مایکروویو یکی از وسایل کاربردی آشپزخانه است که در زمانی که زمان کافی برای گرم کردن غذای خود ندارید به دادتان می رسد.اما با این حال شایعات بسیاری درمورد خطرات استفاده از این وسیله به گوشمان می رسد که شاید ما را از استفاده از این وسیله پشیمان.درصورتی که این شایعات همگی غلط هستند.در ادامه این مطلب به شما این شایعات نادرست را معرفی می کنیم پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
۱-اجاقهای مایکروویو عامل سرطاناند.
واقعیت: این یکی از آن اعتقادها است که از بس دهانبهدهان شده احتمالا مراجع علمی هم باورشان شده. اجاقهای مایکروویو با فرکانس رادیویی کار میکنند. ما شبانهروز در معرض این امواج هستیم، چه از اجاق مایکروویو استفاده بکنیم چه نکنیم. البته امواج تولیدی این اجاقها بسیار متمرکزتر از امواج دیگرند ولی بر اساس تحقیقات انجمن سرطان آمریکا، مادامی که از این دستگاه بهطور اصولی و طبق دستورالعمل استفاده شود هیچ خطری شما را تهدید نمیکند.
۲-از بین بردن ارزش مواد غذایی
از جمله شایعههای دیگری که در ارتباط با مایکروویو مطرح شده، آن است که گرم کردن غذا با استفاده از مایکروویو باعث میشود تا ارزش مواد غذایی از بین برود. این نکته را در نظر داشته باشید که خود این مسئله که گرم شدن غذا باعث کاهش ارزش مواد غذایی میشود صحیح است. در حقیقت این موضوع ارتباطی به استفاده از مایکروویو یا اجاق گاز ندارد. شما اگر غذای خود را به هر شیوهای گرم کنید باز بخشی از ارزش غذایی آن کاهش مییابد اما اگر این مسئله را فقط به مایکروویو نسبت داد به عبارتی از نوعی مغلطه استفاده شدهاست گویی که فقط مایکروویو این عیب را دارد. هرچند که کاهش ارزش غذایی توسط گرم شدن و پخته شدن، هنوز به طور کامل اثبات نشده و سایر جنبههای این کار نیز هنوز مورد تحقیق واقع نشدهاست.
۳-غذاهایی که با اجاق مایکروویو پخته میشوند مضرند.
با یک جستوجوی ساده در وب میتوانید به حد نفوذ این ادعا در اذهان پی ببرید. بعضی میگویند غذاهای این نوع اجاقها رادیواکتیوی هستند و عدهی دیگر معتقدند مواد شیمیایی ظرف حین پخت به غذا منتقل میشود و آن را مسموم میکند.
اول خیلی روشن باید گفت پخت غذا با اجاق مایکروویو غذا را رادیواکتیوی نمیکند. مایکروویو، رادیواکتیو نیست؛ موج مغناطیسی سادهای است و هیچ ربطی هم به رادیواکتیو ندارد. فرآیند طبخ در این اجاقها بدینصورت است که ریزموجها به غذا نفوذ میکنند و مولکولهای آب و دیگر مولکولهای نامتقارن الکتریکی را به نوسان درمیآورند که درنهایت منجر به گرم شدن خوراک میشود.
این احتمال وجود دارد که پخت غذا به این شیوه به رسوخ مواد شیمیایی به آن بینجامد، ولی اگر از ظروف مختص اجاق مایکروویو که فاقد سرب، فتالات یا BPA است استفاده شود مشکلی پیش نمیآید. هرچند برخی رای به بدی انواع ظروف پلاستیکی میدهند ولی پژوهشهای مستند چنین نظری را تایید نمیکند.
۴-ظروف درون مایکروویو سرطانزا میشوند
این باور نیز نتیجهی اطلاعات ناکافی در ارتباط با شیوهی استفاده از مایکروویو است. در حقیقت زمانی که شما فردی باشید که میدانید از چه جنس وسیلهای باید در مایکروویو استفاده شود، دیگر فریب چنین شایعههایی را نخواهید خورد. دلیل اصلی این باور آن است که این دسته از افراد تصور میکنند که به دلیل عدم امکان استفاده از ظروف فلزی در مایکروویو، تنها میتوانند از ظروف پلاستیکی استفاده کنند. از آن جایی که اکثر ظروف پلاستیکی بر اثر گرم شدن مواد سرطانزا آزاد میکنند، تصور میکنند که مایکروویو باعث این مشکل میشود. با توجه به این موضوع، استفاده از ظروف شیشهای ضد حرارت و ظروف سرامیکی در مایکروویو گزینهی خوبی برای این کار خواهد بود.
۵-پخت خوراک با اجاق مایکروویو مواد مغذی و ویتامینهای آن را از بین میبرد.
از قضا این یکی چندان هم نادرست نیست، ولی موضوع را شفاف بیان نکرده. در واقع وقتی مواد مغذی در معرض حرارت قرار میگیرند شکسته میشوند و این ربطی به منشا حرارت ندارد. طبخ غذا در آب (آبپز)، روی آتش (کباب) یا هر روش دیگر منجر به از دست رفتن بسیاری از مغذیهای میشود.
بهعلاوه بر اساس دستاورد محققان دانشگاه هاروارد از آنجا که در اجاق مایکروویو عملیات پخت سریعتر و با مایع کمتری انجام میگیرد نسبت به روشهای دیگر مانند آبپز کردن، سرخ کردن و کباب کردن مواد مغذی کمتری از بین میرود.
نظرات