چه غذاهایی باعث تشدید افسردگی می شوند؟
مطالعات نشان می دهند مصرف مواد غذایی فاقد ارزش تغذیه ای، مصرف زیاد گوشت قرمز شیرینی و شکلات و عدم مصرف فیبر و انواع میوه و سبزیجات تازه می تواند بشدت باعث افزایش ریسک ابتلاء به افسردگی حاد شود؛ علاوه بر این موارد یک سری مواد خوراکی اثرات منفی روی سلامت روان و افزایش خطر ابتلا به افسردگی در فرد می شوند. در این بخش به شما خواهیم گفت چه غذاهایی باعث اضطراب و افسردگی خواهد شد.
غذاهایی که باعث تشدید افسردگی می شوند:
غذاهایی که باعث تشدید افسردگی میشوند:
۱-شیرین کننده های مصنوعی
فکر نکنید که تنها به این خاطر که شیرین کننده مصنوعی است خطری شما را تهدید نمی کند اسپارتام جز تشکیل دهنده (و خطرناک) که در محصولاتی مثل نوشابه یافت می شود، تولید انتقال دهنده عصبی سروتونین را مسدود می سازد.
این می تواند باعث انواع بیماری های عصبی از جمله سردرد، بی خوابی، تغییرات در حالت روحی و افسردگی شود. اما ممکن است برای سلامت ذهنی نیز بد باشد.
۲-شکر، عامل اصلی افسردگی
شکر بهدلایل مختلفی با افسردگی در ارتباط است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ روی زنان یائسه نشان داد که افزایش قندهای اضافه شده در رژیم غذایی آنها با افزایش احتمال افسردگی مرتبط است.
در گذشته، دانشمندان مطمئن نبودند که مصرف شکر باعث افسردگی، دیابت و زوال عقل میشود. اما در مطالعهای که در مجله Diabetologia منتشر شد، محققان دریافتند که وقتی سطح گلوکز خون بالا میرود، سطح پروتئینی که رشد نورونها و سیناپسها را تشویق میکند کاهش مییابد.
خوردن قند و شکر باعث میشود مغز شما در سطحی کمتر از حد مطلوب کار کند و هر چه بیشتر قند مصرف کنید، خطر ابتلا به افسردگی و خطر ابتلا به دیابت و زوال عقل نیز بیشتر میشود.
۳-الکل
به بیان ساده، سیستم عصبی مرکزی شما مسئول دریافت اطلاعات از طریق حواس پنج گانه، تفکر، درک، استدلال و کنترل عملکرد حرکتی است.
الکل یک عامل کاهش دهنده فعالیتهای عصبی در بدن است و به طور خاصتر، نظم عملکرد سیستم عصبی مرکزی را کاهش میدهد. از آن جایی که سیستم عصبی مرکزی نحوه پردازش احساسات را نیز کنترل میکند، نتیجه نهایی مصرف زیاد الکل باعث تشدید علائم افسردگی خواهد بود.
۴-روغن هیدروژنه
مرغ سرخ شده، پنیر سرخ شده، سیب زمینی سرخ کرده،به دلایل مختلفی برای بدن مشکل ایجاد می کنند و می توانند باعث افزایش وزن شوند. اما چیزهای بیشتری وجود دارد:آن ها هم به افسردگی مرتبط هستند.
هر چیزی که با روغن های هیدروژنه درست شده و حاوی چربی های ترانس است می تواند به طور بالقوه به افسردگی کمک کند. چربی های اشباع شده، مثل آن هایی که در گوشت گوساله، لبنیات بالا، و کره پیدا شده اند می توانند شریان ها را مسدود کنند و از جریان خون به مغز جلوگیری کنند.
۵-چربی ترانس
چربی ترانس به چربی های اشباع نشده گفته می شود که معمولا در کل غذاها دیده نمی شوند. تنها در دهه ۱۹۵۰ چربی های ترانس به طور معمول در چیزهایی مثل مارگارین، اسنک، محصولات پخته شده بسته بندی و روغن های مورد استفاده برای سرخ کردن مواد غذایی، مورد استفاده قرار گرفتند. مصرف چربی های ترانس کنترل نشده می تواند ریسک افسردگی را تا ۴۸ درصد افزایش دهد.
۶-فستفود
غذاهای فستفودی مثل پیتزا، همبرگر، هاتداگ و… سریع آماده میشوند و بسیار خوشمزه است که خیلیها را ترغیب میکند! اما اگر تغییراتی که در سلامت روح و جسم شما ایجاد میشود را در نظر بگیرید، فستفود دیگر برای شما ترغیب کننده نخواهد بود!
بر اساس مطالعهای در سال ۲۰۱۲ در مجله تغذیه سلامت عمومی، افرادی که فست فود میخورند ۵۱ درصد بیشتر از افرادی که این کار را نمیکنند در معرض ابتلا به افسردگی هستند.
۷-غذاهای با سدیم بالا
دهه هاست، غذاهای بدون چربی به عنوان یک راه حل کاهش وزن اعلام می شوند – اما بسیاری از این محصولات حاوی کمی سدیم هستند. متخصصان می گویند که همه این نمک اضافی می تواند کاملا با احساسات شما ناسازگاری داشته باشد، زیرا سدیم اضافی در این محصولات می تواند جنبه های سیستم عصبی را مختل کند.
نه تنها این می تواند باعث افسردگی شود، بلکه می تواند به واکنش سیستم ایمنی نیز کمک و باعث خستگی شود.و البته نمک هم چنین منجر به نگهداری مایع و باد کردگی می شود.
۸- کافئین
متخصصان بسیاری وجود دارند که می گویند حتی مقدار کمی کافئین نیز می تواند منجر به افسردگی شود. دلیل بیشتر کارشناسان، اثر مخرب کافئین روی خواب است. خواب آشفته می تواند به طور جدی به وضعیت ذهنی آسیب برساند.
۹-سبوس گندم
این نام را همیشه در میان خوردنی های مفید مشاهده می کردید اما اینجا باید بگوییم که در مورد افسردگی این مسئله کمی متفاوت است چراکه سبوس گندم به دلیل وجود فیتیک اسید و فیبر جذب روی را محدود می سازد و همین کاهش روی اثر سو در افرادی که در معرض استرس و افسردگی هستند می گذارد.
مقدارکافی روی به خصوص برای افراد مضطرب اهمیت ویژه ای دارد، زیرا نشان داده اند کمبود آن رفتار عصبی و افسردگی را موجب می شود.
۱۰- قهوه
قهوه مانند سوخت جت برای یک مغز نگران است. و یکی از بالاترین منابع حاوی کافئین است. کافئین نیز می تواند جذب مواد مغذی کلیدی را مانند ویتامین د و ویتامین های ب کند کند. تحقیقات نشان می دهند که استفاده از مواد گیاهی، به طور طبیعی، به خصوص بابونه، می تواند جایگزین خوبی برای قهوه باشد.
۱۱- سس سویا
اگر به گلوتن حساس هستید، سس سویا و سایر محصولات حاوی گلوتن میتوانند واقعاً سیستم گوارشی و سلامت کلی شما را خراب کنند. ما فقط میتوانیم تا حدی گلوتن را هضم کنیم که میتواند منجر به تحریک روده و واکنشهای ایمنی و آلرژیک شود. در حالی که گلوتن برای کسانی که از بیماری سلیاک رنج میبرند یک محرک جدی شبیه سم است.
در مقالهای توسط Psychology Today در مورد برخی از مطالعات مرتبط با افسردگی و گلوتن در بیمارانی که از این بیماری رنج نمی برند گزارش میدهد. مطالعهای در سال ۲۰۱۲ در بیمارستان دانشگاه اسلو نشان داد که گروهی از افراد که پس از شش هفته رژیم غذایی بدون گلوتن مصرف میکردند، ۹۰ درصد افسردگی بیشتری را نسبت به گروه کنترل که بدون گلوتن ماندند، گزارش کردند.
۱۲-نان سبوس دار
گلوتن برای بسیاری از افراد مضطرب، به خصوص بیمارانی با بیماری سلیاک – که در میان آن ها اضطراب رایج است خوب نیست و زمانی که گلوتن حذف می شود، این رفتار هم ناپدید می شوند. اما حتی افراد با آلرژی های خفیف نیز به آن حساسیت دارند.
۱۳- آب میوه
آب میوه ها فیبرندارند و حاوی فروکتوز هستند در نتیجه قند خون و هورمون استرس آدرنالین را بالا می برند. به عنوان یک قاعده کلی از نوشیدنی های شیرین اجتناب کنید.
۱۴-سوپ و غذاهای کنسرو شده
غذاهای فرآوری شده حاوی بیسفنول است که در اکثر غذاهای کنسروی و پلاستیکی وجود دارد می تواند باعث کاهش قابل توجهی ژن ها در بخش استرس مداری مغز می شود.