۱۰ علامت مهم لرزش ماشین که باید جدی گرفته شوند
لرزش ماشین یک مشکل بسیار رایج است. چه در حال رانندگی با یک ماشین جدید یا یک وسیله نقلیه دست دوم باشید، ممکن است زمانی فرا برسد که در حین رانندگی لرزشها، صداها، ضربهها و دریفتهای عجیب و غریب را تجربه کنید. طبیعی است که ماشین شما هنگام رانندگی به دلیل چرخش میل لنگ، دندههای انتقال و سایر قطعات متحرک در موتور، کمی لرزش داشته باشد. اما، زمانی که این ارتعاشات ملایم به لرزشهای شدید تبدیل شوند، وقت آن است که جدیتر به قضیه نگاه کرده و دلایل احتمال لرزش ماشین را در نظر بگیرید.
نحوه بررسی علت لرزش ماشین
رایجترین دلایل لرزش بیش از حد خودروی شما، مشکل در لاستیکها، چرخها، ترمزها، فرمان، اکسل یا موتور است. در قدم اول، باید مشخص شود که لرزشها از کجا میآیند و چه زمانی شروع میشوند. آیا لرزش فقط در هنگام استارت و شتاب دادن به خودرو قابل مشاهده است یا فقط هنگام چرخش و ترمز ایجاد میشود؟ آیا لرزشها زمانی اتفاق میافتند که با سرعت بالا رانندگی میکنید؟ یا شاید در اثر بالا رفتن شتاب خودرو، شدت لرزشها افزایش می یابد؟
بعد از پاسخ دادن به این سوالات، باید دلایل لرزش ماشین را مشخص کنید. در ادامه، چند عامل مهم را که در بروز لرزش ماشین موثرند، معرفی و بررسی میکنیم.
لرزش ماشین به دلیل مشکلات مربوط به موتور
مشکلات موتور میتواند باعث لرزش ماشین در حین رانندگی شود. آسیب به دسته موتور از جمله دلایلیست که میتواند در لرزش ماشین نقش داشته باشد. این قطعه، موتور را در محفظه خود نگه میدارد و ارتعاشات موتور و ضربههای جاده را جذب میکند. دستههای موتور معمولاً از فلز و لاستیک ساخته میشوند و میتوان آنها را بین موتور و فریم خودرو قرار داد. در صورت برطرف نشدن مشکل موتور، ممکن است آسیب جدی به محفظه موتور خودروی شما وارد شود.
خمیدگی یا ناهموار بودن اکسلها و لرزش ماشین
اکثر خودروها دارای دو اکسل یا محور هستند. یکی چرخهای جلو را به هم متصل میکند و دیگری وظیفه اتصال چرخهای عقب را برعهده دارد. در صورت فرورفتگی یا خم شدن اکسلهای خودرو که معمولاً در تصادف یا سایر حوادث ناگوار رخ میدهد، امکان دارد لرزشهایی را در خودروی شما ایجاد کند که با شتاب گرفتن بیشتر وسیله نقیله، شدت آن افزایش پیدا میکند. همچنین، بهتر است شفت خودرو و اتصالات با CV (سرعت ثابت) را به عنوان یکی از عوامل احتمالی، بررسی کنید. فرسودگی اتصالات باعث ورود گرد و غبار به داخل به این قسمت شده و باعث آسیب دیدگی آن میشود.
لرزش ماشین به علت بالانس نبودن تایرها
لاستیک یکی از دلایل لرزش ماشینها در هنگام رانندگی با سرعت بالا است. لرزش در خودرو می تواند ناشی از وضعیت نامتعادل لاستیکها باشد، مثلاً خیلی کوچک بودن یا استاندارد نبودن تایر میتواند باعث ایجاد لرزش شود. باد لاستیکها نیز باید تنظیم و یکسان باشد تا خودرو بتواند بدون لرزش، مستقیم حرکت کند. عدم چرخش لاستیکها در یک راستا تعادل خودرو را به هم می زند و باعث لرزش ماشین میشود. از بین رفتن آجهای تایر و فلت شدن سطح آن نیز در ایجاد لرزش موثر است.
لرزش ماشین به دلیل ایراد در سیستم ترمز
اگر هنگام ترمزگیری لرزش رخ می دهد، مشکل احتمالاً مربوط به مکانیسم ترمز جلوی اتومبیل شما است، زیرا ترمزهای جلو بیشترین فشار را در هنگام اعمال ترمز خودرو متحمل میشوند. چند قسمت در ترمزهای دیسکی جلو وجود دارد که هر چند وقت یکبار باید تعویض شوند، یعنی لنت ها و روتورها. روتور یک دیسک فلزی گرد است که به چرخ متصل میشود. با گذشت زمان ممکن است به دلیل فرسودگی و پارگی شدید تاب خورده شود.
لنتها به روتور فشار میآورند تا سرعت خودرو را کاهش دهند. این لنتها باید ضخامت خاصی داشته باشند تا به درستی کار کنند. اگر لنتها بیش از حد فرسوده شده باشند، میتواند باعث لرزش ماشین شود. کولیس به فشار دادن لنتها روی روتور کمک میکند تا سرعت خودرو را کاهش داده و متوقف کند. به طور متوسط، این قطعات باید هر ۸۰ هزار کیلومتر تعویض شوند.
هر زمان که تعویض روغن انجام میدهید، از مکانیک خود بخواهید وضعیت لنتها و روتورهای شما را به صورت بصری بررسی کند. این متخصصان میتوانند به شما ایده بهتری در مورد زمان لازم برای تعویض بدهند.
وجود مشکل در فرمان و لرزش ماشین
اجزای فرمان، مانند بسیاری از قطعات دیگر روی خودروی شما، ممکن است فرسوده شوند، و از آنجایی که این امر به تدریج اتفاق میافتد، معمولاً متوجه آن نمیشوید. تعداد زیادی قطعات متحرک کوچک وجود دارند که به صورت فیزیکی فرمان شما و چهار چرخ روی زمین را به هم متصل میکنند. شل شدن فرمان یا فرسودگی اجزای تشکیل دهده فرمان میتواند یکی از دلایل لرزش ماشین باشد.
لرزش ماشین به دلیل کمبود هوا، سوخت یا مشکل در احتراق موتور
لرزش ماشین از قسمت جلو و موتور، میتواند به علت کمبود سوخت، هوا یا وجود مشکل در احتراق وسیله نقلیه شما باشد. لرزش بعد از فشار دادن روی پدال گاز و ریپ زدن خودرو در سرعتهای مشخص، از جمله علائمیست که نشان میدهد موتور دچار مشکل شده است. گاهی مشکل از شمع موتور یا وایرهای شمعهاست. در غیر این صورت، کثیف بودن فیلتر هوا یا بنزین خودرو میتواند باعث شود که هوا به درستی وارد موتور نشود.
لرزش ماشین به علت مشکل در کلاچ
وجود مشکل در کلاچ میتواند باعث لرزش ماشین شود. کلاچ برای حرکت یا تعویض دنده هنگام ترمز مورد استفاده قرار میگیرد. لرزش خفیف حین نیمکلاچ گرفتن طبیعیست، اما اگر لرزش شدید باشد میتواند علامت وجود مشکل در کلاچ باشد. تمام شدن صفحه کلاچ، فرسودگی فلایویل، تمام شدن صفحه دیسک و مشکل در فنرهای سیم کلاچ میتوانند از دلایل بروز لرزش در خودرو هستند.
لرزش ماشین در اثر ساییدگی اجزا سیستم تعلیق
ساییدگی اجزای سیستم تعلیق از جمله سیبکها و بوشهای بازوی کنترل میتوانند هم در سرعت های بالا و هم هنگام ترمز، باعث لرزش ماشین شوند. بنابراین، معمولاً لرزش حین سرعت بالا و ترمز به ساییدگی اجزای سیستم تعلیق مرتبط است .
ایراد در تسمه تایم و لرزش ماشین
تسمه تایم قطعهای از جنس لاستیک است که میل سوپاپ را به میل لنگ متصل میکند. گاهی به جای تسمه تایم از زنجیر تایم استفاده میشود. باز و بسته شدن سوپاپ و تنظیم بودن آن به عهده تسمه تایم است. تنطیم نبودن، خرابی و یا بروز مشکل در این قطعه، باعث مختل شدن زمان باز و بسته شدن سوپاپها میشود و باعث لرزش ماشین میشود.
لرزش ماشین به دلیل کیفیت پایین سوخت یا وجود آب در بنزین
کیفیت پایین سوخت یا وجود آب در بنزین باعث مختل شدن درصد ترکیب سوخت میشوند. این دو عامل باعث بد کار کردن موتور و لرزش شدید آن میشود. وجود آب در باک بنزین میتواند به سیستم سوخت رسانی و پمپ هم آسیب برساند و منجر به بد استارت خوردن ماشین شود.