کشف ویروس جدید کرونا در چین: آیا همهگیری دیگری در راه است؟
هشدار دانشمندان: کشف کروناویروس جدید در خفاشهای چین، زنگ خطر همهگیری احتمالی را به صدا درآورد
به گزارش اول فارس به نقل از العین ، ویروسی جدید از خانواده کرونا در چین کشف شده که ممکن است قابلیت شیوع گسترده در بین انسانها را داشته باشد.
محققان مؤسسه ویروسشناسی ووهان این ویروس را در بدن خفاشها شناسایی کردهاند. این ویروس که با نام HKU5-CoV-2 شناخته میشود، شباهت زیادی به ویروس عامل همهگیری کووید دارد و نگرانیهایی را درباره احتمال تکرار این بحران، تنها دو سال پس از اعلام پایان آن، برانگیخته است.
HKU5-CoV-2 همچنین به ویروس مرس نزدیکتر است؛ نوعی کروناویروس کشنده که میتواند تا یکسوم از مبتلایان را به کام مرگ بکشاند.
ویروسشناس شی ژنگلی، که به دلیل تحقیقاتش بر روی کروناویروسها به «زن خفاشی» شهرت دارد، هدایت این پژوهش را بر عهده داشته است. این یافتهها در یک مجله علمی معتبر منتشر شده است.
آزمایشها نشان دادهاند که HKU5-CoV-2 از همان مسیر SARS-CoV-2 (ویروس عامل کووید) برای نفوذ به سلولهای انسانی استفاده میکند. محققان در مقالهای که در نشریه Cell منتشر شده، اعلام کردهاند که این ویروس «خطر بالایی» برای انتقال به انسان دارد، چه از طریق تماس مستقیم و چه از طریق میزبانهای واسط.
ویروس مرس یک بیماری تنفسی مسری است که از حیوانات به انسان و از انسان به انسان منتقل میشود. این بیماری میتواند تب، سرفه، تنگی نفس، اسهال و استفراغ ایجاد کند و در موارد شدید منجر به مرگ شود. تاکنون تنها دو مورد ابتلا به مرس در ایالات متحده گزارش شده که هر دو در اردیبهشت ۱۳۹۳ ثبت شدهاند و هر دو مورد با سفر از خاورمیانه مرتبط بوده است. هنوز واکسنی برای این ویروس وجود ندارد.
HKU5-CoV-2 به خانواده کروناویروسهای مربِکوویروس تعلق دارد. این دسته از ویروسها در مینکها و پانگولینها نیز شناسایی شدهاند؛ حیواناتی که گمان میرود واسطه انتقال کروناویروس از خفاشها به انسان در همهگیری کووید بودهاند. دانشمندان در مقاله خود نوشتهاند که این موضوع «نشاندهنده انتقال مکرر این ویروسها بین خفاشها و سایر گونههای حیوانی است.»
آنها افزودهاند: «این مطالعه نشان میدهد که HKU5-CoV-2 در خفاشها توانایی بالایی در آلوده کردن سلولهای انسانی دارد و بر خطر بالقوه انتقال آن به انسان تأکید میکند.»
اولین بار HKU5-CoV در سال ۱۳۸۵ در خفاشها شناسایی شد، اما دادههای جدید حاکی از آن است که HKU5-CoV-2 بیش از سایر گونههای این ویروس قابلیت انتقال بین گونههای مختلف را دارد. با این حال، احتمال انتقال آن به انسان هنوز نیاز به بررسی بیشتر دارد.
مؤسسه ویروسشناسی ووهان، که در مرکز تئوری نشت آزمایشگاهی درباره منشأ کووید-۱۹ قرار دارد، این تحقیقات را انجام داده است. بر اساس یافتههای این پژوهش، منشأ همهگیری کووید-۱۹ به احتمال زیاد یک انتقال طبیعی از حیوانات به انسان بوده است، زیرا خفاشها بالاترین میزان میزبانی کروناویروسها را در بین حیوانات دارند و به عنوان مخزن طبیعی این ویروسها شناخته میشوند.
با این حال، جامعه اطلاعاتی آمریکا با «اعتماد پایین» احتمال میدهد که ویروس کووید از مؤسسه ووهان به بیرون نشت کرده باشد.
در حالی که انتقال ویروسهای سارس و مرس از حیوانات به انسان بهطور مستند ثبت شده است، این مطالعه تأکید میکند که «میزبانهای واسط SARS-CoV-2 همچنان نامشخص باقی ماندهاند.»
چین گند زده به دنیا مخصوصا ایران نابود کرده