شاید برایتان پیش آمده باشد که با تمام مراقبت هایی که برای گیاه خود انجام می دهیم اما گیاه خود را بی حال و پژمرده می بینیم.همیشه در این مواقع زیر برگ گیاه خود را چک کنید. معمولاً آنچه که می بینید، شته ها هستند یا مواد چسبناکی که آن ها بعد از تغذیه از گیاه برجای گذاشته اند. شته ها موجودات بسیار ریزی هستند که بدنی نرم دارند و معمولاً به رنگ سبز یا سفید هستند. آن ها از شیره گیاهان و معمولاً از همه بخش های گیاه تغذیه می کنند.
شته گل و گیاه چیست و چه شکلی دارد؟
شته ها حشرات کوچک و ریزی هستند که با مکیدن شیره گیاهان تغذیه می کنند. شته ها به سرعت تکثیر می شوند و گل و گیاه را ضعیف کرده و حتی به تنه درخت و میوه و شکوفه های درختان هم آسیب می زنند. این موجودات بسیار ریز و کوچک هستند و برخی از آن ها با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیستند. گونه های مختلف شته گل و گیاه در رنگ های سفید، سیاه، قهوه ای، خاکستری، زرد، سبز روشن یا حتی صورتی دیده می شوند! برخی از شته ها دارای روکش مومی یا پشمی هستند. شته ها بدن های گلابی شکل با شاخک های بلند دارند. بیشتر گونه های شته دارای دو لوله کوتاه (به نام قرنیک) هستند که از انتهای آن ها بیرون زده است.
علایم شته گل و گیاه چیست؟
شته ها وقتی به اندازه کافی رشد کرده اند، از آب و شیره موجود در گیاهان تغذیه می کنند و بسته به گونه ای که دارند، به برگ ها، ساقه ها، جوانه ها، گل ها و یا ریشه های گل و گیاه آسیب می زنند. بیشتر گونه های شته به گیاهان سبز و تازه حمله می کنند. برخی مانند شته هلو از انواع گیاهان تغذیه می کنند. در حالی که برخی دیگر مانند شته گل رز به تعداد کمی از انواع گیاهان هجوم می آورند.
یکی از علایم شته گل و گیاه این است که برگ ها یا ساقه ها با ماده چسبناک پوشانده می شوند. ماده چسبنده روی گیاه نشان دهنده این است که شته ها شیره گیاه را مکیده اند. این ماده چسبناک که شیرین است سبب می شود سایر حشرات مثل مورچه ها هم جذب گیاه شوند. همچنین بقایای شته ها روی گیاه سبب رشد قارچ ها و کپک ها در گلدان می شوند و به مرور شاخ و برگ گیاه یا درخت را سیاه می کنند. همچنین گل ها و میوه های درختان هم به دلیل تغذیه شته ها سیاه شده و تغییر شکل می دهند. شته ها کفشدوزک ها را نیز جذب می کنند که یکی از علایم وجود احتمالی شته در گیاهان هستند.
پیشگیری و از بین بردن شته گیاهان
همانند بسیاری از آفات، بهترین روش برای کنترل شته، راه دفاعی است. گیاهان سالم و برومند نسبت به گیاهان ضعیف و پلاسیده کمتر در معرض آفت و شته قرار میگیرند. به طور کلی، اگر گیاهان خود را سالم نگه داشته و از آنها مراقبت کنید، احتمال آفت و شته زدن آنها بسیار کمتر خواهد شد. اگر گیاهان خانگی شما شته زدند، میتوانید از روشهای زیر برای کنترل آنها استفاده کنید. اکثر این روشها غیر شیمیایی هستند.
۱-شستن
اولین و سادهترین روش برای از بین بردن شته گیاهان شستن با آب است. از جریان قوی آب برای شستن شتهها از روی گیاهان استفاده کنید. همچنین، میتوانید شتهها را با انگشت یا پنبه از روی گیاهان بردارید. این روش برای تعداد کم کاربرد دارد.
۲-سرکه
استفاده از سرکه روشی ارزان و بی خطر برای نجات گل و گیاه از دست شته ها است. شته ها عاشق بوی ترش هستند. پس مقداری سرکه را در ظرفی قرار دهید وآن را نزدیک گلدان و یا باغچه بگذارید. برای اینکه نتیجه بهتری بگیرید، مقداری ماده غذایی شیرین به سرکه اضافه کنید تا با ایجاد حالت چسبندگی، دام عالی برای شته ها فراهم کنید. علاوه بر این ها، مقداری سرکه و مایع صابونی را باهم ترکیب کرده و محلول نهایی را روی برگ گیاهان اسپری کنید. با تکرار این کار شته ها از گل و گیاه دور می شوند.
۳- استفاده از مایع حشره کش
شما میتوانید از مایعهای حشره کش موجود در بازار استفاده کرده یا خودتان با استفاده از مایع ظرفشویی آن را تهیه کنید. سعی کنید از محصولات بدون عطر استفاده کرده تا به گیاه آسیب وارد نشود. ماده مورد نظر را با آب رقیق کنید (۱ قاشق چای خوری در یک گالن آب). سپس، مایع را بر روی گیاه، به ویژه در زیر برگها اسپری کنید.
۴- قرار دادن گیاه در آب
اگر گیاه دارای شاخ و برگ شکنندهای است که نمیتواند جریان آب را تحمل کند، در این صورت، کل گیاه را درون آب قرار دهید تا شتهها از بین بروند. گیاه را برعکس کرده و شاخ و برگ شکننده را درون یک ظرف آب تمیز با دمای اتاق قرار دهید.
۵-استفاده از الکل
اگرچه این روش کمی وقت گیر است، اما میتوانید یک پنبه را به الکل آغشته کرده و با آن شتهها را از بین ببرید.
۶-استفاده از روغن چریش
یکی از موثرترین روشهای از بین بردن شته گیاهان استفاده از روغن چریش (روغن درخت Neem) است. این روغن یک محصول ارگانیک به شمار میآید. بر اساس دستورالعمل روغن، از آن استفاده کنید. علاوه بر خواص حشره کشی، چریش همچنین ضد قارچ بوده و فواید سیستمیک دارد. بر اساس، انجمن حفاظت از محیط زیست، استفاده از این روغن برای سبزیجات و گیاهان غذایی بی خطر است.
۷- استفاده از حشره کش خانگی
برای تهیه حشره کش خانگی، ۱ حبه سیر، ۱ پیاز کوچک و ۱ قاشق چای خوری فلفل کاین را درون یک مخلوط کن ریخته و آنها را خوب با هم مخلوط کنید. سپس، ۱ پیمانه آب به مخلوط اضافه کرده و بگذارید یک ساعت بماند. بعد، ترکیب را صاف کرده و ۱ قاشق غذاخوری مایع ظرف شویی به آن اضافه کنید. خوب آنها را مخلوط کنید. این مخلوط را میتوانید تا یک هفته در یخچال نگهداری کنید.
۸-جوش شیرین
یکی از روشهای خانگی برای آفت کشی، استفاده از جوش شیرین است. فکرش را بکنید! ما از جوش شیرین بیشتر در آشپزخانه برای پخت و پز استفاده میکنیم. برای همین، شاید بعضیا از این مسئله تعجب کنند که جوش شیرین استفادههای باغبانی هم دارد. در واقع، جوش شیرین مصارف زیادی در باغبانی دارد که یکی از آنها آفت کشی است. جوش شیرین به خاطر ماهیت غیر سمی که دارد استفادهاش برای گیاهان نیز مناسب است. شما برای از بین بردن شته گلدان میتوانید جوش شیرین را به میزان یک قاشق غذاخوری در یک فنجان آب در ظرفی مخلوط کنید و به آن دو قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی هم اضافه کنید. سپس، این مخلوط را در یک ظرف اسپری بریزید و آن را به برگ گیاه یا ساقه گیاهتان اسپری کنید.
۹-استفاده از روش تله چسبان
میتوانید از کاغذ یا ورقهای چسبناک در اطراف گیاهان خود استفاده کنید. این ورقهها را میتوان از فروشگاههای باغبانی یا ابزار فروشیها تهیه کرد.
۱۰-از بین بردن شته گل و گیاه با خاک دیاتومه
خاک دیاتومه یک ماده آلی، غیر سمی و بی خطری که شته ها را از بین می برد. زمانی که گیاه در حال جوانه زدن است از خاک دیاتومه استفاده نکنید. این ماده برای برای گرده افشان ها نیز مضر است و حشرات مفید مثل زنبورها را از بین می برد پس در استفاده از آن احتیاط کنید
۱۱-آفت کش شیمیایی
ابتدا روش های خانگی و بی خطر را برای از بی بردن شته گل و گیاه امتحان کنید. اما اگر نتیجه ای حاصل نشد، سراغ روش های شیمیایی بروید. متخصصان خدمات باغبانی استفاده از آفت کش های حاوی ایمیداکلوپرید را برای از بین بردن شته ها پیشنهاد می دهند.
چه گیاهانی حشرات و شته گل و گیاه را از بین می برند؟
برای از بین بردن شته گل و گیاه می توان از سایر گیاهان نیز کمک گرفت. برخی از گیاهان مثل پونه کوهی، پیازچه، مریم گلی، سیر، تره فرنگی، پیاز، رزماری و سایر گیاهان که رایحه قوی دارند، از بازگشت شته ها به باغ و یا گیاهان جلوگیری می کنند. برای فراری دادن شته ها بهترین راهکار استفاده از روش های طبیعی مثل کاشتن گیاهان ضد شته است. از طرفی استفاده از گیاهانی که شته ها را جذب می کنند، هم ایده خوبی است. گیاهانی مثل گل همیشه بهار و نستورتیوم را می توان به عنوان دام در قسمت هایی که آلوده به شته هستند قرار داد تا شته ها را از مناطق موردنظرتان دور کرده و جذب این گیاهان کنید.
شتهها چطور به گیاهان آسیب میرسانند؟
آفت شته به سرعت شیوع پیدا میکند و شتهها بسیار متحرک هستند، بدین معنی که به سرعت از یک گیاه به گیاه دیگر میروند. در فضای باز، کلنی شتهها مورد توجه مورچهها قرار میگیرد. زیرا مورچهها از مایع عسل مانندی که توسط شتهها ترشح میشود، تغذیه میکنند. بر اساس مشاهده محققان، مورچهها شتهها را به سمت گیاهان جدید میبرند. در حقیقت، مورچهها برای استفاده از شهد شته، به نوعی شتهها را کشت میدهند. در فضای بسته، شتهها با پرواز یا خزیدن بین گیاهان حرکت میکنند.
شتهها با مکیدن شهد گیاهان در حال رشد، به آنها آسیب میرسانند. شتهها در انتهای گیاهان در حال رشد جمع شده و خود را به ساقههای نرم و سبز گیاه میچسبانند. در نتیجه، شاخ و برگ جدید گیاه ممکن است کوچک و چروکیده به نظر رسیده و شتهها معمولا در اطراف ساقه قابل مشاهده هستند. اگر آفت زیاد باشد، برگهای گیاه خواهند افتاد. در نهایت، مایع ترشح شده از شته میتواند باعث رشد قارچ و کپک شود.
چرخه زندگی شته
در فضای باز، تخم شته در زمستان با چسبیدن به بافت چوب زنده میماند. در بهار، تخمها تبدیل به حشرات ماده میشوند. حشرات ماده بدون جفت گیری، شفیرهها رو به دنیا آورده و این شفیرهها به سرعت بالغ میشوند (در طی ۱۰ روز). حشرات نر در پاییز متولد شده و پس از جفت گیری با حشرات ماده، تخمها را برای زمستان تولید میکنند. با این حال، در فضای بسته، زمستانی وجود ندارد که سرعت تولید مثل را کاهش دهد و شتههای ماده میتوانند در تمام طول سال بدون هیچ وقفهای شفیره تولید کنند. بنابراین، جمعیت شتهها در گیاهان خانگی به سرعت غیر قابل کنترل خواهد شد.
ناشناس
تاریخ : ۲۳ - آذر - ۱۴۰۲
یکجا گفتید یک قاشق چایخوری در یک گالن اب جای دیگه گفتید دوتا قاشق مایع ظرفشویی دریک فنجان