می توان گفت تقریبا همه چیز هایی که برای خوردن و نوشیدن نیاز دارید در یخچال نگهداری می شوند. این دستگاه نه تنها مواد غذایی شما را به طور سالم ذخیره می کند بلکه در واقع طول عمر مواد غذایی شما را نیز بالا می برد.یخچال شما همانند دیگر لوازم خانگی نیاز به رسیدگی و از همه مهم تر تمیز شدن دارد.و اینکا ر می تواند شامل دور انداختن مواد غذایی که به مدت طولانی در یخچال شما قرار دارند باشد پس لازم است بعضی اوقات نیاز به بازدید مواد غذایی داخل یخچال داشته باشید.در این مقاله لیستی از مواد غذایی را اورده ایم که باید دور ریخته شوند و اگر چنین موادی در یخچال شما وجود دارد قبل از اینکه کسی آن را بخورد از یخچال بیرون بیارید و دور بیاندازید.
۱-غذاهای حاضری و گوشتهای فرآوری شده
یکی از محبوترین غذاهایی که دوست داریم روزهای آخر هفته بخوریم، انواع فستفودها، غذاهای حاضری و گوشتهای فرآوری شده است. درست کردن غذا با این محصولات بسیار ساده و سریع است و معمولا بسیار لذیذ هستند. این محصولات حاضری با اینکه مواد نگهدارنده دارند و طول عمر آنها با روشهای مختلفی افزایش پیدا میکند ولی آن قدرها هم که تصور میکنید، نمیتوانید برای مدت طولانی آن را نگه دارید.
اگر محصولاتی مثل سوسیس و کالباس و ژامبون در یخچال دارید، باید آن را بین ۳ تا ۵ روز بعد از باز کردن بستهبندیاش مصرف کنید. بعضی از انواع گوشتهای فرآوریشده را میتوانید دو تا سه هفته در یخچال نگهداری کنید. برای نگهداری مواد غذایی در یخچال حتما به توضیحاتی که روی بستهبندی این محصولات نوشتهشده دقت کنید.
اگر هر محصول گوشتی فراوریشدهای در یخچال دارید که از این مدت تعیین شده طولانیتر آن را نگه داشتهاید، حتما دور بیاندازید. همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. با دور انداختن مواد غذایی کهنه و فاسد، از بروز مشکلات گوارشی و مسمومیتهای غذایی جلوگیری میکنید.
۲-چاشنیها و سسهای منقضیشده
یخچال نمیتواند مواد غذایی منقضیشده را نجات دهد. بسیاری از افراد فکر میکنند محصولاتی که در حالت عادی بیرون از یخچال نگهداری میشوند را اگر داخل یخچال بگذاریم، عمر آنها بیشتر میشود. اما این طور نیست.
بسیاری از افراد انواع سس و چاشنی را خریداری میکنند. همین الان اگر در یخچالتان را باز کنید ممکن است از این نوع مواد غذایی از چند مدل مختلف در یخچال داشته باشید؛ مثلا هم سس مایونز دارید هم فرانسوی.
جمع کردن مقدار زیادی از انواع سس و چاشنی در یخچال، باعث میشود که بسیاری از آنها قبل از اینکه فرصت خوردنشان را پیدا کنیم، منقضی شوند یا کیفیت اولیه را از دست بدهند. اگر شما هم عادت دارید چاشنیها و سسهای متنوع میخرید و تعداد زیادی از آنها در یخچال دارید، حتما چند وقت یک بار یخچال را بررسی کنید و تمام آنهایی که منقضی شدهاند یا نزدیک به تاریخ انقضا هستند دور بریزید.
فقط به بررسی تاریخ انقضای آنها اکتفا نکنید. در محصولات را باز کنید، آنها را بو کنید و بچشید و اگر فکر میکنید کیفیت و طعم اولیه را از دست دادهاند، آنها را دور بریزید. هر کدام از این محصولات عمر مشخصی دارند حتی اگر در یخچال نگهداری شوند. عمر رایج محصولات محبوب از این قرار است:
- سسهای چیلی و کچاپ: ۶ ماه
- سس خردل: ۱۲ ماه
- زیتون: ۲ هفته
- انواع ترشی و شور: ۱ تا ۳ ماه
- سسهای سالاد و مایونز: ۲ ماه
اگر برای نگه داشتن یا دور انداختن یکی از این محصولات شک دارید، باید با چشیدن، بوییدن و بررسی ظاهری، آنها را بررسی کنید. اگر مواد تشکیلدهندهی آن از هم جدا شده، در قسمتی از آن کپک مشاهده میکنید یا بوی نامطبوعی دارند، آنها را دور بریزید.
۳-مواد غذایی لزج و چروک شده
اغلب مواد غذایی مانن سبزیجات و میوه ها در یخچال ها زودتر از مواد دیگر خراب شده اند و برای اینکه بفهمید کافی است به آن ها نگاه کنید و وقتی با چروک بودن و لکه دار شدن آن ها برخورد کردید بدانید که خراب شده اند و دیگر قابل استفاده نیستند و هرچه سریع تر باید آن ها بیرون بیاورید.
۴- خوارکیهای تخمیر شده
بعضی از خوراکیها و دورچینهایی که در دنیای مدرن طرفداران زیادی پیدا کرده است، انواع خوراکیهایی است که به شیوهی تخمیری درست میشود؛ مثلا کیمچی یا بعضی از انواع ترشیها. این دورچینهای خوشمزه و رنگارنگ میتوانند ظرف غذای ما را رنگیتر کنند و اشتهابرانگیز هستند و بهترین جا برای نگهداری آنها یخچال است.
خوراکیهای تخمیر شده را میتوانید برای مدت طولانی در یخچال نگهداری کنید ولی این نکته به این معنی نیست که میتوانید آن را تا ابد نگه دارید. اگر یک لایهی سفید و نازک روی ترشیها، شورها و کیمچی داخل یخچال تشکیل شده یا حس میکنید بخشی از آن کپک زده، هیچ راهی برای نجات آن نیست و بهتر است که تمام محصول را دور بریزید.غیر از مشاهدهی تغییرات ظاهری، اگر حس میکنید بافت، طعم و بوی آنها تغییر کرده، زمان دور ریختنشان فرا رسیده است.
۵-قوطی های درب باز
اگر شما از مواد غذایی استفاده می کنید که مانند رب در قوطی قرار دارند بهتر است که روی آن را با سر پلاستیکی خود بپوشانید یا اگر این درب را ندارند محتویات قوطی را در ظرف دیگری بریزید و درب آن را ببندید زیرا مواد داخل قوطی های سر باز به محض قرار گرفتن در معرض هوای آزاد در طول مدت زمان خراب شده و فاسد می شود و در بعضی از موارد کپک می زنند شما اگر چنین مواد غذایی را در یخچال خود دارید باید به محض خراب شدن،آن ها را از یخچال خارج کرده و دور بیاندازید.
۶-گوشت چرخ کرده
گوشت چرخ کرده یکی از محصولات پرمصرفی است که معمولا هنگام خرید از فروشگاه، در سبد خرید ما وجود دارد. درست کردن غذا با گوشت چرخکرده راحت است، غذاهایی که با آن تهیه میشود هم خوشمزه است و هم تنوع بسیار زیادی دارد. اما باید نکتهی مهمی را در مورد گوشت چرخکرده بدانید.
این محصول را باید ظرف مدت دو روز مصرف کنید. اگر فکر میکنید که نمیتوانید در این فاصله گوشت را مصرف کنید، حتما باید آن را به فریزر منتقل کنید. گوشت چرخکرده مراحل مختلفی را برای آماده شدن، خرد شدن، چرخ شدن و بستهبندی طی کرده است و در این فاصله احتمال آلوده شدن آن به باکتریها و رشد باکتریهای مختلف در آن، بسیار زیاد است. اگر نمیخواهید گوشت را همان موقع بعد از خرید استفاده کنید، بستهبندی کنید و داخل فریزر بگذارید.
۷-جوش شیرین
یکی از قدیمی ترین ترفند ها برای از بین بردن بوی داخل یخچال قرار دادن جوش شیرین داخل یخچال است این کار در از بین بردن بوی داخل یخچال تاثیر دارد ولی ترک کردن آن در یخچال برای مدت طولانی اشتباه محض است .
اگر از جوش شیرین استفاده می کنید تا یخچال شما بو نداشته باشد باید آن را حداقل یک بار در ماه عوض کنید.متاسفانه اکثر ما به این نکته توجه نمی کنیم و اجازه می دیم که جوش شیرین در یخچال خراب شده و دیگر مواد را از بین ببرد.
۸- سسهای سالاد خانگی
هر زمان که امکانپذیر باشد ترجیح میدهیم که سسها و طعمدهندههای سالاد را خودمان در خانه و بدون هیچ مادهی نگهدارنده و افزودنی درست کنیم. با این روش میتوانیم از بهترین مواد اولیه استفاده کنیم و مقدار شکر و نمک افزودهشده به آن را طبق ذائقهی خودمان کنترل کنیم.
مهمترین ویژگی سسها و طعمدهندههای خانگی این است که مواد نگهدارنده ندارند. در نتیجه نمیتوانید انتظار داشته باشید که عمر آنها مثل محصولات آماده طولانی باشد. این سسهای خانگی خیلی زود خراب میشوند. در فاصلهی یک تا دو هفته بعد از آماده کردن سس، باید آن را مصرف کرده باشید. اگر بیش از این مدت آن را نگهداری کردهاید احتمال رشد باکتری در آن وجود دارد.
۹-مواد غذایی کپک زده
این واقعا بی معنی است که بزارید مواد غذایی کپک زده در یخچال شما باقی بمانند و سریع آن ها را از یخچال خارج نکنید.شما همیشه باید مراقب مواد غذایی کپک زده باشید زیرا علاوه بر خرابی خود مواد سبب کپک زدن دیگر اقلام داخل یخچال می شود و علاوه بر این سبب گسترش باکتری در داخل یخچال می شود که بعد از بیرون انداختن آن ها اثرات آن ها نیز باقی می ماند.
دمای سرد تنها رشد کپک را به تاخیر می اندازد اما به طور کلی از آن جلوگیری نمی کند.این در بعضی از غذا ها ممکن است سریع تر و در برخی دیگر دیرتر رخ می دهد اما در هر حال کپک مواد غذایی در یخچال چیز غیر ممکن نیست.
هنگامی که شما کپک را روی مواد غذایی خود دیدید فورا آن را خارج کنید زیرا کپک علاوه بر خراب کردن مواد غذایی در یخچال گسترش می یابد و باعث از بین بردن دیگر مواد غذایی نیز می شود و دیگر مواد غذایی در معرض آلودگی قرار می گیرد.
۱۰- عصارهها و آب گوشت و سبزی
یکی از راهکارهای توصیه شده برای استفاده از باقیماندهی مرغ، استخوانها و قلمها و سبزیجات، درست کردن انواع عصاره از آنها است. این عصارههای خانگی خواص زیادی دارند و میتوانیم برای تهیه کردن سوپ، بهجای آب خالی از این عصارهها استفاده کنیم تا عطر و طعم بهتری به غذا بدهد.
نکتهای که باید در مورد این عصارهها بدانید این است که باید آنها را ظرف مدت حدود ۴ روز از زمانی که آماده کردهاید مصرف کنید. یعنی اگر میخواهید آن را در یخچال نگهداری کنید، در کمتر از ۴ روز مصرف کنید. اگر فکر میکنید که نمیتوانید در این فاصله از آن استفاده کنید، حتما آن را فریز کنید. در غیر این صورت اگر فریز نکردهاید و بیش از ۴ روز از ماندن آنها در یخچال میگذرد، بهتر است که دور بریزید.
۱۱-پسماند های غذایی
همه شما می دانید که پسماند های غذایی مدت زمان کمتری در یخچال سالم می مانند و پس از قرار دادن آن ها در یخچال باید تا دو روز مصرف شوند وگرنه فاسد شده و سبب خرابی دیگر مواد غذایی نیز می شود با این حال شما باید پسماند های غذایی را در ظروف محکم و سر بسته در یخچال نگهداری کنید و تا دو روز آن ها را مصرف کنید و در غیر این صورت فوری آن ها را از یخچال بیرون آورده و دور بیاندازید.
نظرات