.

برخی گندمکاران از پرداخت مطالبات‌شان با ‌قیمت قبلی یعنی حدود ۱۲‌هزار تومان برای هر کیلو گندم خبر می‌دهند و می‌گویند به آنها گفته شده بناست مابه‌التفاوت آن در آینده پرداخت شود اما کشاورزان هزینه‌های برداشت را بر مبنای قیمت اعلامی ۱۵‌هزار تومان پرداخت کرده‌اند که این رقم هم پایین است و باید اصلاح شود. از طرفی برخی مسئولان از قیمت ۱۵‌هزار تومان دفاع می‌کنند و اصرار دارند در ۱۲روز باقیمانده تمامی مطالبات کشاورزان تسویه ‌شود، ولی آیا تسویه بدهی گندمکاران تا پایان شهریور بر اساس نرخ ۱۵‌هزار تومان خواهد بود یا ۱۲‌هزار تومان؟

اینکه گندم محصول استراتژیک و حیاتی هر کشوری است و با آغاز خشکسالی که در یک دهه اخیر اتفاق افتاده و آغاز جنگ اوکراین و روسیه خرید و واردات از این کشور دشوار شده، موضوعاتی است که همواره گفته می‌شود. طبیعی است در چنین شرایطی هر کشوری که امکان کشت گندم را دارد، باید از تمام ظرفیت‌هایش بهره گیرد تا بی‌نیاز از واردات بتواند قوت غالب مردم کشورش را تأمین کند. حال در چنین شرایطی برخی تصمیمات خام و غیرمنطقی می‌تواند به تولید این محصول مهم ضربه بزند و مخاطراتی را به‌ وجود بیاورد.
دولت سیزدهم در سال نخست شروع به کارش برای ترغیب گندمکاران و حمایت از آنها نرخ خرید تضمینی را به یک باره حدود ۴تا ۵‌هزار تومان افزایش داد و آن را به ۱۲ تا ۱۳‌هزار و ۵۰۰ تومان رساند، اما در سال دوم (۱۴۰۲-۱۴۰۱) هم نرخ خرید را شش ماه دیر‌تر اعلام و هم اینکه گندم را با قیمت‌های بسیار متفاوت و بازپرداخت طولانی از گندمکاران خریداری کرد.
12 روز دیگر فصل کاشت گندم در مناطق مختلف کشور آغاز می‌شود. در شرایط عادی باید گندمکاران تا اواسط تابستان پول گندم سال گذشته را دریافت و در شهریورماه با تعیین نرخ خرید تضمینی گندم برای سال زراعی آتی، خود را برای آغاز فصل کاشت آماده می‌کردند.
شواهد و قرائن حاکی است شرایط عادی نیست، چون نه طلب گندمکاران تسویه شده و نه دولت نرخ خرید سال آینده را اعلام کرده است. در چنین شرایط بی‌ثباتی نمی‌توان انتظار داشت در محصول استراتژیکی مثل گندم به خودکفایی برسیم یا اینکه گندم کشور به خارج از مرز‌ها قاچاق نشود.
در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ دولت نرخ خرید تضمینی گندم را در فروردین ماه امسال همزمان با آغاز فصل برداشت گندم اعلام کرد و در شرایطی که انتظار می‌رفت قیمت ۱۷ تا ۱۸‌هزار تومانی تعیین شود، قیمت گندم در مقایسه با سال گذشته افزایش اندکی داشت و به ۱۵‌هزار تومان افزایش یافت. در عمل آنچه اتفاق افتاد، بسیار متفاوت بود. نخست اینکه مراکز خرید گندم در مناطق مختلف کشور کف قیمت که ۱۲‌هزارو۵۰۰‌تومان بود، گندم را از کشاورزان خریداری کردند و به بهانه اینکه هنوز قیمت‌ها ابلاغ نشده، به اصطلاح وعده سرخرمن دادند و پرداخت مابه‌التفاوت قیمت گندم را به آینده موکول کردند.
در ماه‌های گذشته اخبار و روایات متفاوتی از روند خرید تضمینی منتشر شد. برخی می‌گفتند بیش از دو سال است دولت یارانه بذر و کود گندمکاران را نپرداخته، برخی از نرخ نهایی خرید و طلب‌شان از دولت ابراز بی‌اطلاعی می‌کردند و برخی دیگر همچنان به افزایش قیمت نرخ خرید تضمینی امید داشتند. اکنون که کمتر از دو هفته تا پایان شهریور مانده، دولت وعده داده است تا پایان این ماه تمامی طلب گندمکاران تسویه می‌شود، اما گندمکاران که دست‌شان برای آغاز سال زراعی جدید بسته است و نقدینگی برای بذر، سم و کود ندارند، بر سر دوراهی کاشت گندم مانده‌اند. موضوع مهم دیگر این است که آیا تسویه بدهی بر مبنای کیلویی ۱۵‌هزار تومان است یا ۱۲‌هزار تومان ؟ زیرا آنچه از گوشه و کنار کشور شنیده می‌شود حاکی است گندم اغلب تولیدکنندگان با کف قیمت حدود ۱۲‌هزار تومان خریداری شده و زمان تسویه بدهی آنها هنوز مشخص نیست.
به رغم تمام مخاطرات آماری که دولت از خرید تضمینی امسال منتشر کرده، رکورد ۱۰میلیون تن است، اما اگر تسویه بدهی گندمکاران بر اساس قیمت واقعی ۱۵هزار تومان در ۱۰روز آتی اتفاق نیفتد و نرخ منطقی در همین روزهای باقی مانده اعلام نشود، ممکن است تولید نزولی شود و دولت به واردات با قیمت‌های گزاف تن دهد؛ همان اتفاقی که در سال۱۴۰۰ با پایان یافتن دولت تدبیر به وقوع پیوست و دولت سیزدهم نیامده، واردات گندم را کلید زد.
دفاع تعاون روستایی از نرخ ۱۵‌هزار تومانی گندم
هدف از ایجاد تعاون روستایی، ساماندهی تشکلی برای حمایت از حقوق کشاورزان بود که به تدریج ماهیتش تغییر کرد و به مدافع سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی تبدیل شد. معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی با دفاع از تصمیم شورای قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی در تعیین نرخ ۱۵‌هزار تومان برای هر کیلوگرم گندم در فصل زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ این رقم را منصفانه و کاملاً کارشناسی‌شده عنوان می‌کند و می‌گوید: دولت نرخ خرید را بموقع اعلام کرد و قیمتی که امسال برای گندم تعیین شد، رقمی درست، پخته و کارشناسانه بود که در جلسات متعدد شورا روی آن بحث شده بود.

به کدام زمین های کشاورزی مجوز ساخت و ساز داده می شود؟

مرتضی معتمد که ظاهراً از زمان اعلام نرخ خرید تضمینی بی‌اطلاع است، در گفت‌وگو با رسانه ملی از هزینه‌های جانبی و یارانه دولت بابت نگهداری، حمل، آسیابانی و مراحل تبدیل به آرد و نان سخن گفته و می‌افزاید: چیزی که اعلام شد ۱۵ [هزار]تومان است. در واقع ۱۳هزارو۵۰۰ بود، ‌هزارو۵۰۰ تومان هم یارانه نهاده‌های کشاورزی [که جمعاً]می‌شود ۱۵‌هزار تومان. کلی هزینه حمل، نگهداری، افت، کسری، حواله‌ای و جابه‌جایی و آسیاب و آسیابانی پرداخت و در نهایت با یک قیمت خیلی نازل، به نانوا فروخته می‌شود. حدود ۱۴۵همت تا ۱۵۰همت برای خرید گندم و نگهداری هزینه می‌کنیم و نهایتاً ۷همت نصیب دولت می‌شود. در واقع این همان یارانه‌ای است که دولت به مصرف‌کننده برای آرد و نان یارانه می‌دهد.

می دانید اگر قورمه سبزی پیشتان تلخ شد بایدچکار کنید ؟

نکته قابل توجه در مصاحبه معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی یارانه‌ای است که دولت بابت نان می‌دهد و پرداخت این یارانه هیچ ارتباطی به حق مسلم تولیدکنندگان گندم ندارد، ضمن اینکه این سازمان باید از منافع کشاورزان دفاع کند نه از دولت.
روز‌های باقیمانده از شهریورماه فرصت مناسبی است، هم رقم خرید گندم از کشاورزان در سراسر کشور شفاف‌سازی و هم اینکه ضمن تسویه‌ طلب گندمکاران نرخ خرید سال آینده نیز اعلام شود تا کشاورزان با برنامه درستی وارد فصل کاشت شوند. علاوه بر این میزان بذر، کود و سمی که وزارت جهاد کشاورزی مدعی است به صورت حمایتی و یارانه‌ای تخصیص داده اعلام شود تا حقی از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی تضییع نشود. در این صورت امید است به وعده خودکفایی گندم در سال زراعی آتی برسیم.منبع “روزنامه جوان”

چه تعداد بامبو برای خوش شانسی در خانه نگهداری کنیم؟

سریعا از مطالب و اخبار اول فارس آگاه شوید

اشاره 1

 ورود به کانال تلگرام 

 ورود به کانال واتساپ 

 ورود به کانال ایتا

 ورود به کانال سروش 

ورود به کانال روبیکا

 ورود به کانال بله 

مطالب مرتبط

قیمت خرید تضمینی ۱۱ محصول اساسی کشاورزی اعلام شد

زمان قطعی پرداخت پول گندم کشاورزان مشخص شد

وعده جدید به کشاورزان: پرداخت بخشی از پول گندم تا پایان هفته

نظرات