به گزارش اول فارس ، «کشف دارویی محققان ایرانی در درمان کرونا» خبر خوشی که محققان بیمارستان مسیح دانشوری اعلام کردند، بر این اساس نتایج مطالعات دو فازی محققان ایرانی نشان داد، داروی ایرانی رسیژن که در درمان بیماری ام اس تجویز میشود به همراه داروی کلترا در کاهش مرگ و میر بیماران کرونا موثر بوده و به تایید مجامع جهانی هم رسیده و نتایج آن از جمله نحوه تجویز، عوارض و اثرات آن در مدیریت بیماری کرونا در مجله ایمونوفارماکو تراپی چاپ شده است.
چهار ماه پیش بود که محققان و محققان بیمارستان مسیح دانشوری پس از شیوع کرونا در کشور مطالعهای را برای درمان کووید ۱۹ (COVID-۱۹ ) کلید زدند که نتایج آن اعلام شد، تجویز داروهای اینترفرون بتا – یک آ (Interferon beta-۱a) و کلترا (Kaletra) در گروهی از بیماران کووید ۱۹ نشان داد، مرگ و میر بیماران مبتلا به کرونا در گروهی که این دارو را دریافت نکرده بودند، ۵ برابر بیشتر از بیمارانی بوده است که کلترا و اینترفرون بتا – یک آ را دریافت کردند.
حالا نتایج این تحقیقات موفقیت آمیز در یک مجله علمی بین المللی چاپ شده و مورد قبول سیستمهای پزشکی دنیا گرفته است.
ماجرای اثربخشی داروی درمان ام اس در درمان کرونا
طبرسی معاون آموزشی بیمارستان مسیح دانشوری اظهار کرد: ما وقتی کرونا در ایران شیوع پیدا کرد تحقیقاتی انجام دادیم که دریافتیم، ترکیب کلترا و اینترفرون را در درمان سارس و مرس استفاده کرده بودند و نتایج موفقیت آمیزی به دست آورده بودند و خوشبختانه ترکیب این ۲ دارو روی ۲۰ بیمار در فاز نخست انجام شد و دیدیم که این روش درمان پاسخ خوبی در بیماران داشت و بار ویروسی به سرعت بیشتری در بدن کاهش پیدا کرد و تست بیماران مبتلا درمدت زمان کمتری منفی شد.
او ادامه داد: اینترفرونها داروهایی هستند که در داخل بدن تولید میشوند و اثر ضد ویروسی دارند، چینیها در درمان کووید ۱۹ از اینترفرون بتا – یک بی استفاده کردند وما به دلیل اینکه اینترفرون بتا – یک آ در ایران تولید میشود، از این دارو استفاده کردیم، وزارت بهداشت برای مطالعات بالینی مجوز استفاده را صادر کرده است و برای استفاده در همه بیماران کرونایی باید نتایج مطالعه بالینی و اثربخشی کلترا با اینترفرون بتا – یک آ باید به تایید کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا برسد.
اینترفرون بتا – یک آ (رسیژن) را بشناسید
اینترفرونها محصولات پروتئینی هستند که از روش نوترکیب حاصل و به منظور تزریق آماده شده اند. اینترفرونها در بدن در پاسخ به عفونتهای ویروسی و سایر محرکهای بیولوژیک تولید میشوند. رسیژن گلیکوپروتئینی با ۱۶۶ اسید آمینه بوده که از نظر توالی اسید آمینهها با اینترفرون انسانی یکسان است. اینترفرون-بتا دارای خواص ضد ویروس، ضد تکثیر و تنظیم کننده ایمنی است.
اینترفرون بتا – یک آ برای درمان فرم های عود کننده بیماری ام اس و اکنون درمان شماری از بیماران کرونایی در بیمارستان مسیح دانشوری استفاده می شود. این دارو، در بیماران مبتلا به ام اس تعداد و شدت حمله ها را کاهش می دهد و روند پیشرفت ناتوانی را کند و بنابر مطالعات در بیمارستان مسیح دانشوری میزان مرگ و میر را کاهش و سرعت بهبودی بیماران کرونایی را افزایش می دهد، اینترفرون بتا – یک آ با نام تجاری رسیژن در ایران تولید می شود، یک شرکت داروسازی هم اینترفرون بتا – یک آ را تحت لیسانس تولید می کند.
داخل هر فیزیوجکت اینترفرون بتا – یک آ (رسیژن ساخت داخل) یک سرنگ از پیش پر شده قرار دارد که حاوی ۴۴ میکروگرم اینترفرون بتا – یک آ به شکل محلول بی رنگ، بدون کدورت و بدون ذره بوده و قیمت هر فیزیوجکت آن ۱۰۴ هزار و ۵۵۰ تومان است.
درمان کرونا با دارویی که انحصار ساخت آن در دست سه کشور دنیاست
زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران توضیحاتی در خصوص ساز و کار داروی رسیژن ارائه داد و گفت: اینترفرونها پروتئینهایی هستند که درون بدن ما تولید میشوند و در مقابله با ویروسها نقش بسیار پررنگی دارند. این ماده در درون بدن انسان به لطف الهی ودیعه گذاشته شده است. پژوهشگران در این مرکز همین منابع درونزای اینترفرون را مورد استفاده قرار دادند و نوع بتا – یک آ را به کار گرفتند.
او تصریح کرد: ایران سومین کشور در جهان است که تکنیک ساخت این دارو را در اختیار دارد؛ چراکه این دارو نوترکیب است و فرآیند ساخت پیچیدهای دارد.
فرمانده ستاد مقابله با بیماری کرونا اظهار کرد: در زمینه بیماری کرونا دست بشر در اندوخته جهانی، تهی است و یک عطش جهانی برای یافتههای نوظهور علمی وجود دارد. بسیاری از همکاران عزیز در خط مقدم ایثارگرانه خدمت کردند و خود نیز به کرونا مبتلا شدند.
نتایج مثبت رسیژن در درمان بیماران مبتلا به کرونا
ولایتی رییس بیمارستان مسیح دانشوری درباره کشف دارویی محققان در درمان کرونا گفت: تلاشهای فراوانی برای دستیابی به درمان مناسب و داروی تاثیرگذار شکل گرفته و در بیمارستان مسیح دانشوری با همت متخصصان و پزشکان، گامهای ارزشمندی در حوزه پژوهشی شکل گرفته است و امیدواریم هر چه زودتر نتایج مثبت آنان در اختیار قرار گیرد چرا که این دارو میتواند نقش مهمی در کاهش مرگ و میر بیماران داشته باشد.
او افزود: یکی از داروهای مورد استفاده، رسیژن است که در درمان بیماران کرونایی اثر گذاری فراوانی داشته و میتوانیم با استفاده از این دارو تا حدودی با بیماری مقابله کنیم که با کسب مجوز از وزارت بهداشت و رعایت قوانین مربوطه از آن استفاده شده و تا حدود ۵ برابر نسبت به قبل بهبودی داشته ایم هر چند که باید مطالعات در سطح وسیع تری توسعه یابد که با هماهنگی وزارت بهداشت طراحی و اجرا خواهد شد.
تحقیقات جهانی روی داروی کلترا و اینترفرون بتا در درمان کرونا
معاون آموزشی بیمارستان مسیح دانشوری اظهار کرد: سازمان جهانی بهداشت در یک طرح تحقیقاتی بزرگ اثربخشی اینترفرون بتا – یک آ و کلترا در بیماران کرونایی را در ۲۴ کشورهای مختلف دنبال میکند و ایران هم یکی از کشورهایی است که در مطالعه سازمان بهداشت جهانی مشارکت دارد.
مدیر بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری بیان کرد: البته باید توجه داشت میزان دوزی که ما در مطالعه خودمان برای بیماران استفاده کردیم با میزان دوزی که سازمان جهانی بهداشت در مطالعه جهانی استفاده میکند، متفاوت است. ما ۵ دوز اینترفرون بتا – یک آ دوازده میلیون واحدی در یک روز به بیماران دادیم درحالی که در مطالعه سازمان جهانی بهداشت ۳ دوز به بیماران داده میشود.
کاهش مرگ و میر بیماران کرونایی با رسیژن
طبرسی با اشاره به جزییات مطالعات اثربخشی داروی اینترفرون بتا – یک آ و کلترا بر روی بیماران کرونایی اظهار کرد: ما در فاز نخست مطالعه این ۲ دارو را روی ۲۰ بیمار آرمایش کردیم و دارو روی بیماران اثربخش بود و عوارضی خاصی هم دیده نشد.
معاون آموزشی بیمارستان مسیح دانشوری اظهار کرد: مطالعه بالینی دوم نیز به صورت کیس کنترل انجام شد. ۱۵۲ بیمار مبتلا به کووید دو داروی را با هم دریافت کردند و ۳۰۴ بیمار هم در گروه کنترل بودند که فقط داروی کلترا را دریافت کردند و در بیمارانی که داروی Interferon beta-۱a را دریافت کردند، با وجود شدت بیماری، میزان بستری در ICU کاهش و مرگومیر به یک پنجم تقلیل پیدا کرد یعنی در واقع بیمارانی که این دارو را دریافت نکردند، نرخ مرگومیر در آنها ۵ برابر بیمارانی بود که این دارو را دریافت کردند. نتایج این مطالعه در مرحله داوری بوده و قرار است به زودی چاپ شود.
طبرسی تاکید کرد: اگر بیمار علائم خفیف دارد نیازی به مصرف دارو ندارد و حتی این روش درمان در این بیماران ممکن است موجب تشدید بیماری شود، این روش درمانی در بیماران کووید ۱۹ که دچار افت اکسیژن شده اند و در بیمارستان بستری میشوند مورد استفاده قرار میگیرد.
نتایج بررسی های کمیته علمی ستاد کرونا تا ۲ هفته آینده
طبرسی درباره مطالعات بالینی رسیژن و کلترا و اینکه آیا همه بیماران کرونایی می توانند از این روش درمانی استفاده کنند، بیان کرد: بیمارستان امام خمینی و چند بیمارستان دیگر استفاده از اینترفرون بتا – یک آ را در مطالعات بالینی خود دنبال می کنند و تا ۲ هفته آینده بررسیهای لازم در کمیته علمی مقابله با کرونا انجام و در صورت تایید برای همه بیماران کرونایی استفاده میشود.
معاون آموزشی بیمارستان مسیح دانشوری تصریح کرد: این روش درمانی افقی را در درمان کووید ۱۹ روشن کرد و نتایج بدست آمده تاکنون نشان داده است که این دو دارو ترکیب موثری در درمان کرونا هستند.
تسریع بهبودی بیماران بستری کرونایی با مصرف رسیژن
فرزانه داستان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره اثربخشی داروی اینترفرون بتا – یک آ و کلترا در درمان کرونا گفت: به طور عادی در روز ۱۴ تا ۲۱ ویروس در بدن بیمار از بین می رود و پاکسازی ویروس را داریم اما ما از بیمارانی که این روش درمان را دریافت کردند، در روز ۵ و ۱۰ تست PCR گرفتیم و دریافتیم که روز دهم ۲ بیمار از ۲۰ بیمار فقط تست مثبت کرونا داشتند.
پروانه بقایی دکترای تخصصی پژوهش با اشاره به سرعت بهبودی و ترخیص بیماران کرونایی مصرف کننده اینترفرون بتا – یک آ و کلترا نسبت به سایر بیماران اظهار کرد: میزان بستری بیماران کرونا که اینترفرون دریافت کرده بودند بسیار کمتر بود و در این گروه بیماران سرعت بهبودی بسیار بیشتر بود.
پژوهش های ادامه دار محققان ایرانی برای شکست کرونا
زالی یادآوری کرد: یکی از اهداف ما در طول بحران کرونا این بود که در کنار خدمت رسانی به بیماران کرونایی، موضوع پژوهش در این زمینه نیز مورد غفلت واقع نشود. استفاده خردمندانه و دقیق از داروها، تجویزهای درست، پژوهشهای انجام شده، به کارگیری همه امکانات و ظرفیتها برای مقابله همهجانبه با بیماری و ارائه خدمات به بیماران در این مرکز قابل تقدیر است.
او با بیان اینکه تاکنون تلاش وافر بشری برای رسیدن به نسخه موثر درمانی در حال گسترش است، افزود: این نشست نیز حاکی از همین تلاش جهانی است. البته بحث درمان دارویی تنها بخش اندکی از راهبرد درمانی بیماران را تشکیل میدهد و داشتن یک نگاه جامع و مراقبتهای مستمر مبتنی بر ممارستهای دانشی و حرفهای نقش مهمی دارد.
فرمانده ستاد مقابله با بیماری کرونا در تهران، اظهار کرد: به طور کلی طرح ریزی یک الگوی جامع درمانی برای هدایت و حمایت این بیماران بسیار سخت است. بسیاری از اقداماتی که در بیمارستان مسیح دانشوری صورت گرفت با گذر زمان در قالب یک پروتکل ملی تعریف شد.
امید است که این مطالعه بر روی بیماران کرونایی با نتایج موفیقت آمیز به پایان برسد و نتایج مثبت آن مورد تایید ستاد ملی مقابله با کرونا در ایران و منابع جهانی قرار گیرد تا بیماران کرونایی جان خود را از دست ندهند، اما با توجه به اینکه تاکنون درمان قطعی برای کووید ۱۹ کشف نشده است رعایت بهداشت، استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی بهترین راهکار برای پیشگیری و مقابله با کروناست.
نظرات