تیتر اولهواشناسی و محیط زیست

هیچ کس نمی‌داند چرا میلیون‌ها ماهی‌ رودخانه کر یک مرتبه مُردار شدند؟

‌حدود ٢٠ روز از مرگ دسته‌جمعی میلیون‌ها قطعه ماهی در رودخانه کُر در استان فارس می‌گذرد اما هنوز علت این اتفاق اعلام نشده است.

رودخانه کر

به گزارش اول فارس ، آنطور که کارشناسان تخمین‌ زده‌اند حدود پنج میلیون قطعه ماهی اواسط آذر ماه در بستر رودخانه کُر استان فارس تلف شده اند.

‌چندی پیش محیط‌ زیست استان فارس اعلام کرد نمونه‌برداری‌های لازم برای کشف علت این رخداد در حال انجام است اما هنوز نتیجه آن مشخص نیست.

‌افکارعمومی، شهروندان طبیعت دوست و دوستداران محیط‌زیست اما به‌دنبال پاسخ قانع کننده‌ای از سوی متولیان امر هستند و عنوان می‌کنند دلیل یا دلایل مرگ ماهی در رودخانه کر باید هرچه سریع‌تر مشخص شود.

معاون محیط‌زیست انسانی اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست فارس با بیان اینکه یک سری سنجش‌ها در رابطه با تلف شدن ماهی‌ها در رودخانه کر انجام گرفته است، می‌گوید: در این سنجش‌ها تحلیل‌هایی هم وجود دارد و جهت ارائه گزارش و پیگیری قضایی نیازمند مستندات کافی هستیم؛ از همین رو منتظر نتیجه نمونه‌برداری لاشه ماهی و دلایل اتلاف آن‌ها از سوی دامپزشکی استان خواهیم بود.

‌قاسم نهاوندی  با اشاره به اینکه در صورت انطباق نتیجه تحلیل‌های محیط‌زیست با دامپزشکی، اقدام به ارائه گزارش خواهیم کرد، می‌افزاید: در حال حاضر ترجیح ما بر این است تا زمانی که از همه جوانب مطمئن نباشیم اظهار‌نظری نکنیم.

دامپزشکی دلیل تلف شدن ماهی را مشخص می‌کند

‌معاون محیط‌ زیست انسانی اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست فارس با بیان اینکه تلف شدن ماهی‌های رودخانه کر هر دلیلی می‌تواند داشته باشد، ادامه می‌دهد: زمانی که آبزیان در یک اکو سیستم از بین می‌روند و تلف می‌شوند این اتفاق ناگوار دلایل زیادی مانند ورود مواد شیمیایی، کاهش اکسیژن آب، ورود سموم و … دارد.

‌نهاوندی در ادامه با اشاره به اینکه دامپزشکی به‌عنوان نهادی که در حال آزمایش بر ماهی تلف شده باید دلیل از‌ بین‌ رفتن را مشخص کند، بیان می‌کند: در صورتی که دلیل از‌ بین‌ رفتن ماهی‌ها توسط دامپزشکی مشخص شود مسیر زیادی از این راه پیموده شده است.‌

ماهی های رودخانه کر

پساب و فاضلاب پتروشیمی شیراز وارد رودخانه کر نمی‌شود

‌وی معتقد است پساب و فاضلاب پتروشیمی شیراز وارد رودخانه کر نمی‌شود و تاکید می‌کند: پتروشیمی شیراز به‌هیچ‌عنوان حق تخلیه پساب و فاضلاب در رودخانه کر را ندارد؛ این شرکت ۱۰ واگن تبخیری دارد که فاضلاب وارد این بخش می‌شود.

معاون محیط‌زیست انسانی اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست فارس با اشاره به اینکه فاضلاب و پساب پتروشیمی شیراز در ۳۰ الی ۴۰ سال گذشته وارد رودخانه کر می‌شد، خاطرنشان می‌کند: با پیگیری‌های محیط‌زیست از این اتفاق جلوگیری شد و پتروشیمی شیراز موظف شد استخر‌های بزرگ تبخیری ایجاد کند تا پساب‌ها وارد این بخش شده و به حوضچه‌های بعدی منتقل شوند.

نهاوندی می‌گوید: پتروشیمی شیراز حدود ۱۰ حوضچه بزرگ جهت ورود پساب دارد، اما اگر این شرکت به هر دلیلی فاضلاب را در رودخانه کر تخلیه کرده باشد به‌صورت قضایی با آن‌ها برخورد خواهیم کرد.

ماهی مردار

منتظر نتیجه سم شناسی ماهی های تلف شده هستیم

یک کارشناس محیط زیست نیز درباره تلف شدن ماهی های رودخانه کر می گوید: طی بازدید های صورت گرفته نمونه ماهی ها به آزمایشگاه سم شناسی ارسال  شدند و در حال حاضر منتظر نتیجه این آزمایش ها هستیم.

این کارشناس رسمی دادگستری در موضوع محیط زیست  می‌افزاید: هنوز منتظر نتیجه سم شناسی ماهی های تلف شده توسط اداره سم شناسی و شیلات هستیم و به محض دریافت نتیجه تا چند روز آینده گزارش را به دادگستری اعلام خواهیم کرد.

وی  با بیان اینکه عوامل متعدد و پیچیده‌ای در اتلاف ماهی های رودخانه کر دخیل هستند، عنوان می‌کند: پتروشیمی شیراز تا بند فیض آباد یعنی مکانی که ماهی ها تلف شده اند، حدود ۴۰ کیلومتر فاصله دارد؛ در این مسیر زمین های کشاورزی زیادی نیز وجود دارد و جریان رودخانه هم خیلی قوی نیست.

امکان دارد سم یا مواد دیگر از نقاط متفاوت وارد رودخانه شده باشند

وی ادامه می دهد: با توجه به اینکه مقدار کمی آب در رودخانه وجود داشته است، امکان دارد سم یا مواد دیگر از نقاط متفاوت وارد رودخانه شده باشد.

این کارشناس محیط زیست تصریح می‌کند: دلایل دیگری مانند آلودگی آب، کارخانه پتروشیمی و فاضلاب‌هایی که در این رودخانه وارد می شود می تواند در اتلاف ماهی های رودخانه کر نقش پر رنگی داشته باشد؛ اما تا نتیجه سم شناسی به دست ما نرسد نمی توان درباره آن اظهار نظر قطعی انجام داد.

وی می افزاید: ممکن است عوامل طبیعی و انسانی نیز در موضوع اتلاف ماهی ها دخیل باشند.

مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت پتروشیمی هم در خصوص تلف شدن ماهی های رودخانه کر می‌گوید: در وهله  اول این موضوع باید یادآوری شود که تولید در پتروشیمی شیراز از اوایل آذر تاکنون با توجه به محدودیت های گازی متوقف است.

داراب قنبری می افزاید: پتروشیمی شیراز برای انباشت پساب های خود حدود ۱۰ حوضچه تبخیری دارد که حجمی بالای ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب است و به میزان کافی فضا برای انباشت پساب این شرکت وجود دارد .

وی با اشاره به اینکه پتروشیمی شیراز در حوزه زیست محیطی مسئولیت‌پذیر و دغدغه مند است، عنوان می‌کند: تنها فاضلاب شهری شهر مرودشت است که از پل خان عبور می کند و پساب پتروشیمی شیراز در این رودخانه جریان ندارد.منبع:ایلنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا