۴ ترفند عالی و کاربردی برای جلوگیری از حشره زدن حبوبات

حبوبات از آن نوع مواد غذایی است که در صورت عدم نگهداری صحیح و اصولی با مشکلات زیادی همچون حشرات حبوبات مواجه خواهد شد.

جلوگیری از حشره زدن حبوبات

اگر تا به امروز همواره در نگهداری انواع لوبیا، نخود، لپه و غیره به مشکل برخورده و حتی به دفعات ناچار به دور ریختن این مواد غذایی شده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را مطالعه کنید تا با ۴ ترفند عالی و کاربردی برای جلوگیری از رشد حشره در حبوبات آشنا شوید.

آیا مصرف حبوبات حشره زده ضرر دارد؟

یکی از مهم‌ترین دغدغه افرادی که با وجود حشرات مزاحم در حبوبات آشپزخانه خود مواجه می‌شوند این است که آیا می‌توان از حبوبات حشره زده استفاده کرد؟

پاسخ این سوال به میزان آسیب وارد شده به حبوبات بستگی دارد. از آنجایی که حبوبات از آن دسته مواد غذایی است که پس از چند ساعت پخت قابل خوردن است، بنابراین هرگونه شپشک مانند تخم‌ها، لاروها و یا شپشک‌های بالغ، با این مقدار حرارت و پخت از بین می‌روند و خطری برای سلامتی انسان ندارند. اما اگر میزان آسیب ‌به حبوبات به اندازه‌ای شدید باشد که موجب پوک شدن دانه‌های آن شود، این مواد دیگر قابل استفاده نیستند؛ زیرا کیفیت و ارزش غذایی آنها پایین آمده است.

راهکار جلوگیری از حشره زدن حبوبات

۱. از ظروف درب‌دار برای نگهداری مواد غذایی استفاده کنید

یکی از ساده‌ترین و کاربردی‌ترین راه‌هایی که برای نگهداری حبوبات و جلوگیری از رشد حشره در این مواد خوراکی وجود دارد این است که آن‌ها را درون ظروفی در بسته بریزید. توجه داشته باشید که درب ظرف باید به خوبی بسته شود و هیچ راهی برای ورود حشره و سایر عوامل خارجی به درون آن باقی نماند.

به این ترتیب می‌توانید انواع حبوبات مانند نخود، لوبیا، لپه ، عدس، ماش و غیره را برای مدتی نسبتاً طولانی نگه‌داری کنید؛ منتها باید حواستان باشد که بعد از هر بار استفاده، درب ظرف را خوب و محکم ببندید تا حبوبات موجود در آن برای دفعات بعدی همچنان سالم باقی بمانند.

۲. به حبوبات نمک بزنید

کلیه انواع حبوبات از لوبیا قرمز گرفته تا نخود و لپه باقالی و غیره همواره در معرض حشره‌زدگی قرار دارند. در چنین شرایطی یکی از بهترین راهکارهای موجود، افزودن نمک به این مواد غذایی است. توجه داشته باشید مقدار نمک باید بسیار زیاد باشد و به خوبی در لابلای دانه‌های حبوبات جای بگیرد.

به جرئت می‌توان گفت نمک زدن به حبوبات معجزه می‌کند و نه‌تنها از رشد حشرات در آن‌ها جلوگیری خواهد کرد؛ بلکه باعث افزایش ماندگاری و دیرتر خراب شدن آن‌ها می‌شود.

۳. از ترکیبات گیاهی کمک بگیرید

روش دیگری که برای جلوگیری از حشره در حبوبات وجود دارد، کمک گرفتن از ترکیبات گیاهی است. به این صورت که چند برگ از درخت گردو را لابلای حبوبات قرار دهید و بعد ببینید که چطور جلوی نفوذ حشرات به آن‌ها گرفته می‌شود، همچنین می‌توانید از چند عدد میخک برای مراقبت از دانه‌های حبوبات در برابر حشرات استفاده کنید. کافی است میخک‌ها را درون ظرف حبوبات بریزید و دیگر حتی نیازی به بستن درب آن هم نخواهد بود.

گفتنی است استفاده از میخک هیچ تغییری در طعم و مزه حبوبات ایجاد نخواهد کرد و تنها به عنوان یک عامل پیشگیرانه در مقابل حشرات عمل می‌کند. ناگفته نماند اسانس تغلیظ شده دو گیاه “آویشن شیرازی” و “اسطوخودوس” هم می‌تواند جلوی نفوذ حشرات در حبوبات را بگیرد. اسانس این دو گیاه همچنین به طور قابل توجهی در از بین بردن سوسک‎های چهار نقطه‌ای موثر هستند، سوسک‌هایی که به وفور در میان حبوبات دیده می‌شوند.

۴. حبوبات را به جوشانید

یک راهکار دیگر برای محافظت از حبوبات در مقابل حشره‌زدگی وجود دارد که از قدیم استفاده می‌شد، یعنی جوشاندن انواع دانه‌های حبوبات. در این روش نگهداری ابتدا باید آب جوشانده شود و سپس حبوبات را درون این آب جوش می‌ریزند تا اصطلاحاً یک قل بزند. در قدم بعدی حبوبات را آبکش کرده و بعد از گرفتن آبشان آن‌ها را در فضای باز پهن می‌کنند تا به‌خوبی خشک شوند. گفتنی است به‌طور‌کلی شستن حبوبات و قرار دادن آن‌ها به مدت ۴۸ ساعت زیر نور خورشید هم می‌تواند جلوی رشد حشرات در این محصولات غذایی را بگیرد.

روی‌هم‌رفته چه ابتدا حبوبات را بجوشانید و سپس خشک کنید و چه این که فقط بشورید و بعد زیر آفتاب بگذارید، در هر دو صورت بابت سالم ماندن آن‌ها و جلوگیری از حشره‌زدگی‌شان آسوده خاطر خواهید بود.

جلوگیری از حشره زدن حبوبات

یخچال چطور؟

با نگهداری خشکبار و حبوبات در محیط یخچال احتمال فعالیت حشرات و آفات و حتی میکروب‌ها کم می‌شود اما باید بدانید که رطوبت یخچال می‌تواند شرایط را برای کپک زدگی احتمالی محصول فراهم کند ضمن اینکه نگهداری طولانی مدت مغزهای آجیلی در یخچال نه تنها می‌تواند به لحاظ رطوبت محیط یخچال سبب کپک زدگی احتمالی محصول شود بلکه بخش روغنی این مغزیجات در معرض اکسیداسیون قرار گرفته و روغن این مغزها هم دچار آسیب و برگشت طعم و تندی می‌شود مگر در ظرف یا بسته بندی مناسب و دربدار و در مدت زمان تعریف شده و نه چندان طولانی نگهداری شوند.

ضمنا مغزهای خارج شده از پوسته، مستعد جذب رطوبت و بوهای خارجی به خود هستند و هرچقدر سطح تماس این مغزها با محیط بیشتر باشد احتمال آلودگی میکروبی، کپک زدگی و آسیب پذیری روغن این محصولات بیشتر می‌شود. پس بهتر است مغزها با پوست و پوشش بیرونی شان نگهداری شوند و از خرد و آسیاب کردن آن‌ها هم اجتناب شود. فراموش نکنیم که نگهداری طولانی مدت مغزیجات باعث افت ترکیبات آنتی اکسیدانی آن‌ها هم می‌شود.

عمر نگهداری آجیل‌ها

عمر نگهداری آجیل‌ها در دمای اتاق از دمای یخچال و فریزر کمتر است و مغزهایی که بیش از چند ماه در دمای محیط و خصوصا در شرایط بسته بندی نامناسب نگهداری شوند کیفیت شان را از دست خواهند داد. پس تاکیدا برای نگهداری مغزها حتما به بسته بندی و شرایط دمایی نگهداری آنها توجه خاص داشته باشید تا کمتر در معرض عوامل محیطی مثل هوا، نور، رطوبت و گرما باشند و ترجیحا بهتر است به جهت بهره مندی بیشتر از خواص و مزه لذت بخش مغزها آن‌ها را به اندازه نیاز از مراکز عرضه معتبر تهیه و مصرف کنید.

در مورد میوه جات خشک هم اگر دچار حشره زدگی و لارو زدگی شدید هستند به دلیل افت کیفیت و ارزش تغذیه ای باید دور ریخته شوند. این میوه‌ها اگر به صورت خانگی خشک شده باشند، چون میزان رطوبت کنترل شده ای ندارند در محیط یخچال احتمال کپک زدگی شان هم وجود دارد مگر در محیط فریزر نگهداری شوند.

مطالب مرتبط

دلیل تلخ شدن خورشت بادمجان چیست؟ + راه‌های جلوگیری

۹ روش جلوگیری از سیاه و کدر شدن جواهرات نقره

۸ روش کاربردی برای جلوگیری از کپک زدن کابینت ها

نظرات