خبر اول

گلایه مدیرکل پُست فارس از طولانی شدن روند دادرسی پرونده هایپرلند

پُست فارس در حالی رکود چند ساله را تجربه می‌کند که می‌توانست در کنار توسعه کسب و‌کارهای خرد در حوزه تجارت الکترونیک ، "هاب" جنوب کشور نیز باشد.

دنیای اقتصاد: حدود سه دهه از احداث ساختمان مرکزی پست استان فارس در بلوار مدرس شیراز می‌گذرد، ساختمانی که مشابه آن در شهر اصفهان نیز احداث شده بوده و قرار بود زیرساختی برای توسعه متوازن فعالیت‌های پستی متناسب با رشد تکنولوژی باشد، اما سرنوشت‌ هر یک از این ساختمان‌ها متفاوت بود و یکی به هاب مرکزی کشور و دیگری به فروشگاه بدل شد!!

جهان امروز شاهد تغییرات عمده‌ای در حوزه‌های مختلف و با دامنه‌ای بسیار گسترده است. بخشی از این تغییر و تحولات در بخش اقتصادی به ویژه در کسب و کارهای خُرد مشهود بوده و شیوع اپیدمی کُرونا، به گسترش آن سرعت بخشید و تجارت الکترونیک را در این بخش با چشم‌اندازهای جدید روبرو کرد.

پستفارس

یکی از این تحولات بازگشت خدمات پُستی به سبد خانوارها و هزینه‌ خانوار بود. پُست که از دیدگاهی مسیری امن و سریع برای ارتباطات فردی محسوب می‌شد، در دوره رشد ابزارهای ارتباطی مخابراتی و جایگزین شدن روابط تلفنی اعم از کلامی، پیامکی و تصویری، در عرصه ارتباطات فردی و جمعی بنظرمی رسید از رونق افتاده و به حاشیه رانده شده اما به واسطه پاندمی کرونا و الزام افراد و جوامع به رعایت دستورالعمل‌های خاص، در عرصه تبادلات تجاری و بازرگانی، نقشی ویژه تر یافت.

با وجود اینکه قریب به یک دهه از ظهور نوآوری‌های عرصه تجارت با بهره‌گیری از ظرفیت‌های فضای مَجازی در جهان می‌گذشت، بروز و گسترش بیماری کرونا به رشد این شیوه از مبادلات تجاری و بازرگانی رونق بخشید و پُست، نقشی ویژه و اثرگذار در این عرصه بر عهده گرفت.

افزایش چشمگیر مرسولات و مراودات پستی و جایگزین شدن این شیوه ایمن و امن به جای خریدهای حضوری، نیاز به زیرساخت‌های لجستیکی در ساختار سازمانی پُست ایران را نمود بیشتری داد و در این اثنا موفقیت یار استان‌هایی بود که پیشتر با دوراندیشی این زمینه را فراهم و زمینه گسترش آن را فراهم کرده بودند.

این امر اما در فارس، پشت چراغ قرمز تصمیمات خاص مدیران وقت اداره کل پست استان سال‌ها متوقف ماند و به یک چالش جدی بدل شد که آثار و تبعات آن ماندگار و رو به گسترش است.

پُست فارس در حالی رکود چند ساله را تجربه می‌کند که می‌توانست در کنار توسعه کسب و‌کارهای خرد در حوزه تجارت الکترونیک ، “هاب” جنوب کشور نیز باشد. حال آنکه امروز برای تبادلات پُستی، اتکای کاملی به سایر استان‌ها دارد و حتی  مرسولات استان‌های همجوار هم از مبدا یا به مقصد فارس باید از مسیر هاب‌های اصفهان یا تهران، عبور کرده و به مقاصد ارسال شود.

هایپرلند 1

 توقف توسعه پُست و تجارت الکترونیک فارس در ایستگاه هایپرلند

مدیرکل پُست استان فارس ضمن تائید این مقدمه گفت: علی‌رغم وجود ظرفیت‌های مناسب برای تبدیل شدن فارس به یکی‌از قطب‌های تجارت الکترونیک و خرده فروشی کالا و‌ در نهایت هاب پُستی، به واسطه تصمیمات ناصواب اتخاذ و اجرا شده در گذشته، با چالش‌های جدی در مسیر توسعه فعالیت‌ها مواجه هستیم.

روح‌الله عباسی با تصریح اینکه، بخش قابل توجهی از فضای عملیاتی و ‌مفید اداره کل پُست فارس، در سنوات گذشته و با انعقاد قراردادی که دارای اشکالات حقوقی فراوانی‌ نیز بوده، به بخش خصوصی واگذار و تبدیل به یک‌فروشگاه شده است، گفت: امروز و با وجود گذشت بیش از ۲ ماه از زمان اتمام مهلت قرارداد ۵ ساله، مستاجر پُست، از قانون تمکین نکرده و فضای مورد نظر را تخلیه نمی‌کند و برای ماندن در این ملک عمومی به هر شکلی تلاش می‌کند.

عباسی با یادآوری اینکه مهمترین نیاز زیرساختی برای تبدیل فارس به هاب پستی، داشتن محیط مناسب عملیاتی در راستای هوشمندسازی و نصب سورتینگ مرسولات و ایجاد فضایی مناسب برای کسب‌و‌کارهای حوزه تجارت الکترونیک است، گفت: طی پنج سال گذشته بالغ بر ۱۱ هزارمترمربع از ساختمان مرکزی پُست فارس، در قبال دریافت اجاره‌ای بسیار اندک، در اختیار بخش خصوصی بوده و این امر، مسیر توسعه متوازن فعالیت‌ها و ارتقاء جایگاه استان نسبت به سایر استانها را مسدود کرده است.

بر اساس این گزارش،  فارس که به لحاظ وسعت و جمعیت، اولین استان کشور بوده و با توجه به موقعیت استراتژیکی که در آن واقع شده، قابلیت‌های اقتصادی فراوانی دارد؛ به دلایلی که یکی از آنها توسعه نامتوازن زیرساخت‌های پستی است، از گردونه رقابت در عرصه تجارت الکترونیک بازمانده و همچنان متکی به سایر مراکز استانی است.

بازدید از مرکز سورتینگ پست فارس، نمایانگر شرایطی بسیار سخت بوده و بیننده شاهد انباشت بسته‌های متعدد مرسولاتی‌ست که بعضا مدت‌ها در انتظار سورت، روی هم انباشته شده‌اند.

مدیرکل پُست فارس گفت: اسفند ماه سال ۱۴۰۲، طی اظهارنامه قضایی به مسئولان فروشگاه مستاجر(با برند هایپرلند) پیرامون اینکه قرارداد قابل تمدید نیست، اطلاع‌رسانی شد و پس از آن هم تقریبا هر ماه یک اظهارنامه به پیوست ارسال کردیم، اما هیچ واکنش از سوی مستاجر بروز نکرد و پاسخی داده نشد.

عباسی اضافه کرد: با اتمام مهلت قرارداد اجاره که ۲۵ آبان امسال (۱۴۰۳) بود و به دلیل تمکین نکردن مستاجر از مفاد قرارداد، پُست فارس، اقدامات قانونی قضایی را دنبال کرده و خواستار صدور حکم از سوی مراجع ذیربط شد. اما علیرغم گذشت چند ماه از این اقدام، همچنان معطل مانده است.

ضرورت تعیین تکلیف پرونده قضایی

مدیرکل پُست فارس با گلایه از طولانی شدن روند دادرسی در خصوص این پرونده که به‌نظر کارشناسان در ذیل قانون‌روابط موجر و‌مستاجر و از همه مهمتر مصوبه شورای تامین استان مبنی بر تخلیه در موعد مقرر باید سریعتر تعیین ‌تکلیف می‌شد، گفت: موضوع ما احقاق حقوق عامه است.

او گفت: در همین شرایط فعلی نیز سال‌ها از استان‌های همطراز عقب مانده‌ایم‌ و تداوم شرایط کنونی منجر به بازماندن بیش از پیش  فارس از قطار توسعه در حوزه فعالیت‌های پُستی خواهد شد و با توجه به سرعت تحولات این حوزه، زمان برایمان بسیار مهم است. هرچند همین الان نیز در صورت بازگشت فضای استراتژیک عملیاتی برای رسیدن به جایگاه سایر استان‌های همطراز نیازمند حمایت جدی مسئولان‌استانی و ملی بوده‌ و قطعا مدت زمان طولانی را باید تلاش مستمری داشته باشیم تا بتوانیم بخشی از عقب ماندگی‌ها را جبران کنیم.

عباسی با یادآوری اینکه موضوع مناقشه بین اداره کل پُست فارس و فروشگاه هایپرلند، به شوراهای تامین شهرستان شیراز و استان فارس هم کشیده شد، گفت: نظر شورای تامین استان، تمکین مسئولان هایپرلند به قرارداد منعقده و تخلیه مکان در موعد مقرر بوده است.

این مقام مسئول در خصوص احتمال بیکار شدن افراد شاغل در هایپرلند به دلیل تعطیلی فروشگاه، گفت: مسئولان این مرکز تجاری از زمان پایان قرارداد و نبود تمایل برای تمدید قرارداد از سوی موجر، اطلاع کامل داشتند و باید از قبل در این خصوص راهکاری می‌اندیشیدند.

عباسی با اشاره به اینکه مسئولان آن فروشگاه، شعب دیگری در شیراز افتتاح  کرده‌اند، گفت: دلایل مطرح شده برای تمکین نکردن از قوانین، آنهم در یک موضوع که با حقوق عامه مردم مرتبط می‌شود؛ قابل قبول نیست و انتظار ما از دستگاه‌ محترم‌ قضایی، رسیدگی سریعتر به پرونده و تعیین تکلیف آن بوده است.

مدیر کُل پست فارس ضمن اشاره تلویحی به فشارهایی که برای تمدید قرارداد با هایپرلند مجموعه مدیریتی پُست فارس و برنامه‌های این اداره کل را تحت الشعاع قرار داده است، گفت: قطع یقین تا زمانیکه مسئولیت مدیریت این مجموعه را عهده‌دار هستم، از حقوق اداره کل پُست و عامه مردم، دفاع خواهم کرد.

روح‌الله عباسی که از فارغ‌التحصیلان دانشکده علمی کاربردی پُست بوده و طی دوران ۲۵ ساله خدمت، در سطوح مختلف شغلی این عرصه سابقه فعالیت دارد، تاکید داشت که پیش از این و در زمان انعقاد قرارداد واگذاری بخشی از ساختمان اداره کل پُست فارس به هایپرلند، نیز اشکالات فنی موضوع را گوشزد کرده بود.

براساس این گزارش، از حدود ۶ سال قبل و در زمان مدیر اسبق پست فارس، اقداماتی برای واگذاری دیگر اماکن در اختیار اداره کل پست فارس در شیراز، جهرم و کازرون، انجام و بعضا به مرحله قرارداد نیز رسیده بود که مواردی نظیر هایپرلند اجرایی و مواردی مانند مرکز پستی ۷۱۳ واقع در میدان شهدای شیراز، به واسطه تغییرات مدیریتی، به سرانجام نرسید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا