شورهی سر یکی از مشکلات ناخوشایند و رایجی است که برای بیشتر افراد بودجود می آید. شوره سر میتواند از لحاظ بهداشتی و زیبایی مشکلاتی را برای افراد بوجود آورد.در ادامه این مطلب عوامل و علائم شوره سر را توضیح داده و راه حل های خانگی برای درمان آن ارائه خواهیم کرد پس تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
دلایل و عوامل ایجاد شوره سر
همانطور که گفتیم شورهی سر یکی از بیماریهای مزمن پوست سر است که متاسفانه حالت نازیبایی به موهای افراد میدهد. پوسته پوسته شدن پوست سر میتواند معمولی یا مزمن باشد. اگر این بیماری پیشرفت زیادی کرده باشد به راحتی میتوان پوستههای سر را روی شانه و لباس مشاهده کرد. مطمئنا هیچ کسی دوست ندارد که به علت شوره سر ظاهری ناآراسته و نامنظم داشته باشد. شورهی سر ممکن است گاهی اوقات باعث خارش شدید پوست سرتان شده و پس از مدتی تبدیل به بیماریهای خطرناک دیگر شود، از همین رو بهتر است قبل از پیشرفت این بیماری به دنبال راهکار مناسب درمانی باشید.
شورهی سر یا Dandruff با اسم علمی (Pityriasis simplex capillitii) به عارضهی ریخته شدن سلولهای سطح سر گفته میشود. سلولهای سطح پوست در خارجیترین قسمت خود دارای پروتئینی به نام کراتین بوده که به همین خاطر به طور دائم و منظم در حال بازسازی سلولی است. سلولهای سطح سر با توجه به قرار گرفتن در فضای اطراف از بین میروند و سلولهای جدید جایگزینشان میشوند. اگر این روند در سطح سر به طور مداوم ادامه پیدا کند، سلولهای مرده را به شکل شورهی سر مشاهده میکنیم. شوره سر بر اثر دلایلی خاصی میتواند بیشتر تحریک شود و جلوهی غیرطبیعی و نازیبایی به سطح سر و موها بدهد.
علل شوره سر:
- پوست سر خشک
- مشکلات عاطفی
- آلرژی از محصولات مراقبت از مو
- پوست چرب و یا تحریک شده
- تمیز کردن سر
- استرس
- رژیم غذایی نامتعادل
- هورمون ها
- کمبود ویتامین ها
- تعویض مداوم و زودهنگام محصولات مراقبت از مو
- مالاسزیا، یک نوع قارچ
- تغییر آب و هوایی، به خصوص در زمستان
- استفاده زیاد از ژل مو یا اسپری مو یا سایر محصولات
علائم شورهی سر
همانطور که گفتیم، زمانی که تکههای کوچک از پوستههای سر را روی موها، شانه و یا لباستان ببینید مبتلا به شورهی سر هستید، اما زمانی که این بیماری اندکی بپیشرفت کند علائمی دیگری را خواهید دید که به محظ دیدنشان باید به فکر چاره باشید؛ زیرا ممکن است این بیماری به پوست سرتان آسیب بزند یا باعث بیماریهای پوستی دیگری مثل اگزما شود. البته در بسیاری از مواقع پوستهی سر شما را مجبور نمیکند حتما به پزشک مراجعه کنید اما پیشنهاد میکنیم برای اینکه از شامپو یا شویندهی سر مرغوب استفاده کنید، حتما سری به پزشک بزنید تا بتوانید اطلاعات دقیق و درستی از وی دریافت کنید. به صورت کلی برخی از علائمی که ممکن است نشاندهندهی پیشرفت بیش از حد شوره سر باشد عبارتاند از:
- خارش شدید پوست سر
- قرمز شدن و درد پوست سر
- احساس وجود زخم یا جراحت در سطح سر
- احساس سوزش در سطح سر
- ریزش موی موقت
- پوسته پوسته شدن ابرو یا ریش در مردان
اگر این نشانهها را دارید، نباید نگران باشید زیرا این بیماری درمان دارد و به محض اقدام برای درمان بیماری وضعیتتان قطعا بهتر خواهد شد، اما پیشنهاد ما این است که قبل از امتحان کردن هر راهکار درمانی پیشنهادی به دکتر متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا با توجه به وضعیتتان نسخهی درمانی مناسبی را برای نوع پوست و موی سر شما بنویسد.
درمان های خانگی برای شوره سر
گاها شامپوهای ضد شوره موثر هستند اما بعضی اوقات کاری از دست آنها هم برنمی آید که اینجا باید به سراغ راه و روش درمان دیگری رفت که درادامه می خوانید.
۱- ماست:
ماست، نه تنها ماده بسیار خوبی برای مو و پوست سر شما است، بلکه یک راه عالی برای از بین بردن شوره سر نیز می باشد. ماست ساده را بردارید و آن را روی پوست خود بمالید.اجازه دهید ۲۰ دقیقه بماند و سپس آن را بشویید ، حالا از کمی شامپو برای شستن پوست سر خود استفاده کنید.
۲-سرکه سیب:
کمی سرکه سیب بردارید و آن را با آب مخلوط کنید ، هر دوی سرکه سیب و آب باید با نسبت برابر مخلوط شوند.به خوبی آنها را مخلوط کنید. بعد از شامپو کردن موها، مقدار کمی از مخلوط را در کف دست خود بریزید و آن را بر روی پوست سر خود بمالید. ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند سپس با آب بشویید این روش را یک هفته یا بیشتر تکرار کنید.
۳- آسپیرین :
دو عدو آسپرین بردارید و آنها را له کنید ، آن را پودر کنید و به شامپو معمولی خود اضافه کنید هنگام شامپو کردن، اجازه دهید ۲ دقیقه بماند سپس آبکشی کنید.
۴- روغن درمانی:
یک روغن ملایم را انتخاب کنید. روغن کودک ،یک روغن ملایم در نظر گرفته می شود ، اگر نتوانستید روغنی ملایم پیدا کنید، از روغن کودک استفاده کنید.روغن را گرم کنید، اما نه بیش از حد تا سر و انگشتانتان بسوزند. اول، روغن را لمس کنید اگر خوب بود، کمی روغن در کف دست خود بریزید و آرام ماساژ دهید. فشار زیادی وارد نکنید تا موهایتان دچار ریزش شود ، حالا کمی آب گرم کنید.
یک حوله را در آن خیس کنید. حوله باید به اندازه کافی بلند باشد تا پوست و مو شما را بپوشاند. آب اضافی را خارج کنید و موهای خود را با این حوله گرم بپیچانید و اجازه دهید ۲۰ دقیقه بماند.بعد از ۱۵-۲۰ دقیقه حوله را بردارید و به مدت یک شب بگذارید تا بماند ، صبح، موهایتان را شامپو کنید.
۵- لیمو:
لیمو ،یک درمان بسیار خوب و موثر طبیعی برای درمان شوره سر است.بعد از شامپو کردن، کمی آب لیمو روی پوست خود بریزید و ماساژ دهید. ۱-۲ دقیقه بماند و سپس شستشو انجام دهید.
۶-ماساژ روغن نارگیل:
کمی روغن نارگیل را حرارت داده و پوست خود را با آن ،به آرامی ماساژ دهید و اجازه دهید یک شب بماند و صبح روز بعد با شامپو بشورید. پاک کردن روغن از سر دشوار خواهد بود.در صورت لزوم دو بار موهایتان را شامپو کنید.روغن نارگیل و مخصوصا روغن های گرم پوست سر و مو را مرطوب می کنند پس این روش را هر هفته تکرار کنید.
۷-روغن درخت چای:
روغن درخت چای را در کف دست خود بریزید و پوست سر و موی خود را با آن ماساژ دهید. یک شب بماند ، صبح موهایتان را آبکشی کنید.
۸- جوش شیرین :
کمی جوش شیرین بردارید و آن را بر روی پوست خود بمالید ، یک دقیقه ماساژ دهید، و سپس سرتان را بشورید.این روش را ۲ هفته تکرار کنید. پس از ۲ هفته، پوست سر شما عاری از شوره سر می شود و موهای زیبایی خواهید داشت.
۹- لیسترین:
همه ما می دانیم که لیسترین یک محصول عالی دهانشویه است، اما چند نفر از شماها می دانید که می تواند برای از بین بردن شوره سر نیز مفید باشد؟ متیل سالیسیلات و منتول می تواند خارش را تسکین دهند.یک تکه پنبه را در لیسترین فرو ببرید و روی سر خود قرار دهید و بعد از استفاده قطعا سورپرایز خواهید شد.
آسیبهای شورهی سر
اگر شورهی سر درمان نشود و به اندازهی کافی پیشرفته شود میتواند سبب ایجاد مشکلات خطرناکی شود که شاید به بدنتان آسیب جدی برسانند. در اینجا به برخی از این آسیبها اشاره میکنیم:
ریزش مو: یکی از بارزترین مشکل افرادی که از شوره سر رنج میبرند، ریزش مو است. وقتی سرتان شوره دارد به شدت دچار خارش و التهاب میشود، در این حالت موها آهسته آهسته از سطح پوست سر شل شده و دچار ریزش میشوند. همچنین به خاطر خارش پوست سر، احتمال اینکه سرتان را به شدت بخارانید زیاد است. خاراندن پوست سر با شدت زیاد میتواند به شکل قابل توجهی به موها آسیب برساند.
آکنه یا جوش: اگر مستعد آکنه هستید و یا زود جوش میزنید خیلی مراقب باشید تا موهایتان روی صورتتان نریزد زیرا ممکن است پوست صورتتان به شدت با آن واکنش نشان داده و جوش بزند. همچنین اگر موهای بلندی دارید که ناچارا روی صورتتان میریزد، سعی کنید آنها را با گیره ببندید یا با هر بار برخورد اجتنابناپذیر، صورت خود را با آب بشویید.
جوش روی پشت و شانه: یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است به خاطر شورهی سر رخ دهد ایجاد جوش روی شانه و پشت بدن است. یکی از بارزترین دلایل ایجاد جوش در این نواحی شورهی سر است که حتما روی نواحی پشت و شانه میریزند.
پسوریازیس یا اگزما: شورهی مو اگر به شدت پیشرفت کند و سطح سرتان خارش بگیرد به مرور این خارش و سوزش سطح سر میتواند به بیماریهای پوستی خطرناک منجر شود. از جمله این بیماریها میتوان به پسوریزانس یا اگزما اشاره کرد که برای درمان آنها نیاز به مراجعه به پزشک متخصص و طی کردن راههای درمانی مختلف و شاید طولانی دارید.
عفونت چشم: عفونت چشم هم یکی دیگر از مشکلات خطرناکی است که ممکن است در اثر شورهی سر رخ دهد. در این حالت چشمها عفونت کرده و به شدت قرمز میشوند و خارش میگیرند. شما باید مراقب باشید موها زیاد روی صورت نریزند چون در این صورت ممکن است شوره سر به داخل چشمها نفوذ کرده و باعث التهاب شوند.
قارچی شدن پوست سر: التهابهای ناشی از شوره باعث میشود سلولهای پوست سر سریعتر از قبل تقسیم شوند و محیط مناسبی برای رشد قارچهای پوستی فراهم شود.
نظرات