مواجهه با سگ های بلاصاحب تبدیل به مسئلهای سخت برای انسانها شده است، مسئلهای که جنبههای متفاوت وگاهی متضاد دارد، از غذارسانی گرفته تا عقیم کردن یا معدوم کردن این حیوان کلی مواجهههای اخلاقی ایجاد میکند. این سگها در شهر و در حاشیه شهرها، حتی در نواحی کوهستانی تردد دارند، و گاهی هم به انسانها حمله میکنند، این را آمارهای پزشکی قانونی میگوید، به گزارش این سازمان از ابتدای فروردین تا پایان شهریور امسال ۷۸۴ مصدوم ناشی از گازگرفتگی سگ برای معاینه و تعیین خسارت به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کردند، متاسفانه در این مدت ۵ نفر نیز به دلیل گازگرفتگی سگ جان خود را از دست دادند. اما این مواجهه فقط مربوط به انسانها نیست، طوریکه کارشناسهای محیط زیست معتقدند سگهای ولگرد میتوانند تهدیدی برای طبیعت باشند.
به گزارش اول فارس ، عباس محمدی، کارشناس و فعال محیط زیست دراینباره به خبرآنلاین میگوید: « سگها قدرت تکثیر زیادی دارند، در وضعیت عادی میتوانند ۷ الی ۸ توله بهدنیا بیاورند، و اگر شرایط تغذیه خوبی داشته باشند تولد ۲۰ توله در سال دور از انتظار نیست، درصورتیکه سایر حیوانات مانند گوشتخواران بزرگ و علفخواران به سختی سالی دو توله بهدنیا میآورند».
او ادامه میدهد: «وقتی تعداد سگها زیاد شود تعادل طبیعت را بهم میزنند، تکثیر حیوانات دیگر را مختل میکنند، از خزندگان مانند مار گرفته تا کبک مورد حمله سگ قرار میگیرند، حتی به محیطبانان هم حمله میکنند».
چالش غذا دادن به سگهای ولگرد
بهگفته کارشناسان یکی از عوامل افزایش جمعیت این سگها غذارسانی توسط انسان به آنها است، محمدی با بیان اینکه «در کشورهای پیشرفته اگر کسی به حیوانات ولگرد غذارسانی کند جریمه دارد» به خبرآنلاین میگوید: «حمایت انسان از سگها به صورت غذا رسانی کمک زیادی به تکثیر آنها میکند. در گذشته سگهایی در طبیعت وجود داشتند اما چون غذارسانی برای آنها صورت نمیگرفت خود طبیعت جمعیت آنها را کنترل میکرد، یعنی اگر غذا پیدا نمیکردند مانند سایر حیوانات یا تولههایشان میمردند یا براساس قانون طبیعت یعنی همان قانونی که قویترها بقا پیدا میکنند خودشان خودشان را کنترل میکنند».
او ادامه میدهد: «غذارسانی به سگهای ولگرد سبب تکثیر آنها شده است، من سالها است که به کوهستان میروم، طی ۳۰ سال گذشته اصلاً به یاد ندارم که در کوه مانند این سالها سگ وجود داشته باشد، امروز شما هر کوهستانی که میروید تعداد زیادی سگ ولگرد میبینید، درحالی که در گذشته این تعداد سگ وجود نداشت».
او بیان میکند: «غذارسانیهای غلط از روی حسن نیت سببساز این وضعیت شده است، اما اقدام اشتباهی است. دوستدار واقعی حیوانات به سگ و گربه غذارسانی نمیکنند، چون همانطورکه گفتم این غذارسانی سببساز تکثیر آنها شده و بعد این حیوانات قرار است در سرما و گرما رها و سرگردان شوند، کسی که دوستدار حیوانات است میتواند سرپرستی یک سگ یا گربه را قبول کند، شاید من این روش را هم دوست نداشته باشم، چون معتقدم این روش هم به نوعی آزار حیوان است و با آن یک تجارت راه افتاده است، اما این اقدام بهتر از غذارسانی است».
راه کاهش جمعیت سگها چیست؟
محیط زیست، سگهای ولگرد در همه جا از جمله ایران دشمن طبیعی ندارند، بنابراین بهبود شرایط تغذیه آنها توسط غذارسانی بهکمک انسانها سبب شده جمعیت آنها افزایش پیدا کند، بهگفته محمدی «حداقل سه میلیون سگ ولگرد در ایران سرگردان هستند.» اما با این جمعیت چه باید کرد؟
عباس محمدی میگوید: «روزانه صدها مرغ، گوسفند و گاو در ایران برای تغذیه کشته میشوند، اما درباره سگها تعصب خاصی ایجاد شده است، درحالیکه اگر مردم تصاویر کشتارگاههای گاو، گوسفند و مرغ را ببینند هم، همینقدر احساساتشان جریحهدار میشود و شاید دیگر نتوانند لب به گوشت بزنند، من خودم سالهاست مقدار بسیار کمی گوشت مصرف میکنم چراکه به تعبیری آن را ظلم به حیوانات میدانم، اما این فیلمها درباره کشتارگاههایی که گفتم بخش نمیشود چراکه مربوط به تغذیه است».
او ادامه میدهد: «دستورالعمل معدوم کردن حیوانات وجود دارد، داروهایی هست که حیوان بدون درد و با ترحم میمیرد، در همه کشورهای توسعه یافته همین کار را انجام میدهند مثلاً در استرالیا کانگاروها را معدوم میکنند چون راه دیگری ندارند».
نظرات