گل میخک گزینه بسیار مناسب برای باغچه خانه هایتان + شرایط نگهداری
گل میخک گونهای از دیانتوس است.گل میخک را شما می توانید در منزل، محیط کار، حیاط، گلخانه و بسیاری از مکانهای مختلفی نگهداری کنید.
گل زیبای میخک از گیاهانی است که میتوانید در کل سال شاهد گل های زیبا و درخشان آن باشید. جالب است بدانید در گذشته از این گل برای مراسمات تاج گذاری استفاده رایجی می شد.گل میخک در انواع مختلفی وجود دارد که هر کدام رنگ و جذابیت مخصوص به خود را دارد. اما به طور کلی میتوان گفت که گلبرگهای گل میخک بافت نرم و لبههای دندانهداری دارد. قطر این گلها نیز بین ۳ الی ۵ سانتیمتر متغیر است و عموماً ارتفاع آن بین ۱۵ الی ۹۰ سانتیمتر است. این گلها به رنگهای گوناگونی وجود دارد و برخی از آنها ترکیبی از چند رنگ هستند که زیبای فوقالعادهای به آنها بخشیده است. همچنین این گلها در ۲ نوع با گل برگهای کم و گلبرگهای پر وجود دارد.
شرایط نگهداری گل میخک
نور و دما
گل میخک به طور کلی به هوای خنک احتیاج دارد اما سرما میتواند این گل را از بین ببرد؛ دمای مطلوب برای تولید گل ۱۰ درجه سانتیگراد در شب و ۱۳ تا ۱۶ درجه سانتیگراد در روز است.
دمای بالا میتواند قطر گل را کاهش دهد. همچنین نور زیاد نیز برای آن ضروری است و شدت نور، سرعت گلدهی را تعیین میکند. وقتی مقدار نور کم باشد گلدهی کند است و برگ بیشتر تولید میشود. نور کم باعث ضعیف شدن ساقهها و در نتیجه کاهش کیفیت گلها میشود. در مناطقی که دمای فصل تابستان بالا است، ایجاد کردن سایه در بعد از ظهر به شادابی و رشد و گلدهی بیشتر گل میخک کمک مینماید.
آبیاری مناسب
آیا میدانستید که آبیاری گل میخک باید بسیار منظم و به صورت متوسط انجام پذیرد؟
برای نگهداری مطلوب از این گیاه، بهتر است که سطح خاک گیاه همراه از مقداری رطوبت برخوردار باشد.رطوبت مناسب به معنی غرقابی نمودن گیاه و یا خیس بودن سطح گیاه نبوده است.
زمان آبیاری این نوع از گیاهان به مواردی از جمله:
- دمای هوا در روز، بافت خاک، گلدان مناسب و بسیاری از موارد دیگر بستگی خواهد داشت.
- بهترین زمان آبیاری توجه به سطح خاک گیاه بوده است.
- زمانی که سطح خاک تا دو سانت خشک بود، میتوانید برای آبیاری مناسب و به اندازه اقدام کنید.
خاک مناسب
گل میخک از جمله گیاهانی است که نسبت به خاک، از حساسیت بالایی برخوردار نبوده است.اما برای دستیابی به یک گل جذاب و سر زنده و شاداب، انتخاب خاکهای لومی و شنی بسیار مناسب بوده است.این نوع از خاکها به دلیل برخورداری از زهکشی بسیار مناسب و ایدهآل، گزینهی مناسبی برای این گیاهان به شمار میروند.اگر به دنبال یک رشد مطلوب و گلدهی فوق العاده در این گیاهان نیز هستید، بهتر است از خاکهای کمی اسیدی نیز استفاده نمایید.خاک سنگین و بدون زهکشی مناسب، سبب کاهش در رشد و عدم گلدهی مناسب گیاه خواهد شد.
زمان برداشت گل میخک
صبح زود بهترین زمان برای برداشت گل میخک است. بهتر است از چاقو یا قیچیهای تیز برای برداشت آن استفاده شود. گلهای میخک را چند بار در سال و در مراحل مختلف، از وقتی که جوانهها بسیار سفت تا زمانی که گلبرگها روی کاسبرگها خم شده باشند، میتوان برداشت کرد. پس از برداشت، گلها درجه بندی میشوند و در محلول ماندگار در دمای ۱ تا ۶ درجه سانتیگراد قرار میگیرند.
کود دهی
برای تغذیه این گل و رشد بهتر آن باید هرچند وقت یکبار کود به خاک آن اضافه شود. کودهایی که حاوی پتاسیم و فسفر هستند، گزینههای مناسبی هستند. همچنین توصیه شده تا در صورت نیاز محلول آهن نیز به خاک آن پاشیده شود. در صورتی که کود مناسب به گل میخک نرسد، گلها و غنچهها بدشکل میشوند و شاخهها به صورت کوتاه رشد میکنند.
گلدهی میخک
میخک در باغچه در تابستان گل می دهد ولی در گلخانه در تمام طول سال می تواند گل بدهد. میخک گیاهی روزبلند اختیاری است و در شرایط روز بلند، گل انگیزی تسریع می شود. وقتی ۶ –۸ برگ تشکیل شده فتوپریود نقش خود را در گل انگیزی ایفا می کند. اگر گیاه به طور مداوم در شرایط روز بلند قرار گیرد، فاصله میانگیره ها بیش از حد طویل می شود. اگر در مرحله ۴ –۷ برگی طول روز بلند در یک دوره کوتاه ۶ –۷ هفته ای فراهم شود، کیفیت گل افزایش می یابد. دمای ۵ درجه سانتی گراد باعث تسریع گل انگیزی می شود ولی دمای ۱۰ درجه آن را به تأخیر می اندازد. این اثر بهارش فقط در میخک های استاندارد دیده می شود.
روشهای کاشت و تکثیر گل میخک
گل میخک را میتوان با ۲ روش کاشت بذر و قلمه زدن تکثیر کرد.
۱. کاشت بذر
در این روش میتوان دانههای میخک را از گل میخک جمعآوری کرد و یا به راحتی از فروشگاههای باغبانی و گل و گیاه خریداری نمود. بهترین زمان کاشت بذر گل میخک اواخر زمستان، یعنی ۶ تا ۸ هفته قبل از آمدن آخرین سرما است.
برای کاشت بذر گل میخک، دانههای گل را میتوان یا روی سطح خاک پخش کرد و یا با یک لایه نازک خاک آنها را پوشانید. بهتر است فاصله بین دانههای میخک در حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر از یکدیگر کاشته شود. این بذرها به راحتی رشد میکنند و در صورتی که شرایط برای رشد گیاه فراهم باشد، در بهار گلها میدهند.
۲. قلمه زدن
برای قلمه زدن گل میخک بهتر است یک گیاه سالم و بدون آفت را انتخاب کرد. در این روش از تکثیر گل میخک نیاز نیست که ساقه انتخاب شده گلدار باشد، کافی است تا ساقه سالم و قوی باشد. برای این کار باید از یک قیچی تمییز استفاده نمود و برش را از زیر گرهها زد.
بهتر است برای افزایش شانس ریشه زایی، انتهای قلمهها را با هورمون ریشه زایی آغشته نمود. پس از برش، قلمهها را در جای مناسبی مانند ماسه قرار میدهیم و شرایط مناسب برای رشد آن فراهم میآوریم. خاک آن را باید مرطوب نگه داشت و برای ایجاد رطوبت کافی، یک کیسه پلاستیکی روی گلدان بگذارید. بدین صورت قلمهها بعد از ۳-۴ هفته ریشه میگیرند. پس از ریشه زدن قلمهها، میتوان آنها را به گلدان منتقل نمود.
آفات و بیماریهای گل میخک
میخک گیاهان علفی بسیار بادوامی هستند که در بیشتر مواقع سال گل تولید میکنند و به مراقبت کمی نیاز دارند. اما با این وجود گاهی دچار آفات و بیماریهای گوناگونی میشوند که با آگاهی از آنها میتوان گل را به طراوت قبلی خود بازگرداند. برخی از آفات میخک شامل تریپس میخک، کنهها، شتهها، شبپره گاما و… میشود.
بعضی از بیماریهای میخک شامل بیماریهای قارچی میخک، پژمردگی فوزاریمی میخک، لکه برگی وپوسیدگی ساقه آلترناریائی، پوسیدگی ریشه فیتوفترایی، بیماریهای ویروسی و باکتریایی میخک و بیماریهای ایجاد شده توسط نماتدها میشود که هر کدام مشخصات و علائم مخصوص به خود را دارد.
هرس گیاه میخک
اندازه و شکل گیاه میخک را میتوان به راحتی میتوان با هرس کردن کنترل نمود. به همین دلیل گاهی اوقات از گیاهان میخک ژاپنی به عنوان پرچین استفاده میکنند. برگهای میخک ژاپنی همیشه سبز هستند. اما هرس منظم به دلیل بریدن پی در پی ساقههای انتهایی احتمال تشکیل گل را کاهش میدهد و در صورتی که بخواهید گیاه گلدهی داشته باشد، زمان هرس را میتوان به بعد از گلدهی موکول نمود.
برای فرم دهی بهتر این گیاه هم بهتر است شاخههای زیرین را قطع کرد تا شاخههای اصلی برای رشد تحریک شود. اگر شکل و فرم درختچه این گیاه در نظر گرفته شود، میتوان با قطع، خیزش شاخههای اصلی را تحریک کرد.