مصرف بیش از اندازه نمک می تواند بسیار مضر واقع شود.همه ما در تمامی غذاهایمان از نمک استفاده می کنیم بدون اینکه به عوارض آن فکر کنیم.درصورتی که ادویه ها و مواد گوناگونی وجود دارند که با اضافه کردن آنها به غذا می توانیم مصرف نمک را پایین بیاوریم.در این مطلب چند ماده طبیعی که می توانید جایگزین نمک کنید را معرفی کردیم.ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.
انواع نمک :
نمک یکی از طعم دهنده های اصلی غذا هاست و در بین ادویه ها در رتبه اول قرار دارد. این چاشنی در کل دنیا طرفدار دارد و از آن برای طعم دادن غذا استفاده می شود. نمک در غذاها از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بدون آن غذا طعمی نخواهد داشت.نمک ها انواع مختلفی دارند که هر کدام دارای خواص و مزایایی می باشد. با شناختن انواع نمک و ویژگی های آن ها سعی کنید یک نمک مناسب انتخاب کرده و از آن در غذاهای خود استفاده کنید.
نمک سلتی
این نمک نوعی نمک دریایی است که برای اولین بار در کشور فرانسه کشف شد. رنگ این نمک کمی مایل به خاکستری است و دارای دانه های درشت و نسبتا نم دار است. میزان سدیم این نمک نسبت به سایر نمک ها کمتر بوده و حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی است.
نمک حلال یا کوشر
کوشر یک واژه بر گرفته از ادیان یهودی است و به معنی حلال می باشد. نمک کوشر دارای دانه های درشتی است و تصفیه نشده است. از این نمک بیشتر برای آشپزی استفاده می شود، زیرا دارای دانه های درشتی است و پاشیدن آن هنگام آشپزی روی غذا راحت تر می باشد و بیشتر سر آشپز ها از آن استفاده می کنند.
نمک دریایی
نمک دریایی نمکی است که از تبخیر آب دریا حاصل می شود و تفاوت چندانی با نمک تصفیه شده ندارد. این نمک حاوی مقادیر زیادی سدیم کلرید می باشد. در انتخاب نمک دریایی باید به رنگ شفاف آن توجه کنید. نمک هایی با رنگ های تیره و کدر دارای مواد معدنی زیادی می باشند.
نمک تصفیه شده
نمک تصفیه شده یا نمک سفره یکی از پر مصرف ترین و رایج ترین نمک ها می باشد. مواد معدنی موجود در نمک در فرایند تصفیه گرفته می شود و چسبندگی و رطوبت آن نیز از بین می رود.اغلب نمک های تصفیه شده حاوی مقادیر زیادی ید می باشند. ید یکی از عناصر مهم و ضروری برای بدن است و کمبود آن باعث ایجاد مشکلاتی مانند کم کاری تیروئید می شود. از این رو در نمک های تصفیه شده از ید استفاده می شود تا این کمبود جبران شود.
مضرات مصرف نمک طعام
بهتر است بدانید شایع ترین عارضه بر اثر مصرف زیاد نمک فشار خون استمضرات نمک نسبت به مزایای آن بسیار زیاد می باشد. هر فرد به طور میانگین نباید روزانه بیشتر از ۵ گرم نمک مصرف کند. در حالی که می بینیم بسیاری از افراد میزان مصرف نمک روزانه شان بیشتر از این میزان است.
اصلی ترین و شایع ترین عارضه ای که بر اثر مصرف بی رویه نمک ایجاد می شود فشار خون می باشد. مصرف زیاد نمک باعث افزایش فشار بر روی سرخ رگ ها شده و وجود آن در بدن باعث حبس آب می شود، در نتیجه میزان خون در کانال های خونی بیشتر از حد طبیعی می شود.از دیگر مضرات مصرف زیاد نمک پوکی استخوان، ناراحتی های معده و ورم بدن می باشد.
انواع جایگزین نمک :
در ادامه به شما چند ادویه و طعم دهنده که می توانید به عنوان جایگزین نمک از ان استفاده کنید معرفی خواهیم کرد. همراه ما باشید.
۱-زنجبیل
زنجبیل یکی از ادویه های دوست داشتنی است که طعم ویژه و تندی است. این چاشنی بیشتر مناسب غذاهای گوشتی و سرخ شده است. زنجبیل را می توان به صورت خشک و پودر شده و یا تازه استفاده کرد.
۲-پودر فلفل آنچو
اگر شما طعم فلفل را بدون گرما و حساسیت دوست دارید، پودر فلفل آنچو را در کمد خود نگه دارید.ماریسا مور، متخصص تغذیه، میگوید : «این ادویه خوشمزه بلافاصله طعم شیرینی و دودی را فراهم میکند. او این چاشنی را به هر چیزی از لوبیای سیاه و کوئنیا گرفته تا اکثر غذاهای تند مکزیکی اضافه میکند. او میگوید : «من دوست دارم آووکادو رسیده را روی نان تست سبوسدار بگذارم و یک لایه از فلفل آنچو را به آن اضافه کنم و با تخم کدوی بو داده تزئین کنم».
۳-پودر پیاز
پودر پیاز از آن دسته از ادویه هایی است که دارای عطر و طعمی قوی می باشد و طعم بی نظیری به غذاها می دهد. این ادویه بیشتر مناسب غذاهای گوشتی و انواع غذاهای دریایی است، زیرا این ادویه بوی نامطبوع این غذاها را از بین می برد و طعم دلچسبی به آنها می دهد و می تواند به عنوان یک جایگزین برای نمک استفاده شود.
۴-رنده پوست لیموترش
رنده پوست لیموترش میتواند عطر و طعم بعضی از غذاها را به تنهایی عالی و خوشمزه کند. همچنین طعمهای قویتر مانند روغن کنجد یا سس سویا را متعادل سازد.مگی مون، کارشناس تغذیه و نویسنده کتاب رژیم غذایی مغز میگوید:من عصاره مرکبات را به غذاهای زیادی اضافه میکنم. مون، میافزاید آب لیمو و پوست آن برای برنج قهوهای، فقط در صورتی که برنج روی گاز پخته شود، مزه خوبی به آن خواهد داد.
شما همچنین میتوانید از پوست لیموترش تازه در ماست، سالاد میوه، بلغور جو دوسر، سوپ یا اسموتیها استفاده کنید.مون توصیه میکند: لیموترش را از منابعی که به فروشنده آن اعتماد دارید و یا منابع ارگانیک خرید کنید، زیرا اغلب میوههای معمولی با مواد شیمایی و سمی همراه هستند. در هر صورت، در ابتدا خوب آن را شستشو دهید.
۵-سیر
سیر، طعم دهندهای فوق العاده است که حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان با فقط چهار کالری انرژی در هر حبه است. کری گانز متخصص تغذیه میگوید:«سیر یک راه حل عالی برای بالا بردن طعم سبزیجات کباب شده است.گانز که سیر تازه را ترجیح میدهد، پیاز کامل آن را میخرد، حبهها را جدا میکند، انتهای آنها را برش داده و پوست آنها را میکند. سیر را به سبزیجاتی همچون کلم بروکسل، گل کلم، کلم بروکلی و کدو سبز اضافه میکند.
گانز، سبزیجات و سیر خرد شده را در یک کاسه قرار میدهد، سپس روی آنها را با روغن زیتون و کمی فلفل سیاه میپوشاند.وی میگوید : «برای اینکه سبزیجات، خوب طعم دار شوند، من روی کاسه را یک پوشش قرار میدهم و کاسه را محکم تکان میدهم. به راحتی آنها را روی سینی فر میگذارم و در فر با دمای ۱۷۵ درجه در حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه کباب میکنم. نیازی به نمک یا هیچ چیز دیگری نیست.
۶-زردچوبه
زردچوبه و ترکیبات فعال موجود در آن، به سلامت و ایمنی مغز و همچنین کاهش وزن کمک میکند. شارون پالمر، متخصص تغذیه میگوید: «شما میتوانید زردچوبه را به صورت خشک در هر فروشگاه مواد غذایی پیدا کنید و ریشه تازه آن را در بعضی از بازارها پیدا کنید.
پوست ریشه را با یک پوست کن سبزیجات پاک کنید، سپس ریز ریز کنید یا رنده کنید. پالمر یک ریشه زردچوبه را پوست گرفته و نیمی از آن را به صورت قطعات یک اینچی درون مخلوط کن با انبه و هویج برای تهیه اسموتی مخلوط میکند. او همچنین نیمی از ریشه زردچوبه (حدود دو قاشق چایخوری) را درون یک فنجان عدس پخته میریزد.
او میگوید: یکی از طعم دهندههای مورد علاقه من سرکه زردچوبه است. او برای سرو کردن، آب لیمو را به همراه یک قاشق چایخوری از روغن زیتون بکر و زردچوبه رنده شده و کمی فلفل سیاه و نمک دریا مخلوط میکند. این ادویه خوشمزه قابلیت استفاده در بسیاری از غذاها را دارد
۷-رزماری
رزماری یا اکلیل کوهی منبع خوبی از کلسیم، آهن و ویتامین B6 است، رزماری دارای خواص آنتی اکسیدان و ضدالتهاب است که با سلامت دستگاه گوارش و مغز و همچنین مقابله با پیری و حفاظت از سرطان در ارتباط است.
پاتریسیا بانان متخصص تغذیه و نویسنده مشهور در زمینه علم تغذیه میگوید: «رزماری تازه خرد شده، چاشنی محبوب من برای هویج یا سیب زمینی کباب شده در فر است.
بانان، سبزیجات را آماده میکند، سپس با روغن زیتون بکر، رزماری، فلفل و کمی نمک بخوبی مخلوط میکند. وی میگوید: من یک قاشق چایخوری رزماری برای هر پیمانه سبزی استفاده میکنم. بانان همچنین توصیه میکند که از ساقههای رزماری به عنوان سیخ کباب استفاده کنید.
من قطعهای از گرمک تازه، هندوانه یا گلابی را به همراه ژامبون روی ای ساقه خوشبو به سیخ میکشم و آن را روی کباب پز یا درون فر کباب میکنم. این گیاه دارای طعمی قوی است. بنابراین اگر مقداری رزماری دارید که در حال حاضر قصد استفاده از آن را ندارید، میتوانید آن را در یک ظرف در بسته در یخچال گذاشته و برای چند هفته نگه دارید.
۸-زیره
زیره یکی دیگر از ادویه هایی است که معمولا در کنار زردچوبه از آن استفاده می شود و طعم به خصوصی به غذا می دهد. شما می توانید به جای استفاده از نمک زیاد از ترکیبی از انواع زیره ها استفاده کنید تا علاوه بر خوش طعم کردن غذا، از خواص بی نظیر آن بهره ببرید.
در صورتی که دچار مشکل فشار خون هستید و پزشک شما مصرف نمک را برایتان جایز نمی داند می توانید روی غذای خود کمی زیره مانند نمک بپاشید و از طعم لذیذ آن لذت ببرید. در این صورت شما متوجه کم نمکی غذا نخواهید شد.
۹-شوید
شوید برای قرنهای متمادی در طب آسیایی برای کنترل دیابت و اختلالات قلب و عروق استفاده شده است.
مک کینزی هال جونز، متخصص تغذیه در لوس آنجلس میگوید:«شوید تازه که من در بعضی از اوقات سال میچینم، اصلیترین طعم دهنده دلخواه من برای ماست ساده است».
او چند قاشق غذاخوری پیاز قرمز خرد شده، کمی سرکه قرمز، اندکی فلفل سیاه و سفید و یک قاشق از دانههای آفتابگردان را به درون ماست میریزد.
او میگوید: «من عاشق استفاده از این مجموعه به عنوان یک سس سالاد خامهای هستم. شما همچنین میتوانید آن را به عنوان یک دیپ برای سبزیجات خام ترد و یا به عنوان یک طعم دهنده جایگزین سس مایونز در ساندویچها و نانهای پیتا استفاده کنید».
۱۰-ترخون
ترخون یک گیاه چند ساله از خانواده آفتابگردان است که عطر و طعمی شبیه شیرین بیان دارد. جک نیگنت، متخصص تغذیه و نویسنده کتاب آشپزی دیابتی میگوید: «به هنگام خرید ترخون از مرکز خرید، از حواستان استفاده کنید. نباید پژمرده به نظر برسد و باید یک رنگ سبز یکنواخت داشته باشد.
همچنین باید بوی تازهای داشته باشد. او یک سس ترخون خامهای برای سالاد با نیم فنجان لوبیای سفید پوره شده، یک چهارم پیمانه سرکه بالزامیک، دو قاشق غذاخوری روغن زیتون بکر، دو حبه سیر، یک قاشق از برگهای تازه و خرد شده ترخون و به میزان بسیار کمی نمک برای طعم درست میکند.
وی میافزاید: «این سس را میتوان همچنین روی مرغ و سبزیجات کباب شده مالید. یا خیلی راحت ترخون خردشده را بصورت تازه روی تخممرغهای صبحانه یا ماهی گریل شده ریخت.
۱۱- پودر پاپریکا جایگزین نمک
پودر پاپریکا برای طعم دادن غذاهای گوشتی استفاده می شود
پاپریکا در واقع پودر فلفل دلمه ای خشک شده است که در تمام دنیا از آن استفاده می شود و دارای طعم دلچسبی است. از این ادویه برای طعم دادن غذاهای گوشتی و لازانیا و پاستا استفاده می شود. این ادویه نیز می تواند جایگزین مناسبی برای نمک باشد. می توانید این ادویه را با مقداری پودر سیر و فلفل مخلوط کنید تا طعم بی نظیری به غذا بدهید و کمی نمک را احساس نکنید.
۱۲-جعفری
جعفری چیزی فراتر از تزئین کننده غذاها است. این گیاه بومی مدیترانه از گذشته برای درمان گاز معده و روده استفاده شده است. همچنین به عنوان یک ادرار آور طبیعی برای رفع احتباس آب عمل میکند.الیسا رامزی، متخصص تغذیه و سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم غذایی میگوید: «روش مورد علاقه من برای استفاده از جعفری تازه این است که دستهای از آن را در مخلوط کن ریخته و بصورت سس پستو خانگی در میآورم.
رامزی از یک غذاساز برای ترکیب دو فنجان جعفری تازه، دو قاشق غذاخوری گردو، نیم فنجان پنیر پارمزان (اختیاری)، نیم فنجان روغن زیتون، دو قاشق غذاخوری آب لیمو و یک حبه سیر استفاده می کند.
رامزی میگوید: شما میتوانید از این پستو برای تقریبا هر غذایی از جمله سبزیجات بخارپز، تخم مرغ و ماهی کباب شده استفاده کنید.
او همچنین از آن برای تهیه یک ظرف از غلات کامل با لایهای از پستو، یک فنجان عدس پخته شده و یک فنجان بروکلی کباب شده و گل کلم استفاده میکند.
نظرات