ویتامین P چیست و چگونه از آن لذت ببریم؟
«راضیه سادات طبائی فرد»، کارشناس ارشد علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با اعلام این مطلب گفت: وقتی از ویتامین P صحبت می کنیم، منظور یک ویتامین جدید نیست، بلکه مفهوم لذت بردن از غذا است. لذت بردن از غذا به همان اندازه که به مواد مغذی موجود در غذا اهمیت میدهیم، مهم است.
کارشناس ارشد علوم تغذیه گفت: «ویتامین لذت» (vitamin pleasure) تأثیرات مثبت فراوانی بر جسم و روان ما دارد و بخش مهمی از تجربههای ما از غذا خوردن را تشکیل میدهد.
راضیه سادات طبائی فرد تاکید کرد: لذت بردن از غذا باعث تحریک ترشح «دوپامین» در مغز میشود. دوپامین هورمونی است که به ما حس خوشحالی و رضایت میدهد و باعث میشود تجربه غذا خوردن لذت بخشتر باشد. با این حال، پژوهشها نشان می دهد که افراد چاق ممکن است دچار مقاومت به دوپامین شوند؛ به این معنا که مغز آنها برای رسیدن به همان سطح لذت، نیاز به مصرف بیشتری از غذا دارد. این مسئله ممکن است یکی از دلایل پرخوری باشد.
کارشناس ارشد علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز افزود: اما لذت بردن از غذا تنها به مزه و احساس خوشایند محدود نمی شود. غذا نقش تغذیه کنندهای عاطفی نیز دارد. یک کاسه سوپ گرم وقتی که بیمار هستید، یا شیرینی ای که شما را به یاد دوران کودکی میاندازد، همگی نمونههایی از این پیوند عاطفی است که غذا با زندگی ما برقرار می کند. در واقع، غذا بخش مهمی از فرهنگ و هویت ما نیز هست. غذاهای سنتی و خانوادگی نه تنها تغذیه کننده بدن است، بلکه پیوندهای عاطفی ما با گذشته و خانواده را نیز تقویت میکند.
وی گفت: در دنیای امروز، بسیاری از ما تحت تأثیر «فرهنگ رژیمی» قرار گرفتهایم؛ فرهنگی که میگوید باید به غذاهایی که دوست داریم، به ویژه غذاهای پرچرب و پرکالری، «نه» بگوییم. این فرهنگ اغلب باعث میشود که ما به غذا به عنوان چیزی که باید کنترل کنیم نگاه کنیم، نه چیزی که از آن لذت ببریم. این ذهنیت میتواند رابطه ما با غذا را پیچیده و حتی ناسالم کند. وقتی به طور دائم در حال محدود کردن خود هستیم، ممکن است میل به غذاهای ممنوع بیشتر شود و به پرخوری یا احساس گناه منجر شود.
این کارشناس تغذیه معتقد است در مقابل، وقتی بدون برچسبگذاری غذاها به خود اجازه میدهیم از آنها لذت ببریم، هم از تجربه غذا خوردن لذت بیشتری میبریم و هم تعادل بهتری در رژیم غذایی خود پیدا میکنیم. این کار میتواند کیفیت رژیم غذایی را بهبود بخشد و از پرخوری و کم خوری جلوگیری کند.
راضیه سادات طبائی فرد توصیه کرد نه تنها به مواد مغذی فکر کنیم، بلکه از لذت بردن از هر لقمه بهرهمند شویم. پس به خاطر داشته باشیم که لذت از غذا بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم است و با آگاهی و لذت از هر لقمه، میتوان به بدن و ذهن خود انرژی و آرامش بیشتری هدیه داد./ف.نوروزی فرد