امروزه در هر آشپزخانه ای ظروف نچسب یا همان تفلون وجود دارد که بسیار پرطرفدار هستند و مورد استفاده قرار می گیرند و با توجه به قیمت بالای آنها استفاده درست از این ظروف کاری بسیار منطقی است.
در میان تمام پوشش های موجود، تفلون با بالاترین ضریب نچسبی برای استفاده در ظروف انتخاب شد.اما محققان درباره استفاده از این ظروف هشدار داده اند؛ و بیش از تمام نوع های دیگر متهم به آلودگی محیط زیست و سرطان زایی و… شده اند . اما با این حال همچنان از پرطرفدارترین نوع ظروف برای پخت و پز محسوب می شوند.در ادامه مطلب نکاتی برای حفظ و افزایش عمر این ظروف خواهیم گفت.
طرز استفاده از قابلمه تفلون برای اولینبار
اگر میخواهید برای اولینبار از قابلمه تفلون خود استفاده کنید، چند نکته مهم را در نظر داشته باشید. اول، اینکه در ساخت این ظروف از روغنها و موادی استفاده میشود که برای سلامتی انسان مضر هستند. با اینکه بعد از اتمام عملیات تولید، ظروف شستشو میشوند؛ اما ممکن است این ذرات روی ظرف شما باقی بمانند؛ بنابراین، بعد از باز کردن بستهبندی و قبل از اولین استفاده، قابلمه تفلون خود را با یک اسکاچ تفلون شور و مقدار کمی مایع ظرفشویی، بشویید. اجازه دهید تا قابلمه شما کاملا خشک شود و سپس استفاده از آن را شروع کنید.
اگر کف ظروف تفلون از بین برود قابلاستفاده است؟
اگر کف ظروف تفلون شما از بین برود، یعنی که در نگهداری از ظروف تفلون خود دقت لازم را نداشتهاید. ظرف تفلونی که کف تفلونی آن از بین رفته است را میشود استفاده کرد، اما استفاده از آن برای سلامت بدن شما و فرزندانتان مضر است. وقتی لایه تفلون آسیب میبیند، ذرات آن که سمی هستند، با هر بار استفاده وارد غذای شما میشوند. با دیدن اولین آسیبدیدگی کف آنها، به فکر جایگزینکردن یا بازسازی این ظروف باشید.
بسیاری افراد بازسازی ظروف تفلون را درست نمیدانند. شواهد علمی برای تشخصی درست یا نادرست بودن این کار نیز بسیار کم هستند. اگر این کار را به دست کارگاههای بازسازی ظروف تفلون مجهز و استاندارد بسپرید، مشکلی پیش نخواهد آمد. نوع و کیفیت تفلون مصرفی، نقش مهمی در سالم بودن این ظروف دارد. پس بازسازی ظروف خود را به کارگاههایی بسپارید که از بهترین و باکیفیتترین مواد برای این کار استفاده میکنند.
۱-توجه به مارک ظروف
هنگام خرید ظروف تفلون حتما به مارک آن توجه کنید و از برندهای متفرقه صرف قیمت پایین آنها به هیچ عنوان استفاده نکنید.ظروف تفلون شما باید دارای نشان استاندارد باشند و در صورت ایرانی بودن محصول ، حتما علاوه بر نشان استاندارد ، باید مورد تائید وزارت بهداشت نیز باشد.
۲- استفاده از شعله مناسب
هنگام آشپزی با انواع ظروف پخت و پز باید همواره از شعله مناسب استفاده نمایید . زیرا شعله زیاد با آسیب رساندن به ظرف شما، در کوتاه مدت باعث خرابی ظروف نچسب خواهد شد.
با حرارت زیاد ، بخاری که از اینگونه ظروف متصاعد میشود بسیار خطرناک است. علاوه بر این، چس از مدتی سطح همه ظروف تفلون تغییر رنگ و شکل خواهد داد که نباید دیگر آنها را مورد استفاده قرار دهید.
۳-استفاده از قاشق مخصوص
همیشه باید از قاشق های مخصوص برای ظروف نچسب و ظروف تفلون استفاده کنید .قاشق و کفگیرهای مخصوص ظروف تفلون باید از جنس چوب و یا با روکش تفلون باشند . استفاده از قاشق استیل و یا وسایل مشابه در ظروف تفلون به پوشش نچسب آسیب می زند و باعث از بین رفتن آن می شود.
۴- ریختن روغن قبل از استفاده از ظروف نچسب
قبل ازاینکه اولین بار از ظروف تفلون استفاده کنید بهتر است که ظروف خود را با آب داغ و مایع ظرفشویی بشویید . پس از شستشوی ظروف تفلون و یا سرامیکی و یا گرانیتی، چند قطره روغن مایع را درون ظرف ریخته و به وسیله پارچه ای نرم تمام سطح داخلی ظرف را روغن کاری نمایید.
۵-ریختن روغن قبل از روشن کردن شعله
به هنگام شروع پخت و پز ، همیشه اول روغن را در ظرف تفلون بریزید و سپس بعدا ظرف را روی اجاق گاز و شعله مناسب بگذارید . هرگز ظرف تفلون را خالی بر روی شعله قرار ندهید.
۶- ظروف تفلون را تعمیر نکنید
هرگز برای صرفه جویی در اقتصاد خانواده ظروف تفلون را بازسازی نکنید چرا که نوع ماده مصرفی و شیوه کار واحدهای بازسازی ظروف تفلون مورد تایید وزارت بهداشت نیست.
در بررسی های آزمایشگاهی روی موشها، بازسازی غیر بهداشتی ظروف و حتی استفاده از ظروفی که در کارخانه های بدون پروانه وزارت بهداشت و استاندارد ملی ایران ساخته میشود، بیماریهای خطرناکی مانند سرطان کبد، بیضه، پستان و پانکراس مشاهده شده است.
۷- عدم نگهداری غذا در ظروف تفلون
هرگز غذا را به مدت طولانی در ظروف تفلون نگهداری نکنید.
۸- پختن غذای کودک در ظروف تفلن ، هرگز!!!
استفاده از ظروف تفلون را محدود کنید ،برای تهیه غذاهای مایع مانند سوپ و جوشاندن شیر که نیازی به خاصیت نچسب بودن این ظروف ندارید، از این ظروف استفاده نکنید . برای پختن غذاهای کودکان بهتر است از ظروف مناسب تری استفاده کنید.
۹- قابلمه تفلون داغ با آب سرد خنک نکنید
نباید قابلمه تفلون داغ را زیر آب سرد قرار دهید . ظروف داغ باید به مرور خنک شوند. زیرا سرد و گرم شدن آنی ظروف تفلون به پوشش ظرف آسیب وارد می کند.
۱۰ قابلمه تفلون را داخل ماشین ظرفشویی نگذارید
برای شستشوی قابلمه تفلون از ماشین ظرفشویی استفاده نکنید. در صورت ضرورت باید قبل از استفاده ی بعدی مجددا آن را چرب کنید و بگذارید ۲۰ دقیقه بماند، بشویید و دوباره استفاده کنید.
آیا میتوان ظروف تفلون را در فریزر قرار داد؟
برای افزایش طول عمر ظروف تفلون از قراردادن آنها در فریزر خودداری کنید. تغییر دماهای ناگهانی، دماهای انجماد و درجه حرارتهای بسیار بالا، ساختار تفلون را در هم میشکنند. ظروف تفلون، دارای بدنهای آلومینیومی، آهنی، نیکلی و… هستند. تغییرات درجه حرارت باعث انقباض و انبساط این فلزات میشوند، ولی لایه تفلون این خاصیت را ندارد. در نتیجه کشش و جمعشدن بدنه، لایه تفلون کشیده و جمع میشود و ساختار آن خراب خواهد شد.
آیا میتوان ظروف تفلون را در ماشین ظرفشویی قرار داد؟
اگر ظرف تفلونی که میخرید، قابلیت شستشو در ماشین ظرفشویی را داشته باشد، این کار ایرادی ندارد. بااینحال، اگر مطمئن نیستید ظرف تفلون شما این قابلیت را دارد یا نه، ریسک نکنید. برای افزایش طول عمر ظروف تفلون، شستشوی دستی بهتر از شستشو با ماشین ظرفشویی است.
جمعبندی
در این مقاله با نحوه نگهداری از ظروف تفلون و افزایش عمر ظروف تفلون آشنا شدیم. بهطورکلی، امروزه دانشمندان استفاده از ظروف تفلون را برای پختوپز توصیه نمیکنند. اما همچنان این ظروف، در دسته پرکاربردترین و محبوبترین ظروف پختوپز قرار دارند. اگر شما هم از ظروف تفلون استفاده میکنید، توجه به نکاتی که در این مقاله گفتیم، باعث کاهش ضررهای آنها برای سلامت بدن خواهد شد.
نظرات