خانواده

چگونه کپک فرش و موکت را برطرف کنیم؟ + روش پیشگیری

کپک های روی فرش و موکت مشکلات جدی برای سلامتی شما و یا دیگر اعضای مستعد خانواده تان ایجاد می کنند.

از بین بردن کپک روی فرش و موکت

به گفته دانشگاه مرکزی فلوریدا، هاگ های کپک می توانند به اندازه تنها حدود ۳ میکرون باشند. این بدان معناست که هاگ های کپک می توانند وارد کوچک ترین فضاها در خلل و فرج وسایل نرم مانند چوب یا فرش شده و مالش دادن نیز آن ها را از بین نبرد.

پس با توجه به اهمیت شناخت کپک فرش و موکت در وهله اول باید علائم آن را بشناسید تا بتوانید از ایجاد آن روی فرش تان جلوگیری کنید.

کپک فرش چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟

همانطور که می‌دانید کپک نوعی قارچ ذره بینی است که به دلیل وجود رطوبت ایجاد می‌شود. کپک‌ها می‌توانند در هر محیطی حتی روی سطح فرش و تاروپود آن نیز رشد کنند. نشانه های کپک فرش در در مراحل اولیه قابل دیدن نبوده و با چشم غیر مسلح دیده نمی‌شوند؛ اما رشد قارچ‌ها موجب می‌شود تا الیاف فرش آسیب دیده و در معرض پوسیدگی قرار بگیرد.

تفاوتی ندارد که فرش شما از پشم باشد یا پنبه، در هر صورت فرش‌ها در صورت قرار گرفتن در شرایط نامساعد ممکن است کپک زده و باعث ایجاد خسارات جبران ناپذیری شوند

عوارض کپک زدن فرش

از مهم‌ترین عوارض وجود فرش کپک زده در خانه، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گرفتگی بینی
  • خس خس سینه
  • ناراحتی‌های چشمی
  • بروز مشکلات تنفسی
  • سرفه و مشکلات ریوی
  • حساسیت‌های پوستی

از طرف دیگر کپک روی فرش می‌تواند برای کودکان، حیوانات خانگی و افراد مسن بسیار مضر باشد و مشکلات جدی‌تری برای آن‌ها ایجاد کند. در مراحل اولیه و زمانی که فرش شما کپک می‌زند، ممکن است در ظاهر فرش، چیز زیادی قابل مشاهده نباشد. با این‌حال، این موضوع می‌تواند باعث پوسیده شدن تاروپود فرش و از بین رفتن تدریجی آن شود.

در واقع کپک زدن فرش به معنی پوسیدگی تدریجی نخ‌های به کار رفته در تار و پود آن بوده که در نهایت می‌تواند ظاهر آن را به طور کلی تحت تاثیر قرار دهد.

از بین بردن کپک روی فرش و موکت

از بین بردن کپک روی فرش با روش های خانگی

همان طور که اشاره شد چنانچه مدت زمان زیادی از ایجاد کپک روی فرش و موکت نگذشته باشد می توانید با استفاده از روش های خانگی خودتان آن را تمیز کنید تا آسیب بیشتری به فرش وارد نشود. برخی از روش های خانگی برای از بین بردن کپک فرش و موکت عبارتند از:

روش اول تمیز کردن فرش

تمام پنجره‌ها و درهای اتاق را باز کنید. جریان هوا رطوبت محرک قارچ را کاهش داده و بوی آن را از بین می‌برد. اگر قصد استفاده از یک ماده شیمیایی تمیزکننده را دارید، گردش هوای ایجاد شده به این روش احتمال میزان تحریک‌شدگی ریه‌ها و چشم‌ها را کاهش می‌دهد. اگر اتاق پنجره ندارد، پنکه روشن کنید.

در صورت فرش را در معرض نور خورشید قرار دهید. اجازه دهید فرش بین ۲۴ الی ۴۸ ساعت جلوی تابش مستقیم نور خورشید باشد. این کار به از بین بردن اسپورهای قارچ کمک کرده و رطوبت موجود در آن را از بین می‌برد. اگر الیاف فرش به صورت عمیق آلوده شده باشد، خشک کردن آن به این روش خیلی بیشتر از اینها طول می‌کشد.

در مرحله بعد باید رطوبت را با جوش شیرین از بین ببرید. جوش شیرین رطوبت را جذب کرده و بو را کاهش می‌دهد. روی منطقه کپک زده جوش شیرین بپاشید و بگذارید این ماده یک شب روی فرش بماند. سپس از جاروبرقی استفاده کنید.

بعد از خشک شدن فرش می‌توانید از سرکه سفید استفاده کنید. اگرچه سرکه قارچ را از بین نمی‌برد، اما گزینه‌ای ارزان و اغلب مؤثر است. کافیست که کمی سرکه را به آرامی روی فرش اسپری کنید و آن را با یک برس سفت پاک کنید. سپس فرش را با یک دستمال تمیز خشک کنید.

روش دوم تمیز کردن فرش

می‌توانید از یک شوینده ضدقارچ نیز استفاده کنید. اسپری‌های ضدقارچ در بیشتر سوپر مارکت‌ها یافت می‌شوند. قبل از مصرف، برچسب روی محصول را با دقت بخوانید و آن را طبق دستورالعمل استفاده کنید. محصول خریداری شده باید مخصوص فرش باشد.

اسپری‌های ضدقارچ که برای تمیز کردن آشپزخانه یا حمام طراحی شده‌اند ممکن است رنگ فرش را تغییر بدهند.

البته به جای محلول‌های تجاری می‌توانید از مخلوطی از سفیدکننده و آب استفاده کنید. نصف فنجان سفیدکننده را در یک گالن آب مخلوط کنید. ابتدا این محلول را روی گوشه‌ای از فرش خود تست کنید تا مطمئن شوید باعث ایجاد تغییر رنگ نمی‌شود.

البته این روش را بیشتر برای از بین بردن کپک فرش روی موکت توصیه می‌کنیم. سعی کنید تا جای امکان از سفیدکننده استفاده نکنید.
بعد از تمیز کردن کپک، مانند روش اول فرش را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید تا خشک شود.

از بین بردن کپک روی فرش و موکت

پیشگیری از رشد کپک در فرش

به روش های زیر می توانید از رشد آتی پک در فرش خود جلوگیری کنید:

برای گیاهان گلدانی، زیرگلدانی مناسب انتخاب کنید:

با استفاده از یک زیرگلدانی بزرگ تر از سایز گلدان، می توانید آب اضافی خارج شده از گلدان را جمع کرده و مانع از ورود آن به فرش شده و از ایجاد کپک جلوگیری کنید.

از دستگاه های رطوبت گیر استفاده کنید:

اگر خانه شما مرطوب است، خرید یک دستگاه رطوبت گیر ضروری به نظر می رسد. این یک روش عالی برای از بین بردن رطوبت زیاد هوا است.

از دستگاه های تهویه مطبوع استفاده کنید:

سطوح رطوبت در محیط باید کمتر از ۶۰ درصد باشد و اجرای تهویه مطبوع به این امر کمک می کند.

دستگاه های تصفیه کننده هوا:

این دستگاه ها به تمیز کردن هوا و خلاص شدن از شر اسپورها کمک می کند. این دستگاه ها به خصوص برای کسانی که به کپک حساسیت دارند، عالی خواهد بود.

با روش های پیشگیرانه زیر می توانید از رشد کپک در فرش و موکت جلوگیری کنید:

  • جاروبرقی بکشید
  • مطمئن شوید که فرش خشک است
  • تعمیر سقف و پنجره ها

شستشوی فرش در قالیشویی محدوده چیذر

اگر تمام راهکارهای پیشگیرانه برای کپک فرش و موکت را انجام دادید اما باز هم با مشکل کپک زدگی فرش مواجه شدید، بهترین و سریع ترین راه برای از بین بردن کپک یعنی شستشوی عمیق توسط خدمات قالیشویی را انتخاب کنید. قالیشویی و موکت شویی سریع ترین و بهترین روش از بین بردن کپک فرش است.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا