حافظه یکی از اساسی ترین بخش مغز ما است که باعث می شود خاطرات خوب و بدمان را به یاد بیاریم.حافظه ممکن است به مرور زمان تحلیل برود و یا ضعیف شود اما با انجام برخی فعالیت ها و برنامه تغذیه ای مناسب می توان از این اتفاق ناگوار پیشگیری کرد و حتی حافظه را تقویت کرد.در ادامه این مطلب چند نوشیدنی معجزه آسا برای تقویت حافظه معرفی کرده ایم. با ما تا انتها این مطلب همراه باشید.
بهترین نوشیدنی برای تقویت حافظه
در زیر لیستی از بهترین نوشیدنی ها برای تقویت حافظه و مغز را به شما معرفی می کنیم:
۱-آب سیب، هویج و چغندر قرمز
از ترکیب آب سیب، هویچ و چغندر قرمز یک نوشیدنی فوقالعاده مفید تهیه میشود. ترکیب این سه میوه سرشار از انواع ویتامینها، آنتیاکسیدانها و مواد معدنی است. چغندر قرمز موجود در این نوشیدنی، مغز را تحت تاثیر قرار میدهد تا اسید نیتریک بیشتری تولید کند. اسید نیتریک موجود در مغز به بهبود گردش خون در بدن کمک میکند. هویج بتاکاروتن دارد که برای بینایی مفید است و عملکرد مغز را بهبود میبخشد. سیب هم از بدن در برابر ابتلا به بیماریهای عصبی همانند آلزایمر محافظت میکند.
۲-آب انار
انار یک آنتی اکسیدان عالی است که مانع از آسیب رساندن رادیکالهای آزاد به سلولهای مغز میشود.
مطالعهای روی ۲۸ فرد مسن مبتلا به مشکلات حافظه نشان داده است که مصرف روزانه ۲۳۷ میلیلیتر آب انار، بهطور قابلتوجهی باعث بهبود حافظهی زبانی و تصویری در آنها شده است. علاوه بر این، مطالعات روی موشها نیز حاکی از آن است که انار ممکن است در مبارزه با بیماری آلزایمر مؤثر باشد.
۳-آبمیوه و اسموتیهای سبز
آبمیوههای ترکیبی سبز، از ترکیب کلم، اسفناج، خیار، سیب سبز و گیاهان تازه مانند گیاه علف لیمو تهیه میشوند. آبمیوههای ترکیبی سرشار از انواع آنتیاکسیدانهای قوی هستند که به بهبود حافظه و رفع خستگی کمک میکنند.
۴- آب معمولی
کمبود آب میتواند به خشکی مغز و کاهش حافظه و تمرکز منجر شود، بنابراین نوشیدن آب در طول روز برای حفظ حالت هیدراتهی مغز بسیار مهم است. بهطور کلی همهی پزشکان و متخصصان تغذیه توصیه میکنند که روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشیم (توصیهای که متاسفانه خیلی از ما آن را جدی نمیگیریم) تا هم آب مورد نیاز بدن خود را تامین کنیم و هم به شادابی پوست، بهبود حافظه و دفع سموم از بدن خود کمک نماییم.
۵- آب پرتغال
پرتغال (این بار همیشگی ما در دوران سرماخوردگی) منبع غنی از ویتامین c است و نوشیدن یک لیوان از آب پرتغال در روز میتواند ۹۳ درصد از نیاز بدن شما را تامین کند. انجام یک آزمایش روی ۵۰ دانش آموز نشان داده است آنهایی که بدنشان ویتامین C بیشتری داشته است، نسبت به سایر دانش آموزان که از ویتامین C کافی بهرهمند نبودهاند، حافظهی بهتری داشته و نمرات بهتری را هم کسب کردهاند.
۶- آب هویج
همه آب هویج را بهعنوان یک نوشیدنی تقویتکنندهی نور چشم میشناسند و کمتر کسی است که از خواص دیگر این نوشیدنی خوشرنگ و خوشطعم با خبر باشد.یکی از این خواص، تقویت حافظه است. هویج که در دستهی سبزیجات قرار میگیرد، همانند دیگر سبزیجات، منبع عالی از آنتی اکسیدان و بتاکاروتن است، از اینرو میتواند از التهاب سلولهای مغز بکاهد و حافظه را بهبود ببخشد.
۷-شیر
بر اساس مطالعات انجام شده در مجلهی بینالمللی لبنیات، خوردن یک لیوان شیر در طول روز، علاوه بر تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن، در سلامت روان و بهبود عملکرد مغز نقش بسیاری دارد.
علاوه بر این، محققان برای سنجش عملکرد مغز آزمایشی را انجام دادند. این آزمایش نشان داد که افرادیکه انواع شیر و لبنیات مصرف میکنند، نسبت به افرادی که شیر نمیخورند، بهتر میتوانند تمرکز کنند. طبق رژیم غذایی امریکا در سال۲۰۱۰، افراد بزرگسال بهتر است ۳ لیوان شیر کم چرب در طول روز بخورند. اگر روزانه این مقدار شیر مصرف کنند، ۹ ماده مغذی مورد نیاز بدن همانند کلسیم تامین میشود.
۸- هات چاکلت
همانطور که میدانید، شکلات فرآوری شده از دانههای کاکائو است. طبق تحقیقاتی که در دانشگاه هاروارد انجام گرفته است، فلانولهای موجود در کاکائو میتوانند سطح اکسیژن و متابولیسم مغز را افزایش دهند و رادیکالهای آزاد تاثیرگذار بر سلولهای مغزی را کاهش دهند. از این رو، میتوان آن را بهترین نوشیدنی برای تقویت حافظه دانست.
۹-شکلات تلخ
فلاوونوئید موجود در کاکائو، دیواره رگهای خون را تحت تاثیر قرار میدهد و آن را شل میکند. شل شدن دیوار رگهای خونی در کاهش فشارخون تاثیر بسیاری دارد و اثرهای مخرب مغز را به حداقل میرساند. بهعلاوه، خوردن یک فنجان شکلات داغ در طول روز، خطر سکتهی قلبی را کاهش میدهد.
۱۰- قهوه
قهوه به واسطهی کافئین موجود در آن و خاصیت آنتی اکسیدانیاش، تأثیرات زیادی بر عملکرد حافظه و فعالیت ذهنی دارد. از جمله مهمترین تاثیراتی که قهوه بر بهبود حافظه دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش هوشیاری و تمرکز: کافئین موجود در قهوه میتواند به بهبود هوشیاری و تمرکز کمک کند که این امر افزایش کارایی حافظه را بههمراه دارد.
تحریک سیستم عصبی: کافئین از طریق افزایش ترشح نوروترانسمیترهایی مانند نوراپینفرین، دوپامین و سروتونین، سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکند و میتواند تمرکز و یادگیری را بهبود بخشد.
افزایش فعالیت مغزی: مصرف کافئین میتواند منجر به افزایش آنتروپی (بینظمی) مغز در حالت استراحت شود. آنتروپی مغز برای عملکرد صحیح آن حیاتی است و افزایش سطح آن در حالت استراحت، نشاندهنده ظرفیت بالاتر پردازش اطلاعات است.
تأثیر بر حالت خلقی: قهوه ممکن است بهبود حالت خلقی فرد را نیز تحت تأثیر قرار دهد. افراد معمولاً پس از مصرف قهوه انگیزه و انرژی بیشتری در خود احساس میکنند که میتواند بهبود حالت روحی و عملکرد ذهنی را فراهم آورد.
۱۱- چای سیاه
چای سیاه که در صدر نوشیدنیهای محبوب ما ایرانیها قرار میگیرد، بهترین نوشیدنی برای تقویت حافظه است. زیرا دارای آنتی اکسیدانهای ضد سرطانی ایی گالو کاتچین گالات (EGCG) است که این ماده تاثیر بسیاری در بهبود عملکرد مغز دارد و میتواند سلولهای مغزی را افزایش دهد.
۱۲-چای سبز
اگر اهل قهوه خوردن نیستید، چای سبز میتواند کافئین مورد نیاز شما را (با دوز کمتر) تامین کند. علاوه بر کافئین، چای سبز حاوی آنتیاکسیدان ال-تیانین است که سطح دوپامین و تولید امواج آلفا در مغز را افزایش میدهد. نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهد کافئین و ال-تیانین هر دو میتوانند تاثیرات قابل توجهی بر بهبود عملکرد مغز داشته باشند.
چای سبز همچنین حاوی آنتیاکسیدانهایی نظیر کاتچین است. این ترکیبات مفید میتوانند با استرس اکسیداتیو (شکلگیری رادیکالهای آزاد در بدن) و آسیب رسیدن به سلولهای مغزی مقابله کنند.کاتچینهای موجود در چای سبز اثرات ضد التهابی نیز دارند. التهاب ممکن است به آسیب دیدن سلولها و عملکرد غیرطبیعی مغزی منجر شود. بنابراین کاهش التهاب میتواند به حفظ سلامت مغز و تقویت حافظه کمک کند.
۱۳-چای دارچین و زردچوبه
پروآنتوسیانین و سینامالدئید، ترکیبهای موجود در دارچین هستند که پروتئینهای تاو موجود در مغز را کاهش میدهند. پروتئینهای تاو، باعث مختل شدن حافظه میشوند. در کنار آن، زردچوبه هم به علت داشتن کورکومین، مانع رشد پروتئینهای تاو میشود. برای پیشگیری از ابتلا به آلزایمر، میتوانید به این ترکیب، روغن زیتون هم اضافه کنید.
۱۴- چای جنسینگ
جینسینگ با داشتن ترکیبات متنوع، تأثیرات بسزایی بر بهبود عملکرد حافظهی کوتاه مدت و بلند مدت انسان دارد. مطالعات علمی انجام شده در مورد جنسینگ نشان میدهد که مصرف آن، به شکلهای گوناگونی میتواند باعث ارتقای حافظه و تقویت کارکردهای ذهنی شود. از جمله:
- مواد ترکیبدهندهی این گیاه با تنظیم ترکیبات شیمیایی مغز، باعث افزایش تمرکز و دقت در جزئیات میشود.
- همچنین، جینسینگ از روند پیری ذهنی جلوگیری کرده و باعث حفظ بهترین وضعیت ذهنی در سنین مختلف میشود.
- علاوه بر این، مطالعات نشان دادهاند مصرف جینسینگ با اثر بر فرایندهای شیمیایی مغز، باعث کاهش فراموشی و افزایش توانایی یادگیری میشود. این اثر برای افراد درگیر در فعالیتهای علمی و آموزشی، بسیار سودمند است.در نهایت، جینسینگ با تنظیم سطوح نوروترانسمیترها، به تعادل شیمیایی مغز کمک کرده و باعث بهبود فعالیت عصبی و حافظه میشود.
جمعبندی
با توجه به اهمیت حافظه در زندگی روزمره همگان و ضرورت حفظ سلامت آن، مصرف منظم نوشیدنیهای نام برده شده در این مطلب مثل چای سبز، قهوه و آب انار میتواند مفید باشد. این نوشیدنیها با بهبود عملکرد مغز و خنثیسازی رادیکالهای آزاد، سبب تقویت حافظه و پیشگیری از ابتلا به زوال عقل خواهد شد.پیشنهاد میکنیم این نوشیدنیها را بهصورت روزانه و در کنار سایر اقدامات سالم مانند ورزش منظم، مصرف میوه و سبزیجات، مطالعه و فعالیتهای فکری، در رژیم غذایی خود بگنجانید.
نظرات