هیچ گزارشی از انتقال آب دریا به استان فارس ارائه نداده اند

عملیات اجرایی خط انتقال آب خلیج فارس در حالی برای بخش شرب و صنعت در استان فارس آغاز شده است که ابهاماتی در خصوص توجیه اقتصادی، قیمت تمام شده آب و هزینه راه اندازی و تاسیسات در کنار مشکلات زیست محیطی حوزه خلیج فارس همچنان نگرانی ها و مخالفت هایی در این خصوص به همراه دارد.

ایلنا: درحالی از چند سال گذشته موضوع انتقال آب دریا به مناطق صنعتی و حتی شرب در برخی از شهرها مطرح است که به گفته نماینده شیراز و زرقان در مجلس خط انتقال آب فارس مجزا بوده و از ۱۲ قسمت پیش‌بینی شده که ۶ قسمت آن واگذار و فعال شده است.

جعفر قادری می گوید: عملیات اجرایی انتقال آب خلیج فارس به فارس یک الی دو سال است که شروع شده و امید است ظرف سه سال آینده آب خلیج‌فارس به استان برسد.

براین اساس گفته شده است که تمام واحدهای صنعتی که در استان مجوز می‌گیرند، مجوز برداشت آب از رودخانه‌ها و چاه‌ها ندارند و تنها می‌توانند از طرح انتقال آب خلیج فارس استفاده کنند به عنوان مثال مجوز احداث پالایشگاه پتروشیمی در اقلید در شورای توسعه برنامه‌ریزی استان مورد بررسی قرار گرفت و در آنجا شرط گذاشته شد که به هیچ عنوان حق استفاده از آب چاه کشاورزی ندارد و حق ندارد خودش مجوز حفر چاه اخذ کند و باید آب را از طرح مذکور تأمین کند.

طرح توجیه اقتصادی پروژه انتقال آب، تاثیر آن بر قیمت نهایی محصول و همچنین مباحث علمی و زیست محیطی در این حوزه از جمله محورهایی است که سید محمد جعفر ناظم السادات؛ استاد دانشگاه و رئیس مرکز پژوهش های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز در گفتگو با « ایلنا» به آن می پردازد.

انتقال آب دریا

هزینه بالای بخش صنعت و شرب با انتقال آب دریا

ناظم السادات با اشاره به این موضوع که انتقال آب از خلیج فارس و آب شیرین کردن در حوزه صنعت و شرب موضوعی گمراه کننده است که آب خلیج فارس برای مصرف خانوارها به صرفه باشد؛ عنوان می کند: اگر میزان مصرف آب هر خانوار۳۰ تا ۴۰ هزار تومان ماهانه باشد اگر بخواهد از آب دریا برای شرب استفاده شود این هزینه بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان ماهانه خواهد بود و نسبت به آبی که مصرف می کنیم از نظر کیفیت قابل مقایسه نیست.

وی با اشاره به اینکه هزینه انتقال آب از دریا بالا است و باید دید آیا این میزان هزینه معقول است یا نه، تصریح کرد: قطعا نسبت به آبی که در بخش های مختلف مصرف می شود قابل مقایسه نیست و نمی تواند نیازمان را برطرف کند.

به گفته ناظم السادات حتی در حوزه صنایع نیز آب دریا پاسخگو نیست و هر چیزی که تولید شود خیلی گران می شود.

وی ادامه می‌دهد: برای مثال در استفاده از صنعت فولاد و خودروسازی منجر به افزایش هزینه ها و در نهایت افزایش قیمت محصول می شود.

این استاد دانشگاه معتقد است آنچه در حوزه منابع آبی باید در پیش گرفته می شد مدیریت همان منابع اندک بود و باید با بهینه سازی کردن و مصرف مطابق با منابع آبی پیش می رفت و این درحالی است که ما همواره تنش آبی داریم.

هیچ گزارش علمی از انتقال آب دریا ارایه نشده است

رئیس مرکز پژوهش های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز  با اشاره به اینکه در حوزه انتقال آب از خلیج فارس مشکل دیگر این است که هیچ گزارش علمی تا به حال در خصوص انتقال آب از دریا نداشته ایم، تصریح می کند: موضوع دیگر هزینه و تکنولوژی انتقال آب است که آیا در برابر این هزینه انتقال آب به صرفه است  و اینکه آیا راه حل جایگزینی نیست.

اینها مواردی است که باید مکتوب باشد و قبل از اجرای طرح ابعاد و زوایای مختلف آن مشخص باشد.

وی ادامه می دهد: حتی زمانی که گزارش ارایه شد در نهایت باید مورد قبول مجامع علمی باشد و در مرحله بعد اجرایی شود تا در آینده با مشکلات ناشی از آن روبرو نباشیم.

انتقال آب دریا1

مشکلات زیست محیطی انتقال آب دریا پابرجاست

ناظم السادات با اشاره به اینکه نمونه های مختلفی از پروژه های ناموفق داریم مثلا  در روستاها شاهد کانال های سیمانی هستیم که همگی خشک شده است ، بیان می کند: اما اگر از قبل این بررسی وجود داشت که با مشکل کمبود آب روبرو می شویم این حجم از کار انجام نمی شد.

وی خاطرنشان می کند: به طور کلی معتقدم که نباید هزینه های هنگفت در حوزه انتقال آب از دریا شود و بعد از زمانی به این نتیجه برسیم که این کار منطقی و بصرفه نبوده است.

به گفته وی از طرفی محیط زیست خلیج فارس موضوع مهمی است که باید بررسی شود در این خصوص از نمایندگان مجلس خواسته ایم که گزارش علمی خود را ارائه دهند ولی همچنان گزارشی  مبنی بر توجیه اقتصادی و زیست محیطی این پروژه ارسال نشده است.

به گفته وی اینکه هزینه هر متر مکعب آب چقد است و چقدر بر روی قیمت محصول نهایی تاثیر دارد موضوع مهم دیگری است و همچنین با برداشت اب از خلیج فارس شوری اب چند برابر می شود و خشک سازی دریا را درپی دارد.

ناظم السادات می گوید: این درحالی است که تنها استدلال ما این است به دلیل اینکه کشورهای عربی برداشت آب ازدریا دارند ما هم سهم خود را برداریم اما این درست نیست.

وی ادامه می دهد: باید خلیج فارس و آب را نگه داشت و تدابیری داشت که از آب های موجود با برنامه ریزی استفاده شود و مشابه رقابت در ایجاد چاه های برداشت آب شاهد برداشت آب از خلیج فارس نباشیم.

این پژوهشگر می گوید: از نمایندگان مجلس این درخواست را داریم که گزارش های علمی خود را در اختیار اصحاب این حوزه و رسانه ها قرار دهند و صرفا مباحث در حد صحبت مطرح نشود و اینکه به عنوان تامین آب راهکار انتقال آب باشد.

وی‌یادآور‌می شود؛ بایستی توجیه اقتصادی ارائه شود و در صورتی که درست باشد ماهم مخالفتی نداریم.

 

مطالب مرتبط

افزایش آمار خشونت و قتل در استان فارس در مهر و آبان ۱۴۰۳

مرگ تلخ ۱۳ مرد و ۵ زن بر اثر گاز مونوکسید کربن در استان فارس

صدور مجوز افزایش عمق چاه در ۳۷ دشت استان فارس ممنوع شد

نظرات

  • باهر

    تاریخ : ۳۰ - مهر - ۱۴۰۳

    کسانی که از انتقال اب از دریا به شهرها انتقاد می کنند ایا با این مدیریت مخرب محیط زیست ایران طی پنجاه سال گذشته ،راه دیگری هم برای تامین اب اشامیدنی مردم باقی ماده است؟!
    حال صنایع هم بقول معروف بکنار.