سیب زمینی یکی از مواد غذایی پرطرفدار و البته پرخاصیت است. یادگیری نحوه نگهداری سیب زمینی در منزل عمر مفید آنها را افزایش میدهد. در این مقاله این روشها را به شما آموزش خواهیم داد.
سیب زمینی یکی از مواد غذایی اصلی هر آشپزخانهای است. بیش از ۱۰۰۰۰ سال است که از این ماده غذایی بهعنوان یکی از صیفی جات بسیار مفید و مغذی استفاده میشود. روشها و نکات مختلفی برای نگهداری سیب زمینی به مدت طولانیتر وجود دارد که در این مقاله قصد داریم آنها را به شما آموزش دهیم.
این سبزیجات خوشطعم را میتوان به روشهای مختلفی استفاده و نگهداری کرد. نگهداری مناسب میتواند عمر مفید آنها را افزایش دهد و از دور ریختن تعداد زیادی سیب زمینی فاسد شده جلوگیری میکند. شما میتوانید سیب زمینی را حتی در محیط آشپزخانه به مدت طولانی نگهداری کنید. برای نگهداری سیب زمینی به نکات زیر توجه داشته باشید.
۱. نگهداری سیب زمینی خام در جای خنک
دمای نگهداری تأثیر بسزایی در طول عمر سیب زمینی دارد. وقتی سیب زمینی خام در دمای بین ۶ تا ۱۰ درجه سانتیگراد نگهداری میشود، برای چندین ماه بدون فاسد شدن باقی میماند. البته این دما بیشتر مربوط به انبارهای خنک است و محیط آشپزخانه عموماً گرمتر از این دما خواهد بود. این محدوده دما کمی گرمتر از یخچال است و میتوان آن را در سردابهای خنک، زیرزمینها، گاراژها یا سولهها یافت.
نگهداری سیب زمینی در این شرایط میتواند منجر به جلوگیری از جوانه زدن سیب زمینی شود و این ماده غذایی را برای مدت طولانیتری قابل استفاده کند. نگهداری در دمای پایینتر به حفظ محتوای ویتامین C آنها نیز کمک میکند.
۲. سیب زمینیها را دور از نور قرار دهید
نور خورشید یا نور فلورسنت ناشی از لامپها میتواند باعث شود پوست سیب زمینی کلروفیل تولید کند و رنگ سبز نامطلوبی پیدا کند؛ بنابراین برای جلوگیری از سبز شدن سیب زمینی بهتر است این سبزیجات را در برابر نور قرار ندهید و یک جای تاریک و خنک را برایش انتخاب کنید.
درحالیکه کلروفیلی که پوست سیب زمینی را سبز میکند بیضرر است، قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند مقدار زیادی ماده شیمیایی سمی به نام سولانین در آن تولید کند. در نتیجه باید آن را دور بیندازید؛ زیرا مصرف آن میتواند منجر به سوزش گلو، استفراغ، اسهال و تهوع شود.
۳. عدم نگهداری سیب زمینی در یخچال یا فریزر
با اینکه دمای خنک برای نگهداری سیب زمینی ایدهآل است، اما دمای یخچال و فریزر برای آن مناسب نیست؛ زیرا دمای بسیار پایین میتواند باعث «شیرینی ناشی از سرما» شود. این حالت زمانی اتفاق میافتد که مقداری از نشاسته به قندهای کاهنده تبدیل میشود. قندهای کاهنده در هنگام سرخ کردن یا قرار گرفتن در معرض دمای پخت بسیار بالا میتوانند مواد سرطانزا به نام آکریل آمیدها را تشکیل دهند، بنابراین بهتر است سطح آن را با نگهداری سیب زمینی بهطور مناسب پایین نگه دارید.
همچنین وقتی سیب زمینی خام در فریزر قرار داده میشود آب درون سیب زمینی منبسط میشود و کریستالهایی تشکیل میدهد که ساختار دیواره سلولی را میشکنند. این امر باعث میشود در هنگام آب شدن برای مصرف، نرم و غیرقابل استفاده شوند.
از طرفی بهاحتمالزیاد رنگ آن به قهوهای تغییر خواهد کرد. پس از پختن کامل یا جزئی، فریز کردن آنها اشکالی ندارد، زیرا فرآیند پخت آنزیمهای قهوهای شدن را غیرفعال میکند و از تغییر رنگ آنها جلوگیری خواهد کرد. همچنین در صورت فریز کردن سیب زمینی پخته تغییرات سیب زمینی خام در آنها ایجاد نمیشود.
۴. نگهداری سیب زمینی در ظروف روباز یا کیسه کاغذی
سیب زمینی برای جلوگیری از تجمع رطوبت و فاسد شدن نیاز به جریان هوا دارد تا کپک نزند. بهترین راه برای گردش آزاد هوا، نگهداری آنها در یک کاسه روباز یا کیسه کاغذی است. پس آنها را در یک ظرف در بسته و بدون تهویه مانند کیسه پلاستیکی زیپدار یا ظروف شیشهای در دار نگهداری نکنید. بدون گردش هوا، رطوبت آزاد شده از سیب زمینی در داخل ظرف جمع شده و باعث رشد کپک و باکتری میشود.
۵. عدم شستشوی سیب زمینی
ازآنجاییکه سیب زمینی در زیر زمین کشت میشود، اغلب روی پوست آن کثیفی وجود دارد. اگرچه ممکن است وسوسهانگیز باشد که کثیفیها را قبل از ذخیرهسازی بشویید، اما اگر آنها را به همین شکل نگه دارید، ماندگاری بیشتری خواهند داشت؛ زیرا شستوشو باعث افزایش رطوبت میشود که باعث رشد قارچ و باکتری خواهد شد. شما باید هر بار تنها تعدادی که نیاز دارید را بلافاصله قبل از استفاده بشویید. اگر آفتکشهای روی آن برایتان نگرانکننده هستند، شستشو با سرکه یا محلول نمک ۱۰ درصد میتواند بیش از دو برابر آب بهتنهایی مواد بیماریزای باقیمانده را از بین ببرد.
۶. نگهداری جداگانه از سیب زمینیها
بسیاری از میوهها و سبزیجات در صورت برخورد با میوههایی که گاز اتیلن آزاد میکنند شروع به نرم شدن و فاسد شدن خواهند کرد. به همین دلیل اگر میوههایی مانند موز، سیب، پیاز و گوجهفرنگی در نزدیکی سیب زمینی قرار گیرند، باعث میشود سیب زمینی زودتر خراب شود.
۷. نگهداری سیب زمینی در خاک
اکثر مردم سیب زمینی را از بازار محلی خود میخرند، اما اگر خودتان سیب زمینی را بکارید، میتوانید به مدت بیشتری آنها را در خاک نگهداری کنید. سیبزمینیهای تازه چیده شده را باید در دماهای گرمتر و رطوبت بالا به مدت چند هفته قرار داد تا پوست ضخیم شود و لکهها بهبود یابد. این کار به افزایش عمر نگهداری سیب زمینی کمک میکند.
۸. نگهداری برشهای سیب زمینی خام در آب
سیب زمینی خام پس از پوست کندن و برش، در معرض هوا بهسرعت تغییر رنگ میدهد. این به این دلیل است که آنها حاوی آنزیمی به نام پلی فنل اکسیداز هستند که با اکسیژن واکنش میدهند و رنگ گوشت سیب زمینی را خاکستری یا قهوهای میکنند. میتوانید با پوشاندن برشهای پوستکنده و بریدهشده با آب و قرار دادن آنها در یخچال تا زمانی که میخواهید از آنها استفاده کنید از تغییر رنگ جلوگیری کنید. بااینحال، اگر بیش از ۲۴ ساعت در آب باقی بمانند، میتوانند آب زیادی جذب کنند و خیس و بیمزه شوند. از این روش فقط برای سیبزمینیهایی استفاده کنید که در همان روز پخته میشوند.
۹. وکیوم کردن سیب زمینیهای برش خورده
برای نگهداری طولانیتر سیبزمینیهای برش خورده، میتوانید از وکیومهای خانگی استفاده کنید، تکنیکی که در آن تمام هوا از بستهبندی خارج میشود و محکم بسته میشود. سیبزمینیهای بستهبندیشده با خلأ تا یک هفته در یخچال ماندگاری دارند.
۱۰. نگهداری سیبزمینیهای پخته شده در یخچال
سیب زمینی پخته شده را میتوانید تا چند روز در یخچال نگهداری کنید. بااینحال، اگر بیشازحد بمانند ممکن است آبکی یا صمغی شوند، زیرا نشاسته سیب زمینی تغییر شکل میدهد و با سرد شدن آب آزاد میکند. این کار در حد کوتاه مثلا یک یا دو روز همچنین باعث افزایش تشکیل نشاسته مقاوم میشود، نوعی کربوهیدرات که انسان قادر به هضم و جذب آن نیست.
این روش نگهداری سیب زمینی میتواند برای کسانی که مشکل قند خون دارند خوب باشد، زیرا شاخص گلیسمی را حدود ۲۵٪ کاهش میدهد و از افزایش قند خون بعد از خوردن غذا جلوگیری خواهد کرد. نشاسته مقاوم همچنین به سلامت روده کمک میکند، زیرا باکتریهای روده آن را تخمیر میکنند و اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید میکنند که به حفظ سلامت و قوی بودن پوشش روده بزرگ کمک میکند.
۱۱. نگهداری سیبزمینیهای پختهشده در فریزر
اگر قصد ندارید ظرف چند روز سیب زمینی پختهشده خود را بخورید، بهتر است آن را در فریزر نگهداری کنید. این کار از قهوهای شدن و خراب شدن سیب زمینی در مدت کوتاه جلوگیری میکند. وقتی خواستید سیب زمینی پختهشده و یخزده را استفاده کنید، قبل از حرارت دادن و سرو، بگذارید یک شب در یخچال یخزدایی شوند. این کار منجر به ایجاد بافت بهتری در سیب زمینی نسبت به یخزدایی در مایکروویو یا سایر روشها میشود.
سخن آخر
همانطور که ملاحظه کردید روشهای مختلفی برای نگهداری سیب زمینی مانند محیطی با دما و شرایط مناسب، خاک، کابینت، یخچال و فریزر وجود دارد که برای هرکدام باید شرایط خاصی را فراهم کنید. دانستن بهترین روشهای نگهداری سیب زمینی میتواند عمر و خواص سیب زمینی را افزایش داده و ضایعات مواد غذایی را کاهش دهد.
سلام من یک کارگرم ک چند وقته سرگذر کار بهم نمیخوره ب ماه محرم قسم ی کولر ندارم به امام حسین ع دوتا بچه دارم مستعجرم اجارم عقب افتاده به فاطمه زهرا ع خیلی مهتاجم زنم زانوش آب برداشته ندارم ببرمش دکتر اگه مسلمونی میتونه کمکم کنه انسانیت کنیین در حقم جون عزیزانتون اگه واقعا کسی میتونه کمکم کنه. ۵۸۵۹defhmn۸۹۰۲۴۸ ش کارت به جون بچه هام کلاه بردار نیستم