چگونه تشخیص بدیم گوشت مرغ فاسد شده است؟

تشخیص فساد گوشت مرغ از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که مصرف گوشت فاسد می‌تواند به سلامت انسان آسیب جدی وارد کند.

تشخیص مرغ فاسد

در این مقاله به بررسی روش‌های مختلف برای شناسایی گوشت مرغ فاسد می پردازیم،پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

۱- بوی طبیعی و تازه گوشت مرغ

مرغ سالم و تازه، بوی طبیعی دارد و اگر فاسد باشد بویی مشابه بوی «گوگرد» می‌دهد. این بوی نامطبوع به خاطر اشباع و اجتماع باکتری‌های خطرناک روی پوست یا داخل بافت گوشت مرغ بوده و ممکن است به دلیل نگه داشتن مرغ در دمای بالا و نامناسب رخ داده باشد. یک دلیل دیگر هم بسته‌بندی نادرست و غیراصولی مرغ است.

بیشترین قسمت‌هایی که در مرغ فاسد ممکن است بوی بد بدهد، قسمت‌های زیر شکم و بال‌ها است. در صورتی که متوجه شدید که این بخش‌ها بوی گندیده یا تعفن می‌دهند، از خرید مرغ خودداری کنید. حتما از مکان‌های معتبر مرغ را خریداری کنید چون مرغ فاسد باعث ایجاد مسمومیت می‌شود.

البته طعم و بوی ناخوشایند (مثل بوی زهم) برخی از مرغ‌های بسته‌‌بندی شده یا مرغ‌هایی که به‌صورت درسته داخل بسته‌های نایلونی عرضه می‌شوند، نشانه فاسد بودن آن‌ها نیست. این بو در صورتی که بوی تعفن و بوی گوگرد نباشد، ممکن است به این خاطر باشد که مرغ در طول دوره پرورش، دارو و برخی مواد غذایی مثل پودر ماهی مصرف کرده باشد. اما به هر حال مرغی که بوی ترشیدگی و آمونیاک دارد، فاسد است.

۲- لزج و لیز بودن پوست مرغ

یکی از مواردی که احتمالا با آن مواجه شده‌اید، بافت لزج و لیز روی سطح پوست مرغ است. این موضوع ممکن است به خاطر رشد باکتری‌ها در لایه بیرونی مرغ باشد که باعث می‌شود سطح مرغ حالت لیز و لزج پیدا کند.

همچنین این موضوع نشان‌دهنده در هم شکستن بافت و پروتئین‌های‌ موجود در مرغ است. پوست مرغ تازه بسته‌بندی شده یا مرغی که به صورت فله‌ای خریداری می‌کنید، باید یکدست، مرطوب، صاف، بدون تورم، شفاف و بدون خون‌مردگی باشد.

روی پوست مرغ نباید نشانه‌ای از چروکیدگی وجود داشته باشد و باید سالم و بدون پارگی باشد‌. البته این موضوع را در نظر داشته باشید که وجود لکه‌های سفید رنگ روی پوست و عضلات مرغ، به علت انجماد آب زیر پوست و عضلات است. بنابراین مصرف چنین مرغی بدون مشکل است.

۳- تاریخ انقضای گوشت مرغ

پیش از هر چیز این نکته را در نظر داشته باشید که بهتر است از گوشت‌های مرغ بسته بندی شده استفاده کنید تا خیالتان بابت تازه بودن آن‌ها راحت‌تر باشد. روی بسته‌بندی این گوشت‌ها، تاریخ انقضا درج شده است. اگر ۷۲ ساعت از زمان ذبح مرغ گذشته بود، از خرید آن صرف‌نظر کنید.

۴- مرغ‌های دارای خون مردگی

در زمان خرید به قسمت سینه و ران مرغ نگاه کنید. بهتر است مرغی که می‌خرید، عاری از هر گونه خون‌مردگی یا کبودی باشد. مر‌غ‌هایی را که در برخی قسمت‌ها، رنگ زرد یا سبز دارند، نخرید. این رنگ‌ها نشان می‌دهند که مرغ دچار بیماری است یا گوشت آن کهنه شده است. گوشت مرغ باید سفید مایل به صورتی باشد.

معمولا خون مردگی‌ها در قسمت ران مرغ مشاهده می‌شوند. این خون مردگی‌ها بیشتر اوقات به خاطر ضربه خوردن بعد از کشتار به وجود می‌آیند. اما احتمال وجود نوعی آلودگی را هم نمی‌توان دست‌کم گرفت. برای اطمینان بیشتر از سلامت، اگر از سالم بودن مرغ مطمئن هستید و کبودی ناشی از ضربه است بهتر است بخش خون‌مرده شده را با چاقو برش بزنید و دور بریزید. در ضمن نگران غیر‌قابل مصرف بودن کل مرغ در صورت وجود خون‌مردگی در بخشی از تکه‌های آن نباشید.

۵- رنگ گوشت مرغ

یکی دیگر از علائم مرغ فاسد علاوه بر بوی نامطبوع، تیره بودن یا رنگ پریدگی در گوشت مرغ است. از نشانه‌های مرغ سالم، رنگ صورتی در قسمت‌های ران و سفتی و برجسته بودن سینه مرغ است. اگر در بخش عضلات یا سینه مرغ، آثاری از تحلیل گوشت وجود داشت، نشانه فاسد بودن مرغ یا ابتلای مرغ به بیماری‌های عفونی یا انگلی است.

رنگ تیره گوشت مرغ می‌تواند به دلیل نگهداری در دمای نامناسب باشد و در صورتی‌ که از رنگ تیره به سبز تغییر کند، به هیچ عنوان آن را مصرف نکنید. چنین گوشتی فاسد شده و حاوی باکتری‌های بسیار مضر و در برخی موارد کشنده است. اگر رنگ مرغ تیره‌تر از خاکستری معمول بود حتما آن را دور بیندازید.

تشخیص مرغ فاسد

۶- وجود پوشش پوست روی مرغ

وقتی مرغ کامل (گرم یا منجمد) می‌خرید، فارغ از این که پوست آن را مصرف می‌کنید یا نه، باید دقت کنید که پوست مرغ روی همه بخش‌های مرغ به طور کامل کشیده شده باشد. البته حتی اگر پوست مرغ آلوده نباشد بهتر است از خوردن آن خودداری کنید. چون در آن چربی‌های اشباع زیادی وجود دارد و محل جمع شدن آلودگی‌هاست.

۷- لکه‌های روی گوشت مرغ

در هنگام خرید مرغ منجمد، به این موضوع توجه کنید که مرغ منجمد سالم نباید لکه‌هایی با رنگ سفید گچی تا خاکستری داشته باشد‌. «سوختگی فریزری» در مرغ به شکل لکه‌های سفید یا علائمی نشان داده می‌شود که چربی نیستند.

علاوه بر این، چنین لکه‌هایی نسبت به پوست اطراف، زبرتر و برجسته‌تر هستند. البته مصرف مرغ در چنین حالتی خطری برای سلامتی ندارد اما بر طعم مرغ، تاثیر منفی می‌گذارد. در کنار این موارد، مرغ منجمد باید عاری از لکه‌های رنگی به دلیل رشد قارچ باشد.

۸- به یخ‌زدگی گوشت مرغ دقت کنید

مرغی که به درستی منجمد شده باشد، یخ ضخیم در اطراف آن شکل نمی‌گیرد. اگر در اطراف مرغ لایه ضخیمی از یخ وجود داشت، این مرغ برای استفاده مناسب نیست. اگر رنگ یخ، سفید باشد ناشی از «سوختگی فریزری» است. مرغ‌های یخ زده نباید لکه‌های سفید گچی یا خاکستری داشته باشند.

۹- به وزن مرغ دقت کنید

یک روش تشخیص مرغ سالم توجه به وزن آن است. مرغی را بخرید که وزن آن حدود ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ گرم باشد. این مرغ‌ها در بهترین وضعیت سلامت قرار دارند. از خرید مرغ‌های زیر وزن ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم خودداری کنید. این یکی از نشانه‌های گوشت مرغ بیمار است و به علت احتمال اختلال در رشد و ساختمان عضلانی نارس، قابل مصرف نیستند. می‌دانید بهترین وزن مرغ چقدر است؟

۱۰- تمیز بودن قسمت داخلی مرغ

مرغ‌هایی را خریداری کنید که فاقد روده، تخمدان، مقعد، دل و جگر و طحال باشند. رنگ حفره شکمی مرغ سالم، باید سفید و شفاف یا نهایتا زرد شفاف باشد. این در حالی است که رنگ حفره شکمی آبی و سبز از ویژگی‌های مرغ خراب و فاسد به حساب می‌آید.

به این موضوع توجه کنید که وجود آلودگی در مرغ، بر طعم و بوی مرغ اثر نامطلوبی می‌گذارد و گرفتن بوی زهم مرغ، در این مواقع کار چندان آسانی نخواهد بود.

۱۱- سفت بودن بافت مرغ

بافت گوشت مرغ تازه و سالم نباید شل باشد. اگر انگشتتان را روی گوشت فشار دهید، نباید فرورفتگی زیاد و غیرمعمولی در مرغ، به وجود بیاید. این مورد یکی از راه‌‌های تشخیص مرغ سالم و تازه است. در ضمن اگر مرغ منجمد خریده‌اید‌، گوشت مرغ باید پس از رفع انجماد سختی و قوام طبیعی خود را حفظ کند.

۱۲- بسته بندی صحیح گوشت مرغ

اگر مرغ منجمد یا حتی مرغ‌های بسته‌بندی شده تازه خریداری می‌کنید به کاور پلاستیکی روی آن توجه کنید. کیسه‌های پلاستیکی که مرغ در آنها بسته‌بندی شده است، باید سالم و بدون عیب و پارگی باشد. همچنین داخل بسته‌بندی مرغ منجمد، مواد خارجی، مثل خونابه یا آب منجمد نباید وجود نداشته باشد.

۱۳- عدم شکستگی استخوان سینه مرغ

استخوان سینه مرغ باید بدون شکستگی، بیرون‌زدگی و ضرب‌خوردگی باشد. وجود شکستگی نشانه تحت فشار قرار گرفتن گوشت است و ممکن است در محل شکستگی، باکتری‌هایی رشد و پرورش پیدا کرده باشند.

تشخیص مرغ فاسد

سوالات متداول درباره چگونه تشخیص بدهیم گوشت مرغ فاسد شده است؟

۱. چگونه می‌توان تغییر رنگ مرغ فاسد شده را تشخیص داد؟

مرغ تازه معمولاً رنگ صورتی و گوشتی دارد. اگر رنگ مرغ به خاکستری کم‌رنگ یا زرد تغییر کند، این می‌تواند نشان‌دهنده فساد آن باشد. اگر رنگ مرغ تیره‌تر از خاکستری شد، بهتر است از مصرف آن خودداری کنید.

۲. بوی مرغ فاسد چگونه است؟

مرغ فاسد بوی تندی دارد که ممکن است به بوی تخم‌مرغ گندیده یا گوگرد شبیه باشد. اگر بوی ناخوشایند یا بوی تند دیگری از مرغ استشمام کردید، این نشانه‌ای از فساد آن است و باید دور انداخته شود.

۳. برای بررسی مرغ منجمد، چه علائمی باید مد نظر قرار گیرد؟

برای بررسی مرغ منجمد، باید به لایه‌های یخ روی آن توجه کنید. اگر لایه‌ی ضخیمی از یخ بر روی مرغ وجود دارد یا یخ به رنگ سفید و کدر است، این می‌تواند نشان‌دهنده سوختگی فریزری یا فساد مرغ باشد.

۴. چگونه می‌توان از کپک روی مرغ مطمئن شد؟

کپک یکی از واضح‌ترین نشانه‌های فساد مرغ است و به صورت پوشش یا پرزهای سبز یا سیاه روی سطح مرغ ظاهر می‌شود. وجود این نوع کپک نشان‌دهنده فساد شدید است و باید مرغ را فوراً دور انداخت.

۵. چگونه باید مرغ پخته را بررسی کرد تا از سالم بودن آن مطمئن شویم؟

برای بررسی سالم بودن مرغ پخته، باید به بوی آن توجه کنید. اگر بوی مرغ مشابه بوی تخم‌مرغ گندیده یا بوی گوگرد باشد، مرغ فاسد شده است. همچنین، اگر طعم مرغ بد یا کمی ترش باشد، بهتر است آن را دور بیندازید.

 

مطالب مرتبط

قیمت فروش مرغ و تخم مرغ در استان فارس اعلام شد

۳ روش تشخیص سرب در سایه چشم

دستور پخت مرغ سوخاری رژیمی در فر با طعمی فوق العاده خوشمزه

نظرات