همهی ما انواع متفاوتی از مو داریم که هر کدام مشکلات خاص خود را دارند. حتی نوع پوست سر ما هم ممکن است با هم متفاوت باشد. از اینرو آشنایی با انواع شامپوهای موجود در بازار مهم است. اگر میخواهید موهایی سالم و براق داشته باشید، توصیه میکنیم خواندن این مقاله اول فارس را از دست ندهید. در این مقاله دربارهی بهترین شامپوهای موجود در بازار صحبت میکنیم تا بفهمید کدام محصول برایتان مناسبتر است.
تاریخچهی استفاده از شامپو
مفهوم شامپو به هزاران سال قبل برمیگردد. در دوران باستان، مردم در بینالنهرین و مصر از مواد طبیعی مختلف از جمله خاکستر، روغن و عصارههای گیاهی برای تمیز کردن موهای خود استفاده میکردند.
اصطلاح «شامپو» از کلمه سانسکریت champu به معنی «ماساژ» گرفته شده است. شامپو بهشکلی که امروزه آن را میشناسیم در اوایل قرن بیستم رایج شد. اولین شامپوی مایع موجود در بازار که در دههی ۱۹۲۰ به بازار معرفی شد در ابتدا یک محصول لوکس به حساب میآمد، اما محبوبیت آن بهسرعت افزایش یافت. در حال حاضر، انواع مختلفی از شامپو در بازار وجود دارد که هرکدام برای رفع نیازها و ترجیحات مختلف فرموله میشوند.
اهمیت انتخاب شامپو بر اساس نوع مو
اکنون که با تاریخچهی شامپو آشنا شدید، بیایید تاثیر نوع مو را در انتخاب شامپوی مناسب بررسی کنیم. چون انواع شامپوهای موجود در بازار ممکن است برای هر نوع مویی کارآیی نداشته باشند.
انتخاب شامپوی مناسب برای مراقبت موثر از مو مهم است. توجه به این نکته در نظافت، زیبایی و بهداشت شخصی نقش کلیدی دارد. همچنین سلامت پوست سر را تضمین میکند، باعث تحریک رشد مو میشود و بافت مو را بهبود میبخشد. بهعلاوه، میتواند به افزایش درخشندگی مو و بهبود حجم آن کمک کند.
در ادامه به چند نوع مو و محصولات شامپو مناسب آنها اشاره میکنیم:
موهای نازک: اگر موهای ظریفی دارید، از شامپوهایی که مقدار زیادی مادهی نرمکننده دارند استفاده نکنید، چون ممکن است باعث شوند موهای شما کمحجمتر به نظر برسند.
موهای ضخیم: چنانچه موهای ضخیم و زبری دارید، باید از شامپوهای بدون سولفات موجود در بازار که حاوی مواد نرمکننده هستند استفاده کنید. چون سولفاتها از جمله سدیم لوریل سولفات (SLS) میتوانند موها را خشک و وز کنند.
موهای چرب: پوست سر چرب باعث تولید مقدار زیادی چربی میشود. در این شرایط بهتر است از شامپوهای حاوی سورفکتانت و مواد جاذب روغن مانند خاک رس استفاده کنید تا از تجمع چربی و سبوم اضافی جلوگیری شود.
موهای خشک: اگر موهای خشکی دارید، توصیه میشود از شامپوهای حاوی مواد مرطوبکننده استفاده کنید و بهسراغ محصولات حاوی سولفات یا الکل نروید.
انواع شامپو های موجود در بازار
رایجترین شامپوهای موجود در بازار عبارتند از:
۱. شامپو معمولی
این نوع شامپو برای افرادی که با مو یا پوست سر خود مشکل خاصی ندارد مناسب است. این محصول به گونهای طراحی شده است که با اکثر روتینهای مراقبت از مو مطابقت داشته باشد. شامپوهای معمولی برای انواع موهای خشک، نرمال و چرب و در اندازههای مختلف به بازار عرضه میشوند.
۲. شامپو روزانه
شامپو روزانه فرمولاسیون ملایمی دارد و همانطور که از نام آن مشخص است برای استفادهی روزانه طراحی شده است. درنتیجه، برای کسانی که موها و پوست سرشان مستعد تولید چربی اضافی است و باید آنها را بهطور منظم بشویند، گزینهی خوبی به شمار میرود.
۳. شامپو شفافکننده
معمولا بقایای محصولاتی که برای مراقبت از مو یا حالتدهی به آنها استفاده میشوند روی سر تجمع مییابند. شامپو شفافکننده حاوی مقدار زیادی سدیم لوریل سولفات است که به حذف بقایای محصولات مختلف کمک میکند.
شامپو شفافکننده برای کسانی که پوست سرشان چرب است یا از محصولات حالتدهندهی مو استفاده میکنند، انتخاب مناسبی است. با این حال، فرمولاسیون آن خشن است و در صورت استفادهی زیاد و طولانیمدت میتواند موها را خشک و وز کند. از اینرو توصیه میشود برای جلوگیری از آسیبدیدگی موها در استفاده از این شامپو زیادهروی نکنید و بعد از آن، روی موهای خود نرمکننده بزنید.
۴. شامپو حجمدهنده
کمپشت بودن موها یکی از رایجترین مشکلاتی است که اغلب افراد گزارش میدهند. شامپوهای حجمدهنده بهعنوان یکی از مهمترین انواع شامپوهای موجود در بازار برای موهای نازک و کمپشت بهترین انتخاب هستند. چون از مواد سبکی ساخته شدهاند که باعث سنگین شدن موها نمیشوند.
۵. شامپو پروتئین
کراتین (پروتئین مو) برای حفظ ساختار مو ضروری است، به همین دلیل کمبود آن میتواند باعث آسیب مو شود. شامپو پروتئین یک نوع شامپوی تقویتکننده است که از کراتین هیدرولیزشده یا پروتئینهای گیاهی تشکیل میشود و به ترمیم موهای آسیبدیده کمک میکند. این محصول برای موهایی که بهدلیل استفاده از ابزارهای حرارتی، رنگ کردن یا عوامل محیطی آسیب دیدهاند، ایدئال است.
۶. شامپوی مخصوص موهای رنگشده
موهای رنگشده مستعد کمبود رطوبت، خشکی و شکنندگی هستند. از سوی دیگر، ممکن است رنگ آنها بهمرور زمان تغییر کند یا کدر شود. استفاده از شامپوی مخصوص موهای رنگشده که معمولا بدون سولفات است به کاهش این مشکلات کمک میکند. این محصول حاوی ترکیباتی است که رنگ موها را از بین نمیبرند و در عین حال رطوبت آنها را افزایش میدهند.
۷. شامپو بار
از سایر انواع شامپوهای موجود در بازار میتوان به شامپو بار (شامپوی جامد) اشاره کرد. شامپو بار در مقایسه با شامپوهای مایع سنتی حاوی آب کمتری است و به همین دلیل ظاهری شبیهی صابون دارد. با این حال، فرمولاسیون آن با صابون معمولی متفاوت است. این محصول معمولا از مواد طبیعی تشکیل میشود و برای کسانی که زیاد سفر میکنند مناسب است.
۸. شامپو مرطوبکننده
اگر موهای خشک و وز دارید، شامپو مرطوبکننده برای شما مناسب است. معمولا استفادهی زیاد از ابزارهای حرارتی، رنگ کردن مداوم مو و عوامل محیطی باعث خشک شدن موها میشوند.
این محصول حاوی مقدار زیادی مواد مرطوبکننده مانند آلوئهورا، شیباتر، کرهی کاکائو و… است که روغنهای از دسترفتهی مو را جبران میکنند و جلوی کمآبی آن را میگیرند. علاوه بر این، میتوانند وز موها را کاهش دهند و آنها را نرم و درخشان کنند.
۹. شامپوی طبیعی یا ارگانیک
امروزه بسیاری از مردم از خرید شامپوهای حاوی مواد شیمیایی اجتناب میکنند و ترجیح میدهند از شامپوهای طبیعی و حاوی مواد ارگانیک استفاده کنند. شامپوهای طبیعی نهتنها دارای مواد گیاهی هستند، بلکه از نگهدارندههای مصنوعی مانند پارابن و سایر مواد خشن مانند الکل، سولفات و فتالات در فرمولاسیون آنها استفاده نشده است. این محصولات معمولا برای همهی افراد بهخصوص کسانی که پوست سر حساسی دارند مناسب هستند.
۱۰. شامپو ضدشوره
همانطور که از نام این محصول پیدا است، برای مبارزه با شورهی سر طراحی شده است. شامپو ضدشوره حاوی مواد دارویی است که میتوانند به درمان پوسته پوسته شدن و خارش سر یا پیشگیری از آن کمک کنند.
۱۱. شامپوی حذف کلر یا شامپوی شنا
یکی از مهمترین انواع شامپوهای موجود در بازار است که برای شناگران طراحی شده است. قرار گرفتن در معرض کلر میتواند رطوبت مو را کاهش دهد. شامپوی حذف کلر بقایای این ماده و بوی آن را از روی سر از بین میبرد و در عین حال رطوبت از دسترفته را جبران میکند. این محصول حاوی نرمکنندههای محافظ است که موهای شما را تغذیه میکنند و آنها را نرم نگه میدارند.
۱۲. شامپو خشک
شامپوهای خشک بهشکل مایع، پودر و اسپری تولید میشوند و میتوانند موهای شما را تا زمانی که دوباره حمام بروید، شاداب نگه دارند. این محصولات نمیتوانند جایگزین شامپوهای عادی شوند، بلکه فقط برای سفر یا سایر زمانیهایی که نمیتوانید موهایتان را خیس کنید مفید هستند. بنابراین نباید بیش از حد به آنها متکی باشید. اگر یک بار از شامپو خشک استفاده کردید، دفعهی بعد موهای خود را با شامپوی عادی بشویید تا از شر هر گونه آلودگی که ممکن است منافذ را مسدود کند خلاص شوید.
۱۳. شامپوی مخصوص موی فر
موهای فر نسبت به انواع دیگر مو خشکتر هستند و برای حفظ بهترین حالت خود به آبرسانی منظم نیاز دارند. شامپوی مخصوص موی فر حاوی ترکیبات آبرسان، اسیدهای آمینه و پروتئینهای هیدرولیزشده است که مو را مرطوب و فرهای آن را مشخص میکنند.
۱۴. شامپو بچه
موهای کودکان نازک و ظریف است، به همین دلیل توصیه میشود برای شستن آنها از شامپو بچه استفاده شود. این نوع شامپوها باعث تحریک چشم کودک نمیشوند. همچنین اغلب حاوی موادی هستند که به درمان کلاهی گهواره یا سایر بیماریهای پوستی خفیف کمک میکنند.
مواد تشکیلدهندهی شامپو که باید از آنها اجتناب کنید
اکنون که با انواع شامپوهای موجود در بازار آشنا شدید، لازم است ترکیبات مضر موجود در آنها را بشناسید. ترکیباتی که باید از آنها دوری کنید یا استفاده از آنها را به حداقل برسانید عبارتند از:
۱. سولفات
سولفاتها سورفکتانتهای رایجی هستند که در اکثر شامپوهای موجود یافت میشوند. استفادهی منظم از سولفاتها باعث خشکی و شکنندگی موها میشود، بنابراین بهتر است هر روز از آنها استفاده نکنید. با این حال، یک استثناء وجود دارد. شامپوهای شفافکننده حاوی مقدار زیادی سولفات هستند و میتوانند بقایای سایر محصولات را از روی موها پاک کنند. از چنین شامپوهایی میتوانید حداکثر یک بار در هفته استفاده کنید.
۲. سیلیکون
سیلیکونها میتوانند موهای شما را صافتر کنند، اما باعث تجمع محصول روی آنها میشوند. از سیلیکونهای ایجادکنندهی تجمع مانند دایمتیکون، ستیل دایمتیکون، دایمتیکونول، ستئاریل متیکون، سیکلومتیکون، آمودایمتیکون، استئاریل دایمتیکون، تری متیل سیلیلامودیمتیکون و سیکلوپنتاسیلوکسان اجتناب کنید.
ذکر این نکته ضروری است که استفاده از همهی سیلیکونها مشکلساز نیست. شما میتوانید از محصولات حاوی سیلیکونهای محلول در آب مانند استاروکسی دایمتیکون و دایمتیکون کوپلیول استفاده کنید.
۳. ترکیبات کواترنری آمونیوم
این ترکیبات که بهعنوان یک عامل نرمکننده به انواع شامپوهای موجود در بازار اضافه میشوند ممکن است باعث تحریک پوست سر شوند. از اینرو بهتر است از آنها اجتناب کنید.
۴. عطرهای مصنوعی
از خرید شامپوهایی که حاوی عطرهای مصنوعی هستند خودداری کنید. چرا که ممکن است پوست شما را تحریک کنند و باعث واکنشهای آلرژیک مانند کهیر و بثورات پوستی شوند.
۵. پلیاتیلن گلیکول یا PEG
از پلیاتیلن گلیکول بهعنوان نرمکننده و ضخیمکننده در شامپوها استفاده میشود، اما ممکن است پوستهای حساس را تحریک کند.
۶. فتالات
فتالاتها دستهای از مواد شیمیایی هستند که پلاستیک را نرم میکنند و بهطور گسترده در محصولاتی مانند شامپوها، صابونها، مرطوبکنندهها و مواد غذایی استفاده میشوند. تحقیقات زیادی در مورد عوارض جانبی فتالاتها انجام نشده است. با این حال، گمان میرود که با سایر مواد شیمیایی تداخل داشته باشند و باعث مشکلات مزمن سلامتی و نقایص مادرزادی شوند.
۷. پارابن
پارابنها مواد نگهدارندهای هستند که در شامپوها و سایر محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده میشوند. نتیجهی تحقیقات مختلف در مورد تاثیر این مواد روی سلامتی ضدونقیض است. با این حال، به نظر میرسد که دارای خواص استروژنی هستند و در ایجاد سرطان سینه نقش دارند.
و در پایان این گزارش
موهای شما نیاز به مراقبت ویژه دارند، بنابراین توصیه میکنیم از شامپویی استفاده کنید که برای مو و پوست سرتان مناسب باشد. برای این کار باید انواع شامپوهای موجود در بازار را بشناسید و ترکیبات درجشده روی محصول را بهدقت بخوانید. امروزه انواع مختلفی از شامپو تولید میشود که هر کدام از آنها عملکرد منحصر بهفردی دارند و برای رفع نگرانیها و مشکلات خاصی فرموله شدهاند.
استفاده از شامپوی نامناسب میتواند به مو یا پوست سر شما آسیب برساند و به طیف وسیعی از مشکلات منجر شود. برای مثال، ممکن است روغن طبیعی موها را از بین ببرد یا باعث شود پوست سر شما چربی اضافی تولید کند. از سوی دیگر، بعضی از مواد شیمیایی بهکار رفته در آن ممکن است پوست سر را تحریک کنند و به خارش، پوسته پوسته شدن یا حتی بثورات پوستی منجر شوند. حتی در موارد شدید، استفاده از شامپوی نامناسب میتواند به فولیکولهای مو آسیب برساند و باعث ریزش مو شود|منبع:دیجی کالا مگ
نظرات