موز یکی از پرطرفدار ترین میوه ها میان همه مردم است و بخصوص از محبوبیت بالایی بین کودکان برخوردار است. این میوه سرشار از پروتئین است که می تواند برای سلامتی بسیار مفید واقع شود.
همانطور که گفت خاصیت بسیاری دارد اما باید بدانیم که ترکیب موز با یکسری مواد غذایی خاص میتواند تأثیر نامطلوبی داشته باشد و بر سلامت و تندرستی تأثیر منفی بگذارد.در ادامه این مطلب به مواد غذایی اشاره کردهایم که باید از ترکیب کردن و خوردن آنها با موز دوری کرد.
ارزش غذایی موز
موز یک منبع غذایی غنی و سرشار از پتاسیم است که باعث سلامت قلب و تنظیم فشار خون میشود. این میوه سرشار از ویتامینهای C و B۶، ایمنی را تقویت کرده و به متابولیسم (سوخت و ساز) کمک میکند. فیبر محلول در موز به هضم غذا کمک میکند و قندهای طبیعی این میوه انرژی را به سرعت افزایش میدهند. موز یک میان وعده راحت و غنی از مواد مغذی است که به سلامت کلی کمک میکند.
خواص موز
بیخود نیست که موز یکی از فوق العاده ترین میوه های جهان است. این میوه به دلیل مواد مغذی که دارد مزایای فراوانی برای سلامتی بدن دارد. در ادامه به برخی از خواص موز اشاره خواهیم کرد.
۱-بازسازی عضلات
در هنگام ورزش و فعالیت، عضلات از ذخایر گلیکوژن برای سوخت و ساز خود استفاده می کنند و تا حدی گلوکز ذخیره شده بدن را تخلیه می کنند. از این رو باید با مصرف کربوهیدرات، سدیم و پتاسیم مقدار از دست رفته این مواد بازگردانی شود تا از تخریب عضلات جلوگیری شود.
هنگام عرق کردن، بدن پتاسیم از دست می دهد. پتاسیم یک الکترولیت مهم برای عملکرد قلب و انقباض عضلات است که کمبود آن موجب گرفتگی و درد عضلات می شود.
یک موز پس از ورزش می تواند یک میان وعده عالی باشد زیرا حاوی پتاسیم، منیزیم و کربوهیدرات است.
طبق مطالعات مصرف موز باعث ترمیم ذخایر گلیکوژن و حمایت از رشد عضلات می شود.
۲- کاهش التهاب
موزها حاوی فلاونوئیدهای طبیعی هستند که به عنوان آنتی اکسیدان در کاهش تورم و التهاب عمل می کنند. فلاونوئید موجود در موز غالبا کوئرستین است، این ماده در مبارزه با آسیب رادیکالهای آزاد نقش مهمی ایفا می کند.
التهاب ریشه در چندین بیماری مزمن مانند آرتریت روماتوئید، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو دارد، بنابراین موز به عنوان یک عامل پیشگیری از این بیماری ها نیز عمل می کند.
۳-سلامت قلب
از خواص موز می توان به پتاسیم آن اشاره داشت که باعث تقویت سلامت قلب و فشار خون طبیعی می شود. یک موز متوسط حاوی ۰.۴ گرم از این ماده معدنی است. پتاسیم همچنین به انقباض عضلات و پاسخ دادن به سلولهای عصبی کمک می کند. ضربان قلب را منظم نگه میدارد و می تواند تأثیر سدیم بر فشار خون را کاهش دهد.
علاوه بر این، موزها حاوی فلاونوئیدهای آنتی اکسیدانی هستند که به میزان قابل توجهی خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهند.
مصرات موز
میوه موز برای اغلب افراد فاقد مضرات است. با اینحال مصرف بیش از حد موز میتواند ضررهایی داشته باشد. از مضرات موز میتوان به افزایش قند خون، پوسیدگی دندانها، احساس سردرد و خواب آلودگی و یا اختلالات کلیوی ناشی از میزان بالای پتاسیم آن اشاره کرد.
مواردی که نباید با موز خورده شوند:
۱-موز با کربوهیدراتهای فراوری شده
مصرف موز با کربوهیدراتهای فرآوری شده مانند تنقلات شیرین یا غذاهای پخته شده، میتواند منجر به افزایش و کاهش سریع و ناگهانی قند خون شوند. که این نوسان شدید میتواند منجر به احساس خستگی و گرسنگی در مدت کوتاهی پس از خوردن غذا شود.
۲-موز با شیر و محصولات لبنی
موز به طور طبیعی مملو از پروتئین، فیبر و سایر مواد معدنی ضروری مانند منیزیم، فسفر، پتاسیم، ویتامین B است و در نتیجه یک میوه سیرکننده و مغذی است. اما هنگامی که با چربی شیر و سایر مواد مغذی ترکیب شود، دوز مواد مغذی آن افزایش مییابد و هضم آن دشوار می شود و ممکن است باعث نفخ یا ناراحتی شود.
۳-موز سبز
ممکن است عجیب به نظر برسد، اما موز رسیده به طور کلی راحت هضم میشود، اما جفت کردن موز رسیده با موز سبز یا موز نارس میتواند باعث ناراحتی گوارشی شود، زیرا موز سبز حاوی نشاسته مقاوم تری است که هضم آن سخت تر است و امکان دارد در برخی افراد باعث بروز نفخ یا تولید گاز شود.
۴-موز با شیرینی
خوردن و یا ترکیب کردن موز به همراه انواع شیرینی محموله ای با قند بسیار بالاست که می تواند برای سلامتی مضر باشد و باعث افزایش قند خون و اضافه وزن شود.
۵-مرکبات و میوههای اسیدی
ترکیب موز با مرکباتی مانند لیموترش، پرتقال یا گریپ فروت ممکن است منجر به سوء هاضمه یا ناراحتی برای برخی افراد شود. این به این دلیل است که هم موز و هم مرکبات حاوی مواد مغذی اسیدی هستند و این ترکیب میتواند معده را دچار مشکل کند.
۶-موز با آووکادو
آواکادو و موز حاوی پتاسیم بسیار بالایی هستند که میتواند باعث هیپرکالمی (اختلالی که مشخصه آن سطح بیش از حد پتاسیم در خون است) شود. بنابر این باید از جفت کردن این دو میوه با هم خودداری کرد.
۷-موز با غذاهای بسیار سرد
خوردن غذاهای بسیار سرد، مانند بستنی، بلافاصله پس از مصرف موز ممکن است در برخی از افراد ناراحتی معده ایجاد کند.
۸-موز با غذاهای دارای پروتئین بالا
رژیم غذایی با پروتئین بالا گزینه اصلی بسیاری از مردم است. در این رژیم غذایی گوشت یا تخم مرغ را با موز ترکیب میکنند که ممکن است سرعت هضم غذا را کاهش دهد. موز نسبتا سریع هضم میشود و ترکیب آن با پروتئینهای دیر هضم ممکن است باعث تخمیر و ایجاد گاز در دستگاه گوارش شود.
نظرات