اجتماعیجهانخبر اولسیاسی

صف آرایی جریان های سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا برای انتخابات مجلس یازدهم

جریان‌ها و نحله‌های سیاسی کشور در حالی که کمتر از چهارماه به برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقی مانده،‌ در تکاپوی ارائه برنامه‌ها و لیست‌های نهایی خود برای ورود به این عرصه رقابتی هستند. رصد فضای سیاسی و رسانه ای کشور در ۴۸ ساعت گذشته حاکی از اختلافات اساسی در رویکرد و راهبردهای اتخاذ شده اردوگاه های سیاسی در مواجهه با انتخابات اسفند ماه است.

به گزارش اول فارس، برگزاری نشست اعضای شورای عالی سیاستگذاری با رابطان استانی و نخستین کنگره حزب جمهوریت در چند روز اخیر فرصتی بود که فعالان و مسئولان منتسب به جریان اصلاح طلبی ضمن تاکید بر دغدغه های خود در خصوص آخرین تصمیم ها درباره نحوه ورود به انتخابات توضیحاتی ارائه کنند.

تصویر مرتبط

توجه به وضعیت استان،‌ لیست ائتلافی یا اصلاح طلبانه،‌ تعیین صلاحیت ها و سهمیه  زنان از جمله مواردی است که درباره آن ها گمانه زنی هایی صورت گرفته است.

اما جریان اصولگرایی که حتی بنا به تصریح برخی از چهره های خود دچار از هم گسیختگی عمیقی شده است،‌ فرافکنانه و با طرح ادعایی عجیب اصلاح طلبان را عامل ایجاد کننده این انشقاق معرفی می کند. به طوری که روزنامه کیهان امروز روزنامه های اصلاح طلب را متهم کرده به طرزی مضحک سعی کرده تا میان جناح اصولگرایان انشقاق ایجاد کرده و به نوعی کاملاً زیرکانه خواسته تا قالیباف را به دادن لیستی مستقل در انتخابات مجلس ‌ترغیب کند!

اردوگاه اصلاح طلبان

وضعیت، اولویت ها و  برنامه های اصلاح طلبان برای ورود به انتخابات

چهره ها و شخصیت های منتسب به این جریان در این باره چه می گویند؟

محمدرضا عارف، رئیس شورای‌عالی سیاست‌گذاری جبهه اصلاح‌طلبان، در نشست هم‌اندیشی این شورا  با رابطان استانی به اصلاح‌طلبان توصیه کرد بر پروژه‌های انتخابات متمرکز شوند و از بحث‌هایی که ممکن است وحدت را به خطر بیندازد، پرهیز و این بحث‌ها را به فرصت‌های مناسب دیگری محول کنند.

سیدعبدالواحد موسوی‌لاری، نایب‌رییس شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان در همین نشست ضمن تاکید بر لزوم حضور پرشور در یازدهمین دوره انتخابات مجلس، صراحتا تئوری حضور با لیستی تمام اصلاح‌طلبانه در انتخابات را تایید کرد و گفت: باید برای رفع موانع تلاش ‌کنیم ولی به دنبال کاندیدای اجاره‌ای نخواهیم رفت و در جایی که کاندیدا نداریم، فردی را معرفی نخواهیم کرد.

جواد امام، رییس کارگروه استان‌های شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان نیز در این نشست با تاکید بر لزوم شرکت در انتخابات خاطرنشان کرد: ما نمی‌توانیم برای مشارکت در انتخابات و ورود به قدرت به هر وسیله‌ای متوسل شویم. باید مصمم باشیم و شرکت در انتخابات را اصل بدانیم اما جایی که کاندیدای اصلاح‌طلب نداریم، نمی‌توانیم با قرض گرفتن از جریان رقیب در انتخابات شرکت داشته و لیستی داشته باشیم.

آذر منصوری، فعال سیاسی با بیان اینکه دو دوره با تمام محدودیت‌ها در انتخابات‌ها شرکت کردیم، گفت: در این انتخابات فرصت داریم سرمایه اجتماعی خود را احیا کنیم. ما باید بگوییم با توان حداکثری در انتخابات حضور پیدا می‌کنیم، مشکل ردصلاحیت‌ها را می‌دانیم‌ اما باید در انتخابات حضور حداکثری داشته باشیم. باید در استان‌ها به دنبال شایستگان برویم. این مجلس می‌تواند به پررنگ‌تر شدن حضور زنان در انتخابات کمک کند.

فاطمه راکعی، دیگر فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در این نشست با تاکید بر لزوم اختصاص سهم ۳۰ درصدی زنان در لیست‌های انتخاباتی خاطرنشان کرد: حضور ۳۰ درصدی زنان در لیست‌های انتخاباتی نباید فراموش شود. زنان باید در انتخابات پیش‌رو حضور پر رنگی داشته باشند.

غلامرضا انصاری، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در گفت و گو با خبرآنلاین با تاکید بر دو موضوع ارائه لیستی با «هویت اصلاح طلبی» و «برنامه محور» بودن به‌عنوان شالوده فعالیت‌های انتخاباتی اصلاح طلبان، می‌گوید لازمه عبور از بحران کنونی در کشور، باز شدن فضای انتخابات برای حضور حداکثری چهره‌های شاخص اصلاحات است. او برای نیل به این مهم، راهکارهایی نظیر گفت‌وگو با شورای نگهبان و سایر جریانات سیاسی را مهم تلقی می‌کند اما در عین حال هم هرگونه ائتلاف را به ضرر اصلاح‌طلب‌ها و کشور می‌داند.

صادق زیباکلام، استاد دانشگاه در گفت و گو با آرمان ملی معتقد است:‌ در شرایط کنونی چندماه بیشتر تا برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی فرصت وجود ندارد، با این وجود در جریان اصلاحات انواع و اقسام تاکتیک‌ها و استراتژی‌ها برای حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات مطرح شده است. این مساله نشان‌دهنده بحران در جریان اصلاحات است.به گفته وی همچنین دلیل مهمی که نشان‌دهنده وجود بحران در جریان اصلاحات است ریزش پایگاه اجتماعی این جریان سیاسی است. متاسفانه برخی از اصلاح‌طلبان حاضر نیستند این واقعیت را درک کنند که اعتبار اجتماعی آنها خدشه‌دار شده است.

این چهره اصلاح طلب در پاسخ به این پرسش که با توجه به شرایط موجود آیاشما با ریکاوری تاریخی جریان اصلاحات در بیرون از ساحت قدرت موافق هستید؟ تاکید کرد:‌ خیر؛ بنده به هیچ‌وجه با این رویکرد موافق نیستم. بنده معتقدم چه اصلاح‌طلبان به مدت چهار سال خانه‌نشین شوند و چه در صحنه باقی بمانند تغییر محسوسی به وجود نخواهد آمد و اتفاق خاصی رخ نخواهد داد. آن چیزی که اعتماد از دست رفته اصلاح‌طلبان را احیا می‌کند اتخاذ استراتژی‌های صحیح است. در نتیجه اگر اصلاح‌طلبان در صحنه حضور داشته باشند اما سیاست‌های ناپخته و اشتباهی را در پیش بگیرند به نتیجه قابل قبولی دست پیدا نخواهند کرد. این درست مانند این است که اصلاح‌طلبان سکوت کنند و خانه نشین شوند.

ابراهیم اصغرزاده، عضو شورای عالی اصلاح‌طلبان در گفت و گو با خبرگزاری مهر تصریح کرد:‌ معتقدم انتخابات مجلس یازدهم باید با گذشته متفاوت باشد، باید انتخاب بین بد و بدتر را کنار بگذاریم، این استراتژی منجر به ناامیدی مردم از اصلاح‌طلبان می‌شود. باید قبل از اینکه شورای نگهبان صلاحیت‌ها را تأیید یا رد کند، اعلام کنیم که لیست‌ها و اشخاص مورد تأیید ما این افراد هستند؛ دیگر نباید بین بد و بدتر انتخاب کنیم…آنها یک میلی‌متر عقب نمی‌نشینند. وقتی آنها فکر کنند ما می‌خواهیم بین بد و بدتر انتخاب کنیم، ما را مرتب به سمت بدتر و بدترین سوق می‌دهند. ما می‌توانیم با تمهیداتی یک انتخابات بین خوب و بد داشته باشیم. بین خوب و بد یعنی اینکه چارچوب های خودمان را برای اداره کشور اعلام کنیم. بگوییم چه اشخاصی از نظر ما می‌توانند پاکدست باشند و وارد دستگاه‌های انتخابی شوند و این اشخاص، اشخاص امتحان داده باشند و قبل از اینکه شورای نگهبان صلاحیت‌ها را تأیید یا رد کند، اعلام کنیم که لیست‌ها و اشخاص مورد تأیید ما این افراد هستند…

ارزیابی رسانه ای

به نوشته روزنامه اعتماد، «لیست ائتلافی یا تمام اصلاح‌طلبانه؟!»، این پرسش یا مساله‌ای است که جریان اصلاحات این روزها بیش از هر زمان دیگری با آن دست به گریبان است. عده‌ای حضور پرقدرت‌تر در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی را منوط به ائتلاف با اصولگرایان بریده از تعریف کلاسیک آن می‌دانند و در مقابل کم نیستند آنان که راهبرد «اقلیت موثر» را به منزله راه نجات اصلاح‌طلبی پیش می‌کشند. اگر سازوکار همان باشد که بود، باید منتظر ماند و دید شورایی که در انتخابات سال ۹۴ تصمیم به ائتلاف گرفت، در فاصله ۳ ماه و ۲۱ روز مانده به انتخابات یازدهمین دوره پارلمان، اصلاح‌طلبی حداکثری را مقدم می‌داند یا این‌بار نیز ائتلاف با اصولگرایان معتدل بر سایر گزینه‌ها ترجیح داده خواهد شد.

واقعیت آن است که اصلاح‌طلبان نیز هنوز به نتیجه قطعی در این زمینه نرسیده‌اند ولی نشستی که ظهر پنجشنبه با حضور اعضای شورای عالی جبهه اصلاح‌طلبان ایران (شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان) با رابطان استانی اظهاراتی میان حاضران رد و بدل شد که بیش از پیش خبر از تمایل تصمیم‌گیران به لیستی تمام اصلاح‌طلبانه می‌دهد.

روزنامه آرمان ملی نیز وضعیت اصلاح طلبان را چنین تشریح می کند: در حالی که بدنه جریان اصلاحات به‌دنبال حضور در انتخابات مجلس آینده هستند، برخی تئوریسین‌های اصلاحات از ضرورت ریکاوری تاریخی جریان اصلاحات در بیرون از ساحت قدرت سخن می‌گویند. این افراد معتقدند پافشاری اصلاح‌طلبان برای حضور در قدرت سبب به حاشیه رفتن مبانی گفتمانی این جریان شده و این جریان را با بحران هویت مواجه کرده است. به همین دلیل اگر جریان اصلاحات قصد دارد دوباره به همان جریان نخبه‌ساز و جریان‌ساز تبدیل شود باید به‌صورت عالمانه از ساحت قدرت عبور کند و به احیای مبانی گفتمانی و آرمان‌های خود بپردازد.

مثلث موفقیت اصلاح‌طلبان،‌عنوان یادداشتی در روزنامه آرمان ملی است که در بخش هایی از آن می خوانیم:‌ اصلاح‌طلبان از سویی دغدغه بررسی صلاحیت‌ها را دارند و از سوی دیگر به فکر صحبت صادقانه با مردم جهت اقناع افکار عمومی هستند. اما جدای از این دو مقوله مهم که نقشی تعیین کننده برای اصلاح‌طلبان در انتخابات دارند، آنها در نگاه انتخاباتی خود به سراسر کشور نیز به تغییراتی نیازمندند.بنا به توصیه نگارنده اصلاح‌طلبان باید بدانند حال که استراتژی حضور با هویت اصلاح‌طلبانه را در دستور کار قرار داده‌اند نباید انتخابات را فقط در تهران دنبال کنند، بلکه هر شهری را باید به اندازه تهران مهم و تاثیرگذار بدانند تا با فعالیت موثر بتوانند به موفقیتی کلی دست یابند. به‌خصوص شهرهای بزرگی چون مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز و… که هرکدام نمایندگان متعددی را در خود جای داده‌اند. لذا ۳ گانه مذاکره با شورای نگهبان، اقناع افکار عمومی و حضور فعال در استان‌ها می‌تواند به مثلث خوشبختی اصلاح‌طلبان در برداشتن گام سوم تبدیل شود.

نظارت استصوابی

نجفقلی حبیبی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت و گو با ایسنا، درباره علل کاهش تعداد نمایندگان تاثیرگذار و مهره‌های کلیدی در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: شورای نگبهان با نظارت استصوابی خود مانع حضور افراد شناخته شده و موثر در مجلس می‌شود. من امیدوارم با همت بالای مردم و مسئولان و شورای نگهبان در این دوره محدودیت‌ها کمتر شود و چهره‌های ارزنده هم تلاش بیشتری کنند تا مردم آنها را بشناسند و آنها را به عنوان نماینده خود انتخاب کنند.

محمود صادقی، نماینده تهران در گفت و گو با اعتمادآنلاین در پاسخ به این پرسش که آیا به نظارت استصوابی اعتقاد دارد یا خیر؟ ضمن بیان اینکه «نظارت شورای نگهبان را قبول دارم، توضیح داد: من نظارت شورای نگهبان را قبول دارم، خیلی از اصلاح‌طلبان ممکن است از من ناراحت شوند، من حتی نظارت استصوابی را با خوانش خودم قبول دارم. به نظر من باید یک نهادِ ناظرِ مستقل از نهاد مجری وجود داشته باشد، نظارت کند که رأی مردم خوانده شود.

غلامحسین کرباسچی، دبیر کل حزب کارگزاران در حاشیه نخستین کنگره حزب جمهوریت در جمع خبرنگاران متذکر شد:‌ ما کی با فشارهای سیاسی توانستیم تغییر رویه‌ای در شورای نگهبان یا قوه قضائیه ایجاد کنیم؟ اگر امکان تغییر رویه‌ای باشد، فقط از راه گفت‌وگو و طرح مسائل و خطراتی که برای آینده کشور متصور است، ممکن می‌شود.گمان نمی‌کنم که از راه مقابله به نتیجه برسیم. ما یا در انتخابات شرکت می‌کنیم یا نمی‌کنیم. اینکه بگوییم اگر ما را رد صلاحیت کنید مشارکت نمی‌کنیم، بارها تجربه شده و راه به جایی نبرده است.

نقاط ضعف قانون انتخابات

بهرام پارسایی، عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با ایلنا درباره سیاست‌های کلی انتخابات، لایحه جامعی که در این خصوص از سوی دولت مطرح شد و در مجلس هم مورد بررسی قرار گرفت و این که قانون برگزاری انتخابات در کشور ما آیا نیاز به بررسی و تصحیح مجدد دارد یا خیر گفت: بدون شک قانون انتخابات ما  نیاز به یکسری اصلاحات جدی  دارد که باید هرچه سریعتر صورت گیرد. به گفته وی اگر استانی شدن انتخابات پذیرفته می‌شد، تغییرات بسیاری  در جهت بهبود شرایط برگزاری انتخابات مشاهده می‌شد.

این نماینده مجلس خاطر نشان کرد:‌ این که انتخابات ما یک انتخابات بر مبنای فعالیت‌های حزبی نیست خود بزرگترین ایراد است؛ اگر ما در کشورمان به احزاب بهای حضور می‌دادیم قطعا می‌توانستیم موانع را برطرف کنیم. معتقدم اگر طرح و پیشنهادی که در خانه ملت رأی آورد اما شورای نگهبان آن را رد کرد  پذیرفته می‌شد نواقص برطرف و ما به سمت حزبی شدن انتخابات سوق داده می‌شدیم… اگر انتخابات ما حزبی می‌شد و افراد از طریق احزاب معرفی می‌شدند علاوه بر این که انتخابات توسعه یافته‌ای داشتیم انگیزه های مالی افراد هم شفاف‌تر می‌شد.

 در اردوگاه رقیب چه می گذرد؟

آفتاب یزد می نویسد:‌ اصولگرایان از مجلس نهم به بعد و پس از قبول شکست در دو انتخابات ریاست جمهوری، دچار آنچنان تشتت و به هم ریختگی‌ای شده‌اند که بعید است دیگر روی وحدت و آرامش به خود ببینند! این حزب ریشه دار و بزرگ سیاسی به این دلیل دچار تشتتی ویران‌کننده شدند که؛ بی‌محابا از احمدی نژاد و تمامی رفتارهای او بی‌آنکه به تبعاتش فکر کنند حمایت کردند و جبهه ی پایداری را موقتی و مقطعی پنداشتند.به همین دو دلیل ذکر شده، اینک گرد هم جمع‌کردن اصولگرایان بدون آن که در نهایت ابرویی دچار چین و شکن نشود و پیشانی دچار خط و خطوط تقریبا محال است. حال و روز اصولگرایان با وزیدن جریان سوم و خیز بلند احمدی‌نژادی‌ها و قالیبافی‌ها از همیشه در ذهن مانده بدتر است.

به گزارش روزنامه اعتماد آن‌قدر اخبار ضد و نقیض درمورد حضور قالیباف متعدد است که همچنان نمی‌توان با قطعیت مطمئن بود قالیباف می‌آید یا نمی‌آید؟ اغلب چهره‌های نزدیک به قالیباف در گفت‌وگوها و اظهارنظرات‌شان تاکید دارند که همراه با جریان اصولگرا حرکت خواهند کرد… واکنش طیف‌های مختلف اصولگرا که هر کدام پرچم استقلال بلند کرده‌اند، شبیه به یکدیگر است. اغلب آنها خود را ذیل جریان اصولگرایی تعریف کرده و مدعی‌اند در فعالیت انتخاباتی با باقی اصولگرایان همراه خواهند بود اما این تمام ماجرا نیست و پیش‌شرط‌هایی نیز وجود دارد.

روزنامه شرق در تحلیلی با استناد به گفته های یکی از نزدیکان قالیباف مبنی بر احتمال حضور وی در انتخابات مجلس نوشت:‌این یعنی او و سعید جلیلی حالا باید برای کرسی ریاست مجلس باهم رقابت کنند. گفته شده که جلیلی هم قصد دارد از تهران وارد انتخابات مجلس شود. 

تحلیل دیگری که شرق در این باره ارائه می کند بر این گمانه استوار است که قالیباف و لاریجانی باهم به یک توافق رسیده‌اند و اینکه قالیباف با لاریجانی بر سر انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ رقابت نکند… درصورتی‌که قالیباف نخواهد وارد رقابت‌های ۱۴۰۰ شود، کار برای اصولگرایانی که دنبال یک مجلس انقلابی با سرلیستی سعید جلیلی هستند، بسیار سخت خواهد شد. در این صورت شاهد یک رویارویی دیگر میان یاران جلیلی و قالیباف شبیه رقابت‌های انتخاباتی ۹۲ خواهیم بود. آن زمان که هر دو انتخابات را باختند، یاران قالیباف، حامیان سعید جلیلی و کنارنرفتن او را مقصر می‌دانستند.  رقابت طیف قالیباف و جلیلی برای انتخابات مجلس یعنی شکست وحدت و شکل‌گیری یک رقابت سخت درون‌جناحی میان اصولگرایان.

 اگر قالیباف با فهرست جدا، به دنبال فراخوان انتخاباتی خود با طیفی از جوانان اصولگرا، بتواند بخش قابل توجهی از کرسی‌های مجلس را از آن خود کند، در این صورت احتمال برنده‌شدن لاریجانی در انتخابات ۱۴۰۰ هم بالا خواهد رفت؛ چراکه تقریبا رقیب قدرتمندی در جناح اصولگرا در مقابل خود نخواهد دید. احتمال همکاری و همسویی میان دولتی که لاریجانی سکان‌دارش است و بهارستانی که قالیباف بر صندلی ریاستش نشسته است، قطعا بسیار بیشتر از همسویی میان سعید جلیلی و علی لاریجانی خواهد بود. در صورت ورود قالیباف به رقابت‌های انتخاباتی مجلس، کار برای اصولگرایان تندرو مخالف دولت فعلی و علی لاریجانی بسیار سخت خواهد شد. به نوشته شرق بعید نیست که شهردار سابق تهران و رئیس فعلی مجلس در گعده‌های پشت پرده همه حرف‌های خود را زده باشند و نقشه سیاسی راه آینده را برای خود ترسیم کرده باشند.

به نوشته تارنمای خبرآنلاین قالیباف نامش را همچنان در لیست کاندیداهای احتمالی نگه داشته است، فرقی نمی کند انتخابات مجلس باشد یا ریاست جمهوری. او گویی قرار است حتی فراتر از محسن رضایی که نامش همنشین انتخابات شده است همیشه یک کاندیدای در صحنه باشد، یک «کاندیدای بالقوه».

یک سوال از چندین سوال انتخاباتی این روزها این است که آیا «محمدباقر قالیباف» مرد همیشه حاضر در عرصه انتخابات با واقع گرایی نسبت به چند دوره ناکامی در انتخابات ریاست جمهوری بالاخره آن میدان انتخاباتی را رها خواهد کرد و میدان دیگری را برای رقابت برخواهد گزید؟ آیا سردار بالاخره از پرسه زدن در حوالی پاستور خسته شده و به سمت بهارستان کوچ خواهد کرد؟

قالیباف ایده انتخاباتی رو می کند و از مجلس نو حرف می زند، فراخوان می دهد، با چهره های سیاسی دیدار می کند آنچنان که با تکیه بر همین تحرکات خود به خود پایش به تحلیل های انتخاباتی باز شود و برخی این تحرکات او را تلاش برای تکیه زدن بر یکی از کرسی های لیدری اصولگرایان بدانند و برخی دیگر بگویند سردار بدش نمی آید خودش لباس وکیل المله ای را برتن کند. موضوعی که گرچه قالیباف خودش درباره آن سکوت کرده ولی اطرافیانش این احتمال را زنده نگه داشته اند.هم با تایید آن هم با تکذیبش. این گمانه زنی، تاییدیه ها  تکذیبیه ها، می گوید قالیباف قرار است در ضمن تلاش هایش برای قرار گرفتن در مجموعه لیدری اصولگرایان که محمدرضا باهنر هم بر آن مهر تایید می زند، خود را یک کاندیدای بالقوه نگه دارد. کاندیدایی که اگر فضا را مناسب دید اسفند ۹۸ پا به میدان بگذارد در غیر اینصورت میدان ۱۴۰۰ را از دست ندهد. ناکامی های انتخاباتی گویی قالیباف را از هوس رئیس قوه شدن نیانداخته است و سردار همچنان عزم جدی دارد که یا ریاست پاستور را در رزومه خود به ثبت برساند یا ریاست بهارستان را.

به گزارش فرارو، در فرآیند وحدت اصول‌گرایان در دوره جاری، جامعه روحانیت مبارز به عنوان یکی از دو بال جامعتین، نقش بسیار پررنگ و فعالی را ایفا می‌کند، امری که در انتخابات مجلس دهم به هیچ عنوان به این شدت نبود، حال به نظر می‌رسد، اصول‌گرایان می‌خواهند با محوریت جامعه روحانیت مبارز فعالیت‌های انتخاباتی خود را پیش ببرند تا دیگر شکست سنگین سال ۹۴ برای آن‌ها تکرار نشود.تشکیل شورای داوری را نیز به وسیله جامعه روحانیت مبارز در این راستا باید ارزیابی کرد، اما درباره نحوه عمل و کارکرد این شورا باید قدری صبر کرد تا موعد بستن لیست‌ها فرا برسد و مشاهده کرد که آیا این شورای داوری می‌تواند در بین اصول‌گرایان نقش ریش سفید را بازی کند و از تکرار انتخابات مجلس دهم که بسیاری از فعالین این جریان به نحوه بستن‌ لیست تهران گله داشتند، جلوگیری کند و اکثریت اصول‌گرایان را با خود همراه سازد.

آرمان ملی نیز در این باره نوشت: اصولگرایان هنوز درگیر اختلافات داخلی هستند و نتوانسته‌اند حتی گامی کوچک در راستای وحدت بردارند. از یک سو اصولگرایان سنتی بدون ابزار شیخوخیت و در نبود بزرگانی چون ناطق‌نوری نتوانسته‌اند گردهم آیند و کنترل نهادهای وحدت‌ساز جریان را بر عهده گیرند. پایداری‌ها ساز جدایی کوک کرده‌اند و از وحدت گریزانند. از سوی دیگر جوانان اصولگرا نیز به سردمداری قالیباف پرچم نواصولگرایی را بر افراشته‌اند و از کنار رفتن قدیمی‌ها سخن می‌گویند. این گسست در میان اصولگرایان سبب شده که آن‌ها از وحدت خود ناامید شوند و به جای تلاش در راستای وحدت، برای اختلاف افکنی میان اصلاح‌طلبان تلاش کنند؛ تلاشی که نمونه‌ای از آن را می‌توان در تحریف اخیر سخنان کرباسچی مشاهده کرد.

اردوگاه اصولگرایان

توصیفاتی از وضعیت اصولگرایان از زبان فعالان این جریان سیاسی

حسین کنعانی مقدم، فعال‌سیاسی‌ اصول‌گرا در گفت و گو با فرارو با تاکید بر اینکه ائتلاف انتخاباتی اصول‌گرایان نباید موقتی و زودگذر باشد، اظهار داشت: بلکه این موضوع باید به یک ائتلاف سیاسی تبدیل شود که دائمی باشد و در فضای کلی سیاست ایران تثبیت شود، چراکه بعد از انتخابات مجلس به فاصله کمی انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود و اصول‌گرایان برای آن انتخابات نیز باید وحدت و انسجام خود را حفظ کنند که این امر در عمل به وسیله یک ائتلاف سیاسی دائمی میسر است.

ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصول‌گرا در گفت و گو با فرارو در مورد آخرین وضعیت پیوستن جبهه پایداری به سازوکار انتخاباتی اصول‌گرایان، اظهار داشت: جبهه پایداری علیرغم مباحثی که مطرح شده، با اعلام شروطی هنوز به شورای وحدت نپیوسته و قبول کردن سازوکار وحدت را به تحقق این شرط‌ها منوط کرده است. جبهه پایداری می‌خواهد نظرات خود را به مانند گذشت به اصول‌گرایان بقبولاند، به همین خاطر است که در هیچ انتخاباتی با سایر اصول‌گرایان به وحدت نرسیده است، در حال حاضر بحث اصلی نیز بر سر همین شروطی است که جبهه پایداری اعلام کرده است.

وی همچنین با اشاره به اینکه علاوه بر پایداری‌چی‌ها، علی لاریجانی و طیف نزدیک به او نیز در جلسات شورای وحدت شرکت نکرده‌اند، تصریح کرد: به طور قطع حضور هریک از این دوجریان در شورای وحدت در حضور آن یکی تاثیر گذار است، به بیان دیگر اگر یکی از آن‌ها بیاید، طرف مقایل به احتمال زیاد در سازوکار انتخاباتی اصول‌گرایان حضور نخواهد داشت، چرا که مواضع و اصول این دو گروه با یکدیگر به هیچ عنوان همخوانی ندارد.

رسانه های اصولگرا چه می گویند

روزنامه رسالت در یادداشتی نوشت:‌ انتخابات مجلس چند صباحی زودتر از انتخابات ریاست‌جمهوری است و از قضا مجلس اگر «مجلس خدمت» باشد، دولت را هم قادر است ببرد روی ریل کار! تغییر فضا لازم است! ما احتیاج به نمایندگانی داریم که مطالبه‌شان از دولت، نه سیاست بلکه خدمت باشد! همه مجلس را به نهاد سیاست‌ورزی ذیل قانون‌گذاری می‌شناسند لیکن عطش کار چنان در کشور بالاست که لاجرم باید دنبال وکلایی باشیم با آستین‌های کاملا بالازده! مجلسی که به دولت، خط کار بدهد؛ پیام کارگری! مجلسی چنین در بهارستانم آرزوست! مجلسی با نطق‌های سودآور به نفع اقتصاد و معیشت! مجلسی که سر آلام واقعی و آمال حقیقی مردم، اهل معامله با دولت نباشد! مجلسی که در بحث کار و خدمت، با احدی ولو رئیس‌جمهور شوخی نداشته باشد! ظاهرش این است که رئیس‌مجلس باید حرافی حرفه‌ای باشد ولی عجالتا به هیئت‌رئیسه‌ای محتاجیم سرشار از دغدغه‌های اصلی؛ اشتغال، ازدواج، مسکن، تولید و همه‌ آن اموری که حال کشور را خوب کند!

به گزارش خبرگزاری فارس اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در بیانیه‌ای به مناسبت ۱۳ آبان، تاکید کرد: مردم باید با دقت به این روز و اتفاقات آن، در انتخابات پیش رو دست مفسدین و یاری گران استکبار را از امور سیاسی کشور قطع کنند.

 رصد جریان مقابل

روزنامه کیهان یکی از روزنامه های اصلاح طلب را متهم کرده به طرزی مضحک سعی کرده تا میان جناح اصولگرایان انشقاق ایجاد کرده و به نوعی کاملاً زیرکانه خواسته تا قالیباف را به دادن لیستی مستقل در انتخابات مجلس ‌ترغیب کند.

سبقت از چپ؛ فرار از پاسخگویی؛‌ تیتر گزارش تحلیلی است که روزنامه وطن امروز منتشر کرده و در بخشی از آن نوشته است:‌ تردیدها پیرامون میزان احتمال موفقیت اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش رو تا جایی بالا گرفته است که چندی پیش «محمدرضا تاجیک» در گفت‌وگویی با یکی از روزنامه‌های اصلاح‌طلب سخن از حضوری عامدانه و با نیت شکست مسجل را در انتخابات اسفندماه طرح کرده و از آن به‌عنوان مجرایی برای کاهش مسؤولیت سیاسی اصلاح‌طلبان یاد کرده بود. با این اوصاف اما آنچه فارغ از رویکرد انتخاباتی اصلاح‌طلبان مشهود شده است بالا گرفتن مجادلات با نیت شناسایی عامل ناکامی این گروه است.

صبح نو در گزارشی مدعی شده است:‌کامیابی نسبی اصلاح‌طلبان در انتخابات‌های چندساله اخیر مدت‌ها این توهم را در آنان ایجاد کرده بود که جریان سیاسی بواقع قدرتمندی در کشور هستند… عامل اصلی کامروایی اصلاح‌طلبان نه جربزه ذاتی این جریان، بلکه ضعف رقیب، یعنی اصول‌گرایان، در ایجاد وحدت است. این ضعف البته از صرف انرژی زیاد برای برداشتن موانع و دست‌اندازهای همکاری آب می‌خورد. علاوه‌براین، اصلاح‌طلبان نشان داده‌اند در حوزه مهندسی افکار عمومی ید طولایی دارند.

بنا به ادعای این روزنامه رقیب‌هراسی،‌ مظلوم‌نمایی،‌ دوقطبی‌سازی و تسخیر شبکه‌های اجتماعی تاکتیک هایی است که اصلاح طلبان استفاده می کنند.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. .
    عزت‌الله یوسفیان‌ملا کارشناس سیاسی گفت: میانه‌روهای دو جناح اصولگرا و اصلاح‌طلب برای جذب حداکثری مردم در انتخابات ائتلاف می‌کنند.

    آقای یوسفیان،
    مردم خدازده فقط در صورتی جذب حداکثری می‌شوند که کاندیداهای مخالف انقلاب رد صلاحیت نگردند زیرا وابستگان جمهوری اسلامی را به خوبی شناخته‌اند و می‌دانند همگی‌شان بدون استثنا از یک چشمه آب می‌نوشند.
    اگر این احمر است و آن ابیض، وگر این کنگر است و آن‌ ریواس.
    همه هستند بنت یک وادی، همه هستند نسج یک کرباس.

    سرور گرامی،
    تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که هم‌صدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم:
    1- قطع دشمنی با آمریکا برای دفع تهدیدات خارجی.
    2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی.
    با تشکر از توجه شما.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا