رئیس مرکز زمین شناسی مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی گفت: طبق بررسی های صورت گرفته ۳۰ درصد از استان خوزستان و ۶هزار بنای تاریخی استان اصفهان در معرض فرونشست قرار گرفته است.
اول فارس : علی بیت الهی رئیس مرکز زمین شناسی مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی با بیان اینکه استان خوزستان با وجود آنکه عمده ترین منابع آبی آب های سطحی را دارد در معرض فرونشست زمین قرار دارد گفت: در این منطقه فرونشست زمین با گستردگی قابل ملاحظه ای در حال رخداد است.
وی یاد آور شد: طبق بررسی های صورت گرفته این فرونشست زمین در مساحتی نزدیک به ۲۰هزار کیلومتر، حدود ۳۰درصد مساحت استان خوزستان را در برگرفته و این منطقه تحت تاثیر فرونشست زمین قرار گرفته است.
بیت الهی اظهار کرد: خصوصیت بارز پدیده فرونشست زمین در خوزستان ، وسعت بالا و مقدار متوسط پائین نرخ سالیانه است که دلالت بر سطحی بودن افت آب و همچنین معرف حساس بودن ارتفاع سطح به تغییرات آب نهشته های آبرفتی ریزدانه نه چندان عمیق است.
وی با بیان اینکه اثر فرونشست زمین را در زمین های هموار ایذه، بهبهان، شوش، دزفول،الوان، اهواز،بستان، دشت آزادگان،بندرماهشهر و امیدیه، رامهرمز و لالی شناسائی شده است افزود: نرخ سالیانه فرونشست در این مناطق کمتر از ۵ سانتی متر است و در شوش ۷ سانتی متر و شهرستان اهواز ۶ سانتی متر در سال نیز برآورد شده است.
او تاکید کرد:کاهش حجم آب های سطحی، استمرار برداشت از آبخوان ها دلایل اصلی توسعه وسیع پهنه های فرونشستی زمین در استان خوزستان است.
بیت الهی با بیان اینکه ۶ هزار بنای تاریخی، ورزشگاه نقش جهان، ۲ پالایشگاه، ۳ فرودگاه و ۲/۵ میلیون نفر در معرض تهدید فرونشست زمین قرار دارند افزود: فرونشست در اصفهان به صورت ویژه به مرحله اضطراری رسیده است و در مطالعه موردی فرونشست را در اصفهان بررسی کردیم و امیدواریم بهصورت پایلوت بتوان راهکارهای مهار این پدیده را در این استان اجرائی کرد.
او تصریح کرد: مهار پدیده فرونشست تدریجی صورت میگیرد و فرونشست در اصفهان متوقف نشده و کماکان با نرخ بیشینه حدود ۱۵ سانتیمتر در سال در حال پیشروی است.
وی بیان کرد: چنانچه جریان دائمی زایندهرود با کنترل بهرهبرداری از منابع آبهای زیرزمینی برقرار شود، میتوان در بازه زمانی ۱۵ساله شاهد مهار فرونشست در اصفهان بود، جریان دائمی زایندهرود به عنوان شاهرگ اصفهان میتواند به کنترل پدیده فرونشست در اصفهان کمک کند.”منبع:باشگاه خبرنگاران”
نظرات