یک قاشق ریزپلاستیک در مغز ما وجود دارد
مغز بهعنوان محافظتشدهترین اندام در بدن انسان شناخته میشود، اما طبق مقالهای جدید، میزان آلودگی آن به میکروپلاستیکها بهمیزان شگفتآوری بالا است
به گزارش اول فارس ، مغز بهعنوان محافظتشدهترین اندام در بدن انسان شناخته میشود، اما طبق مقالهای که روز دوشنبه در نشریه پزشکی طبیعت (Nature Medicine) منتشر شد، میزان آلودگی آن به میکروپلاستیکها بهمیزان شگفتآوری بالا است.
در این مطالعه، محققان ۵۲ نمونه مغز حاصل از کالبدشکافی را بررسی کردند و دریافتند که میزان میکروپلاستیکها و نانوپلاستیکها در این نمونهها بین ۷ تا ۳۰ برابر بیشتر از نمونههای موجود در کلیه و کبد است.
طبق گفته متیو کمپن، نویسنده اصلی این مطالعه، میزان پلاستیکی که در یک نمونه مغزی یافت شد، تقریبا معادل یک قاشق پلاستیکی است. بنا بر توضیح او، روشهای اندازهگیری هنوز در حال توسعهاند اما کمپن در کنفرانس خبری روز دوشنبه گفت: «ما سخت در تلاشیم تا به یک براورد بسیار دقیق برسیم.»
نمونههای مغزی این مطالعه از قشر پیشپیشانی گرفته شده بودند؛ بخشی که رفتار را کنترل میکند و در تصمیمگیریها نقش دارد. بیشتر پلاستیکهای یافتشده در نمونهها ذرات بسیار ریز یا پوستههای نانومتری از پلیاتیلن بودند که در کیسههای پلاستیکی، بستهبندی پلاستیکی مواد غذایی و بطریهای آب استفاده میشود.
هنوز مشخص نیست که این مسئله بر سلامت سلولهای عصبی چه تاثیری دارد. در این مطالعه، در نمونههای مغز ۱۲ فرد مبتلا به زوال عقل، در مقایسه با افرادی که زوال عقل نداشتند، سطوح بالاتری از نانوپلاستیکها وجود داشت.
جیمی راس، استادیار علوم اعصاب در دانشگاه رود آیلند که در این پژوهش دخیل نبود، به بیزنس اینسایدر گفت: «از این مطالعه نمیتوانیم نتیجه بگیریم که میکرو و نانوپلاستیکها عامل زوال عقلاند.»
بیماران مبتلا به زوال عقل اغلب در سد خونیــمغزی دچار اختلالاند، به این معنا که میزان بالای میکرو و نانوپلاستیکها ممکن است یک نشانه از بیماری باشد نه علت آن.
میکروپلاستیکها در بخشهای مختلف بدن انسان از جمله قلب، کبد، بیضهها و شیر مادر یافت شدهاند. کارشناسان تاثیر آنها بر سلامتی را هنوز به طور کامل درک نکردهاند، اما برخی مطالعات میکروپلاستیکها را با بیماریهای قلبی، سکته مغزی و کاهش تعداد اسپرم مرتبط دانستهاند. برخی پژوهشگران هم در حال بررسی این موضوعاند که آیا این ذرات در افزایش خطر ابتلا به برخی انواع سرطان نقش دارند یا نه.
برخلاف کلیه، کبد و سایر اندامها، مغز انسان یک فیلتر محافظتی به نام سد خونیــمغزی دارد که بسیاری از عوامل بیماریزا و سموم مضر را مسدود میکند. به گفته کمپن، تحقیقات او این را مشخص نکرده است که چرا این تعداد زیاد نانوپلاستیک از سد خونیــمغزی عبور میکنند، اما احتمالا نسبت بالای لیپیدها (چربیها) در مغز در این فرایند نقش دارد.
او توضیح داد: «اگر تا به حال یک ظرفی پلاستیکی چرب را شسته باشید، میدانید که برای تمیز کردن آن به مقدار زیادی مایع ظرفشویی و آب داغ نیاز است، چون جدا کردن چربی از پلاستیک کار دشواری است. ما فکر میکنیم که این مسئله در مورد ریزپلاستیکها و مغز هم صدق میکند.»
مطالعه جدید نشان نداد که در مغز افراد مسنتر در مقایسه با مغز جوانترها، میکرو و نانوپلاستیک بیشتری وجود دارد؛ آنچه آشکار میکند بدن انسان میتواند مقدار زیادی از این پلاستیکها را از طریق مدفوع دفع و از تجمع آنها جلوگیری کند. با این حال، این مطالعه دریافت که میزان میکرو و نانوپلاستیکها در نمونههای مغز و کبد افرادی که سال ۲۰۲۴ درگذشتند، در مقایسه با افرادی که سال ۲۰۱۶ فوت کردند، افزایش یافته که احتمالا دلیل آن افزایش میزان پلاستیکها در محیط زیست است.
به باور متخصصان این نتایج ضرورت کاهش مصرف پلاستیک را برجسته میکند و نشان میدهد که اگر آلودگی محیطی با میکروپلاستیکها را کاهش دهیم، میزان مواجهه انسانی با آن هم کاهش مییابد.
از ریزپلاستیکها گریزی نیست. آنها در غذای ما، هوا، آب و زبالهها وجود دارند. بنابراین برای کاهش مواجهه با آنها، میتوانید قبل از خوردن دستهایتان را بشویید، پلاستیک روی موادغذایی را قبل از گرم کردن در مایکروویو جدا کنید و از نوشیدن آب در بطریهای پلاستیکی خودداری کنید.منبع:ایندیپندنت