نکاتی که باید درباره استفاده درست از آرام پز بدانید

روش تهیه غذا و وسیله ای برای پخت آن استفاده می شود بسیار اهمیت دارد و در سلامتی ما تاثیر بسیاری دارد.در دوران قدیم برای پخت غذا از ظروف قدیمی استفاده میکردند اما در دوران امروزی این ظروف جای خود را به آرام پزها و زودپزها داده تا پخت غذا با سرعت انجام شود .در […]

روش تهیه غذا و وسیله ای برای پخت آن استفاده می شود بسیار اهمیت دارد و در سلامتی ما تاثیر بسیاری دارد.در دوران قدیم برای پخت غذا از ظروف قدیمی استفاده میکردند اما در دوران امروزی این ظروف جای خود را به آرام پزها و زودپزها داده تا پخت غذا با سرعت انجام شود .در این مطلب نکاتی درمورد آرام پز بیان می کنیم که حتما به کارتان می آید.

نکات استفاده از آرام پز

آرام پز
یک آرام پز می تواند زندگی را با آسایش بیشتری همراه کند. مواد غذایی را قبل از بیرون رفتن از خانه در آن بریزید و بعد از بازگشت، غذای جا افتاده تحویل بگیرید. ‏
آرام پز مواد غذایی را به آهستگی و در حرارت کم ـ معمولاً بین ۷۵ تا ۱۳۵ درجه سانتی گراد ـ می پزد. حرارت کم موجب می شود که قطعات گوشت حتی اگر گوشت بسیار عالی هم نباشد، نرم و خوش خوراک شود و آب کمتری از دست بدهد‎.‎

یک آرام‌پز چگونه کار می‌کند؟

  • چوب سرامیک درون آرام‌پز بر روی جسمی لطیف قرار دارد.
  • شما طبق معمول مواد اولیه غذا را آماده می‌کنید و آنها را درون آرام‌پز می‌ریزید.
  • بسته به نوع گوشتی که استفاده می‌شود و همچنین تنظیمات (درجه حرارت و کم یا زیاد)، می‌توانید هنگامی که سر کار هستید یا شب قبلش، بگذارید غذایتان بپزد و پس از چند ساعت، یک غذای تازه و داغ بخورید.

زودپز
زودپز وسیله ای کاراتر است و به دلیل افزایش حرارت و کاهش زمان پخت و حفظ آب درون مواد غذایی بهترین وسیله ای است که برای پخت غذا می توان از آن استفاده کرد. زودپزها غذا را نرم و لذیذ می پزند، با مصرف کمترین میزان انرژی. به همین جهت، استفاده از آنها به هر شکلی به صرفه است. اما باید احتیاط کافی را در استفاده از زودپز به کار ببندید.‏‎ ‎هنگام خرید زودپز از فروشنده بخواهید تا طرز استفاده صحیح از محصول را به طور کامل به شما آموزش دهد‎.‎‏ قبل از استفاده هم دستورالعمل و دفترچه راهنمای محصول را به دقت بخوانید‎.‎
زود پزهای مجهز به قفل ایمنی را انتخاب کنید و ‏‎ ‎پس از اتمام پخت و خاموش کردن شعله گاز سوپاپ اطمینان را برای خروج بخار آزاد کنید‎.‎

یک زودپز چگونه کار می‌کند؟

  • زودپزها با استفاده از بخار فوق‌العاده گرم، محیطی با فشار بالا ایجاد می‌کنند که شبیه به آرام‌پز عمل می‌کند، اما بسیار سریع‌تر از آن است.
  • به یاد داشته باشید، اگر بخواهید محتویات داخل آن را بررسی کنید و درش را باز کنید، باید دوباره آن را روی فشار کامل بگذارید که به این صورت ممکن است کمی بیشتر طول بکشد.
  • اجاق گرمکن بیشتر زودپزها، در بالای آنها قرار دارد، بنابراین باید مراقب آنها باشید (معمولاً آرام‌پزها به نظارت کمتری نیاز دارند).

آرام پز یا زودپز کدام نوع برای طبخ غذا بهتر است؟
آرام پز کردن روش خوبی برای پخت غذا مخصوصا برای افرادی که زمان کافی برای پخت و پز ندارند، محسوب می شود. هنگام پخت مواد غذایی با آرام پز به علت حرارت دادن بیش از حد ترکیب های موجود در غذا برخی از ویتامین های موجود در آن ها مانند ویتامین C تخریب می شود اما پروتئین، فیبر یا حتی برخی ویتامین های مقاوم تر مانند ویتامین های گروه Bکه مقاوم تر هستند ، تخریب نمی شوند و ترکیب های موجود در مواد غذایی مانند ترکیب های موجود در گوشت ها، حبوبات یا حتی سبزی ها به آب خورش وارد می شوند بنابراین مصرف آب خورش ها می تواند حجم بالایی از ریز مغذی ها و درشت مغذی ها را به بدنمان برساند.

در زودپزها به دلیل کوتاهی مدت زمان پخت غذا تخریب ویتامین‏ها کاهش می یابد و خواص غذاها تا حدود زیادی حفظ می شود اما درجه حرارت و فشار بالای زودپز باعث تخریب سریع‏تر ویتامین‏ها می‏شود.

در حالت کلی در زودپز اثر مخرب بر ویتامین‏ها حین طبخ غذا کمتر است زیرا غذا در زودپز سریع‏تر پخته می‏شود و ترکیب‏های آن کمتر در معرض هوا قرار می‏گیرند. کاربرد دیگ زود پز در حفظ ویتامین C در میوه ها و سبزی ها و نیز کاهش زمان پخت مناسب است.

نکات استفاده از آرام پز

آنچه باید درباره استفاده درست از آرام پز بدانید

۱-آرام پزهای دارای ظرف سرامیک

آرام پزهای دارای ظرف سرامیک خیلی آسان تمیز می شوند و شما می توانید غذای آماده شده در آن را در یخچال قرار دهید و در زمان مناسب بخورید.

۲-درب ظرف آرام پز را بسته نگه دارید

برای جا افتادن انواع خورش و پخت آن در ظرف آرام پز باید طوری باشد که بخار از آن خارج نشود و دمای پخت، ثابت باقی بماند پس درب ظرف را بسته نگه دارید. باز کردن درب ظرف برای اینکه “نگاهی به آن بیاندازید” زمان پخت را به تاخیر می اندازد زیرا دوباره برای اینکه غذا به درجه حرارت قبل برسد به حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد و این تاخیر با هر بار برداشتن درب ظرف تکرار می شود.

۳-جلوگیری از فاسد شدن غذا در آرام پز

برای اینکه غذا درون آرام پز فاسد نشود باید درجه آرام پز کم باشد تا غذا به آرامی و بدون نیاز به رسیدگی در آن تهیه شود .

۴-طریقه امتحان آرام پز برای پخت غذای سالم

برای اینکه مطمئن شوید درجه حرارت برای غذایی که می پزید ، سالم و مطمئن است ، ۲ لیتر آب نیم گرم درون آرام پز بریزید سپس آن را به مدت ۸ ساعت روی درجه پایین بگذارید و با دماسنج سریع دمای آب را اندازه گیری نمایید . در این کار تاخیر نداشته باشید زیرا به محض برداشتن در ظرف، دما به سرعت کاهش پیدا می کند.

دمای آب باید ۸۵ درجه سانتی گراد باشد . اگر دما از این حد بیشتر باشد، به این معنی است که اگر غذا را ۸ ساعت و بدون هم زدن در آن بپزیم، غذا بیش از حد پخته می شود و یا آب خود را از دست می دهد. اگر حرارت آب کمتر از ۸۵ باشد، یعنی آرام پز شما به دمای مناسب نمی رسد و امکان فاسد شدن غذا در آن وجود دارد‎.

۵-غذا را در آرام پز داغ نکنید

نباید برای داغ کردن دوباره غذا از آرام پز استفاده نمایید . غذای باقیمانده را دو ساعت پس از پخته شدن در ظروف کم عمق درب دار قرار داده و در یخچال بگذارید و برای داغ کردم مجدد آن از اجاق گاز یا ماکرویو استفاده کنید .

۶-پر کردن آرام پز

ظرف آرام پز را بیشتر از دو سوم گنجایش پر نکنید و هیچ گاه نباید کمتر از نصف آن پر کنید‎.‎

۷-زمان پخت مواد غذایی در آرام پز

در آرام پز گوشت و مرغ سریعتر از سبزیجات می پزد پس بهتر است ابتدا سبزیجات را در ته و دور ظرف قرار دهید و سپس گوشت را اضافه کنید و روی مواد مایعی مانند آب، آب گوشت یا مرغ یا سس بریزید .

۸-غذاهای آب دار را در آرام پز بپزید

غذاهایی که در آرام پز می پزید باید دارای مایعات و به قولی آب دار باشند. غذاهایی مانند سوپ، خوراک لوبیا، تاس کباب و.. انتخابهای مناسبی هستند.

۹-استفاده از آرام پز بهترین روش برای پخت گوشت

به علت استفاده از درجه حرارت پایین، پروتئین فقط اندکی منعقد شده، آب کمتری از دست داده و بنابراین قابل هضم ترین شکل خود را داراست. پخت غذا های پروتئینی مانند گوشت درون آرام پز موجب می شود که غذاها ترد باشند زیرا کلاژن محلول می شود؛ بنابراین بهترین روش پخت مناسبی برای گوشت های سفت است.

  • درون آرام پز گوشت تازه یا آب شده بریزید و هرگز گوشتی را که هنوز یخ زده است به کار نبرید.
  • گوشت را به اندازه های درشت خرد نکنید و آن را در قطعات کوچک خورشتی یا ریز خرد یا ورقه کنید.
  • مرغ را درسته در ظرف قرار ندهید و آنرا به قطعات کوچکتر تقسیم کنید.
  • در ساعت اول گوشت را با درجه بالا بپزید و سپس درجه حرارت را کم کنید. این گونه آرام پز سریع داغ شده و به تدریج حرارت آن به اندازه مناسب پایین می آید.

۱۰-قطع برق حین پخت غذا با آرام پز
در صورتی که در نبود شما و در حین پخت غذا با آرام پز، برق قطع شده بود ، حتی اگر غذا سالم بود آن را دور بریزید.در صورت بودن در منزل اگر حین پخت غذا با آرام پز برق قطع شد ، سریع مواد غذایی را به داخل قابلمه بریزید و باقی مراحل پخت را روی اجاق گاز یا فر انجام دهید.

اگر هنگام قطع برق در خانه بودید و از پخته بودن غذا اطمینان داشتید، غذا تا ۲ ساعت در داخل آرام پز خاموش سالم باقی میماند.

 

مطالب مرتبط

آنچه که باید درباره استفاده درست از آرام پز و زودپز بدانید

نظرات