سبک زندگیخبر اول

کنار گذاشتن این عادت می‌تواند خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد

نمک زدن به غذا

تحقیقات اخیر نشان داده‌اند که نمک زدن به غذا از روی عادت خطر ابتلا به سرطان معده را به شکل قابل‌توجهی افزایش می‌دهد.

سدیم جزو مواد مغذی ضروری برای بدن انسان است، اما مصرف بیش‌ از اندازه نمک سلامت شما را به خطر می‌اندازد. تحقیقی جدید نشان داده که نمک زدن به غذا از روی عادت خطر ابتلا به سرطان معده را به شکل قابل‌توجهی افزایش می‌دهد.

مطالعات قبلی درباره خطر سرطان معده عمدتاً بر کشورهای آسیایی متمرکز بوده‌اند؛ کشورهایی که به مصرف سبزیجات پرنمک، ماهی دودی و انواع سس معروف هستند. تحقیق جدید که با استفاده از داده‌های بانک اطلاعات زیستی بریتانیا انجام گرفته است، نشان می‌دهد که رژیم‌های غذایی پرنمک در جوامع دیگر نیز به همین اندازه خطر سرطان معده را افزایش می‌دهند.

این تحقیق که در ماه آوریل در نشریه سرطان معده انتشار یافته است، با حضور بالغ بر ۴۷۰ هزار بزرگسال بریتانیایی انجام گرفته که هرکدام به‌طور متوسط به مدت ۱۰.۹سال تحت کنترل بودند. محققان بررسی کردند که نمک زدن به غذا چه ارتباطی با خطر سرطان معده دارد. نتایج نشان دادند افرادی که به‌طور مرتب به غذای خود نمک می‌زنند، در مقایسه با افرادی که به‌ندرت نمک می‌خورند یا اصلاً سراغ نمکدان نمی‌روند، تقریباً ۴۰ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان معده قرار دارند.

تیلمان کون، از نویسندگان اصلی مطالعه حاضر، در بیانیه‌ای مطبوعاتی گفت: «ما می‌خواهیم با این مطالعه آگاهی مردم را درباره اثرات منفی مصرف بیش‌ از اندازه نمک افزایش دهیم و راهکارهایی برای جلوگیری از سرطان معده ارائه کنیم.»

موارد فزاینده سرطان معده در سنین پایین‌تر

به‌طور معمول، خطر ابتلا به سرطان معده با افزایش سن بیشتر می‌شود؛ با این‌حال، مطالعات اخیر نشان می‌دهند که نرخ بروز سرطان معده در بزرگسالان کمتر از ۵۰ سال روند صعودی دارد. رژیم‌های غذایی پرنمک یکی از عوامل خطر ابتلا به سرطان معده هستند. جوانانی که دائماً غذاهای فرآوری‌شده و فست‌فودهای شور مصرف می‌کنند، خطر ابتلای خود را افزایش می‌دهند.

نمک زدن به غذا می‌تواند طول عمر شما را کاهش دهد

مصرف زیاد نمک علاوه بر افزایش خطر ابتلا به سرطان معده می‌تواند بر طول عمر شما نیز تأثیر منفی بگذارد. در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۲۲ در نشریه قلب اروپا انتشار یافت، بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر از پایگاه اطلاعات زیستی بریتانیا به مدت ۹ سال تحت کنترل قرار گرفتند.

نتایج این تحقیق نشان داد افرادی که دائماً به غذای خود نمک می‌زنند، سدیم بیشتری در ادرار خود دارند که از مصرف بیشتر نمک حکایت دارد. در مقایسه با افرادی که به‌ندرت از نمک استفاده می‌کنند یا هرگز سراغ نمکدان نمی‌روند، خانم‌ها و آقایانی که به‌طور مرتب از نمک استفاده می‌کنند، در سن ۵۰ سالگی به‌طور متوسط ۱.۵ و ۲.۲۸ سال امید کمتری به زندگی دارند. این افراد همچنین بیشتر در معرض خطر مرگ زودرس قبل از ۷۵ سالگی قرار دارند.

ارتباط بین مصرف زیاد نمک و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی

براساس داده‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا، مقدار توصیه‌شده مصرف روزانه سدیم کمتر از ۲ هزار و ۳۰۰ میلی‌گرم در روز است (حدود ۱ قاشق چای‌خوری). تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف بیش‌ از اندازه نمک با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی ارتباط مستقیم دارد.

در مطالعه‌ای که در ماه مارس در مجله آزاد جاما انتشار یافت، بالغ بر ۶۴ هزار بزرگسال در ۱۲ ایالت جنوب شرقی آمریکا به مدت ۱۳.۸ سال تحت کنترل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که حدود ۸۰ درصد از افراد کم‌درآمد بیش از مقدار توصیه‌شده سدیم مصرف می‌کنند.

محققان با در نظر گرفتن عوامل دخیل در این امر دریافتند که به‌ازای هر هزار میلی‌گرم افزایش مصرف روزانه سدیم (حدود نصف قاشق چای‌خوری)، خطر مرگ‌و‌میر ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی در سفیدپوستان ۸ درصد و در سیاه‌پوستان ۷ درصد افزایش می‌یابد. خطر مرگ‌و‌میر ناشی از بیماری عروق کرونر قلب نیز در سفیدپوستان ۱۳ درصد و در سیاه‌پوستان ۸ درصد افزایش پیدا می‌کند.

از مصرف زیاد نمک پرهیز کنید و سراغ ترکیبات طبیعی بروید

نمک مصرفی روزانه از طریق منابع گوناگون تأمین می‌شود که برای نمونه می‌توان به گوشت نمک‌سود، ماهی دودی، شوری‌جات، سس‌ها و تنقلات نمکی مانند چیپس و پاپ‌کورن اشاره کرد. نمک در حین آشپزی به غذا افزوده می‌شود. با این‌حال، بعضی‌ها در حین صرف غذا نیز به آن نمک می‌زنند.

سازمان‌های بهداشتی توصیه می‌کنند که از مصرف بیش‌ از اندازه نمک پرهیز کنید. این هدف با کاهش مصرف غذاهای فوق‌فرآوری‌شده و پرنمک و کنار گذاشتن نمکدان از روی میز تحقق خواهد یافت. از این گذشته، توصیه می‌شود که برای بهبود طعم غذاها و کاهش وابستگی به نمک، از ترکیبات طبیعی بیشتری در حین آشپزی استفاده کنید. در ادامه به چند مورد اشاره می‌کنیم:

استفاده از میوه‌ها و سبزیجات طبیعی مانند لیمو، سیب، آناناس، گوجه‌فرنگی و ریواس می‌تواند سطح اسیدیته بشقاب غذای شما را افزایش دهد.

با افزودن ترکیبات طبیعی با طعم قوی مانند گشنیز، پیاز، تره فرنگی، کرفس و جعفری، طعم اصلی غذاها را تقویت کنید.
چاشنی‌های طبیعی مانند تره، زنجبیل، سیر، فلفل، دارچین، میخک، برگ بو و آویشن، طعم قوی‌تری به بشقاب غذای شما می‌بخشند.

با استفاده از روش‌های بخارپز کردن یا کباب کردن می‌توانید میزان نمک مصرفی خود را کاهش دهید و مواد مغذی غذا را حفظ کنید.

اگر ناچارید که بیرون از خانه غذا بخورید، از کارکنان رستوران بخواهید که تا حد امکان نمک کمتری به غذا اضافه کنند. برای نمونه می‌توانید هنگام سفارش سبزیجات سرخ‌کرده در رستوران آسیایی بگویید که کمتر از سس سویا استفاده کنند. همچنین بهتر است از غذاهایی که با روش‌های آشپزی پرنمک مانند دودی کردن، خواباندن در سس یا  پخت ترکیبی تهیه می‌شوند پرهیز کنید تا مقدار نمک دریافتی خود را به حداقل برسانید. مثل کاری که در خانه می‌کنید، سعی کنید کمتر سراغ نمکدان روی میز بروید تا نمک بیشتری به غذای خود اضافه نکنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا