ارث از جمله مهمترین مباحث حقوقی است که چالشهای بسیار زیادی پیرامون آن وجود دارد. وقتی فردی فوت میکند وراث وی از اموال به جا مانده از او ارث میبرند.ارث به کلیه اموال، عنوانها، بدهیها، حقوق و وظایف شخص پس از مرگش گفته میشود که به شخص دیگری منتقل میگردد. ارث به مدت طولانی نقش اساسی در جوامع بشری داشتهاست. مجموعه قوانین انتقال ارث در جوامع مختلف متفاوت و در طول زمان تغییرات بسیاری کردهاست.
به گزارش اول فارس، ارث از جمله مهمترین مباحث حقوقی است که چالشهای بسیار زیادی پیرامون آن وجود دارد. وقتی فردی فوت میکند وراث وی از اموال به جا مانده از او ارث میبرند.
ارث یکی از رایجترین حقوقی است که پس از فوت افراد به ورثه او تعلق میگیرد. بر اساس قانون چند دسته میتوانند از ارث فرد متوفی استفاده کنند و آنها به طبقات مختلف سببی و نسبی تقسیم میشوند.
طبقه اول: پدر، مادر، فرزندان، نوادگان و فرزندان آنها؛ طبقه دوم: پدربزرگ، مادربزرگ، برادر و خواهر و فرزندان آنها؛ طبقه سوم: عمه، عمو، خاله، دایی و فرزندان آنها. البته اگر طبقه اول وجود داشته باشد، طبقات دوم و سوم ارثی نخواهند برد.
اما به این ارث بر اساس قانون میزان مشخصی مالیات هم میخورد؛ وارثان باید فهرستی از اموال منقول و غیرمنقول باقیمانده تهیه کنند، سپس یکی از وراث باید به اداره دارایی مراجعه کند تا تکلیف مالیات بر ارث مشخص شود و میزان مالیات بر ارث در خصوص اموال غیر منقول ۵ درصد و اموال منقول ۲ درصد است.
اگر پدر یا مادری فوت کند و غیر از فرزندان، وارث دیگری در طبقه اول ارث نداشته باشد، اگر همه دختر باشند یا همه پسر باشند، تمام اموال بین آنها به طور مساوی تقسیم میشود.
ارث در چه صورتی به دولت میرسد؟
اما شاید جالبترین نکته ارث جایی باشد که فرد متوفی جز همسر خود هیچ خویشاوند دیگری نداشته باشد و در این صورت اگر تنها وارث مرد همسر خود باشد، ارثیه زن فقط یک چهارم اموال شوهر میشود و مابقی اموال شوهر که هیچ وارثی ندارد به نفع دولت ضبط میشود.
اگر تعداد همسران یک مرد بیش از یکی باشد، همان میزان ارث که برای زن مشخص شده به طور مساوی بین آنها تقسیم میشود یعنی در نهایت سهم کمتری به زنان میرسد.
بر اساس قانون نوزاد هم دارای حق ارث میشود، البته ارث جنین و نوزاد هم دارای شرایط مخصوص به خود است. شرط وراثت، زندهبودن در حین فوت مورث است. نوزاد در صورتی ارث میبرد که زنده متولد شود؛ اگر نوزاد مرده به دنیا بیاید از ارث محروم میشود. حیات حمل پس از تولد، حتی در یک لحظه، برای ارث بردن او کافی است.
ارث فرزندخوانده از جمله مواردی است که در قانون به آن اشاره شده است. زیرا فرزندخواندگی از جمله مسائلی است که برخی از خانوادههای که صاحب فرزند نمیشوند با آن مواجه هستند. به همین دلیل در قانون، مقررات خاصی برای حفظ حقوق کودک و آسانتر کردن مراحل فرزندخواندگی در نظر گرفته شده است.
ارث فرزندخوانده
طبق قانون باید شرایطی وجود داشته باشد تا افراد از یکدیگر ارث ببرند. یکی از مهمترین شروط برای ارثبردن وجود رابطه خونی و نسبی یا رابطه زوجیت است. در غیر این صورت افراد دیگر ارث نمیبرند؛ بنابراین باتوجهبه قوانین، ارث فرزندخوانده وجاهت قانونی ندارد.
از نکات مهمی که باید ذکر کنیم آن است که بعد از فوت فرد، اولین قدم برای مراحل تقسیم ارث، گرفتن گواهی انحصاروراثت است و در انحصاروراثت فرزندخوانده جایگاهی ندارد؛ چون جز ورثه محسوب نمیشود. موضوع جالب آن است که اگر حتی فرزندخوانده را در شناسنامه شخصی ثبت کنند نیز باز هم از ارث محروم است.
در چه صورتی فرزندخوانده ارث میبرد؟
سرپرست در زمان حیات، مال یا اموالی به نام فرزندخوانده منتقل کند.
وی در وصیتنامه خود ذکر کند که اموال به تملک فرزندخوانده درآید. یعنی اینکه وصیت کنند بعد از فوت آنها اموال به فرزندخوانده تعلق بگیرد. البته وصیت تا یکسوم اموال فقط دارای وجاهت قانونی است.
فرزندخوانده ارث نمیبرد؛ اما سرپرستان او میتوانند بهعنوان صلح یا بخشش مالی به او واگذار کنند.
نکته مهم آن است که شایانذکر است که در صورت فوت فرزندخوانده، سرپرست نیز از او ارث نمی برد.
ناشناس
تاریخ : ۲۴ - خرداد - ۱۴۰۲
دولت چرا باید بخشی ببره؟ کم مالیات گرفته از زنده ها
ناشناس
تاریخ : ۲۴ - خرداد - ۱۴۰۲
ادم زحمت بکشه ارثش دولت اسلامی ببره والله خوبه