چاپ کد خبر: 103742
19 بهمن 1401

۸ روش جالب برای تشخیص برنج مرغوب ایرانی + فرق برنج تقلبی با برنج اصلی

در بازار حجم بسیار گسترده ای از برنج های وارداتی وجود داردکه افراد در انتخاب و خرید یک برنج ارگانیک و سالم باید آگاهانه و هوشمندانه تصمیم بگیرند.

به گزارش اول فارس ، کشور چین اولین رتبه در تولید برنج در جهان را داراست و نزدیک به ۳۵ درصد از کل برنج جهان را تولید می کند.در واقع کشور چین مازاد تولیدات برنج خود را به کشورهای مختلف جهان صادر می کند.

از آنجایی که برنج ها انواع مختلفی داشته و توسط فروشنده های زیادی عرضه میشه، حتما باید در خرید برنج مثل حرفه ای ها عمل کنید تا سرتان کلاه نرود. روش های تشخیص برنج خوب ایرانی فراوان است ولی متداول ترین و پرکاربردترین روش ها رو در ادامه با هم بررسی میکنیم.

انواع مختلف برنج از نظر گیاه شناسی

برنج دانه بلند: 

این نوع برنج ها محکم و شفاف هستند و پس از پخته شدن نرم شده و حجم و اندازه آن نیز افزایش می یابد. این گونه بیشتر در کشور هایی مانند اندونزی و هندوستان یافت می شود.

برنج دانه متوسط:

ظاهر این گونه نرم و کاملا سفید می باشد و پس از پخته شدن، مقداری از نشاسته آن جدا و محلول در آب خواهد شد.

برنج دانه کوتاه یا گرد: 

ظاهر این گونه شباهت زیادی به نوع دانه متوسط دارد با این تفاوت که اندازه دانه های آن کوتاه تر است. اسپانیا، ژاپن و مصر بیتشرین کشت این گونه برنج را به خود اختصاص داده اند.

انواع تجاری یا اصلاح نژاد شده: 

این دسته از برنج ها در نتیجه قلمه زنی انواع دانه بلند مرغوب با سایر انواع غیر کیفی برنج ها به دست می آیند که نقاط قوت نوع دانه بلند و سایر مدل ها را به صورت همزمان در خود دارد در حالی که معایب سایر نوع ها نیز در آن حذف شده است.

لیست بهترین برنج ایرانی

  • برنج هاشمی
  • برنج طارم
  • برنج علی کاظمی
  • برنج صدری گیلان
  • برنج شیرودی شمال
  • برنج چمپای کهگیلویه
  • برنج قهوه‌ای
  • برنج کامفیروز اصل
  • برنج سرلاشه
  • برنج فجر
  • برنج ندا
  • برنج عنبربو

در جدول زیر ویژگی بهترین انواع برنج ایرانی را برای شما لیست کردیم تا بهتر متوجه شوید.

یک رنگ باشد اگر قصد خرید برنج کهنه دارید توجه کنید که همه دانه‌های برنج به یک اندازه نیمه بلوری باشند.
بدون آفت باشد  توجه داشته باشید که برنج آفت نداشته و کپک نزده باشد.
حشره نداشته باشد عموما برنج کهنه اگر بسته بندی خوبی نداشته باشد پس از یک سال حشره میزند.
بدون بند باشد  به این صورت که اگر دانه برنج را بصورت عمودی مشاهده کنید، خط عرضی بر روی بدنه آن نباشد.
عطر و بوی بالایی داشته باشد مقداری از برنج را کف دستتان ریخته و از فاصله نزدیک “ها” کنید پس از این کار باید عطر و بو برنج را احساس کنید. برنج مخلوط عطر کمتر و متفاوت‌تری دارد.
خشک بودن برنج برنج در اوایل برداشت رطوبت بالایی دارد (۲۵ تا ۳۵ درصد). این مقدار از رطوبت هم نگهداری و هم پخت را مشکل می‌کند.
نیمه شفاف یا نیمه بلوری برنج خوب ایرانی رنگی نیمه بلوری یا به تعبیری رنگ کدر دارد.

تا سالیان اخیر برنج ایرانی بیشتر به صورت ۳ مدل اول در بازار موجود بود اما به تازگی برخی تولید کنندگان داخلی نیز به فرآیند های اصلاح نژادی روی آورده اند و محصولات خود را مطابق با آخرین تکنولوژی های روز دنیا به بازار عرضه می کنند.

۱) داشتن عطر و طعم خوب

به طور کلی برنج اصیل ایرانی در مقایسه با برنج خارجی عطر و طعم و بوی بهتری دارد. چراکه برخاسته از بهترین شالیزارهای مناطق حاصلخیز کشور است. اگر بخواهیم میزان عطر و بوی انواع برنج ایرانی رو بررسی کنیم، برنج های پرمحصول مثل شیرودی، فجر، ندا پخت بهتری دارند ولی میزان عطر و بوی انها ضعیف تر از برنج طارم، صدری و هاشمی است.

چطور بفهمم برنج عطر و بو داره؟

برای اینکه بفهمیم برنجمون چقدر عطر و بوی خوب داره باید یه مشت از برنج و بردارید و در کف دستانتان ها کنید و استشمام کنید مسلما اگر برنج ایرانی و اصیل باشد عطر و بوی خوبی داشته و اگر برنج خارجی باشد هیچ عطر و بویی نخواهد داشت.

۲) نداشتن بند برنج

در برداشت مکانیزه شالی، دانه ها از خوشه ها جدا شده و به اصطلاح همزمان با درو , خرمنکوبی صورت می گیرد و با این روش رطوبت ۲۵درصدی ناشی از ساقه زنده به شلتوک می رسد که باید در کمتر از ۲۴ساعت از گونی خارج و به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت در دمای ۳۰ تا ۴۰ درجه خشک شود، تا خطر بنددارشدن و بالا رفتن ضریب شکستگی از بین برود.

در برداشت مکانیزاسیون اگر شالی به صورت نم دار تبدیل به برنج سفید شود، درصد شکستگی آن تا ۲۵ درصد افزایش پیدا میکند و قیمت آن در اثر خالدار و بند دار شدن کم می شود. به همین دلیل برنجی که اشتباه خشک شده باشد نیم بند میشود و یه خط در وسط برنج می افتد و با یه ضربه میشکند.

دانه های برنج خوب ، بدون بند و ترک است اما برنج بی کیفیت بندهای عرضی دارد. و معمولا رنگ بند برنج خیلی سفیدتر از خود برنج است و به راحتی قابل تشخیص است.

چطور بفهمم برنج بنددار است؟

بند دار بودن برنج به راحتی قابل شناساسی است. برای تشخیص راحت تر میتونید یک دانه برنج رو بین انگشتان شست و اشاره قرار دهید و با ناخن انگشت شست فشار دهید، اگر برنج راحت خرد و شکسته شد برنج بند دار است.

۳) یکدست بودن برنج

معمولا بعد از برداشت برنج و انتقال به شالیکوبی ها فرایند پوست کندن و سفید کردن برنج انجام میشود. برنج هایی که مقاومت کمتری دارند طی این فرایند شکسته و خرد میشوند و به عبارتی تبدیل به برنج های نیمدانه، لاشه، و سرلاشه میشوند. برای یکدست کردن، برنج ها رو چندین بار الک میکنند و بسته به نوع دانه (کامل یا شکسته) بسته بندی میکنند.

چطور بفهمم برنجم یکدست است؟

روش اول: حدود ۳۰ تا دانه برنج رو ردیفی کنار هم بچینید اگر انداره دانه ها تقریبا با هم یکی بود یعنی برنج با برنج دیگه ای قاطی نشده است و کاملا یکدست است. (البته شکستگی بین ۴ تا ۶ درصد طبیعی می باشد و دلیل عمده آن حمل و نقل است.)

روش دوم: روش دیگری که برای تشخیص یکدست بودن برنج وجود دارد این است که مشتی برنج را روی یک سطح شیشه ­ای ریخته و از زیر نوری به ان بتابانید با دقت به دانه ها نگاه کنید. میزان گذردهی نور در تمام دانه ها باید یکسان باشد. اگر تفاوت محسوسی وجود دارد یعنی میزان شفافیت آن ها متفاوت است. از این راه معلوم می شود که برنج یکدست است یا خیر.

۴) نیمه بلوری بودن برنج

برنج خوب ایرانی، رنگی نیمه شفاف یا به عبارتی دیگر نیمه بلوری دارد و حالت کدر بودن برنج‌های خارجی را ندارد. رنگ برنج کهنه استخوانی و تازه اش روشن است.

۵) خشک بودن برنج

یکی از راه های مهم برای تشخیص برنج خوب این است که بدونیم برنج به خوبی خشک شده است یا نه. برنج در ابتدای برداشت رطوبت بالایی دارد. این میزان از رطوبت برنج ، هم کار پخت را مشکل می‌کند، هم  نگه داری برنج را دشوار کرده و ان را در برابر حشرات و … آسیب پذیر می­کند.

به همین دلیل کارخانه‌ها، با استفاده از دستگاه‌های خشک کن برنج­ تازه برداشت شده را خشک می­کنند، تا رطوبت آن ها کمتر شود؛ زمان و میزان حرارت این دستگاه‌ خشک کن نقش مهمی در کیفیت برنج خروجی دارد. متاسفانه برخی کارخانه ­ها برای سریع­تر شدن عملیات خشک کردن، از دماهای بالاتر و زمان کمتری استفاده می کنند که کیفیت برنج را کاهش می­دهد.­

چطور بفهمم برنج کاملا خشک، شده است؟

روش اول: برنجی که به خوبی خشک نشده باشد، به اندازه­ ی کافی سفت نیست و اصطلاحاً پوک است. برای تشخیص خشک بودن برنج آن را زیر دندان بگذارید و فشار دهید. برنجی که خشک و سفت باشد به راحتی نمی شکند.

روش دوم: روش دیگر برای تشخیص خشک بودن برنج، پختن آن است. برنجی که خوب خشک شده است، در پختن و دم کشیدن ، خوب قد می­کشد یا به اصطلاح ری می­کند. چرا که به دلیل خشک بودن، به راحتی از آب موجود در دیگ رطوبت جذب میکند و قد می­کشد. اما برنج تازه برداشت شده به دلیل رطوبت پخت نسبتا خوبی ندارد.

۶) میزان چرب بودن برنج

برنج ایرانی بخاطر برخورداری از زمین های کشاورزی حاصلخیز و آب و هوای مساعد و مناسب بخصوص در شمال کشور، دارای بالاترین میزان کیفیت و مرغوبیت است. برنج ایرانی به دلیل وجود مقادیر بالای ارزش غذایی شامل فیبر، کربوهیدرات، تیامین، ریبوفلاوین و آهن و … می باشد.

روشی در رابطه با این موضوع وجود دارد این است که دستتان را داخل کیسه بگذارید، برنج تازه ایرانی یکم چربه و خارجی خیلی خشکه.

۷) سفیدک نداشتن برنج

گاهی دانه های برنج تکه های سفیدی مثل ابر دارد. این سفیدک ها باعث زیاد شدن لعاب و وارفتن برنج موقع پختن میشود.

سفیدک زدن برنج زمانی اتفاق میفتد که برنج در شالیزار بخاطر بارش بی موقع باران در زمان برداشت، گرفتن رطوبت در کارخانه و خیس شدن در انبار در زمان نگهداری پیش بیاید، مجموعه این عوامل باعث می شود از مرغوبیت برنج کم شده و به هنگام پخت خرد و شکسته میشود و اصلا مجلسی در نیاید و شفته می شود.

چطور تشخیص بفهمم برنجم سفیدک ندارد؟

مقداری از برنج را در کف دستاتان بریزید و خوب به دانه ها نگاه کنید. معمولا بر روی برنج سفیدک زده حالت ابری یا مه وجود دارد و رنگش سفید تر از سایر قسمت دانه های برنج است. به این ترتیب تشخیص این نوع برنج کار ساده ایست.

۸) کاملا همسان نبودن برنج

برنجی که به صورت طبیعی کاشته شده باشد تمام پروسه کاشت، داشت و برداشت را به صورت کاملا اصولی طی میکند. اما برنجی که خریداری میکنیم باید از نظر سالم و ارگانیک بودن مطمئن شویم.

خوب برنج های خارجی مثل برنج چینی از ترکیب پلاستیک و نشاسته تشکیل شده و عطر و بوی برنج به آن اضافه شده است و یک برنج اصل نیست بلکه تقبی می باشد.

چطور برنج تقلبی را از برنج اصلی تشخیص دهیم؟

روش های زیادی برای تشخیص برنج اصلی از برنج تقلبی وجود دارد. و روش معمول آن این است چند دانه برنج را در معرض آتش قرار بدهید اگر برنج پلاستیکی باشد بعد از سوختن بوی پلاستیک می دهد.

در کنار این موفقیت بعضی از تولیدکنندگان چینی برنج پلاستیکی را که از ترکیب نشاسته وپلاستیک تشکیل می شود را در قالب های مشابه برنج می سازند و به آن عطر و بوی برنج اضافه می کنند و به فروش می رسانند.

متأسفانه این نوع برنج تقلبی وارد ایران نیز شده که برای سلامتی بسیار مضر و خطرناک است و بیماری هایی نطیر سرطان را در پی دارد.

ویژگی های برنج خوب و مرغوب:

  1. یک برنج مرغوب عطر و بوی خوبی دارد.
  2. هر چقدر خشک تر و سفت تر باشد بهتر است.
  3. برنج خوب باید یکدست و یک رنگ باشد.
  4. برنج خوب نباید بوی کهنگی و ماندگی بدهد.
  5. برنج مرغوب باید نیمه بلوری باشد.
تشخیص برنج ایرانی از خارجی

اما اگر برنجی را خریداری کردید و در مورد سالم بودن آن ذره ای شک داشتید حتما روش های ساده و کاربردی زیر را انجام دهید.

روش های تست برنج:

  • تست آب: مقداری برنج خام را در ظرف آب بریزید و مدتی منتطر بمانید. به طور معمول اگر برنج طبیعی باشد، به زیر آب می رود و اگر روی سطح آب شناور بود نشانه ی مصنوعی بودن آن است.
  • تست آتش: مقداری برنج را ( به روش ایمن ) بسوزانید. اگر بوی پلاستیک استشمام کردید برنج تقلبی است.
  • تست روغن داغ: در این تست مقداری روغن را در ظرفی داغ کرده و مقداری برنج به آن اضافه کنید، اگر برنج مصنوعی و پلاستیکی باشد، سطح برنج ها آب شده و به هم می چسبد.
  • تست هاون: مقداری برنج را توسط هاون بکوبید. اگر کاملا خرد و ریز شد برنج اصلی است و اگر خرد نشد و هسته زرد رنگ داشت، برنج تقلبی است.
  • تست کپک:مقداری برنج را در یک ظرف دربسته به مدت چند روز در مجاورت نور خورشید قرار دهید، اگر کپک زد برنج اصلی است و اگر سالم ماند برنج تقلبی است.

برنج ایرانی باکیفیت ترین برنج بهداشتی دنیا

برنج محصولی است که تولید آن در نقاط مختلف قاره آسیا رواج دارد و همین مساله عاملی شده که هر ساله شاهد رقم های مختلفی از برنج باشیم. متاسفانه در سال های اخیر نمونه های فرآوری شده ای از برنج وارد بازار شده اند که در کشور های شرق آسیا تولید شده و عمدتا با نام برنج هندی شناخته می شوند.

در اصطلاح عمومی در بازارهای جهانی به اینگونه رقم ها برنج پلاستیکی می گویند زیرا این رقم ها  از برنج های خرد شده به همراه پلاستیک و فلزات خطرناک مثل سرب تهیه می شوند. و این مواد زیان های فراوانی برای سلامتی افراد دارند و به همین دلیل بهداشت جهانی در مورد مصرف آنها هشدار داده است.

برنج ایرانی و رقم های مختلف آن در واقع محصولاتی هستند که به صورت تقریبا ارگانیک در ایران تولید می شوند و پس از بررسی های گسترده سازمان های بین المللی غذا و همچنین بهداشت جهانی اعلام شد که سالم ترین رقم های برنج دنیا در ایران تولید می شوند و به همین دلیل میزان تقاضای برنج ایرانی در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است.

برنج محصولی است که کشاورزان ایرانی به پشتوانه قرن ها تولید و آزمون خطا امروزه آن را با بهترین کیفیت تولید می کنند و علاوه بر اینکه سالم ترین برنج دنیا در ایران تولید می شود، خوش عطرترین و خوش طعم ترین برنج های دنیا نیز مربوط به ایران می باشند. و بهترین برنج های دنیا، عمدتا با برچسب فروش برنج اصیل ایرانی عرضه می شوند، زیرا طعم برنج ایرانی در دنیا بی همتاست.

برنج ایرانی شاید تنها برنج باکیفیت دنیا نباشد اما برای مصرف کنندگان ایرانی بهترین گزینه است. این برنج با کیفیت بالای خود یک غذای سالم است که می تواند در برابر برنج های خطرناک هندی سلامت جامعه ایرانی را تامین کند. همچنین از لحاظ قیمتی نیز برنج ایرانی در مقایسه با برنج های ارگانیک خارجی قیمت بهتر ومناسب تری دارد.

آنچه درباره امپراتوری نوپارس ” ساسانیان” در ایرانشهر به شما نگفته اند !

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار