در حالی که حفر چاه و استفاده از انشعابات غیرمجاز در کنار بهرهمندی از سایر خدمات دولتی امکاناتی است که مالکان باغشهرهای غیرقانونی از آن بهره میبرند تا در نهایت خونسردی با سوءاستفاده از اموال دولتی سودهای هنگفتی به جیب بزنند، در قانون برای برخورد با عاملان اصلی چارهای اندیشیده نشده است!
خبرگزاری فارس نوشت ، ماجرای الحاق باغشهرها به شهر یا روستای همجوار بیش از یک سال پیش از سوی استانداری فارس بهعنوان راه چارهای جهت درمان این زخم ۲۰ سالهای بر پیکر فضای سبز استان فارس عنوان شد.راهکاری که البته دستگاه قضا با آن مخالف است و به گفته مصطفی بحرینی، دادستان مرکز استان فارس الحاق اساسا راهکار مناسبی نیست و دردی از این مشکل بزرگ درمان نخواهد کرد.
مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس اما عنوان میکند که بر اساس روال قانونی این الحاق میتواند صورت گیرد.امیرحسین جمشیدی با بیان اینکه نماینده دادستانی در جلسات مربوط به باغشهرها حضور دارد، اظهار داشت: بر اساس قانون اگر بخواهیم در طرح جامع یا طرح هادی تجدیدنظر کنیم میتوانیم بر اساس نیازهای شهر آنها را به محدوده اضافه یا از آن کم کنیم.وی افزود: اگر در زمان تهیه طرح جامع یا طرح هادی مشاور تشخیص دهد باغ می تواند به شهر الحاق شود پس این اقدام امکانپذیر است، مانند کاری که در فاروق، خانزنیان و گود گویم انجام دادیم.
تامین آب، مشکل اصلی الحاق باغشهرها
جمشیدی در ادامه با اشاره به اینکه در استان فارس بر اساس آمار رسمی ۲۵۰ هزار قطعه باغشهر وجود دارد گفت: باغداران به ۲ دلیل از بحث الحاق استقبال چندانی نکردهاند که اولین مساله بحث تامین آب است و دومین مساله پرداخت عوارض.
وی افزود: مالکان باغشهرها باید برای تامین آب که از شروط الحاق است، به سازمان آب منطقهای مراجعه کنند که آب منطقهای هم مجوز را نمیدهد و همین منجر به بسته شدن پرونده میشود، از دیگر سو نیز برای باغداری که ۲۰ سال بدون پرداخت هیچ عوارضی از امکانات بهره برده سخت است بخواهد ۸، ۹ میلیارد تومان عوارض بپردازد و همین ۲ عامل میل مالکان به الحاق را کم کرده است.
مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس اظهار کرد: تا کنون ۳۰۰ هکتار از باغات گود گویم، ۱۰۰ هکتار فاروق و ۵ هکتار خانزنیان به شهر شیراز الحاق شدهاند.وی در پاسخ به نحوه استفاده از چاههای آب نیز گفت: باغشهرها عمدتا زمین زراعی بوده و مجوز چاه زراعی دارند اما با تغییر کاربری غیر مجاز به باغ تبدیل شدهاند و طبیعتا استفاده از چاه نیز برای باغشهرها غیرمجاز است که باید نسبت به پلمب آنها اقدام شود.
تامین آب و نحوه نظارت بر چاههای غیرمجاز
سیاوش بدری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس در این باره به خبرگزاری فارس گفت: اساس بحث باغشهرها مشکل بزرگی است که استان فارس از جهات مختلف با آن دست به گریبان است.
۱۰ درصد اراضی مرغوب شهرستان شیراز دچار معضلی بهنام باغشهر است
وی با بیان اینکه تمدید مجوز چاههایی که در گذشته و برای کاربریهای زراعی داده شده و اکنون اراضی تحت شرب آنها به باغشهر تغییر کاربری داده شده است نیاز به تایید سازمان جهاد کشاورزی مبنی بر قانونی بودن تعییر کاربری دارد، گفت: تعیین تکلیف چاههای غیر مجازی که در باغشهرها حفر شده است با طرح در محاکم قضایی در دست اقدام است.
جهاد کشاورزی شهرستان و تغییر کاربریها و الحاق باغشهرها
محمد میرزایی در پاسخ اظهار داشت: در شهرستان شیراز بیش ۱۰ درصد از اراضی مرغوب کشاورزی دچار معضلی بهنام باغشهری و مجموعههای باغشهری شده است.
وی با اشاره به آب و هوای مطلوب کلانشهر شیراز و قطب پزشکی و گردشگری جنوب کشور گفت: این عوامل سبب ورود و هجمه افراد بومی استان و استان های همجوار به مبحث باغشهری شده و همزمان تخریب اراضی کشاورزی نیز صورت گرفته است.امروز در همه دشتهای حاصلخیز شهرستان شیراز شاهد پدیده نامبارک باغشهری هستیم.
میرزایی در ادامه با بیان اینکه شاید در اوایل دهه ۸۰ و با اجرای طرح های گردشگری کشاورزی یا کشاورزی همگانی، هدف، سبک دیگری از اقدامات بود گفت: لیکن در عمل و در اجرا الگویی برای تفکیک و قطعهبندی و ایجاد قطعات باغشهری در اهداف طرح پیشبینی نمیشد.
وی افزود: لذا با افزایش قیمت زمین در محدوده شهرها و گرایش افراد برای مالاندوزی و سودجویی در حوزه زمین، دلالان این حوزه به این سمت سوق پیدا کرده به نحوی که با خرید زمین های کشاورزی به صورت هکتاری و بعد تفکیک و قطعه بندی و فروش به صورت متری سودهای چند صددرصدی به جیب زدند.
مردم برای هرگونه خرید و فروش زمین خارج از شهر استعلام بگیرند
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شیراز گفت: به همین جهت قانونگذار برای حفظ و صیانت از اراضی کشاورزی، قانون حفظ کاربری اراضی زراعی_باغی را در سال ۱۳۷۴ مصوب و ابلاغ کرد که در ابتدا مجازات برای تغییر کاربری غیر مجاز را محدود به جزای نقدی دانسته بود و بعدها با توجه به گسترش باغشهری و تخریب اراضی کشاورزی در سال ۱۳۸۵ با اصلاح قانون مذکور مجازات قلع و قمع نیز به مجازات متخلفان این قانون اضافه شد و همچنین ارائه هر گونه خدمات و انشعابات را به اراضی تغییرکاربری شده غیرمجاز ممنوع دانست.
میرزایی اضافه کرد: اداره امور اراضی به عنوان متولی حفظ و حراست از اراضی کشاورزی در سالیان اخیر و با هدف جلوگیری از توسعه ساختوسازهای غیرمجاز اقدامات بسیاری در حوزه برخورد با متخلفین انجام داده؛ لیکن شاید به دلیل میراث گذشته و تخلفات بسیار در حوزه شهرستان شیراز با امکانات و توانمندی که در اختیار بود قادر با برخورد با کلیه تخلفات نبودند.
وی افزود: هنوز در بسیاری از نقاط خوش آب و هوای شهرستان شیراز و استان فارس شاهد تخلفات ساخت و سازهای غیر مجاز از جمله در نقاط کودیان و ابپرده، خانزنیان، دشت ارژن، داریون و سیاخ دارنگون هستیم؛ لیکن ضمن تاکید بر غیر مجاز بودن کلیه مجموعه های باغشهری در حریم و خارج از حریم شیراز از کلیه شهروندان درخواست میکنیم قبل از هرگونه خرید و فروش در اراضی خارج از محدوده شیراز به اداره امور اراضی جهاد کشاورزی شهرستان مراجعه و استعلام بگیرند.
میرزایی تاکید کرد: همچنین هر گونه واگذاری انشعاب و خدمات به مجموعههای باغشهری ممنوع است و با عاملین آنها برخورد خواهد شد، همچنین اداره امور اراضی شهرستان اقدام به تکمیل و جمع آوری لیست زمین خواران و عاملین ایجاد مجموعه های باغشهری کرده و لیست اولیه این عاملین برای برخورد قضایی در حال ارسال به محاکم کیفری شهرستان است. وی گفت: همچنین با توجه به اهمیت موضوع و حساسیت مقامات قضایی در راستای حفظ کاربری اراضی کشاورزی، ایجاد شعب تخصصی برای رسیدگی به جرائم حوزه زمین در دادسرا و مجتمع کیفری ۲ شیراز اقدام شده است و از پلیس امنیت اقتصادی برای شناسایی عاملین زمین خواری در سالیان اخیر کمک گرفته شده که پرونده های متعددی علیه این عوامل تشکیل و در حال ارسال به محاکم قضایی است.
قلع و قمع در انتظار متخلفان
در ادامه رئیس یگان حفاظت امور اراضی شهرستان شیراز گفت: با توجه به اختیارات ویژه و ظرفیت قانونی اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی_باغی، قانونگذار امکان تخریب هر گونه ساخت وساز و تغییر کاربری غیرمجاز را به محض مشاهده به مأمورین یگان حفاظت امور اراضی اعطا نموده که در این راستا و با حضور نماینده دادستان در سال های ۱۴۰۰ تاکنون گام های موثری برداشته شده در سال ۱۴۰۱ تعداد ۴۸۷ مورد در مساحت ۱۴۶ هکتار و در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۵۱۸ مورد در مساحت حدود ۴۰۶ هکتار و در سال جاری در شش ماهه ابتدای سال جاری تعداد ۵۰۹ مورد در مساحت ۳۵ هکتار تغییر کاربری غیرمجاز در سطح شهرستان تخریب شد.
کمالی اظهار کرد: پیشگیری از وقوع جرم و قرارگاههای حفاظت اراضی حریم کلانشهر شیراز با همکاری فرماندهی انتظامی شهرستان و به صورت هم پوشان با همکاری شهرداری های مناطق و راهداری و حمل و نقل جاده ای نیز از جمله اقدامات بسیار موثر و کارا در حوزه مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز به شمار می رود که با دستور مقامات عالی رتبه قضایی و اجرایی استان در حال تجهیز کامل با همکاری شهرداری مختلف مناطق است.
وی افزود: از جمله قرارگاه های حفاظت اراضی می توان به قرارگاه حفاظت اراضی باغات قصردشت اشاره کرد که در چند ماه گذشته و پس از تاسیس آن در حال تجهیز و استقرار در محل باغات است که این مهم نیز با تاکیدات صورت گرفته به زودی محقق میشود و در چند ماه گذشته اقدامات بسیار موثری توسط این قرارگاه ها بهویژه قرارگاه باغات قصردشت به جهت اقبال عمومی مردم در حفظ باغات قصردشت در حال انجام است.
ایجاد قرارگاه مقابله با تغییر کاربری
کمالی گفت: در باغات قصردشت تخریب چندین مورد ساختمان های لاکچری چند طبقه بزرگ و کوچک و تداد زیادی دیوارکشی و اتاقک در دستور کار قرار گرفته است.
وی سامانه ارتباط مردمی ۱۳۱ برای ارائه گزارشات مردمی و خبری مردمی را نیز معرفی کرد و گفت: افراد میتوانند گزارشات خود را به این سامانه اعلام کنند تا مورد بررسی و اقدام قرار گیرد.
بر اساس آمار غیر رسمی بیش از ۱۵۰ هزار قطعه باغشهر در شهرستان شیراز وجود دارد که با حفر چاه یا انشعابات غیرمجاز آب شرب را مصرف میکنند.چاههایی که آب ها را برای آبیاری گونههای گیاهی که هیچ سازگاری با منطقه استان فارس و شهر شیراز ندارند میبلعند، آن هم در شرایطی که مشکل کمبود آب و خشکسالی گریبان فارس را گرفته است.
استفاده از برق و گاز و دیگر خدمات دولتی از دیگر مصادیق تخلف این باغشهرهاست که ضعف قانون به جهت در نظر گرفتن جرم برای تفکیککنندگان یکی از عوامل افزایش تعدا این باغشهرهاست.باغشهرهایی که آبهای بالادست را برای استفادههای شخصی مصرف میکنند در حالی که در پاییندست، گلوی باغات قصردست از بیآبی خشکیده است.در نظر گرفتن ضوابطی برای قانونمند شدن این باغات و اصلاح قوانین شاید بتواند اندکی از این معضل بزرگ بکاهد.
باهر
تاریخ : ۹ - مهر - ۱۴۰۳
خدا ..کند انهایی که با همکاری هم باعث ایجاد این سنت سیبه تخریب گسترده محیط زیست ایران شدند و حرث و نسل و محیط زیست را نابود کردند و نابود هم می کنند و چنان قوی هستند که هیچکس هم یارای برخورد با انها ندارد .