نمودار آبگیری ۱۷ سد مهم کشور نشان میدهد که سد رودبال داراب، در میان کمآبترینها نیز در ردیف آخر قرار گرفته، هرچند یک مشاهده میدانی ساده هم این موضوع را تایید میکند.این وضعیت، زنگ هشداری جدی را برای مردم و مسؤولان به صدا درمیآورد.
خبرگزاری فارس| داراب: رودبال داراب این روزها حال و روز خوشی ندارد، رودی که روزگاری سرزنده و شاداب بود و این نشاط درونی را به اطراف خود نیز اشاعه میداد، رودی که تفرجگاه مردم بومی و گردشگران از نقاط مختلف بود، اکنون همچون بیماری بیرمق در خود فرو رفته و زار و نزار است.
سطح آب رودبال به قدری افت کرده که نگرانکننده است، علاوه بر چشم انداز زیبا و چشمنواز و مهمتر از آن، سد رودبال تامین کننده آب شرب دو شهرستان داراب و زریندشت است و خشک شدن بخش اعظم رودبال یعنی تابستانی به مراتب سختتر از تابستانهای گذشته برای دارابی که هنوز نیمی از سال، آب مصرفی مردم سهمیهبندی است، پیش رو قرار دارد.
سد رودبال، در ردیف آخرِ کمآبترینها !
نمودار آبگیری ۱۷ سد مهم کشور نشان میدهد که رودبال، در میان لیست کمترینها نیز در ردیف آخر قرار گرفته و روزهای تلخی امسال همچنان برایش ادامه دارد.
بنا بر دادههای این نمودار، ۱۷ سد مهم کشور زیر ۲۰ درصد آبگیری شدهاند که در واقع بیش از ۸۰ درصد ظرفیت مخازن این سدها خالی است.
زنگ هشدار جدی برای مردم و مسؤولان
هرچند یک مشاهده میدانی ساده نیز این موضوع را تایید میکند که سطح آب رودبال به طرز قابل تاسفی پایین رفته و این وضعیت، زنگ هشداری جدی را برای مردم و مسؤولان به صدا درمیآورد.
سدها همچنان در انتظار بارش باران
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس در گفتگو با خبرنگار فارس با اشاره به آخرین وضعیت آبگیری سدهای استان گفت: ذخیره آب سدهای فارس در حال حاضر، ۲ میلیون و ۹۳۶ هزار مترمکعب است که از این میزان سد درودزن با ۶۱۵ میلیون مترمکعب بیشترین میزان و سد خسویه با یک صدم میلیون مترمکعب، کمترین میزان آب را دارد.
سیاوش بدری تصریح کرد: علی رغم پیشبینی هواشناسی که پاییز پربارشی را اعلام کرده بود اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و میزان بارش جوی مورد انتظار نبود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس افزود: باید منتظر بارشهای بعدی باشیم که در این زمینه، دوم دی ماه پیش بینی بارش خوبی شده است.
کمترین بارش پاییزه فارس مربوط به داراب بود
وی با اشاره به وضعیت سد رودبال داراب گفت: این سد در شرایط مساعدی نیست و اکنون یک دهم میلیون مترمکعب آب دارد.
بدری ادامه داد: متاسفانه میزان بارندگی در ایستگاههای هواشناسی داراب و فورگ، پایینترین میزان بارش پاییزه استان را نشان میدهد که به همین دلیل رودبال، جزء کمآبترین سدهای استان و کشور محسوب شده است.
لزوم ساماندهی چاههای غیرمجاز اطراف سدها
چاههای غیرمجاز، یکی از مواردی است که منابع آبی را تهدید میکند. در این میان نه تالابها و نه رودخانهها از این آفت در امان نیستند. مدتی است که مسلوب کردن چاههای غیرمجاز در دستور کار قرار گرفته اما هنوز تا رسیدن به نتیجه مطلوب راه طولانی در پیش است.
مدیرعامل آب منطقهای فارس چاههای غیرمجاز اطراف سدها را در کمآبی سدها دخیل دانست و گفت: چاههای غیرمجاز اطراف سدها باید هر چه سریعتر ساماندهی شوند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۲۰ هزار چاه در سطح استان فارس وجود دارد، تصریح کرد: وقتی بارش میزان بارش کم باشد، نباید منابع آب زیرزمینی را به این راحتی از دست داد و از آنان استفاده بیرویه کرد چرا که آنان به سادگی، قابل تجدید نیستند.
بدری تاکید کرد: مشکل دیگر، برداشت بیش از حد از چاههای مجاز است، چون این چاهها کنتور حجمی ندارند و کشاورزان میتوانند به دلخواه از آنان، آب برداشت کنند.
وی بیان کرد: برای مدیریت این موضوع ما دو آیتم را در نظر میگیریم که یک دبی لحظهای و دوم ساعت کارکرد موتور پمپ است که این دو آیتم مصرف آب را مدیریت میکنند، البته مورد اول قابل کنترل است اما مورد دوم به سهولت قابل کنترل نیست.
برداشت غیرمجاز از چاههای مجاز و برداشت از چاههای غیرمجاز، بلای جان سدها شدند
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس تاکید کرد: بنابراین برداشت غیرمجاز از چاههای مجاز و برداشت از چاههای غیرمجاز، ۲ علت وضعیت کنونی سدها هستند که با مسلوب کردن آنها توسط فرمانداران و مدیریت مصرف آب از چاههای مجاز، میتوان تاحدی به کنترل این روند پرداخت.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ۸۰ درصد منابع آب استان فارس از طریق آبخوانها و ۲۰ درصد از آبهای سطحی تامین میشود، بنابراین بیشتر باید با مدیریت مصرف، چالش کم آبی استان را حل کرد.
میزان آبدهی رودخانهها و مقدار آب آنان به کمتر از نصف رسیده است
دانشیار بخش مهندسی آب دانشگاه شیراز نیز به وضعیت فعلی سدهای استان فارس اشاره نموده و گفت: سدهای رودبال، تنگاب، سیوند در حال حاضر خشک شده و با مشکل مواجه هستند.
محمدزاده تصریح کرد: تحلیلی که بر روی وضعیت آبهای سطحی استان انجام دادهام، نشان میدهد که از سال ۸۵ تاکنون، میزان آبدهی رودخانهها و مقدار آب آنان به کمتر از نصف رسیده است.
وی اضافه کرد: این روند، دلایل متعددی دارد که یکی از آنها این است که آبی که قبلا وارد رودخانهها میشد، سریز مخازن آب زیرزمینی بوده که با بهرهبرداری بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی، این بخش از آب را از دست دادهایم.
محمدزاده ادامه داد: بخش دیگر مربوط به سیلابهایی بوده که وارد رودها میشدند و با وجود طرحهای تغذیه مصنوعی کنترل سیلاب، سیر طبیعی آنها دچار خدشه شد، این در حالی است که بخش زیادی از آب سیلاب در محلی که تولید شده، به مصرف می رسد و وارد سفرههای آب زیرزمینی میشود.
سیروس نیمروزی
تاریخ : ۲ - دی - ۱۴۰۲
بودجه ومنابع مالی کشور در جای مناسب وجهت بهینه نمودن بهره برداری از منابع آبی وبسیاری منابع دیگر کشور هزینه نشده وحالاکار به جایی کشیده که آن جدول سطح آب سدها را نشان میدهد. واقعا امنیت منابع آبی در صدر امور اولویتهای کشور اعم از سیاسی . اقتصادی وحتی نطامی می باشد .
ناشناس
تاریخ : ۲ - دی - ۱۴۰۲
سد رودبال صابونات اشتباه نکن
ناشناس
تاریخ : ۲۷ - آذر - ۱۴۰۲
اهای دارایا، صابوناتیا، ایجیها،و نیریزیا ایقد دعوا نکنین. فعلا اگه خدا بخواد سد رودبال خشک شده. خدا برکتش رو از آدمهای خودخواه پس میگیره.
ناشناس
تاریخ : ۲۷ - آذر - ۱۴۰۲
ما هرچه میکشیم از عمرابن خطاب است
ناشناس
تاریخ : ۲۷ - آذر - ۱۴۰۲
سلام و وقت به خیر
اگر سد پراز آب باشد و آب جهت کشاورزی و مصارف دیگررا تامینکندبرای همه شهرستان های همجوارسد ارزشمند و مفید است
انوشادالله باران ببارددو تمام خشک سالی های اخیربرطرف بشودو هیچ اختلافی بین مردم عادی وجودنداشته باشد.چرا که اگر هریک از مر م این اطراف نیازنند باشند بهدهمکمک خواهند کرد.آب سددارزشمتد است نه نام سد
پیشنهاو
سد سنگی فارس
داراب
تاریخ : ۲۶ - آذر - ۱۴۰۲
رودبال شده یه زن با صدتا شوهر، یکی میگه مال استهبانه، یکی میگه مال فسا هس، یکی میگه مال نیریزه، رودبال دارابه کاکا، تو گوگل جستجو کنید
افقانی
تاریخ : ۲۶ - آذر - ۱۴۰۲
بامید نابودی کشاورزی مملکت بربادده ایران.
الهیآمین
درود.
تاریخ : ۲۶ - آذر - ۱۴۰۲
دوستان ما مرودشتیا هم بااین خونخوارادرگیریم آب سددرودزن هم به شیرازو اطرف میبرن
صادق
تاریخ : ۲۵ - آذر - ۱۴۰۲
سلام
متاسفانه سد رودبال استهبان مشکل فرار آب داره سازه ی شد به خوبی ساخت تشده و بیش از ۶۰ درصد آب از زیر کوه های جانبی سذ به آنطرف کوه نشت داره به حدی که آنطرف کوه بعد از احداث سد مردم برنج کاری میکنن چون فرار آب به اون سمت بوده
Kolam
تاریخ : ۲۵ - آذر - ۱۴۰۲
پدر چاه کشاورزی وسد رودبال کشت یونجه چاهای دزدی
ایدا
تاریخ : ۲۵ - آذر - ۱۴۰۲
من زاهد شهری هستم و این سد ها واسه زاهد شهر استان فارس هست این سد ها بی دلیل کم اب نیستن ازش اب میکشن و به پرندگان بیچاره ی اینجا ضلم میکنن
فاطمه
تاریخ : ۲۵ - آذر - ۱۴۰۲
به داد مردم فارس برسید از دست مسئولین بی کفایت و رانتیش.هیچ نظارتی در اینجا وجود نداره. هر شهرش به طریقی
سارا
تاریخ : ۲۵ - آذر - ۱۴۰۲
سلام .چرا سد رودبار استهبان گفتن سد داراب .بیخود اشتباه نوشتن
امین د
تاریخ : ۲۵ - آذر - ۱۴۰۲
کل استان فارس در شده از چاه های عمیق غیر مجاز همه کسایی هم که زدن آشنایی تو مجلس و دادگاه و وزارتخانه و…. دارن افراد بی سواد با فامیل بازی استان رو نابود کردن خدا از سر اون ها که خان رو برداشتن نگذره
امین
تاریخ : ۲۵ - آذر - ۱۴۰۲
کل استان فارس در شده از چاه های عمیق غیر مجاز همه کسایی هم که زدن آشنایی تو مجلس و دادگاه و وزارتخانه و…. دارن افراد بی سواد با فامیل بازی استان رو نابود کردن خدا از سر اون ها که خان رو برداشتن نگذره
حسین
تاریخ : ۲۵ - آذر - ۱۴۰۲
رودبال از قدیم مال استهبان بوده و خواهد بود.
حسین ادهمی
تاریخ : ۲۵ - آذر - ۱۴۰۲
کجای فارس بارشی داشته قابل توجه که این قسمت نداشته .چند سال است در همه استناهای اطاف فارس در چهار گوش فارس همزمان بارش است ولی در فارس قطره ای باران فرود نیامده میشود علتش را برسی کنید.یا بگویم.
اﻳﺮاﻥ
تاریخ : ۲۴ - آذر - ۱۴۰۲
ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪ ﻓﺴﺎﺩ ﻫﻤﻪ ی اﺭﮔﺎﻧﻬﺎﻱ ﺩﻭﻟﺘﻲ ﺭا ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺑﺎ ﺭﺷﻮﻩ ﻫﺮﻛﺎﺭﻱ ﺑﺨﻮاﻫﻨﺪ اﻧﺠﺎﻡ ﻣﻴﺪﻫﻨﺪ ﻗﺒﻼ ﺷﻬﺮ ﺷﻴﺮاﺯ ﺑﺎﻍ ﺯﻳﺎﺩﻱ ﺩاﺷﺖ اﻻﻥ ﺩﻳﮕﻪ اﺯ اﻭﻥ ﺑﺎﻍ ﻫﺎ ﺧﺒﺮﻱ ﻧﻴﺴﺖ ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪ ﻓﺴﺎﺩ ﺭﺷﻮﻩ تو … ﺷﻴﺮاﺯ ﺑﻴﺪاﺩ ﻣﻴﻜﻨﺪ
ناشناس
تاریخ : ۲۴ - آذر - ۱۴۰۲
آب این سدهم از چشمه پهنابه نیریزسرچشمه میگیره پس مالکین مال نیریزهست مهم اینه داره خشک میشه دادرسی نیست ای دیوانه ها
محمد
تاریخ : ۲۴ - آذر - ۱۴۰۲
سلام سد رودبال از قدیم برا داراب بوده و هست تازه منطقه رودبال تا حد فاصله آب نارک برا داراب هس
نیک منشی
تاریخ : ۲۴ - آذر - ۱۴۰۲
با سلام.وقتی سد نبود کل منطقه رودبال داراب سبز بود….چون آب تا پایین دست میرسید.با ساخت سد،کل منطقه زیر دست سد خشک شد…سد داراب دارای۷۰میلیون متر مکعب ذخیره بود….متاسفانه با بردن این آب به استهبان که کاملا غیر اقتصادیست،کل ذخیزچ ه سد را خشک کردن ….جالب است که مقداری لوله در مسیر جنت شهر تخلیه شده که جهت بردن آب سد به جنت شهر هم برنامه ریزی کردند….اینها را فقط میتوان از بی برنامگی مسوولیت شهر دانست….جالب است که بدانید نماینده این شهر یعنی آقای دکتر عسکری ،در کمیسیون کشاورزی مجلس ریاست را به عهده دارند ولی حداقل نتوانسته مدیریت زمینهای باغ پایین دست سد و خود سد را نیز داشته باشند..متاسفیم
ایران
تاریخ : ۲۴ - آذر - ۱۴۰۲
لطفا ساکت شید سد رودبال داراب هست بله
توی شهر ما منطقه ما هست ب استهبان چه
فاصله رودبال تا استهبان میدونی بیخود حرف میزنین
از قدیم سد رودبال داراب بوده و هست و خواهد بود تا چشتون دراد
فرشاد ...
تاریخ : ۲۴ - آذر - ۱۴۰۲
شما سد را می زنید ک و استفاده ای ازش بشه …
مردم چاه می زنند ک چه کارش کنند …
پس کم آبی سد ها را نچسپونید به چاه آب کشاورزی مردم …
سد می زنید و آبش را به دست مردم نمی رسونید …
مردم چاه می زنند و باهاش کشاورزی و کار می کنند …
می خواهید چاه های مردم را پر کنید، بهانه بهتری پیدا کنید …