آیا می دانستید روی حرکات چهره و رفتار فرد به دروغ گفتن او پی برد؟
دکتر لیلیان گلس، روان تحلیلگر و متخصص زبان بدن است. او که در زمینه شناسایی افراد دروغگو با FBI همکاری میکند در کتاب خود به نام ” زبان بدن دروغگوها” مینویسد: برای فهمیدن این که کسی دروغ میگوید اول از همه باید بدانید که رفتار آن فرد به طور معمول چگونه است. سپس به حالات چهره، زبان بدن و الگوی صحبت کردن او توجه کنید.
اکثر افرادی که در طول روز با آنها صحبت میکنیم دروغگو هستند. طبق مطالعات انجامشده در در سال ۲۰۰۲ در دانشگاه ماساچوست، حدود ۶۰ درصد از مردم در طی یک مکالمه ۱۰ دقیقهای حدود ۲ تا ۳ بار دروغ میگویند. خوشبختانه فهمیدن اینکه کسی دروغ میگوید یا نه کار سختی نیست. فقط باید نشانههای دروغگویی را بدانید. دروغ سنج طبیعی، مهارتی است که با تمرین می توانید به آن مسلط شده و میزان صداقت افراد در گفتار و رفتار را به طور طبیعی تشخیص دهید.
نشانه های دروغ گفتن:
۱. کسی که در حال دروغ گفتن است مدام سر خود را تکان میدهد
اگر از کسی سوالی پرسیدید و او ناگهان شروع به تکاندادن سر خود کرد، به احتمال زیاد دروغ میگوید. به عنوان مثال شما یک سوال صریح از کسی میپرسید و او ناگهان سر خود را به عقب میکشد و یا با حرکات تند و سریع سر خود را عقب میبرد. حتی ممکن است سر خود را کمی کج کرده و یا بالا ببرد. این حالت اغلب بلافاصله بعد از اینکه از فرد سوال میپرسید اتفاق میافتد.
۲. فرد در هنگام دروغ گفتن ثابت و بدون حرکت میایستد
معمولا افرادی که به خاطر حرف یا اتفاقی عصبی میشوند، بیقرار و ناآرام خواهند شد اما طبق گفته دکتر گلس باید بیشتر حواسمان به افرادی باشد که در این حالت کاملا ثابت و بیحرکت میایستند. این حالت نشانهای از مبارزه عصبی بدن است، یعنی بدن برای رویارویی با مشکل احتمالی حالت تدافعی به خود میگیرد. زمانی که درحال انجام یک مکالمه معمولی هستید، طبیعی است که بعضی اعضای بدن شما به طور نرمال و آرامی حرکت کنند بنابراین اگر در حال مکالمه مثل یک چوب خشک، بیحرکت بایستید معلوم است که یک جای کارتان میلنگد!
۳. طرز نفسکشیدن فرد هنگام دروغگفتن تغییر میکند
معمولا وقتی کسی در حال دروغگفتن است، نفسکشیدن او سنگین میشود. این یک عکسالعمل غیر ارادی است. بعد از آنکه طرز نفسکشیدن فرد تغییر کرد به احتمال زیاد بلافاصله شانهها را بالا برده و تن صدای کمعمقی پیدا میکند. درواقع تغییر حالت نفسکشیدن به علت بالارفتن ضربان قلب و افزایش جریان خون اتفاق میافتد. درست مانند زمانی که شما عصبی هستید و یا دچار احساس تنش شدهاید؛ یعنی همان دروغگفتن. دروغ سنج طبیعی شما به راحتی این رفتار را تشخیص می دهد.
۴. کسی که دروغ میگوید مدام کلمات و یا عبارات را تکرار میکند
این حالت به این خاطر است که فرد دروغگو سعی در قانعکردن طرف مقابل و یا خودش دارد. برای مثال در حین صحبت چندینبار این عبارت را تکرار میکند: من اینکار را نکردم… من اینکار را نکردم… . به این ترتیب کمکم آن عبارت ملکه ذهنش شده و خودش هم دروغ خود را باور میکند. همچنین تکرار کلمات یا عبارات به فرد دروغگو کمک میکند تا برای خود کمی زمان بخرد و برای ادامه گفتگو آماده شود. دروغ سنج طبیعی شما به این مسائل واقف است و صداقت فرد مقابل را به چالش می کشد.
۵. فرد دروغگو، به طور غریزی نقاط آسیبپذیر بدن خود را میپوشاند
منظور از نقاط آسیبپذیر بدن؛ گردن، قفسه سینه و یا شکم است. دکتر گلس زمانی که به عنوان مشاور در دادگاه مشغول به کار بوده با موارد زیادی روبرو شده است. او به این نتیجه رسیده که وقتی کسی به عنوان متهم در دادگاه شهادت میدهد، به طور غریزی گلوی خود را با دستانش میپوشاند. به گفته دکتر گلس او اهمیت این مورد را تا زمانی که به عنوان مامور ویژه به FBI پیوست، درک نکرده بود.
۶. موقع دروغ گفتن، فرد دهان خود را میپوشاند
یکی دیگر از نشانههای دروغگفتن این است که، فرد به طور غیر ارادی دستان خود را جلوی دهان میگیرد. وقتی یک فرد بزرگسال دستان خود را روی لبها و یا جلوی دهان قرار میدهد یعنی اینکه نمیخواهد واقعیت را به طور کامل بگوید و به نوعی ارتباط را قطع میکند.
۷. هنگام دروغگفتن، فرد مرتب پاهای خود را تکان میدهد
تکاندادن پاها نشاندهنده این است که فرد عصبی شده و احساس راحتی نمیکند و تمایل دارد هرچه زودتر آن محل را ترک کند. این مورد یکی از مهمترین و آشکارترین راههای شناخت فرد دروغگوست.
۸. توضیح دادن بیش از حد، یکی دیگر از نشانههای دروغگفتن
وقتی کسی شروع به صحبت کرده و بدون آنکه از او جزئیات را بخواهید بیش از حد در مورد آن مساله توضیح میدهد به احتمال زیاد دروغ میگوید. این کار به این دلیل است که فرد دروغگو سعی دارد با آوردن دلایل زیاد و توضیح بیش از حد طرف مقابل را قانع کند.
۹. فرد دروغگو تمایل زیادی به عوضکردن موضوع دارد
فرد دروغگو بعد از این که متوجه میشود شما دروغ او را فهمیدهاید عصبی شده و سعی میکند هر طور شده، موضوع صحبت را عوض کند.
۱۰. صحبت کردن برای فرد دروغ گو دشوار میشود
اگر ویدئویی از بازجویی یک متهم که میدانید گناهکار است را مشاهده کنید، خواهید دید که به مرور ادامه صحبت برای فرد سختتر میشود. این مورد به این دلیل اتفاق میافتد که سیستم عصبی بدن به هنگام وارد آمدن فشارهای عصبی و استرس، ترشح بزاق را کاهش داده و دهان فرد خشک میشود. از دیگر نشانهها جمعکردن ناگهانی لب یا گازگرفتن لبها میباشد.
۱۱. موقع دروغگفتن معمولا پلک نمیزنند
افراد دروغگو اکثرا سعی میکنند هیچ تماس چشمی با طرف مقابل خود نداشته باشند ولی گاهی از یک روش دیگر برای کنترلکردن شنونده خود استفاده میکنند. در حالت طبیعی انسان هنگام صحبتکردن با دیگران به آرامی پلک میزند و هر از گاهی چشم خود را به اطراف میگرداند اما فرد دروغگو برای کنترلکردن شنونده و ترساندن او، مستقیم به چشمان طرف مقابل خود زل زده و بدون پلکزدن با نگاهی سرد و محکم به او می نگرد
منبع:ستاره