امیر هوشنگ ابتهاج :

سایه نویسنده ” حافظ به سعی سایه ” درگذشت

امیر هوشنگ ابتهاج متخلص به سایه، شاعر بلند آوازه ایران در ۹۵ سالگی درگذشت. این خبر را یلدا ابتهاج دختر سایه در صفحه شخصی اش منتشر کرد. امیر هوشنگ ابتهاج متخلص به سایه، شاعر بلند آوازه ایران در ۹۵ سالگی درگذشت. این خبر را یلدا ابتهاج دختر سایه در صفحه شخصی اش منتشر کرد. سایه […]

امیر هوشنگ ابتهاج متخلص به سایه، شاعر بلند آوازه ایران در ۹۵ سالگی درگذشت. این خبر را یلدا ابتهاج دختر سایه در صفحه شخصی اش منتشر کرد.
هوشنگ ابتهاج
امیر هوشنگ ابتهاج متخلص به سایه، شاعر بلند آوازه ایران در ۹۵ سالگی درگذشت. این خبر را یلدا ابتهاج دختر سایه در صفحه شخصی اش منتشر کرد.

سایه روز یکشنبه ۶ اسفند ۱۳۰۶ شمسی در رشت متولد شد. او دوره تحصیلات دبستان را در رشت و دبیرستان را در تهران گذراند و در همین دوران اولین دفتر شعر خود را با نام نخستین نغمه‌ها منتشرکرد.

امیر هوشنگ ابتهاج در جوانی دلباخته دختری ارمنی به نام گالیا شد که در رشت ساکن بود و این عشق دوران جوانی دست‌مایه اشعار عاشقانه‌ای شد که در آن ایام سرود. بعدها که ایران غرق خون‌ریزی و جنگ و بحران شد، ابتهاج شعری به نام (دیرست گالیا…) با اشاره به‌همان روابط عاشقانه‌اش در گیر و دار مسائل سیاسی سرود.

سایه در سال ۱۳۴۶شمسی به اجرای شعرخوانی بر آرامگاه حافظ در جشن هنر شیراز می‌پردازد که باستانی پاریزی در سفرنامه معروف خود (از پاریز تا پاریس) استقبال شرکت‌کنندگان و هیجان آن‌ها پس از شنیدن اشعار سایه را شرح می‌دهد و می‌نویسد که تا قبل از آن هرگز باور نمی‌کرده‌است که مردم از شنیدن یک شعر نو تا این حد هیجان‌زده شوند.
ابتهاج از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۶ شمسی پس از کناره‌گیری داوود پیرنیا، سرپرست برنامه گل‌ها در رادیوی ایران و پایه‌گذار برنامه موسیقایی گلچین هفته بود. تعدادی از غزل‌ها، تصنیف‌ها و اشعار نیمایی او توسط موسیقی‌دانان ایرانی نظیر محمدرضا شجریان، علیرضا افتخاری، شهرام ناظری، حسین قوامی و محمد اصفهانی اجرا شده‌است. تصنیف خاطره‌انگیز تو ای پری کجایی و تصنیف سپیده (ایران ای سرای امید) از اشعار سایه است.

سایه بعد از حادثه میدان ژاله در ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ به ‌همراه محمدرضا لطفی، محمدرضا شجریان و حسین علیزاده، به‌نشانه اعتراض از رادیو استعفا داد. ابتهاج مدتی به‌عنوان مدیر کل شرکت دولتی سیمان تهران به‌کار اشتغال داشت.

از مهم‌ترین آثار هوشنگ ابتهاج تصحیح او از غزل‌های حافظ است که با عنوان «حافظ به سعی سایه» نخستین بار در ۱۳۷۲ شمسی توسط نشر کارنامه به‌چاپ رسید و بار دیگر با تجدیدنظر و تصحیحات تازه منتشر شد. سایه سال‌های زیادی را صرف پژوهش و حافظ‌شناسی کرده که این کتاب حاصل تمام آن زحمت‌هاست که سایه در مقدمه آن را به همسرش پیشکش کرده‌است.

سرانجام پس از ۹۵ سال عمر پر ثمر امیرهوشنگ ابتهاج به تعبیر دخترش یلدا با هفت هزارسالگان سربه سر شد.

مطالب مرتبط

بازدید از آرامگاه حافظ در شیراز یک هفته رایگان است

مترو شیراز به ۵۰۰ متری حافظیه رسید/گورستان هزارساله شیرازی ها تخریب می‌شوند؟ حفر بدون مجوز تونل تا آرامگاه!

قطع سرو زیبای آرامگاه حافظ در شیراز+فیلم

نظرات