چرا اینقدر سگ های ولگرد در شیراز زیاد شده اند؟
مهمترین معضلات و مشکلات ناشی از افزایش جمعیت سگهای ولگرد، علاوه بر معضلات روانی و اجتماعی، شیوع بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان، افزایش آن در جمعیت دامی و انسانی و انتقال بسیاری از بیماریها از سگ به انسان است که از جمله رایجترین آنها میتوان به بیماریهایی نظیر هاری و کیست هیداتیک اشاره کرد.
شیراز | به گزارش اول فارس ، شیوهنامه کنترل جمعیت سگهای ولگرد توسط سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در سال ۱۳۸۷ ابلاغ و بهروز رسانی آن در سال ۱۴۰۱ با هدف کنترل بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان از طریق شناسایی کانون تجمع سگهای ولگرد و کنترل جمعیت آنها با انتخاب روش مناسب و ارتقای سطح آگاهیهای عمومی درخصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با حیوانات مزاحم، انجام شد.
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز اظهار کرد: شهرداری شیراز به عنوان یکی از پیشگامان این عرصه، اجرای شیوهنامه مذکور با هدف کنترل بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان از طریق شناسایی کانون تجمع سگهای ولگرد و کنترل جمعیت آنها با انتخاب روش مناسب، ارتقای سطح آگاهیهای عمومی در خصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با آنها، ارتقای بهداشت عمومی و جلوگیری از انتشار آلودگی، جلوگیری از بد منظرهگی و ارتقای زیبایی شهری با جمعآوری این سگها را در دستور کار خود قرار داد و طبق شیوهنامه، یک مرکز نگهداری موقت در همان سال نیز با تجهیزات نگهداری موقت احداث شد.
صمد پناهیان با بیان اینکه با توجه به گستردگی مناطق خدماتی شیراز و همچنین دسترسی به شهرهای جدید و روستاهای اقماری، نمیتوان آمار دقیقی در خصوص سگهای بدون صاحب ارائه کرد، گفت: با توجه به تماسهای مردمی و همچنین بازدیدهای میدانی، شهرداری شیراز اقدام به شناسایی و اجرای عملیات در محلهای تجمع میکند اما با این وجود، با توجه به خصوصیات پیادهروی حیوان در جستوجوی آب و غذا، نمیتوان اقامتگاه دائمی برای آنها در نظر گرفت.
وی، علت افزایش سگها علاوه برغریزه تولید مثل بالای حیوانات، وجود پناهگاههای غیر مجاز و تامین احساسی آب و غذا برای آنان، عدم توجه برخی شهروندان در رعایت جدول زمانبندی جمعآوری پسماند، وجود دسترسیهای زیاد از حریم شهر و هجوم سگها به محلهای امنتر ذکر کرد و گفت: مواردی که اشاره شد بهعنوان مهمترین علل ایجاد پایگاههای غیر مجاز و غیر رسمی در سراسر مناطق خدماتی و حاشیهای بهشمار میرود که می تواند باعث افزایش لجام گسیخته این حیوانات در کوچه و خیابان شود.
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز ادامه داد: با توجه به نگهداری سگهای بدون صاحب در برخی از مراکز غیر مجاز، نمیتوان از تعداد دقیق این مراکز نگهداری اطلاعات دقیقی بهدست آورد، اما در شیراز از سال ۹۳ یک مرکز نگهداری موقت با امکانات لازم احداث و بهرهبرداری شده است که در حال حاضر این مرکز در حال افزایش ظرفیت است.
وی همچنین در خصوص تعداد سگهای ولگرد نیز گفت: با توجه به گستردگی شیراز و وجود راههای زیاد برای ورود سگها به شهر از طریق شهرها و روستاهای اقماری، کمربندیها و از طرفی پتانسیل تولید مثل حیوان در سال، نمیتوان تعداد دقیقی از جمعیت سگها را مشخص کرد، اما در هر صورت شهرداری شیراز با توجه به تماسها و درخواستهای مردمی، خدمات و اقدامات لازم را در این زمینه انجام میدهد.
پناهیان با بیان اینکه ایجاد انگیزههای حضور حیوانات بدون صاحب در شهر از رفتار و ایجاد شرایط توسط انسان ها اتفاق میافتد، افزود: معمولا وجود آب، غذا و پناهگاه شرایط زیست، تولید و تکثیر جانوارن را فراهم میکند و در این بین، بیشترین رقابت برای عامل غذا است.
این مسئول پسماند شهر شیراز اضافه کرد: با توجه به غریزه، حیوانات وقتی غذای خود را در هر مکانی به راحتی در اختیار داشته باشند، قطعا آن مکان را به عنوان پناهگاهی مطمئن برای ادامه زندگی در نظر میگیرند و غریزههای رقابت و تلاش برای تهیه غذا در حیوان کمرنگ میشود. بنابراین در همان مکان تولید مثل کرده و خانواده خود را گستردهتر میکند که این امر باعث تغییر اکوسیستمهای زیستی میشود. با توجه به بلوغ و قدرت تولید مثل حیوان، خیلی زود محیط زیست پیرامونی ما از گروه های حیوانات پر شده و زندگی روزمره شهروندان را با مشکلات بهداشتی روبهرو کرده و سلامت آنان را به خطر میاندازد.
وی با تاکید بر اینکه این اتفاقات با دلسوزیهای غیرآگاهانه برخی از افراد در دادن غذا به حیوانات هم اتفاق میافتد، گفت: یک بازاندیشی میتواند خیلی از مشکلات را از دوش شهروندان و مدیران شهری بر دارد. پس هر چه خدمات در این خصوص صورت بگیرد، اگر مشارکت شهروندان نباشد قطعا کم اثر بوده و موفقیتی حاصل نمیشود.
به اعتقاد مسئول سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز، تا زمانیکه دلسوزیهای غیر آگاهانه برخی از افراد در دادن غذا به سگهای ولگرد ادامه داشته باشد، هر اقدامی در جهت کنترل این حیوانات کماثر خواهد بود.
پناهیان تصریح کرد: برای موفقیت در اجرای این طرح همه دستگاههای عنوان شده در شیوهنامه مانند نمایندگان دامپزشکی، محیط زیست، دادستانی، شهرداریها و دهیاریها، گروههای مردمنهاد و همچنین در کنار همه این موارد، مشارکت عمومی شهروندان الزامی است.
وی در پایان با اعلام اینکه در حال حاضر برای مناطق ۱۱ گانه پیمانکارانی برای مدیریت سگهای بدون صاحب تحت قراردادهای خدمات شهری تعیین شده است، گفت: به درخواستهای شهروندان در این خصوص رسیدگی میشود و سایر مراکز تجمع شناسایی شده نیز مورد رصد و جمع آوری قرار خواهد گرفت. منبع:ایسنا