۱۰ اشتباهی که باعث کوتاه تر شدن عمر باطری خودرو می شود

همه میدانیم این باطری است که انرژی اولیه ماشین را برای حرکت فراهم میکند.استارت و روشن شدن ماشین همه به سلامت باطری ماشین بستگی دارد.پس دانستن عواملی که سلامت باطری را به خطر می اندازند و نحوه نگهداری آن امری بسیار مهم و ضروری است. ما در این مطلب شما را با عوامل موثر بر […]

همه میدانیم این باطری است که انرژی اولیه ماشین را برای حرکت فراهم میکند.استارت و روشن شدن ماشین همه به سلامت باطری ماشین بستگی دارد.پس دانستن عواملی که سلامت باطری را به خطر می اندازند و نحوه نگهداری آن امری بسیار مهم و ضروری است.

عواملی که در کم شدن عمر باتری ماشین اثر دارند
ما در این مطلب شما را با عوامل موثر بر عمر مفید باتری ماشین آشنا می‌کنیم.

عمر مفید باتری ماشین چقدر است؟
در بسیاری از موارد هنگام خرید باتری از فروشندگان درباره طول عمر باتری ماشین بسیار می‌شنوید. حقیقت این است که عمر مفید باتری ماشین به موارد مختلفی مانند جنس بدنه، برند و ساختار داخلی آن بستگی دارد. با خرید برندهای معتبر نظیر سپاهان باتری و صبا باتری اطمینان خواهید داشت که باتری شما تا مدت زیادی بدون مشکل کار خواهد کرد.

نکته مهم اینجاست که حتی بهترین برند و گران قیمت‌ترین باتری‌ها نیز بعد از ۲ تا ۳ سال نیاز به تعویض دارند. با این حال بسیاری از باتری‌ها با ضمانت ۵ سال و بیشتر به فروش می‌رسند.

عوامل موثر بر عمر مفید باتری ماشین:

۱-استارت زدن‌های مداوم
روشن و خاموش کردن زیاد ماشین سبب استارت زدن‌های مداوم آن می‌شود که این امر انرژی زیادی را از باتری ماشین می‌گیرد. در حقیقت برای شارژ باتری موتور خودرو باید مدتی فعالیت کند تا باتری فرصت تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی را پیدا کند، در نتیجه استارت زدن‌های پی‌درپی مانع انجام درست این روند می‌شود.

داخل باتری محلول الکترولیتی است که درون این محلول اسید سبکی دارد و در قسمت بالای باتری قرار می‌گیرد، در قسمت پایین باتری نیز اسید سنگینی وجود دارد که در شرایط استاندارد هر کدام از این دو اسید کار خود را به درستی انجام می‌دهند اما در حالت شارژ بیش از حد استاندارد لایه اسید سبک بالایی عملا کارایی خود را از دست می‌دهد و اسید سنگین مجبور به تامین برق مورد نیاز باتری می‌گردد که همین عمل در طی زمان باعث کاهش طول عمر باتری می‌شود. دقیقا به همین علت است که برای حفظ سلامت باتری باید از سفرهای کوتاه یا خاموش کردن ماشین هنگام ترافیک که به استارت زدن‌های مداوم آن می‌انجامد بپرهیزید. رعایت این نکته نیز مهم است که هنگام استارت زدن حتما تمام وسایل برقی به خصوص چراغ‌ها را خاموش کنید اینکار باعث می‌شود فشار کمتری به باتری وارد شود.

۲-روشن گذاشتن چراغ ها باعث خراب شدن باطری ماشین میشود
یکی از دلایل خراب شدن باتری، روشن ماندن چراغ های ماشین زمانی است که خودرو خاموش است؛ بهتر است وقتی که ماشین خاموش است چراغ ها را خاموش کنیم و زمانی که می خواهیم ماشین را استارت بزنیم، چراغ ها را خاموش کنیم، زیرا استارت زدن در چنین شرایطی باعث تخلیه باتری ماشین می شود. هم چنین نصب چراغ های مه شکن و یا چراغ های اضافی فشار زیادی به باتری ماشین آورده، عمر باتری را کم می کند و در نهایت باعث خرابی باتری می شود.

۳-خاموش بودن طولانی ماشین
هنگامی که ماشین مدت زیادی خاموش باشد حتی اگر باتری شما نو باشد یا صد در صد شارژ باشد به اصطلاح خود ‌به‌ خود شارژ خالی می‌کند، زیرا با خاموش بودن خودرو موتور کار نمی‌کند. در نتیجه دینام‌ها نمی‌توانند باتری را شارژ کنند. بنابراین اگر قصد استفاده از خودروی خود را ندارید بهتر است یا باتری را از ماشین جدا کنید و یا هر چند وقت یک‌بار ماشین را روشن کنید تا باتری شارژ شود.

۴- ایراد در دینام ماشین
دینام و باتری ماشین دو بخش به هم پیوسته در خودرو شما هستند. دینام بخشی از سیستم خودرو است که باعث شارژ شدن باتری می‌شود. به همین دلیل وقتی خودرو روشن نمی‌شود، علاوه بر احتمال خرابی باتری باید سلامت دینام را نیز بررسی کنید. درصورتی‌که دینام خودرو دچار اختلال باشد، نارسایی برق ایجاد شده و در نهایت دینام قادر به شارژ کردن باتری ماشین نخواهد بود. دینام خراب یا دینامی که اختلال عملکرد دارد، به طور مستقیم بر کاهش عمر مفید باتری اثرگذار است.

۵-استفاده از ابزارهای الکتریکی حین خاموش بودن موتور خودرو
ابزارهای الکتریکی اضافی، قدرت باتری خودرو را می گیرند و اگر زمانی که خودرو روشن است رادیو یا سایر ابزارهای الکتریکی روشن باشد، باتری ماشین تخلیه شده و قدرت آن کم می شود و زمانی که می خواهیم ماشین را روشن کنیم، باتری نیاز به شارژ اولیه را به موتور داده و موتور خودرو قادر به استارت زدن نیست.

عواملی که در کم شدن عمر باتری ماشین اثر دارند

۶-تمیز نکردن باتری خودرو
توجه به کثیفی و خوردگی‌های اطراف باتری از جمله مواردی است که باید به آن دقت داشته‌ باشید. در گذر زمان هیدروژن اسید باتری به بیرون نشت می‌کند که سبب می‌شود اطراف قطب‌های باتری خوردگی‌هایی سبزرنگ و سفیدرنگ به وجود بیاید که این خوردگی‌ها از رسیدن برق به کابل‌ها جلوگیری می‌کند و همین امر از روشن شدن یا استارت خوردن باتری جلوگیری می‌کند. بنابراین برای افزایش عمر باتری بهترین کار این است که هم‌زمان با تعویض روغن موتور باتری خودرو را نیز چک کنید و در صورت لزوم خوردگی‌های آن را به کمک برس سیمی یا اسفنج پاک کنید. در کنار این کار حفره‌های تهویه را نیز از وجود چربی و خاک به طور کامل تمیز کنید تا از تخلیه سریع باتری جلوگیری شود. به خاطر داشته باشید که هنگام تمیز کردن باتری نکات ایمنی را رعایت کنید و حتما از عینک مخصوص استفاده کنید.

۷-استفاده مدام از کولر ماشین در ترافیک
استفاده بیش از حد از کولر خودرو که در فصل تابستان بسیار رایج است، به دلیل مصرف زیاد باتری باعث استهلاک باتری می شود.

۸-چک نکردن آب باتری خودرو
عملکرد درست باتری تا حد زیادی وابسته به میزان و کیفیت آب باتری است. از همین رو چک‌ کردن منظم آن یکی از عوامل موثر در عمر بیشتر باتری ماشین است. آب باتری موجب رقیق شدن اسید در باتری می‌شود تا با ایجاد الکترولیت مناسب برق مورد نیاز باتری خودرو تامین شود. در شرایط عادی معمولا آب باتری را هر شش ماه یک‌بار عوض می‌کنند. توجه داشته باشید که میزان این آب به قدر لازم باشد چون سر ریزشدن آن به باتری آسیب می‌زند و از عمر آن می‌کاهد.

۹-حفاظت نکردن از باتری در برابر تغییرات شدید دما
گرما یا سرمای شدید هر دو خطری جدی برای عمر مفید باتری هستند چرا که گرمای شدید واکنش‌های بین الکترولیت و صفحات سربی را افزایش می‌دهد و سرمای شدید موجب دشارژ شدن سریع‌تر باتری می‌شود که هر دو این‌ها سبب کاهش عمر باتری و ادوات داخلی آن می‌شود. برای ممانعت از این امر شما می‌توانید از کیت‌های عایق‌بندی مخصوص باتری که در بازار موجود هستند استفاده کنید. همچنین در فصل گرما نیز بهتر است با پارک ماشین در سایه و یا انداختن چادر روی آن باتری را خنک نگه‌ دارید.

۱۰-بررسی نکردن سلامت موتور خودرو
اگر موتور خودروی شما به‌خوبی کار نکند به باتری ماشین فشار وارد می‌کند، در نتیجه از عمر مفید آن کم می‌کند. پس کارکرد صحیح موتور تاثیر بسزایی در افزایش طول عمر باتری دارد؛ از همین رو سعی کنید که به طور مرتب سلامت موتور خودرو را بررسی کنید.

عواملی که در کم شدن عمر باتری ماشین اثر دارند

نشانه های خرابی باتری؛ چه نشانه‌هایی به ما از فرسودگی می‌گویند؟

باتری ماشین به یکباره از کار نمی‌افتد. معمولا قبل از خرابی کامل باتری، نشانه‌‌هایی به شما از فرسوده شدن آن می‌گویند. با جدی گرفتن این نشانه‌ها و برطرف کردن اختلال در بهترین زمان، می‌توانید از خاموش شدن کامل باتری و خرابی آن جلوگیری کنید. این نشانه‌ها لیست زیر را در بر می‌گیرند:

۱- مشکل در استارت خوردن ماشین
اختلال در فرایند کار باتری به طور مستقیم در روند استارت زدن و روشن شدن ماشین وقفه ایجاد می‌کند. این اختلال می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • موتور استارت می‌زند اما خودرو روشن نمی‌شود.
  • در هوای سرد استارت زدن دشوار می‌شود.
  • استارت می‌خورد اما بعد از خاموش شدن ماشین دوباره نمی‌توان ماشین را روشن کرد.

۲- روشن نشدن چراغ و برق پشت آمپر
یکی از مهم‌ترین نشانه‌هایی که به شما می‌گوید طول عمر باتری کاهش یافته، این است که ماشین استارت می‌خورد اما چراغ پشت آمپر روشن نمی‌شود. این اختلال معمولا با چند بار استارت زدن برطرف می‌شود. با این حال مشکل باتری هنوز رفع نشده و باید برای بررسی سلامت باتری اقدام کنید.

۳- تغییر ظاهر باتری
گاهی ممکن است مشکل فراتر از استارت ماشین باشد؛ بنابراین بهتر است هرچند وقت یک‌بار به‌خوبی بدنه باتری را بررسی کنید. فرورفتگی یا برآمدگی روی باتری ماشین نشان می‌دهد که عمر باتری رو به پایان است. این مشکلات می‌تواند بر اثر گرما یا ضربه باشد. درهرصورت هنگام مشاهده تغییر در ظاهر باتری باید پیگیر رفع مشکل یا جایگزین کردن باتری باشید.

۴- استشمام بوی بد در اطراف ماشین
یکی دیگر از علائم خرابی باتری خودرو بوی بدی است که از آن به مشام می‌رسد. اگر ماشین را روشن کرده‌اید و بویی شبیه تخم‌مرغ گندیده یا گوگرد استشمام می‌کنید، احتمالا نشانه نشت باتری است که ممکن است به دلیل قدیمی‌شدن باتری، آسیب خارجی به پایانه‌ها یا محفظه آن و یا اتصال کوتاه داخلی ایجاد شده باشد

عواملی که در کم شدن عمر باتری ماشین اثر دارند

چگونه عمر باتری ماشین را افزایش دهیم؟

به طور کلی طول عمر مفید باتری موضوعی بسیار مهم برای صاحبان خودرو است چرا که هرگونه کارکرد نادرست این قطعه راننده را با مشکلات جدی مواجه می‌کند. حال با توجه به آنچه گفته شد به طور خلاصه و در یک جمع‌بندی کلی افزایش عمر مفید باتری ماشین در گرو رعایت موارد زیر است:

۱- باتری ماشین به خصوص دو سر قطب‌های آن را به صورت دوره‌ای تمیز کنید.

۲- تقریبا هر دو ماه یکبار پایه‌های باتری را به کمک مسواک و جوش شیرین تمیز کنید.

۳- اگر برای مدتی طولانی از ماشین خود استفاده نمی‌کنید بهتر است باتری را از آن جدا کنید و در جایی مطمئن نگه‌دارید.

۴- شل‌بودن سر باتری‌ها را به طور هفتگی یا ماهانه کنترل کنید.

۵- در فصول گرم و سرد سال بهتر است خودرو خود را در پارکینگ بگذارید. در فصل گرما ماشین را زیر سایه و دور از تابش نور مستقیم آفتاب پارک کنید و در فصل سرما نیز اجازه بدهید موتور ماشین برای مدت زمانی کوتاه به صورت درجا کار کند تا به درستی گرم شده و به باتری فشار نیاورد.

۶- از استارت زدن پیاپی ماشین خودداری کنید.

۷- باتری ماشین خود را از هر نوعی که هست به موقع شارژ کنید. البته توجه داشته باشید که از شارژ بی‌مورد و اضافی باتری نیز باید بپرهیزید زیرا این کار هیچ کمکی به افزایش طول عمر باتری شما نخواهد کرد.

۸- از اضافه کردن قرص یا مواد شیمیایی یا آب معمولی به باتری خودرو خود جدا بپرهیزید.

۹- تحت هیچ شرایطی از آب آلوده یا کثیف استفاده نکنید.

۱۰- در استفاده از باتری صرفه‌جویی کنید، بدین منظور از روشن‌ کردن بی‌دلیل و بیش از اندازه سیستم‌های صوتی و الکترونیکی، سیستم تهویه هوا مانند کولر یا بخاری و … بپرهیزید.

۱۱- همواره از سلامت موتور و دینام و عملکرد صحیح سیستم برق خودرو خود اطمینان حاصل کنید.

۱۲- از خاموش نگه‌داشتن یا استفاده نکردن از ماشین برای مدت طولانی بپرهیزید.

۱۳- توجه داشته باشید که هرگز باتری را به طور کامل تخلیه نکنید و میزان الکترولیت آن را به صورت مداوم چک کنید.

۱۴- از ضربه زدن به باتری جدا بپرهیزید و اطمینان حاصل کنید که باتری در جای درست و دقیق خود قرار دارد.

مطالب مرتبط

نظرات

  • حامد

    تاریخ : ۸ - دی - ۱۴۰۲

    این یک نوع تبلیغات برای باطری صبا وسپاهان است