گزارشی از فروش قسطی نان در سیستان و بلوچستان!

تجارت نیوز در گزارشی از فروش قسطی نان ! در نانوایی‌های سیستان و بلوچستان خبر داده است. در این گزارش آمده است: با خط نه چندان خوشی نوشته است: «حساب نان وایی»! آخرین صفحه دفتر حساب را با خودکار آبی به دو نیم کرده و ردیف‌های طولانی اسم است که پشت هم قطار شده‌اند. با […]

فروش قسطی نان در سیستان و بلوچستان!

تجارت نیوز در گزارشی از فروش قسطی نان ! در نانوایی‌های سیستان و بلوچستان خبر داده است.

در این گزارش آمده است: با خط نه چندان خوشی نوشته است: «حساب نان وایی»! آخرین صفحه دفتر حساب را با خودکار آبی به دو نیم کرده و ردیف‌های طولانی اسم است که پشت هم قطار شده‌اند.

با خط نه چندان خوشی نوشته است: «حساب نان وایی»! آخرین صفحه دفتر حساب را با خودکار آبی به دو نیم کرده و ردیف‌های طولانی اسم است که پشت هم قطار شده‌اند. سمیرا.ب- احمد.ک- سالم.ر- رامین.ج- نازخاتون.پ و … عددهای روبروی اسامی باورنکردنی هستند.

یکی ۱۵ هزار تومان بدهکار است و دیگری فقط ۳ هزار تومان. بدهی یکی به ۷۰ هزار تومان می‌‌رسد و نانوا را شاکی کرده است.  نانوایی که خودش یکی از اهالی قصرقند است. قصرقند سیستان و بلوچستان که حالا اهالی‌اش نان را نسیه می‌خرند و نانوای فقیر می‌گوید که دستان خودش هم تنگ است و آنقدرها نمی‌تواند نسیه‌فروشی کند.

این اما ماجرای یک نانوایی نیست. نانواهایی در زابل سیستان و بلوچستان یا حتی رودان هرمزگان و دشتی بوشهر وجود دارند که نان را قسطی می‌فروشند. بعضی‌هایشان کارت ملی مشتری‌ها را گرو گرفته‌اند و بعضی هم به حساب آشنایی و همسایگی کار می‌کنند و فقط به نوشتن اسم و بدهی اکتفا کرده‌اند.

اینجا منبع درآمد خانواده ها یارانه است

رحیم پرموته، نانوای سیستان و بلوچستانی به تجارت‌نیوز می‌گوید که اینجا خانواده‌های زیادی هستند که تنها منبع درآمدشان یارانه است. خانواده‌های ۸-۹ نفره که مجموع یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی و یارانه بنزین‌شان به یک میلیون تومان نمی‌رسد.

آنها هر ماه منتظر واریز یارانه‌هایی هستند که با آن بدهی نان‌شان را می‌دهند. البته گهگدار، خیریه‌ای پیدا می‌شود که سراغ نانوایی‌ها می‌آید و بدهی بدهکاران نانوایی‌ها را صاف می‌کند اما پرموته معتقد است که این کارها چه فایده‌ای دارد؟

او می‌گوید: چرا برای مردم شغل ایجاد نمی‌کنند که چشم‌شان به دو قران یارانه نباشد و غرور نوجوان‌ها زیر دستان ترحم شهرنشین‌های شیک خرد نشود؟ شهرنشین‌هایی که با خودروهای شاسی بلند آفرود می‌آیند و برای یک جفت کفش یا یک دست لباس، ده‌ها عکس و سلفی تبلیغاتی با بچه‌های منطقه می‌گیرند و در «اینترنت» منتشر می‌کنند.

نانوای دیگری که بیشتر دندان‌های جلوی فکش ریخته و تک و توک دندان سالمی در دهانش دیده می‌شود، می‌گوید ما اینجا بندر چابهار و ساحل مکران را داریم که گنج است ولی کسی جدی‌اش نمی‌گیرد. «حق ما این نیست!»

نه کشاورزی، نه ماهیگیری و نه حتی کارگری در بنادر

سیستان و بلوچستان سالهاست که زمینگیر خشکسالی شده و رد نمک تفتیده بر جای جای خاکش دیده می‌شود. خاک شور و نبود آب، زمین‌های کشاورزی را سوزانده و باغ‌های موز و خرما را خشکانده است.

ماهیگیران کوچک اجازه دارند فقط در سواحل تور بیندازند اما کشتی‌های تجاری بزرگ ذخایر دریا را آنقدر شخم زده‌اند که دیگر سهمی به تور ماهیگیران خرده پا نمی‌افتد. دلخوشی سیستان و بلوچستانی‌ها به همین بندر چابهار و اسکله‌های کلانتری و بهشتی است که این روزهای تحریم و کرونا سوت و کورشان کرده و ماه به ماه است که کشتی در آن لنگر نمی‌اندازد تا کارگران فقیر بارهایش را به دوش بگیرند و جابه‌جا کنند و نانی درآورند.

بودجه صدا و سیما ۲.۶ برابر بودجه توسعه سواحل مکران

اقتصاد به گل نشسته حالا بزرگترین مجتمع‌های صنعتی منطقه را هم مجبور به تعدیل نیرو کرده است. خالد شفیعی که در مجتمع پتروشیمی توسعه نگین مکران باغبان بوده، جز همین اخراجی‌هاست.

شفیعی به تجارت‌نیوز می گوید که زندگی‌اش سخت و طاقت‌فرسا می‌گذرد و کاش می‌شد راهی پیدا کرد که مدیرعامل پتروشیمی را راضی کند به کار برگردد.

شفیعی که برای برگشت به کار حتی دست به دامن خبرنگار محلی منطقه شده تا برایش پا درمیانی کند، توضیح می‌دهد که کار پیدا کردن در این منطقه از هفت‌خوان رستم سخت‌تر است. چون اینجا حتی جاده درست و حسابی ندارد و کامیون‌هایی که بار کارخانه‌ها را ببرند.

به گفته او سواحل مکران فقط در اخبار رنگ و لعاب دارد و در واقعیت چیزی جز فقر و محرومیت نیست. البته چندان بیراه نمی‌گوید و شاید باور نکنید که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ که همین چند روز پیش دولت به مجلس برده، اعتبار صدا و سیما را ۲.۶ برابر اعتبار توسعه سواحل مکران در نظر گرفته‌اند!

کابینه حسن روحانی برای توسعه سواحل مکران فقط ۱۰۰۰ میلیارد تومان اختصاص داده اما بودجه صدا و سیما را ۲۶۱۹ میلیارد تومان پیشنهاد کرده است. گذشته از مدیریت ناکارآمد اقتصاد، از نگاه خیلی از کارشناسان، تحریم و انزوای اقتصاد ایران آسیب فراوانی به معیشت مردم زده است.

جواد صالحی اصفهانی، اقتصاددان تخریب اقتصاد در ۱۰ سال اخیر را بی‌سابقه توصیف کرده و پیش از این به تجارت‌نیوز گفته بود که مصرف سرانه در ایران در این دوره ۱۰ ساله حدود ۱۷.۵ درصد افت کرده و در این میان وضعیت روستاها بسیار بدتر است. در روستاها مصرف سرانه حدود ۳۰ درصد کمتر شده و از هر پنج نفر یکی فقیر است.

مطالب مرتبط

دولت ایران به هر افغانی ۵۵۰ هزار تومان یارانه می دهد؛ به ایرانی ۳۰۰ هزار تومان!

واریز یارانه یک میلیون تومانی/ مشمولان یارانه جدید دولت مشخص شدند + جزییات

دریافت کدام وام موجب قطع یارانه می شود؟

نظرات

  • فاطمه

    تاریخ : ۱۹ - آذر - ۱۳۹۹

    لطفا شماره کارت بدید مطمئن باشه


  • حامد

    تاریخ : ۱۹ - آذر - ۱۳۹۹

    خاک سیستان و بلوچستان گوهرخیز است ولی حیف که قدرش دانسته نمیشود
    مردمانش نیز نجیب و خونگرم و دوست داشتنی هستند ولی حیف که فراموش شده اند
    خدایا کمکشان کن


  • الهه

    تاریخ : ۱۸ - آذر - ۱۳۹۹

    خواهشن اون بودجه ای که میخواستن برای سلامت تخصیص بدن و الان میگن نیازی نیست بزارید برای مردم این بخش از سیستان


  • ناشناس

    تاریخ : ۱۸ - آذر - ۱۳۹۹

    من خودم بلوچم روستا زندگی میکنم واقعا هم همینجوره نان میگیرن تا یارانه چون کاریست درآمدی ندارن همه جوانا بیکار حتا روستایی که من زندگی میکنم نان میرن میگیرن. ان‌شاالله حق مردم بلوچستان بگیره رهبر ریس جمهوری با بقیه مسوولان یه روز خوش نبینن


  • هموطن

    تاریخ : ۱۸ - آذر - ۱۳۹۹

    باسلام وقت بخیر .خسته نباشید از ……. در این خاک مقدس همه چی است مدیر مدبر نیست بگفته عزیز و بزرگوار تا خودی خیانت نکند بیگانه حق تعرض ندارد


  • عبدالله

    تاریخ : ۱۸ - آذر - ۱۳۹۹

    بخداحق مانیست ک درشهرتجاری وگردشگری چابهر بدون برق وآب زندگی میکنیم.


  • ناشناس

    تاریخ : ۱۷ - آذر - ۱۳۹۹

    سلام من بلوچستان باسختی زندگی میکنند ما جانباز شیمیایی داریم دارم دوا ندارد معیشتی و بنزین حق ایثارگری وزیران می خورند و فرزندان آنها با بهترین امکانات در خارجه درس میخواند آیا این حق عدالت است خدا به داد ما برسد


  • محسن

    تاریخ : ۱۷ - آذر - ۱۳۹۹

    فقر در سیستان وبلوچستان بیداد میکند و محرومیت از همه جایش پیدا است.
    واقعا منظور اصلی سران کشور چیست؟


  • نارویی

    تاریخ : ۱۷ - آذر - ۱۳۹۹

    واقعا برای این خطه از کشورمان بلوچستان باید خون گریست چرا اینا اینقد مظلوم واقع شدند کجای کاریم واقعا شرم آور به داد این مظلومین برسید حقشون از ابتدایی ترین حق خود بهرمند باشند