اگر اهل آشپزی باشید احتمالا با تصویر کف روی روغن رو به رو شدهاید. نمیدانم در چنین شرایطی به چه چیزی فکر کردهاید. ولی ما امروز میخواهیم دلایل کف کردن روغن را بررسی کنیم و به شما ثابت کنیم که این نشانه خوبی نیست.
کف کردن روغن میتواند یکی از نشانههای فاسد شدن روغن باشد. میتوانید تصور کنید که اگر روغن غذایتان فاسد باشد، همه چیز از بیخ و بن خراب میشود. چه کسی دوست دارد غذای فاسد و غیرقابل خوردن سر سفره بگذارد؟ مطمینا هیچ کس تمایل به این کار را ندارد.
پس در این مقاله از اول فارس با ما باشید تا دلایل کف کردن روغن را بررسی کنیم و در نهایت نکات طلایی به شما خواهیم گفت تا از این اتفاق ناخوشایند جلوگیری کنید.
دلایل کف کردن روغن
در ابتداییترین سطح آشپزی سرخ کردن مواد غذایی را تجربه میکنید. کف کردن روغن اتفاق عجیبی نیست ولی دانستن دلایل این اتفاق واجب است. زیرا اگر با بررسی شرایط پی ببرید که این روغن فاسد شده است بهتر است که دیگر از آن استفاده نکنید. از طرفی کف کردن روغن دلایل متعددی دارد.
این دلایل میتواند دلیل پیش پا افتادهای مثل خیس بودن ماهیتابه باشد، یا به نشاسته موجود در مواد غذایی که سرخ میکنید برگردد! سری بعد وقتی با کف روی روغن مواجه شدید به این مقاله برگردید و شرایط را بسنجید.
۱- روغن را برای بار دوم استفاده میکنید
کاملا منطقی است که بخواهید از روغن چندین بار استفاده کنید. اصراف در مواد غذایی کار شایسته ای نیست ولی وقتی احتمال آسیب جسمی وجود داشته باشد، بهتر است که از این کار صرفه نظر کنید. از این رو استفاده چند باره از روغن سرطانزا است و این کار هیچ وقت توصیه نمیشود.
۲- روغن استفاده شده را با روغن تازه ترکیب میکنید
باز هم برای صرفه جویی در استفاده از مواد اولیه در آشپزی ممکن است دست به انجام این کار بزنید. ولی این کار هم میتواند خطرآفرین باشد. بنابراین این کار را پیشنهاد نمیکنیم ولی اگر لزوم انجام آن را حس کردید، توصیه میکنیم که اگر کف روی روغن شکل نگرفت، به کارتان ادامه دهید. ولی در صورت مشاهده کف روی روغن بلافاصله بیخیال روغن شوید و هر چه سریعتر از شر آن خلاص شوید.
۳- دمای روغن مناسب نیست
برای اینکه غذای شما به درستی سرخ شود، توصیه میشود که روغن به خوبی داغ شود و بعد مواد غذایی را در روغن قرار دهید. این نکته کاملا درست است ولی باید حد وسط را رعایت کرد. شما هر چقدر بیشتر روغن را روی حرارت نگهدارید، داغ تر میشود و داغی بیش از حد باعث می شود که هنگام سرخ کردن مواد غذایی کف شکل بگیرد. از طرفی اگر روغن به خوبی داغ نشود و مواد غذایی را در روغن بگذارید، احتمال کف کردن آن بالا میرود.
۴- روغن آلوده است
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم یکی از دلایل رایج کف کردن روغن، فاسد بودن آن است. اگر روغن مانده باشد در ذرات تشکیل دهنده آن تغییراتی رخ میدهد که باعث میشود موقع داغ کردن آن، کف کند. یا حتی وجود ذرات خارجی هم میتواند باعث کف کردن روغن شود. منظور از ذرات خارجی چیست؟ برای مثال وقتی شما یک بار مرغ را در روغن سرخ میکنید، میبینید که روغن زیادی باقی مانده است و تصمیم میگیرید که روغن را ذخیره کنید و بار دیگر از آن استفاده کنید. در چنین شرایطی ذراتی از مرغ در روغن باقی مانده است که در استفاده دوم باعث کف کردن روغن میشود. از این رو است که توصیه میشود از روغن تصفیه شده، مرغوب و تازه استفاده کنید.
۵- تخم مرغ باعث میشود روغن کف کند
به راحتی میتوان حدس زد که بیشتر وقتهایی که شاهد کف کردن روغن بودهاید، زمان سرخ کردن تخم مرغ بوده است. خب این اتفاق کاملا طبیعی است. آزمایشها نشان دادهاند که سفیده تخم مرغ باعث میشود روغن کف کند. دلیل آن این است که سفیده تخم مرغ لایه نازکی دارد و زمانی که هوا در این لایه گیر میافتد، باعث میشود که روغن کف کند. این کف تا جایی که ماهیتابه جا داشته باشد، بالا میآید. تنها راه جلوگیری از این کار این است که شعله اجاق را خاموش کنید.
۶-از روغن نامرغوب استفاد کردهاید
هر چقدر به این نکته اشاره بکنیم، کم است. اولین و کلیدی ترین عمل برای داشتن یک غذای ایدهآل و عالی این است که مواد اولیه باکیفیت استفاده کنید. روغن، ادویه، گوشت، سبزیجات و هر آن چیزی که استفاده میکنید باید مرغوب و باکیفیت باشد تا شما از نتیجه نهایی لذت کافی را ببرید.
نکاتی برای جلوگیری از کف کردن روغن
حالا که دلیل کف کردن روغن را می دانید، فهمیده اید که برای جلوگیری از کف کردن روغن چه کارهای انجام دهید و چه روندی را پیش بگیرید. در ادامه نکات اضافه را به شما خواهیم گفت تا کاملا آماده و مسلح باشید!
۱- از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید
شاید فکر کنید خرید دو نوع روغن در مدیریت مالی به شما کمک میکند. ولی واقعیت این است شما برای تضمین سلامتی خود باید هزینه کنید. به علاوه داشتن دو نوع روغن و استفاده از هر کدام در شرایط مناسب خودش، به شما کمک میکند که دیرتر محتاج روغن شوید.
۲- شستشوی صحیح قابلمهها
قبل از اینکه آشپزی را شروع کنید همه قابلمهها را به درستی بشویید تا از تمام ذرات خارجی در امان باشید. بعد از شستن قابلمه حتما آن را خشک کنید و هیچ وقت روی قابلمه خیس، روغن نریزید.
۳- نگهداری از روغن در دمای مناسب
بهترین شرایط برای روغن، دور از نور خورشید و در دمای کمتر از دمای اتاق است. حواستان جمع باشد که منظور از دمای کمتر از اتاق، دمای یخچال نیست! تنها کاری که باید بکنید این است که روغن را از حرارت دور نگه دارید.
۴- جلوگیری از رسیدن رطوبت به روغن
هر آن چیزی که باعث میشود رطوبت به روغن برسد را در نطفه خفه کنید! دلیل اینکه خیس بودن قابلمه، باعث کف کردن روغن میشود، همین رطوبت است. و باز هم به همین دلیل است که وقتی هنگام سرخ کردن مواد غذایی، در را روی قابلمه میگذارید، غذا کف میکند. پس قابلمه خیس نباشد و در قابلمه هم بردارید تا از رطوبت جلوگیری شود.
به صورت خلاصه بخواهیم جمع بندی کنیم، از دلایل رایج برای کف کردن روغن میتوان به این مواردی مثل استفاده از روغن نامرغوب یا آلوده، استفاد دوباره از روغن، سرخ کردن تخم مرغ یا ترکیب کردن روغن با دیگر روغن ها اشاره کرد.
ناشناس
تاریخ : ۱۲ - شهریور - ۱۴۰۲
سلاممتشکرازاطلاعاتتون