۶ اشتباه بزرگ در خرید کردن که هر فردی باید بداند
اما باید بدانید که این تفریح و سرگرمی گاهی اوقات مشکلساز و تبدیل به عادتی نادرست شده و در نتیجه باعث تلف شدن منابع مالی میشود. در ادامه ۶ عادت نادرست خرید را برای بررسی بیشتر آوردیم:
۱-خرید کردن بهدلیل اینکه کالایی تخفیف دارد
یکی از مشهورترین عادات نادرست در خرید زمانی است که کالایی تخفیف دارد، یعنی زمانی که فروشگاهی کالای خود را با درصدی تخفیف به فروش میرساند. اغلب تخفیفها افراد را گول میزند تا کالاهای غیرنیازشان را با قیمتی هر چند پایین خرید کنند. دقت داشته باشید خرید کالایی با قیمت پایین اقتصادی و مقرون بهصرفه است اما به شرطی که آن کالا مورد نیاز شما باشد. چند جفت کتانی یا لباس یا در کمدهایتان دارید که بهدلیل تخفیف آنها را خریدهاید ولی واقعا مورد نیازتان نبوده است؟
۲-اجتناب از مقایسه قیمتها
یکی از اشتباهات رایج در هنگام خرید آن است که بسیاری از افراد هنگام خرید از مقایسه قیمت کالاهای مشابه در فروشگاهها و مغازههای مختلف دوری میکنند. افراد زیادی هستند که بدون توجه به بودجه کنار گذاشته خود برای خرید، با پیدا کردن کالای موردنظر در اولین مغازه اقدام به خرید میکنند. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان اقتصاد خانواده این اولین اشتباه یک خرید هیجانی است. اگر بدبین بودن را کنار بگذارید ممکن است کالایی را به مراتب گرانتر بخرید. به همین خاطر هنگام خرید دست از مقایسه قیمتها بر ندارید. گاهی با طی مسافت چند خیابان میتوانید همان کالا را به مراتب ارزانتر بیابید. همچنین برای برخی از کالاهای دیجیتالی میتوانید از جستوجوهای اینترنتی بهره ببرید. اگر از قیمت کالاها در دیگر فروشگاهها مطلع باشید، آن وقت قدرت چانه زنی شما در مقابل فروشنده نیز افزایش مییابد اما اگر فروشنده احساس کند شما از اطلاعات کافی در مورد بازار کالا بیبهره هستید، تلاش میکند از بیاطلاعی شما بهره ببرد تا شما را به خرید آن کالا ترغیب کند.
۳-خرید کردن بدون لیست
اگر میخواهید خرید درستی انجام دهید، هرگز بدون داشتن فهرست خرید از قبل تهیه شده وارد فروشگاههای بزرگ نشوید. موقع نوشتن فهرست خرید، علاوهبر موادغذایی میتوانید دیگر احتیاجهایتان را هم بنویسید. ولی دقت کنید فهرست خریدتان دقیق باشد، مثلا در آن ننویسید یک تیشرت برای خودم. بنویسید یک تیشرت سبزرنگ نخی که بتوان آن را با شلوار سیاه و سبز پوشید. هنگام خرید هم خودتان را مجبور کنید به فهرست نوشته شده خود پایبند باشید. اگر در یکی از بخشها یک تیشرت سبزرنگ دیدید که نخی نبود پس مناسب شما نیست چون شما یک تیشرت نخی میخواستید و مطمئن باشید با خرید این تیشرت به هدفتان نمیرسید و دوباره بعد از چند وقت برای خرید تیشرت مورد نظرتان به فروشگاه خواهید رفت. دقت کنید تنها چیزهایی را که در فهرست است بخرید و چیز جدیدی برای امتحان به خریدتان اضافه نکنید.
۴-در زمانهایی که دچار استرس و افسردگی هستید
برخی مواقع افراد از خرید کردن برای فراموش کردن ناراحتیهایشان استفاده میکنند. دقت کنید، خرید کردن راه مناسبی برای فراموش کردن ناراحتیهایتان نیست. با این روش فقط هزینه زیادی را بهخود و خانوادهتان تحمیل میکنید. بهتر است برای رفع ناراحتیهایتان یک گردش دستهجمعی یا ورزش را تدارک ببینید. قدم زدن بهصورت طولانی هم کمکتان میکند، بنابراین مراقب جیبتان باشید.
۵-خرید کردن زمانی که خیلی سیرید یا گرسنه هستید
اگر گرسنه هستید قطعا هنگام خرید، موادغذایی که مورد نیازتان نیست در سبد شما زیاد دیده خواهد شد. هنگام گرسنگی شدید بهطور درونی همه افراد تمایل دارند تا موادغذاییای بخرند که سریعا گرسنگی آنها را برطرف میکند. بنابراین ممکن است موادغذایی غیرقابل استفاده زیادی مانند انواع چیپس، پفک و شکلات را خریداری کنید. سوسیس و کالباسها هم در این سبد قرار خواهند گرفت چون شما بنا به دلایل طبیعی به سمت غذاهایی میروید که زود آماده میشوند و از خرید اصلی خود باز میمانید. خرید در زمانی که خیلی سیر هستید هم مناسب نیست، زیرا در این زمان هم موادغذاییای میخرید که اصلا مورد نیازتان نبوده در این زمانها اغلب بستنیها و انواع دسر خریداری میشود. پس سعی کنید زمانی به خرید بروید که نه خیلی سیر هستید و نه خیلی گرسنه.
۶-خرید اتفاقی اقلام بزرگ
در نظر بگیرید که شما برای خرید یک دوربین دیجیتال معمولی ۳میلیون ریال در نظر گرفتهاید اما دوربین خاصی مد نظر شما نیست. به یک فروشگاه لوازم خانگی و الکترونیک میروید، در آنجا فروشنده همان بخش درباره انواع دوربین برایتان توضیح میدهد و شما را متقاعد میکند، بهترین خرید برای شما دوربینی است که او پیشنهاد میکند، بنابراین شما دوربینی با مبلغ ۵میلیون ریال میخرید و از فروشگاه بیرون میآیید! پس سعی کنید حتما قبل از خرید اینگونه اجناس دربارهشان اطلاعات کسب کنید.