واردات دارو و خودرو را به وارد کنندگان کوکا و مارلبرو بسپارید
در حالی که این روزها جهان سخت درگیر بیماری نوپدیدی به نام کروناست و همه ی مردم و حاکمان شرق تا غرب جهان را مشغول خود ساخته است، مسائل و سوالات عدیده ای ذهن مردم ایران را در کنار کرونا درگیر خود نموده است: اینکه آیا کشور ما مورد حمله ی بیوتروریستی قرار گرفته یا صرفاً یک بیماری نو ظهور است که خود را به اقصی نقاط کره ی خاکی رسانده است؟ در صورت صحت هر یک از پیش فرضهای گفته شده، علت شیوع و فراگیری این بیماری و دامن گیری وسیع آن در سطح کشور و ضعف سیستمی در مواجه با آن چیست؟ دلیل ارائه ی آمار و عملکردهای بسیار متناقض در حوزه های مختلف مدیریتی کشور در خصوص آنچه این روزها بر مردم، سیستم بهداشت و درمان و پدافندی ما می گذرد؟ یا حتی نقش و میزان تاثیر گذاری و تاثیر پذیری دولت بعنوان نهاد عالی حاکمیتی در مدیریت شرایط فعلی کشور؟… همه و همه اذهان ملت را درگیر خود ساخته است.
در این بین اما بد نیست اندکی به سناریوها، اظهار نظرها، اقدامات و عملکرد در سطوح عالی کشور بپردازیم. اینکه در حال حاضر ایران به عنوان سومین کشور درگیر و پرتلفات از این ویروس در دنیا مطرح شده و حجم عظیم شیوع و گستره ی درگیری جغرافیایی آن در اقصی نقاط کشور بسیار بالاست، نشان می دهد که سطوح عالی مدیریتی قبل از ورود کرونا به کشور باید اقدامات پیشگیرانه و تمهیدات لازم برای مواجه با هر شرایطی را فراهم می کردند و در حالی که دولت فعلی، بیشترین حجم اعتبارات از محل بودجه ی عمومی کشور طی شش سال گذشته را به بخش بهداشت و درمان تخصیص داده است، می بایست حداقل اقدامات پیشگیرانه و آماده سازی زیرساخت های لازم برای مبارزه ی منطقی، با کمترین میزان تلفات و هزینه، توسط مسئولین ذیربط تمهید می گردید، اما متاسفانه نه تنها در حوزه ی پیشگیری اقدام شایان و قابل توجهی انجام نشد بلکه بنابر اعلام صریح معاون وزیر بهداشت، سیستم درمانی کشور تا مدتها پس از ورود ویروس حتی توان تشخیص بیماری را نیز نداشته است!
پس از اعلام رسمی ورود ویروس به کشور نیز کمترین توقع از مسئولین مربوطه این بود که بدون فوت وقت اقدام به اطلاع رسانی شفاف، دقیق و علمی بمنظور آمادگی مردم در سطوح مختلف اعم از پیشگیری و مقابله نموده و مدیریت واحد بحران در عالیترین سطح مدیریتی کشور ایجاد می نمودند. پس از آن نیز با توجه به شرایط خاص کشور از جمله کمبودهای حوزه ی بهداشت و درمان، تحریم، عدم وجود زیرساخت های لازم در نقاط کمتر برخوردار و….. نسبت به تأمین اقلام بهداشتی از جمله ماسک، مواد ضدغفونی کننده، دارو و… و همچنین فراخوان همه ی توان انسانی متخصص درحوزه ی بهداشت و درمان از دورافتاده ترین نقاط روستایی تا بزرگترین بیمارستانهای کشور، اقدام می شد. اما آنچه امروز به وضوح قابل درک است این است که نه تنها منابع و اقلام ضروری مورد نیاز پیش بینی و تأمین نگردیده بلکه سیاست های پراکنده، غیر تخصصی و آشفته ی حاکمیت، نیروهای حوزه بهداشت و درمان را نیز دچار خستگی فزاینده کرده است (البته اینکه بدنه ی متعهد بهداشت و درمان علیرغم همه ی کاستی ها، از جان و دل مایه می گذارند بحث دیگریست). از طرفی معمولاً در چنین شرایطی که کشورها بدین میزان درگیر مشکلات فراگیر و فرساینده می شوند توسط سازمانهای بین المللی و سایر کشورها مورد حمایت قرار می گیرند، اما چنانکه شخص رییس جمهور و سایر مسئولین عالیرتبه ی کشور اذعان می دارند ظاهراً بحث تحریم در این حوزه نیز گریبان گیر کشور شده و نیازهای ضروری بخش بهداشت و درمان از جمله دارو، مواد بهداشتی و تشخیصی نیز به دلیل تحریم به کشور وارد نمی شود یا به سختی وارد می شود.
طی چند روز گذشته لایحه ی بودجه ی سال ۱۳۹۹ کل کشور را با ارائه ی ۹ صفحه ایراد به مجلس شورای اسلامی عودت داده و یکی از ایرادات مطروحه ی شورای نگهبان به لایحه ی مذکور بحث واردات خودروهای خارجی به کشور بوده است. آنچنان که شورای نگهبان اظهار داشته دلیل این ایراد مغایرت این بخش از لایحه با سیاست های کلی نظام در خصوص ضرورت حمایت از تولیدات داخلی عنوان شده است. شاید برای خوانندگان محترم ارتباط موضوعات پیش گفته با یکدیگر چندان ملموس نباشد، بگذارید اما خیلی صریح و شفاف با هم صحبت کنیم، از نظر نگارنده یکی از سوالات عمده در خصوص کمبودها و گرفتاریهای فعلی کشور و درگیری ذهنی و جسمی مردم عزیز خصوصاً با وجود این ویروس نوپدید اینست که؛ چگونه است که سالهاست از واردات خودروهای خارجی با کیفیت به کشور به هر دلیلی از جمله ضرورت حمایت از تولیدات داخلی، جلوگیری گردیده اما در همین شرایط و علیرغم تحریم ظالمانه و گسترده در همه ی حوزه ها (حتی حوزه مهمی چون بهداشت و درمان که با جان مردم ارتباط مستقیم دارد)، برندهای آمریکایی از قبیل کوکا کولا، پپسی، کانادا درای، سیگار مارلبرو و… آزادانه در حال جولان و قرق گسترده ی بازار داخلی آنهم با وجود شرکتهای توانمند و با سابقه ی داخلی همچون زمزم، عالیس، بهنوش و … هستند؟! چگونه است که موضوع تحریم و نیاز به حمایت از تولیدات داخلی و جلوگیری از واردات کالاهایی که تولید مشابه داخلی دارند شامل حال کمپانیهای آمریکایی فعال در بازار کشور نمی شود؟!
حال با توجه به مسائل پیش گفته و لزوم حفظ جان و مال ملت از گزند بیماری منحوس کرونا و تأمین اقلام ضروری بهداشتی و درمانی مورد نیاز مردم و حوزه ی بهداشت و درمان، و از طرفی بمنظور چاره اندیشی جهت دور زدن تحریم ها برای کمک به ملت و کشور، پیشنهاد می شود؛ واردات دارو و خودرو را نیز به واردکنندگان کوکا، پپسی، کانادا درای، فانتا، اسپرایت و مارلبرو بسپارند تا شاید بدین واسطه بتوان بخشی از گرفتاریهای عدیده ی این روزهای ملت را کاهش داد.
مهدی خشتی