زنا، یکی از جرائم مستوجب حد است. یعنی از جمله جرایمی بوده که قانونگذار، با توجه به قواعد شرعی، آن را جرمانگاری کرده و مجازات آن را نیز از کتاب آسمانی و منابع فقهی گرفته است.
نحوه اثبات کردن جرم زنا از مسائل مهمی است که در قانون به آن اشاره شده است. جرم زنا، زمانی واقع میشود که زن و مردی که با یکدیگر رابطه زوجیت نداشته و نامحرم بوده، اقدام به برقراری رابطه جنسی کنند.
نحوه اثبات کردن جرم زنا
پیش از پاسخ به این پرسش که راههای اثبات زنا چیست؟ و آیا فرد زناکار، اعدام میشود یا خیر؟ باید، جرم زنا و شرایط تحقق آن را از منظر قانون مجازات اسلامی که برگرفته از شرع مقدس است، مورد بررسی قرار داده و سپس، بگوییم که نحوه اثبات کردن جرم زنا چگونه است؟
زنا، عبارت است از اینکه، زن و مردی نامحرم، با یکدیگر رابطه جنسی برقرار کنند. بر اساس این تعریف، هرگونه رابطه میان دو نامحرم، زنا نبوده و صرفا در صورتی که دخول با شرایط مقرر شده انجام شود زنا محقق میگردد. باقی روابط میان دو نامحرم، در دسته روابط نامشروع دون زنا قرار میگیرند و وجود دخول یا عدم آن، اساسیترین فرق رابطه نامشروع و زنا است.
از آنجا که زنا با حیثیت افراد سر و کار دارد و در مواردی سبب اعمال مجازات اعدام و گرفتن جان فرد میشود، نحوه اثبات کردن جرم زنا بسیار سخت گیرانه هستند. قانون مجازات اسلامی بر اساس شرع مقدس نحوه اثبات کردن جرم زنا را مشخص کرده است. بر اساس قانون مجازات اسلامی، راههای اثبات زنا، عبارتند از:
اقرار
شهادت
علم قاضی
اقرار
اقرار در زنا، یعنی خود زانی یا زانیه (زنا کنندگان)، اعتراف کند که اقدام به زنا کرده است. دراینصورت، مرتکب مشمول مجازات این جرم خواهد شد. البته، اقرار خود شخص دارای شرایطی بوده که عبارتند از:
شخصی که اعتراف به زنا میکند، باید عاقل و بالغ باشد.
فرد باید با اراده خودش اقرار به زنا کند و در این کار، اختیار داشته باشد.
فرد باید ۴ مرتبه به اینکه زنا کرده است، اقرار کند. اقرار کمتر، یعنی دو یا سه مرتبه، موجب اثبات زنا نمیشود.
اقرار باید نزد قاضی باشد و اقرار نزد سایر افراد، اعتباری ندارد.
شهادت
در قانون مجازات اسلامی، برای شهادت شهود جهت اثبات زنا شرایطی بخصوصی در نظر گرفته شده، تا کسی نتواند بیدلیل و از روی سوءقصد و دشمنی، اقدام به شهادت نماید. این شرایط، عبارتند از:
۴ مرد عادل که همزمان، در صحنه حضور داشته و انجام زنا را دیدهاند بر وقوع زنا شهادت دهند.
۳ مرد و ۲ زن که همزمان، در صحنه حضور داشته و انجام زنا را دیدهاند بر وقوع زنا شهادت دهند.
علم قاضی
کاربرد علم قاضی در اثبات زنا، اینگونه است که مثلا، اگر با استفاده از امارات یعنی نشانههایی مثل فیلم رابطه جنسی یا عکسهای موجود در پرونده یا هر طریق دیگری برای قاضی محرز شود که عمل زنا رخ داده است، میتواند حکم مجازات در خصوص زنا را صادر کند. چرا که علم قاضی، بر هر دلیلی، ارجح است.
مجازات رابطه نامشروع زن شوهردار
رابطه نامشروع یکی از جرایم منافی عفت است که حتی برای شروع به تعقیب و رسیدگی به آن در محاکم کیفری نیاز به شکایت شاکی خصوصی ندارد چرا که رابطه نامشروع باعث از بین رفتن نظم عمومی و عفت عمومی میشود.
رابطه نامشروع زن شوهردار امروزه یکی از موضوعات مبتلابه و فراگیر در زمینه حقوق خانواده است. معمولاً هم منجر به از هم پاشیدگی و فروپاشی خانوادهها میشود.
منظور از رابطه نامشروع زن شوهردار چگونه است؟
همانطور که میدانیم رابطه نامشروع در مقابل رابطه مشروع قرار میگیرد. یعنی اگر زن و مردی باشند که به سن بلوغ رسیدهاند و از طریق قانونی و شرعی یعنی انجام صیغه عقد رابطه برقرار کنند آن رابطه مشروع است. اگر این شرایط رعایت نشد یعنی بین دو زن و مردی که به سن بلوغ رسیدهاند بدون جهت شرعی و قانونی و بدون وجود صیغه عقد رابطهای شکل گرفت دیگر مشروع نیست و نامشروع تلقی میشود.
بنابراین رابطه نامشروع رابطهای است که از حدود متعارف خود خارج شده است که مصادیقی مثل بوسیدن بغل کردن را شامل میشود.
منظور از رابطه نامشروع زن شوهردار نیز رابطهای است که در آن زنی که شوهر دارد با مردی به غیر از شوهر خود که هیچ گونه نسبت قانونی و شرعی بین آنها برقرار نیست، رابطههایی چه به صورت بغل کردن، بوسیدن و چه خود زنا برقرار میکند. در این رابطه چند حالت را میتوان متصور شد : رابطه نامشروع دون زنا و رابطه نامشروع زنا که در ادامه به بررسی هر کدام از این موارد واحکام مربوط به آن میپردازیم.
رابطه نامشروع دون زنا
منظور از رابطه نامشروع دون زنا این است که بین زن و مرد نامحرم رابطهای صورت بگیرد بدون اینکه الزاما زنا باشد.
مثلا اینکه زن و مردی در زیر یک روانداز یا ملحفه باشند یا زن و مردی در حال انجام اعمالی مثل بغل کردن، بوسیدن باشند یا حتی رابطه نامشروع از طریق پیامک را هم میشود مصداق رابطه نامشروع دون زنا قرار داد.
مجازات رابطه نامشروع زن شوهردار در صورتیکه رابطه دون زنا از قبیل بغل کردن، بوسیدن از روی هوس اثبات شود به ۳۱ تا ۷۴ ضربه تا نهایتا ۹۹ ضربه شلاق محکوم میشود.
علاوه بر این شوهر زن میتواند طلاق به دلیل رابطه نامشروع را نیز از دادگاه بخواهد. آقایان باید دقت کنند که از روی شک، توهم، خیال پردازی و حساسیتهای بیش از حد این اتهام را نسبت به همسر خود وارد نکنند چون درصورتیکه نتوانند ادعای خود را در دادگاه ثابت کنند، زن میتواند طبق قانون ادعای حیثیت کند.
همچنین این موضوع که فردی به دیگری نسبت زنا یا لواط دهد طبق قانون میتواند مصداق جرم قذف نیز واقع شود و درصورتیکه ادعای کسی که قذف کرده ثابت نشود برای وی مجازات در پی خواهد داشت.
البته باید توجه داشت که صرف در خلوت بودن با نامحرم در قانون جرم نیست حال چه در منزل باشد یا وسیله نقلیه یا هر جای دیگر.
رابطه نامشروع زنا
مجازات رابطه نامشروع زن شوهردار درصورتیکه رابطه جنسی برقرار کرده باشد و همچنین رابطه از نوع زنا در دادگاه اثبات شود رَجم (اعدام) خواهد بود.
آثار رابطه نامشروع زن شوهردار
پس از اینکه رابطه نامشروع زن شوهردار ثابت شود، آثاری را به دنبال خواهد داشت از جمله اینکه مرد میتواند در مورد ادامه زندگی تصمیم بگیرد و حتی میتواند به دادگاه مراجعه و برای طلاق دادن زن دادخواست ارائه کند.
همچنین درصورتیکه در ابتدای ازدواج مرد حق وکالت در طلاق را به زن داده باشد با اثبات رابطه نامشروع این حق وکالت از او گرفته میشود.
اثر دیگر آن این است که درصورتیکه مرد به زن خود اتهام رابطه نامشروع بزند و این رابطه در دادگاه اثبات نشود زن میتواند علیه او اعاده حیثیت کند.
اثبات رابطه نامشروع زن چه اینکه به آن اقرار کند یا حکم قطعی در این خصوص صادر شود ارتباطی به مهریه ندارد و مهریه را از گردن مرد ساقط نمیکند. بنابراین زن میتواند تمام مهریه را از شوهر مطالبه کند.
نظرات