آب یکی از ضروری ترین وسیله حیات برای گیاهان است و به همین خاطر گیاهان باید در مدت زمان های مناسبی آبیاری شوند تا از بین نروند.اما برخی اوقات در آبیاری آن ها زیاده روی کرده و باعث می شویم اب زیادی هدر رود.صرفه جویی و کاهش میزان آبی که برای آبیاری گیاهان خود استفاده میکنید، سادهتر از آن چیزی است که فکر میکنید.در ادامه این مطلب راهکارهایی برای صرفه جویی در آبیاری گیاهان به شما معرفی می کنیم که حتما به کارتان می آید.
راههای صرفهجویی در مصرف آب برای گیاهان
۱- گیاهان بومی را انتخاب کنید
گیاهان و علفهای بومی به طور طبیعی گیاهان کم مصرفی هستند. تا حدی به این دلیل که آنها در طول زمان با خاک و آب و هوای محلی سازگار شدهاند. بعلاوه، ریشههای عمیق آنها به عمق خاک میرسد، جایی که میتوانند در مواقع خشکسالی آب جمعآوری کنند. ریشههای عمیق آنها همچنین گیاهان بومی را به گزینهای عالی برای زمانهای بارندگی طولانی تبدیل میکند، زیرا به تثبیت خاک کمک میکنند.
۲-میزان چمن خود را کاهش دهید
چمنزار یکی از معروفترین و کارآمدترین نوع باغ است که میتوانید داشته باشید. به جای آن میتوانید از گیاهان پوشاننده زمین که به نگهداری کمتری احتیاج دارند استفاده کنید (مانند پیچک و عشقه زمینی)
۳- باغ بارانی را در حیاط خود امتحان کنید
هرچند طبق نامی که دارد، ممکن است تصور کنید یک باغ بارانی برای شکوفا شدن نیاز به باران دارد. اما در واقع، کاملا برعکس است: باغهای بارانی در بیشتر مواقع خشک هستند و به گونهای طراحی شدهاند که بتوانند با هجوم باران به وسیله ایجاد حوضچهای پر از گیاهان (عمدتا بومی) مقابله کنند. آنها همچنین به محافظت از آبراههای محلی در برابر سیلاب آب از خانهها، جادهها و مسیرها در صورت وقوع طوفان کمک میکنند.
۴- از مالچ برای حفظ آب استفاده کنید
۸-۶ لایه مولکول آلی میتواند با مسدود کردن علف های هرز و کاهش تبخیر آب نیازهای آبی را به نصف کاهش دهد. مالچهای ارگانیک مقداری آب را حفظ کرده و سطح رطوبت اطراف گیاهان را افزایش میدهد. مالچهای ارگانیک شامل برگهای خرد شده، کاه، کمپوست، علف نمک، روزنامه خرد شده و علف پوسیده میباشد. مالچهای غیر معدنی عبارتند از: پروتئین علفهای هرز و حلقههای درخت فیبر.
۵- به جای آبپاش از آبیاری قطرهای استفاده کنید
هرچند باغهای بزرگتر ممکن است به کمی آبیاری بیشتری نیاز داشتهباشند و آبیاری قطرهای کافی نباشد، اما معمولا آبیاری قطرهای باعث کمتر هدر رفتن آب میشود.
۶- به گیاهانتان در زمان مناسبی آب دهید
مشکل آبیاری بعد از ظهر به خصوص در فصل تابستان این است که آبی که به باغ و باغچه یا گیاهان آپارتمانی در تراس و بالکن میدهید به جای جذب شدن در خاک و ریشه، تبخیر میشود و این اتلاف قطعی آب است. بهترین زمان برای آبیاری صبح زود است. اگرچه آبیاری عصرانه نیز محاسن خود را دارد. آبیاری صبحگاهی گیاهان را برای روز آفتابی پیش رو آماده میکند، در حالی که آبیاری عصر هم مفید است اما باید مراقب آبیاری در غروب باشید، زیرا آب روی برگها و نزدیک به ریشهها میریزد، که ممکن است رشد قارچ، پوسیدگی یا آسیب حشرات را تحریک کند.
۷-مراقب گیاهان خود باشید
گیاهان سالم به آب، کود و کنترل آفات کمتری نسبت به گیاهان دارای تنش دارند. با انجام وظایف مانند از بین بردن علفهای هرز، هرس کردن و کنترل آفات، شما آب کمتری مصرف میکنید.
۸- گیاهان مقاوم به خشکی را بکارید
برخی از گیاهان مانند زاموفیلیا نسبت به شرایط کم آب تحمل بیشتری دارند چون ممکن است ریشههای عمیقتر یا برگهای تخصصی برای جلوگیری از هدر رفتن آب داشته باشند.
۹- مصرف کود را تا حد امکان کاهش دهید
به عبارت ساده، کود باعث تحریک رشد گیاهان میشود و این به نوبه خود باعث میشود که گیاهان شما مشتاق آب بیشتری باشند و این یک چرخه معیوب است. در حالی که افزودن کود منجر به میوهها و سبزیجات بزرگتر میشود، اما تراکم مواد مغذی را از دست خواهید داد. این به این معنی نیست که اصلا از کود استفاده نکنید.
۱۰- آب باران را جمعآوری کنید
در مورد باغبانی، آب همیشه مورد نیاز است، اما اغلب زمانی که آن را ندارید، بیشتر به آن نیاز دارید. اگر به طور معمول در شرایط خشک باغبانی هستید، ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که به فکر سیستم جمعآوری آب باران باشید. وقتی متوجه میشوید که سالانه ۳۳ تا ۵۰ درصد از مصرف آب خانگی برای گیاهان استفاده میشود، ممکن است تمایل داشته باشید که از هدر رفتن آب جلوگیری کنید.
نظرات