چهره زن بلژیکی ۱۰۵۰۰ ساله احیا شد ؛ اروپاییهای باستان سیاه پوست بودهاند
هوشنگ جهانبخش : این زن به همان جمعیت شکارچی-گردآورنده اروپای غربی تعلق داشت که مرد چدار معروف از بریتانیای کبیر نیز به آن تعلق داشت. تجزیه و تحلیل DNA نشان داد که او نیز چشمان آبی داشته است. با این حال، رنگ پوست او کمی روشنتر از مرد بود.
دکتر مائیته ریوولا، متخصص ژنتیک ارشد این پروژه، در بیانیهای گفت: «تاکنون، تنوع فنوتیپی در میان شکارچیان-گردآورندگان اروپایی تنها از تعداد کمی فسیل شناخته شده بود و تصور میشد که نسبتاً همگن باشد.»
اجداد ما همگی رنگ یا چهره یکسانی نداشتند، بنابراین تنوع ظاهری ممکن است تقریباً به قدمت ما باشد.
اروپاییهای عصر حجر بیش از یک رنگ پوست داشتند
محققان ابتدا بقایای این زن از دوران میانسنگی را در سال ۱۹۸۸ در غار مارگو در نزدیکی دینانت، بلژیک کشف کردند. حدود بیست سال بعد، پروژه ROAM، یک تیم میانرشتهای از باستانشناسان، زیستانسانشناسان، متخصصان ژنتیک و هنرمندان، با هم همکاری کردند تا او را به زندگی زنده بازگردانند.
لایو ساینس گزارش میدهد که آنها ابتدا جمجمه او را اسکن کرده و یک نمونه چاپ سهبعدی از آن ایجاد کردند. هنرمندان از آن برای مدلسازی عضله و پوست استفاده کردند. بر اساس دادههایی که محققان از جمجمه او جمعآوری کردند، آنها معتقدند که او هنگام مرگ بین ۳۵ تا ۶۰ سال سن داشته است.
پس از استخراج DNA از جمجمه، تجزیه و تحلیلها نشان داد که زن مارگو مانند مرد چدار، چشمان آبی داشته است. بقایای او قدیمیترین اسکلت تقریباً کامل در بریتانیا است. تجزیه و تحلیلها نشان داد که او پوست تیره، چشمان آبی و موهای تیره داشته است، که پیشفرضهای مربوط به ظاهر بریتانیاییهای اولیه ۲۰۱۸ را به چالش میکشد – آنها منصفانه نبودند. این زن نیز همینطور بود. با این حال، او پوستی کمی روشنتر از او داشت.
در بیانیه به عنوان “یک جزئیات ظریف اما مهم” توصیف شده است، رنگ پوست انسانهای عصر حجر نه تنها در این مناطق اروپا تیرهتر بوده است، بلکه زن مارگو نشان داد که رنگ پوست میتواند در بین جمعیت شکارچی-گردآورنده اروپای غربی از دوران میانسنگی متفاوت باشد.
رنگ پوست آفریقاییها
بهطور گسترده پذیرفته شده است که اصل و نسب همه انسانها به آفریقا برمیگردد. اعتقاد بر این است که تنوع در رنگ پوست انسان ناشی از مهاجرت بزرگ به سایر نقاط جهان است. مردم بسته به محل زندگی خود با آن سازگار شدند.
با این حال، همانطور که انسانها از شامپانزهها تکامل یافتهاند، رنگ پوست ما ممکن است در ابتدا زیر خز روشنتر بوده و پس از شروع ریزش مو برای محافظت از بدنمان در برابر اشعههای مضر خورشید، تیرهتر شده باشد.
اما آفریقاییها طیف وسیعی از رنگ پوست را نشان میدهند. مطالعه دیگری از سال ۲۰۱۷ در مورد رنگ پوست آفریقاییها نشان داد که پوست، چشم و موی روشن در اروپاییها نیز در آفریقا پدیدار شده است، همانطور که در مردم سان با پوست روشن دیده میشود.
با این حال، به دلیل کمبود شواهد فیزیکی، دانشمندان نمیدانستند که آیا این گروه از انسانها در اروپای غربی رنگ پوست یکسانی داشتهاند یا اینکه این استخر نشانههایی از تنوع را نشان میدهد. به لطف زن مارگو، آنها در حال درک این موضوع هستند که آنها رنگ پوستهای متفاوتی دارند.
سبک زندگی زن مارگو با پوست روشن
محققان دانشگاه گنت از دادههای آناتومی، ژنتیکی و باستانشناسی برای تشخیص ظاهر این انسان باستانی و شرایط زندگی او استفاده کردند.
بقایای باستانشناسی که از این محل کشف کردند، از جمله استخوانها، صدفها، رنگدانهها، ابزارهای باقیمانده و چوبهای سوخته او، ممکن است نشان دهد که آنها در آنجا زندگی میکردند.
در ادامه این بیانیه آمده است که آنها میتوانند همه چیز را از تکنیکهای شکار این قبیله گرفته تا نحوه حمل و نقل خود – با قایق رانی – به گیاهان و جانورانی که میتوانستند دنیای آنها را تزئین کنند، جمعآوری کنند.
او به احتمال زیاد “یک سبک زندگی متحرک و در فضای باز” داشته است، همانطور که میتوان از شکارچیان-گردآورندگان انتظار داشت. با این حال، همانطور که محققان به Live Science نتیجه گرفتند، آنها نمیتوانستند بدون ذرهای شک رنگ پوست و چشمان او را بیان کنند.منبع:interestingengineering