کشف کتیبه ۱۵۰۰ ساله ساسانی در کوه خواجه عکاشه شهر آباده
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری وصنایع دستی استان فارس از کشف یک کتیبه ساسانی به زبان پهلوی در شهر آباده خبر داد.
به گزارش اول فارس روابط عمومی ، محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان فارس با اعلام این خبر گفت: این کتیبه در کوه خواجه عکاشه شهر آباده کشف شده و به عنوان اولین متن تاریخی کشف شده قدمت تاریخی شهر آباده را به تصویر می کشد.
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری وصنایع دستی استان فارس افزود: این کتیبه که به زمان پهلوی یا فارسی میانه باز می گردد توسط کارشناس و مسئول مرکز کتیبه شناسی تخت جمشید مورد بررسی قرار گرفته و اصالت و قدمت آن به تایید رسیده است.
ثابت اقلیدی ادامه داد: این کتیبه نشان دهنده قدمت تاریخی شهر آباده است و کوه خواجه را به عنوان محل دفن مردگان معرفی می نماید و ترجمه نوشته های روی کتیبه یادآور تدفین باستانی نیاکان ما در دوران زرتشت و ساسانی در محل کوه خواجه به عنوان محلی برای دفن ایرانیان باستان است.
اودر ادامه خاطرنشان کرد: این کتیبه که برگ زرین دیگری به قدمت شهرستان آباده افزوده است، توسط آرش نمیرانیان یکی از نوجوانان یزدی علاقمند به تاریخ کهن ایران باستان کشف و به اطلاع میراث فرهنگی شهرستان آباده رسیده است که پس از بررسی های کارشناسان میراث فرهنگی این کتیبه به عنوان یک اثر هزار و ۵۰۰ ساله در شهر آباده شناخته شده است و اقدامات حفاظتی برای حفظ این اثر انجام شده است.
به گزارش اولفارس خط پهلوی یا دبیرهٔ پهلوی نام یک دستهٔ کلی از خطهایی است که برای نوشتن زبان (های) پارسی میانه و پهلوی اشکانی (پارتی) به صورت کتیبهای یا کتابی به کار میرفتهاند. این خطوط از خط مانوی مستقلاند. تمام این خطها ریشه در خط آرامی دارند و مانند آرامی از راست به چپ نوشته میشدهاند.
آرامگاه خواجه عکاشه مربوط به دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان آباده، بخش مرکزی، برفراز کوه خواجه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۸۰۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.