چرا نباید در سد شنا کنیم؟
شنا در سد
شنا در بین ایرانی ها جایگاه بسیار ویژه ای دارد و مردم ایران از کوچک ترین فضایی برای شنا و آب تنی استفاده می کنند. به همین دلیل، زمانی که افراد به کنار سدها می روند، به صورت ناخودآگاه علاقه مند می شوند تا در آب پشت سدها شنا کنند. متاسفانه این کار یکی از خطرناک ترین فعالیت هایی است که افراد می توانند انجام دهند. شنا در آب پشت سد می تواند مشکلات بسیار زیادی را برای افراد به وجود آورده و حتی خطر غرق شدن در آب سد را به دنبال داشته باشد.
این خطر باعث شده تا در تمامی سدهای کشور، وزارت نیرو تابلو شنا کردن ممنوع را نصب کرده باشد، ولی با این حال همچنان بسیاری از افراد برای شنا به سدها می روند و با بی دقتی جان خود را از دست می دهند. خطر شنا در سدها به قدری زیاد است که حتی شنا گران ماهر و غریق نجات های بسیار زیادی نیز در آب پشت این سدها غرق شده و جان خود را از دست داده اند. در فصل گرما معمولا مردم به سراغ آب های سطحی رودخانه ها، کانال ها و سدها رفته و به دلیل بی اطلاعی از نکات ایمنی، به راحتی با شنا کردن این مکان ها، جان خود را به خطر می اندازند.
خطرات شنا در سد
شنا در سد خطرات بسیار زیادی دارد و این خطرات باعث می شود تا افرادی که به جای شنا کردن در استخر، سدها را انتخاب می کنند، جان خود را از دست داده و غرق شوند. بسیاری از افراد فکر می کنند کسانی در آب پشت سدها غرق می شوند که شنا بلد نیستند ولی باید گفت که حتی افراد حرفه ای نیز در آب پشت سدها جان خود را از دست می دهند. علت اصلی غرق شدن افراد این است که در زمان آب گیری سدها، میزان سطح آب با پیش بینی منطبق نیست و در مسیر آبگیری خانه های به جا مانده، درختان قطع شده و یا تیرهای برق نیز در آب پشت سد باقی می مانند.
در زمان حرکت سیلاب، شاخ و برگ ها و اجسام کوچک و بزرگی وارد سد شده و برخورد شناگر به این اجسام می تواند خطر آفرین باشد. بسیاری از فوت شدن ها به دلیل همین برخورد اجسام با شناگر است که باعث می شود تا فرد جان خود را از دست دهد.
فراز و نشیب ها و عمق آب پشت سد نیز بسیار متفاوت است و بسیاری از افراد به دلیل این که از این موارد اطلاعی ندارند، با شنا کردن در پشت سدها جان خود را از دست داده و غرق می شوند. علاوه بر شنا، حتی ورزشی نظیر قایق رانی نیز در پشت سد ممنوع است و همان خطرهای احتمالی برای افرادی که در پشت سدها قایق رانی می کنند نیز وجود دارد و ممکن است باعث غرق شدن آن ها شوند. یکی از مهم ترین سدهای ایران، سد طرق مشهد است. این سد که در خراسان رضوی و شهر مشهد قرار دارد، بر روی رودخانه طرق بسته شده است. این سد از نوع بتونی بوده و ارتفاع آن ۸۱ متر است.
حوادث مربوط به شنا در سد
متاسفانه در کشور ما همواره با مشکل غرق شدن افراد در سد مواجه هستیم و همین مسئله باعث شده تا سالانه بسیاری از هموطنان ما جان خود را با شنا کردن در سدها از دست می دهند. اگر بخواهیم نگاهی به آمارها انداخته و افراد غرق شده در سدها را بررسی کنیم، باید گفت که در سال نزدیک به ۱۰۰۰ نفر از هموطنان ما در رودخانه ها، کانال ها، دریاچه ها و پشت سدها غرق می شوند و فوت تمامی این افراد به دلیل غرق شدن در آب توسط سازمان پزشک قانونی تایید شده است.
اگر بخواهیم به چند مورد از غرق شدن های افراد در آب رودخانه ها، دریاچه ها و سدها اشاره کنیم، می توان موارد زیر را نام برد.
۱. غرق شدن ۲۰ نفر در دریاچه ارومیه در سال ۹۸
۲. غرق شدن یک فرد در سد کلان ملایر در سال ۹۹
۳. غرق شدن یک فرد در کانال آب محور آرادان-گرمسار در سال ۹۹
۴. غرق شدن ۱۱ نفر در منابع آبی منطقه سیستان و بلوچستان در سال ۹۸
۵. صدها غرق شدن در رودخانه کرج در طول سال
۶. فوت یک نوجوان ۱۷ ساله در رودخانه شوشتر در سال ۹۹
۷. غرق دو جوان در رودخانه گیلان در سال ۹۹
۸. غرق نوجوان ۱۳ ساله قمی در سال ۹۹
۹. غرق ۷ نفر در آذربایجان غربی در سال ۹۹ به علت شنا در پشت سدها
موارد گفته شده تنها بخشی از افرادی است که سالانه در رودخانه ها و سدها جان خود را از دست می دهند. اگر شما نیز قصد تفریح کردن در کنار سدها را دارید، به هیچ عنوان شنا در آب پشت سدها را تجربه نکنید زیرا این کار بسیار خطرناک بوده و می تواند باعث غرق شدن شما و یا دوستان و آشنایانتان شود.
حرف آخر
به جای آن که شنا کردن در پشت سدها را امتحان کنید، می توانید به سراغ استخرها رفته و مکان هایی که برای شنا کردن فراهم شده را انتخاب کنید تا دچار مشکل نشوید.
منبع:لحظه آخر