۹ آزمایش‌ ضروری برای سنجش سلامت مردان

به گزارش گروه سلامت اول فارس، در حالت کلی مردان کمتر از زنان به پزشک مراجعه می‌کنند. در حقیقت احتمال مراجعه زنان به پزشک برای معاینه، غربالگری و مشاوره‌های لازم برای پیشگیری از بیماری، ۱۰۰% بیشتر از مردان است. طبق بررسی‌های انجام شده مردان سالم‌تر، چکاپ‌های سلامت پیشگیرانه را انجام می‌دهند. این مراجعه‌ها برای تشخیص […]

به گزارش گروه سلامت اول فارس، در حالت کلی مردان کمتر از زنان به پزشک مراجعه می‌کنند. در حقیقت احتمال مراجعه زنان به پزشک برای معاینه، غربالگری و مشاوره‌های لازم برای پیشگیری از بیماری، ۱۰۰% بیشتر از مردان است.

طبق بررسی‌های انجام شده مردان سالم‌تر، چکاپ‌های سلامت پیشگیرانه را انجام می‌دهند. این مراجعه‌ها برای تشخیص به موقع سرطان‌های خطرناک مفید واقع می‌شوند و زندگی افراد را نجات می‌دهند. از این رو بر آن شدیم تا در این مطلب به معرفی ۹ آزمایش ضروری برای سلامت مردان بپردازیم.

آزمایش طبی

۱. قند خون

بررسی‌های سالیانه برای تعیین سطح گلوکز خون، امری حیاتی برای کاهش احتمال بروز بیماری‌های قلبی در مردان هستند. بیماری دیابت که یک بیماری مزمن است سطوح قند خون را در سطح بالایی قرار می‌دهد. این بیماری احتمال بروز بیماری‌های قلبی، یا سایر مشکلات از جمله آسیب کلیوی و اختلال نعوظ ناشی از آسیب عصبی را افزایش می‌دهد.

دیابت می‌تواند یکی از علل ناباروری در مردان باشد. دیابت بدون شک باعث عقیم شدن شما نمی‌شود اما موجب کاهش احتمال بارداری می‌شود. اغلب مردان دیابتی دارای مشکلات جنسی از قبیل دیرانزالی و اختلال نعوظ هستند. که منجر به مشکلاتی در حین تلاش برای بارداری و از دست دادن علاقه به ارتباط جنسی می‌شود. هم‌چنین تشخیص داده شده است که کیفیت اسپرم مردان دیابتی به مراتب کم‌تر از کیفیت اسپرم یک مرد معمولی است. یک مقاله با هدف مقایسه کیفیت اسپرم، بین مردان دیابتی و مردان عادی تحت درمان ناباروری انجام شده است.

سطح نرمال قند خون برای مردان در محدوده‌ی ۷۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم بر دسی لیتر بعد از ۸ ساعت ناشتا و ۷۰ تا ۱۲۵ میلی‌گرم بر دسی لیتر، هنگامی‌که به صورت تصادفی در هر زمان از روز اندازه گیری می‌شود، است. سطوح بالاتر و یا پایین‌تر از این سطوح بیان شده ممکن است نشانه‌ای از بیماری‌های قند خون باشد.

۲. بررسی پوست

سرطان پوست شایع ترین سرطان در دنیا است که بین سرطان های مخصوص مردان رتبه اول را به خود اختصاص داده است. مهم ترین عامل سرطان پوست آفتاب است و بیشتر برای مردانی که مدت طولانی تر در معرض آفتاب هستند رخ می دهد.

مردان باید در منزل دقیقاً به وضعیت خال‌ها و علامت‌های پوستی مادرزادی توجه کنند. زیرا کوچکترین تغییرات هم می‌تواند نشانه‌ای از بروز بیماری‌های نگران کننده محسوب شوند. این سرطان به اشکال مختلف در قالب ضایعه برجسته پوستی به شکل جوش، زخم یا آپسه، ضایعه مسطح قرمز رنگ بروز پیدا می کند که اغلب برای بیماران عارضه دهنده نیست.

احتمال ابتلا به سرطان پوست از جمله نوع کشنده‌ی آن یعنی ملانوم، در مردان بیشتر است، چون هم احتمال استفاده از کرم ضد آفتاب در آن‌ها کمتر است و هم احتمال بیشتری وجود دارد که تغییرات خال هایشان را نادیده بگیرند. احتمال مرگ بر اثر ملانوم (نوع کشنده‌ی سرطان پوست) در مردان دو برابر بیشتر از زنان است؛ بنابراین حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و حتما سالی یک بار برای معاینه به متخصص پوست مراجعه کنید.

۳. آزمایش پروستات (PSA)

سرطان پروستات سرطانی بسیار رایج بین مردان است که باید برای بررسی آن گاهی آزمایش پروستات داد. از هر ۷ مرد، یک مرد دچار سرطان پروستات می‌شود. بنابراین این آزمایش یک آزمایش ضروری برای سلامت مردان تلقی می‌شود. 

مرسوم ترین روش آزمایشگاهی برای تشخیص سرطان پروستات، آزمایش PSA است. ‏آزمایش پروستات تستی واحد، مفید و دقیق‌، برای کشف سرطان پروستات است.

بهتر است تمامی آقایان از ۵۰ سالگی به بعد، به صورت منظم و سالیانه تحت بررسی آزمایش پروستات قرار بگیرند. در آقایانی که سابقه ی فامیلی سرطان پروستات وجود دارد (وجود سرطان پروستات در پدر بزرگ، پدر و یا برادر بیمار)، انجام آزمایش پروستات از ۴۵ سالگی می باشد.

۴. غربالگری شرایط ریه‌ها

سرطان ریه بیش از هر سرطان دیگری قابل پیشگیری است. در ۹۰ % موارد، این سرطان در مردان سیگاری ظاهر می‌شود. سایر موارد شامل افرادی است که زمینه ژنتیکی این سرطان را دارند، یا به صورت ثانویه در معرض دود سیگار یا مواد شیمیایی مضر قرار دارند.

در حقیقت شناخته شده‌ترین روش‌های اسکن ریه، اشعه‌های مضر زیادی تولید می‌کنند. از این رو متخصصان سرطان ریه بدنبال روش‌های تصویربرداری یا سی تی اسکن با دوز پایین‌تر هستند. از این رو آزمایش سالیانه پرتو X برای تعیین وضعیت، به عنوان یک ابزار غربالگری توصیه نمی‌شود.

۵. بررسی فشار خون و کلسترول

فشار خون بالا، اصلی‌ترین دلیل سکته در مردان است. در صورتی که فشار خون به حال خود رها شود، عواقب بسیار جدی را به دنبال خواهد داشت. همچنین کلسترول بالا نیز مشکلات قلبی- عروقی شدید، از جمله حمله قلبی یا سکته را در پی خواهد داشت. در انجام آزمایش خون پایه، باید بررسی‌های کاملی به عمل آید.

مردان ۲۰ سال به بالا، باید هر ۲- ۵ سال یک بار، سطح کلسترول خون را چک کنند. پس از عبور از ۵۰ سالگی، این بررسی‌ها به صورت سالیانه انجام می‌شوند.

با دانستن عدد نرمال فشار خون می‌توانید به صورت مرتب فشار خون را اندازه بگیرید و متوجه شوید که عدد نرمال فشار خون شما با توجه به سن شما چه عددی است. فشار خون ۱۲۰/۸۰ و پایین‌تر به عنوان فشار خون طبیعی و نرمال برای آقایان در نظر گرفته می‌شود.

پس از سن ۵۰ سالگی احتمال ابتلا به فشار خون بالا و بیماری قلبی عروقی در مردان افزایش می‌یابد. اصلاح شیوه زندگی، ورزش و دارو‌های ضد فشار خون برای کنترل فشار خون بالا در آقایان توصیه می‌شوند.

۶. آزمایش هورمون تحریک تیروئید (TSH)

غده تیروئید، به تمامی سلول‌های بدن کمک می‌کند. این غده هورمون‌هایی را منتشر می‌کند که متابولیسم بدن را تنظیم می‌کنند. هرگونه تغییر در هورمون‌های تولید شده توسط تیروئید، روی شرایط زندگی مردان تاثیرگذار است و عوارضی همچون افزایش وزن، بی حوصلگی، کم انرژی بودن و خستگی را در پی خواهد داشت. پزشک با انجام آزمایش هورمون تحریک تیروئید (TSH)، وضعیت عملکرد تیروئید را بررسی می‌کند.

متاسفانه بسیاری از علائم ناشناخته کم کاری یا فعالیت بیش از حد تیروئید، ویژگی‌هایی هستند که بسیاری از مردان آن‌ها را بخشی از زندگی خود می‌دانند. البته در مواقعی که شرایط غیرعادی باشد، می‌توان به کمک یک سری دارو‌ها نسبت به رفع علائم اقدام کرد.

۷. آزمایش آنزیم کبدی

آزمایش آنزیم کبدی، یکی از آزمایش‌های خون استاندارد است و طی آن آسیب وارد به کبد از منابع مختلف بررسی می‌شود. مهم است که مردان سطح این آنزیم‌ها را بررسی کنند. مقدار این آنزیم‌ها با توجه به مصرف دارو‌های بدون نسخه، مصرف الکل، بیماری‌های التهابی، چاقی و برخی مواد سمی تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

به طور طبیعی AST) SGOT) و ALT) SGPT) نسبت به آسیب کبدی یا مختلف بیماری‌های کبد حساس هستند و در مجموع به آن‌ها آزمایشات کبدی گفته می‌شود. با این حال، باید تأکید کرد که سطح بالای این آنزیم‌های به معنی صددرصدی بیماری کبد نیست. به عنوان مثال، افزایش این آنزیم‌ها با آسیب دیدگی عضلات ممکن است رخ دهد. بنابراین بهتر است این آزمایش‌ها توسط متخصصین بیماری‌های کبدی و عضلانی انجام شود.

۸. اکوکاردیوگرام

آزمایش‌های ساده‌ای همچون آزمایش کلسترول و نظارت بر فشار خون و نیز مدیریت وزن، به تشخیص و پیشگیری از بسیاری از بیماری‌های خطرناک قلبی کمک می‌کنند.

از طرفی دیگر، اگر سابقه بیماری‌های قلبی در خانواده شما وجود دارد، یا سطح کلسترول یا فشار خون شما در حد بالایی قرار دارد، آزمایش اکوکاردیوگرام یا استرس قلبی، تضمین می‌کنند که هیچ گونه آسیب قلبی جدی متوجه شما نیست.

اکوکاردیوگرام با استفاده از امواج صوتی، تصاویری از قلب شما را تهیه می‌کند که پزشکتان می‌تواند با استفاده از این تصاویر برای شناسایی بیماری‌های قلبی استفاده کند.

۹. کولونوسکوپی

کولونوسکوپی یک آزمایش ضروری برای سلامت مردان بالای ۵۰ سال محسوب می‌شود. زیرا در این دوره زمانی، خطر سرطان روده بزرگ افزایش می‌یابد. اگر مردی سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ نداشته باشد، غربالگری کولونوسکوپی او باید از سن ۵۰ سالگی به بعد انجام شود. کولونوسکوپی‌های بعدی هر ۳ الی ۱۰ سال یکبار انجام می‌شوند.

سرطان روده بزرگ که سرطان کولورکتال هم نامیده می‌شود جزو سرطانهایی است که اگر زود تشخیص داده شود تا ۹۰ درصد موارد کاملا قابل درمان است و شاه کلید تشخیص زودرس آن هم انجام کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی است.

اگر به طور متوسط در خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ قرار داشته باشید پزشک ممکن است توصیه کند چند سال صبر کنید و دوباره آزمایش را تکرار نمایید و اگر باقی مانده و یا موادی در روده شما وجود داشته باشد و مانع از دیده شدن روده گردد، بهتر است آزمایش تکرار گردد.

مطالب مرتبط

چگونه خواب نامنظم باعث افزایش خطر سرطان پستان در زنان می‌شود؟

آیا پوشیدن سوتین واقعاً به حفظ فرم سینه‌ها کمک می‌کند؟

همه زنان و دختران افغان می‌توانند درخواست پناهندگی کنند

نظرات