یک قاچاقچی آثار تاریخی در شهر باستانی بیشاپور دستگیر شد
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی استان فارس از دستگیری یک نفر حفار غیرمجاز در شهرستان کازرون خبر داد.
به گزارش اول فارس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس، سرهنگ مسعود رزمجویی گفت: با توجه به مشاهده فردی ناشناس در مجاور تپههای تاریخی مجموعه جهانی بیشاپور کازرون در توسط نیروهای یگان حفاظت میراث فرهنگی در حین گشت شبانه با حضور بهموقع پرسنل یگان حفاظت فرد مورد نظر متواری و پس از تعقیب و گریز دستگیر شد.
رزمجویی اظهار داشت: فرد دستگیرشده با تعدادی ادوات حفاری با هماهنگی کلانتری منطقه جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی تحویل گردید و پیگیرهای قضایی پرونده از سوی این یگان و اداره امور حقوقی اداره کل میراث فرهنگی فارس ادامه خواهد داشت.
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی استان فارس گفت: بر اساس موادی از فصل نهم قانون تعزیرات، هرگونه حفاری غیرمجاز و خریدوفروش اشیاء و اموال فرهنگی تاریخی جرم محسوب شده و ضمن ضبط اشیا و اموال مرتبط، مجازات حبس و جریمه نقدی در پی دارد.
بر اساس این گزارش بیشاپور از جاهای دیدنی کازرون به شمار میرود و در کنار دره چوگان واقع است. این شهر تاریخی که حدود ۲۰۰ هکتار وسعت دارد، در فاصله ۲۳ کیلومتری شمالغربی شهر فعلی کازرون قرار گرفته است.
بیشاپور در سال ۲۶۶ میلادی و به دستور شاپور اول، از پادشاهان ساسانی ساخته شد؛ اگرچه نشانههایی از سکونت در این منطقه از دوره عیلامیان و هخامنشیان نیز کشف شده است. این شهر در دوران آغازین، بهعنوان مرکز ایالت مهم اردشیرخوره شهرت یافت.
پس از پیروزی شاپور بر «والرین»، امپراتور روم، شاپور دستور داد در ناحیهای خوش آبوهوا بر سر راه تخت جمشید به تیسفون، شهری بنا کنند. این جاده در زمان هخامنشیان، شهرهای تخت جمشید و استخر را به شوش وصل میکرد. معماری از اهالی سوریه قدیم به نام «آپاسای» (اپاسای) برای ساخت شهر تازه انتخاب شد. تعیین محل و موقعیت استقرار بیشاپور بهواسطه بهرهگیری از پدیدههای طبیعی و عوارض جغرافیایی، انتخابی هوشمندانه و برنامهریزیشده بهنظر میرسید و در برابر هجوم بیگانگان محافظت ایجاد میکرد. افزون بر این، این منطقه بهلحاظ زیباییشناختی نیز مورد توجه قرار داشت.
بیشاپور از قرن ششم میلادی به بعد و پس از تضعیف حکومت ساسانیان بهواسطه شورشهای متعدد، آبادانی خود را از دست داد و سرانجام پس از حمله اعراب به ایران، دچار ویرانیهای فراوان شد.این شهر تا قرن هفتم و هشتم میلادی نیز به حیات خود ادامه داد؛ اما پس از آن رو به زوال گذاشت و متروکه شد.