چند ترفند افراد شیاد برای کلاهبرداری نوروزی
سه روز تا پایان سال بیشتر باقی نمانده و همین زمان کوتاه فرصت مناسبی برای کلاهبرداران است تا با ترفندهای جدید و فریبنده از شهروندان کلاهبرداری کنند. پلیس فتا درباره انواع این شگردها هشدار داده تا در دام شیادان نیفتید.
کلاهبرداری با عنوان برندهشدن جایزه ویژه نوروز
رئیس پلیس فتای استان آذربایجان شرقی درباره یکی از شگردهای نوروزی شیادان هشدار داد و گفت: شهروندان بههیچوجه فریب پیامهایی با عنوان «برندهشدن جایزه ویژه نوروز» را نخورند و در صورت مواجهه با هرگونه موارد مشکوک، آن را به پلیس فتا اطلاع دهند. سرهنگ محسن محمودی، در تشریح این خبر اظهار کرد: با توجه به نزدیکشدن به سال نو، افراد سودجو و کلاهبرداران با ترفندهای مختلف و با سوءاستفاده از اعتماد کاربران و اغفال آنان، به دنبال کلاهبرداری از شهروندان هستند. او افزود: مجرمان سایبری با عنوانهایی مانند شما برنده قرعهکشی ویژه عید نوروز یا برنده مبلغی پول، خودرو، سکه، تخفیفات ویژه نوروز شدهاید، کاربران را فریب داده و نظر آنان را جلب میکنند. این مقام انتظامی به همه کاربران فضای مجازی توصیه کرد: شهروندان بههیچوجه نباید فریب اینگونه تماسها یا پیامکهایی با عناوین مذکور را بخورند و باید نسبت به اینگونه موارد بیاعتنا باشند یا قبل از هرگونه اقدام، صحت موضوع را از منابع و مراکز رسمی پیگیری کنند.
مراقبت از رمز کارت
در این چند روز حجم خریدها افزایش مییابد. در این میان ضروری است از رمز کارت خود بیشتر مراقبت کنید.
رئیس پلیس فتای استان سمنان دراینباره گفت: با توجه به ایام پیشرو و افزایش خرید کالا، شهروندان سعی کنند از واگذاری کارت و اعلام رمز کارت بانکی به فروشندگان خودداری کرده تا گرفتار دستگاه اسکیمر نشوند. سرهنگ حسین صادقی گفت: رعایت نکات امنیتی در استفاده از کارتهای بانکی از سوی شهروندان بهمنظور جلوگیری از سرقت و برداشت غیرمجاز وجه، امری ضروری برای شهروندان است.
وی افزود: در ایام پیشرو و روزهای منتهی به پایان سال، خریدهای شهروندان برای اقلام مورد نیاز افزایش پیدا میکند، برخی کاربران با استفاده از دستگاههای کارتخوان اقدام به پرداخت وجه میکنند که اگر با علم و دانش سایبری همراه نباشد باعث شکلگیری یک جرم سایبری میشود. سرهنگ صادقی ادامه داد: با توجه به اینکه امروزه شهروندان کمتر پول نقد همراه خود دارند و بیشتر از طریق کارتهای بانکی خریدهای خود را انجام میدهند، سعی کنند در هنگام پرداخت بهای کالاها و خدمات خریداریشده خود اقدام به کشیدن کارت و واردکردن رمز عبور کرده و اطلاعات کارت خود را در اختیار فروشنده قرار ندهند. این مقام سایبری در توصیه به شهروندان گفت: در صورت کشیدن کارت در دستگاههای کارتخوان مراقب باشند دستگاههای کارتخوان سالم باشد و مواردی مثل چسبخوردن یا قطعات اضافی روی آن نباشد؛ چراکه در صورت چسبخوردگی یا قطعات اضافه امکان اسکیمربودن آن وجود دارد. رئیس پلیس فتای استان سمنان گفت: برای استفاده از دستگاههای کارتخوان موجود در فروشگاهها، طبق قانون بانک مرکزی ورود رمز کارت بانکی الزاما باید توسط مشتری انجام شود، بنابراین اگر فروشندهای از شما تقاضای رمز کارت را کرد، از او بخواهید که دستگاه را در اختیار شما قرار دهد تا رمز را وارد کنید. این مقام مسئول، امنیت رمز عبور را یکی از راههای جلوگیری از افتادن در دام اسکیمرها دانست و بیان کرد: واردکردن رمز عبور توسط مشتری میتواند تضمینکننده امنیت کارت بانکی باشد؛ چراکه حتی در صورت نصب اسکیمر روی دستگاه کارتخوان، بدون اطلاع از رمز عبور، امکان برداشت از کارت بانکی امکانپذیر نخواهد بود.
هشدار درباره خریدهای آنلاین
رئیس اداره تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتای استان خراسان رضوی نیز در هشداری تازه از شهروندان خواست: در هنگام خریدهای آنلاین و بهویژه در خریدهای نوروز مراقب تبلیغات فریبنده و سایتهای جعلی باشند تا در دام مجرمان سایبری قرار نگیرند.
سرهنگ هادی شرکا گفت: خریدهای آنلاین از جمله موضوعاتی است که امروزه بهواسطه شیوع ویروس کرونا بیش از پیش مورد استفاده کاربران قرار میگیرد و در این میان دانستن نکات و توصیههای کاربردی برای داشتن یک خرید اینترنتی ایمن بسیار ضروری است.
وی افزود: یکی از نکات مهمی که شهروندان باید در هنگام خرید اینترنتی به آن توجه کنند، اعتبار فروشگاه و فروشندهای است که قصد خرید از آن را دارند؛ فروشنده باید شماره تماس و آدرس مشخصی داشته و امکان مراجعه حضوری داشته باشد و درباره سایتهای اینترنتی نیز فروشگاه باید دارای نماد اعتماد الکترونیک بوده که فهرست فروشگاههای دارای این نماد در سایت https://enamad.ir قابل دسترس است. این مقام انتظامی ادامه داد: درصورتیکه شهروندان قصد خرید از یک سایت برای اولینبار را دارند و از اعتبار آن اطمینان ندارند، حتیالامکان برای پرداخت وجه مورد نظر از گزینه دریافت حضوری که بهازای دریافت محصول در هنگام دریافت، وجه پرداخت میشود، استفاده کنند؛ اما اگر قصد دارند مبلغ خرید را بهصورت آنلاین پرداخت کنند، حتما در هنگام ثبت اطلاعات مالی و کارت بانکی خود به آدرس درگاه پرداخت دقت داشته تا در دام صفحات جعلی و فیشینگ قرار نگیرند. وی خاطرنشان کرد: در برخی از کلاهبرداریهای اینترنتی شاهدیم که بهخاطر یک سهلانگاری و عدم توجه کافی شهروندان، متأسفانه مبالغ هنگفتی از حساب بانکی افراد توسط مجرمان سایبری برداشت شده است؛ بنابراین به شهروندان گرامی توصیه میکنیم برای خریدهای آنلاین و پرداختهای الکترونیک از یک کارت بانکی مجزا با موجودی محدود استفاده کنند تا در صورت افشای احتمالی اطلاعات کارت، امکان برداشت مبالغ هنگفت از حساب آنان وجود نداشته باشد. سرهنگ شرکا به شهروندان توصیه کرد: درصورتیکه قصد دارید برنامه یا اپلیکیشن یک فروشگاه اینترنتی را روی تلفن همراه خود نصب کنید، حتما اینگونه برنامهها را از سایتهای رسمی دانلود کرده و به لینکهای ارسالی بهویژه در شبکههای اجتماعی اطمینان نکنید.
کلاهبرداری به بهانه تکالیف نوروزی
یکی دیگر از شگردهای مجرمان هدفقراردادن دانشآموزان است. رئیس پلیس فتای استان خراسان جنوبی گفت: برخی از کلاهبرداران با عنوان فروش تکالیف نوروزی، اقدام به کلاهبرداری از هموطنان عزیز میکنند. سرهنگ علی محمدپور گفت: با توجه به مجازیبودن آموزش برای دانشآموزان در سال تحصیلی، امسال متأسفانه برخی از افراد سودجو با تبلیغ فروش تکالیف نوروزی در سایتها، کانالها و گروههای شبکههای اجتماعی اقدام به کلاهبرداری از معلمان و دانشآموزان میکنند. وی ادامه داد: در این روش از کلاهبرداری، مجرمان سایبری با تبلیغات گسترده اعتماد معلمان و دانشآموزان را جلب میکنند و از آنها میخواهند مبلغی برای دریافت تکالیف نوروزی واریز کنند و بعد از واریز وجوه به حساب کلاهبردار، نهتنها هیچگونه تکلیفی دریافت نمیکنند، بلکه دیگر کسی پاسخگوی تماسهای آنها نیست. سرهنگ محمدپور درباره دیگر ترفند این مجرمان سایبری گفت: در پی تبلیغات فروش تکالیف نوروزی، شاهد ارسال لینکهای جعلی در کانالها و شبکههای اجتماعی هستیم که با سرقت اطلاعات بانکی شهروندان، حساب بانکی آنان را خالی میکنند. این مقام انتظامی به شهروندان توصیه کرد: با توجه به اینکه حضور مداوم دانشآموزان در کلاسهای مجازی برای سلامت دانشآموزان آسیبهایی را بهدنبال دارد و همچنین با توجه به اعلام منابع رسمی از سوی وزارت آموزش و پرورش در عید نوروز امسال هیچگونه تکالیف نوروزی برای دانشآموزان تعیین نشده است، هرگونه پیام و تبلیغات منتشرشده در فضای مجازی با وعده فروش تکلیف نوروزی، کلاهبرداری است.