۹ راهکار تضمینی و ساده برای سحرخیز شدن
شاید یکی از دغدغه های شما در کودکی بیدار شدن در صبح زود بوده و این دغدغه همچنان در بزرگسالی شما نیز پا برجاست.سحرخیز بودن و صبح زود بیدار شدن در زندگی تاثیرات بسیار مثبتی می گذارد و این را یک عامل موفقیت می توان دانست.اما این کار می تواند برای برخی افراد بسیار سخت و عذاب آور باشد.ما در این مقاله چند ۹ راهکار برای تبدیل کردن سحرخیزی به عادت را معرفی کرده ایم.
آیا سحرخیزی و موفقیت رابطه مستقیم دارند؟
محال است که درباره مزایای سحرخیزی صحبت شود، اما بر سحرخیزی افراد موفق تاکیدی نشود. کتاب باشگاه پنج صبحی ها، به اهمیت سحرخیزی و بیدارشدن در ساعت ۵ صبح اشاره میکند. این کتاب از شما میخواهد که مهمترین ساعات روزتان را با چک کردن گوشی همراه یا خواندن اخبار از دست ندهید و روی مهمترین موضوعات تمرکز کنید. این دقیقا کاری است که برخی از موفقترین افراد دنیا هر روز انجام میدهد.
پیشنهاد مطالعه: چرا داشتن نظم و دیسیپلین یکی از عوامل اصلی موفقیت است؟ریچارد برانسون، کارآفرینی که موفقیتهای مالی بیشماری با شرکتهای خود کسب کرده است، روز خود را ساعت ۵:۴۵ دقیقه صبح شروع میکند. تیم کوک، مدیرعامل شرکت بزرگ اپل روز خود را ساعت ۴۵: ۳ دقیقه صبح شروع میکند و اپرا، تهیه کننده و مجری معروف، روز خود را ساعت ۶ صبح شروع میکند.
این مثالها فقط نمونههایی از سحر خیزی افراد موفق هستند. اگر زندگینامه افراد موفق را بخوانید، متوجه خواهید شد که همه آنها در یک چیز مشترک هستند. همه آنها اهدافی داشتهاند و با نظم و دیسیپلین خاصی برنامه ریزیهای خود را اجرایی کردهاند.
سحرخیزی را چگونه به عادت تبدیل کنیم؟
قبل از طلوع سپیدهدم را سحر میگویند، اما شما نیاز نیست هر روز ساعت ۵ صبح از خواب بیدار شوید تا شما را سحر خیز خطاب کنند. معمولا به همه افرادی که صبح زود بیدار میشوند سحر خیز میگویند. حالا ممکن است فردی دلش بخواهد ۴ صبح بیدار شود یکی دیگر به ۷ صبح رضایت دهد. درهرصورت ایجاد مجموعهای از عادتها لازم است تا فرد سحر خیز شود.
۱-ساعت زنگدار را دور از تخت قرار دهید
ساعت یا موبایل را روی پاتختی نگذارید. معلوم است در شرایطی که خواب تمام وجودتان را گرفته است سریع صدای زنگ را خاموش میکنید و به خوابیدن ادامه میدهید. ساعت را در جایی بگذارید که نیاز باشد برای خاموشکردن آن چند قدم بردارید. همین کار به شما کمک میکند تا خواب کمی از چشمتان بپرد.
۲-زودتر بخوابید
شاید بارها تصمیم گرفته باشید که صبح زود بیدار شوید و با انرژی به کارهای روزانه خود برسید؛ بارها ساعت خود را برای ۶ صبح کوک کردهاید اما چند ساعت بعد از زمان مقرر بیدار شدهاید. شاید هم چند روزی طبق برنامه پیش رفتهاید و حالا احساس خستگی میکنید، دیگر اشتیاق روزهای اول را ندارید و خودتان را با جملاتی مثل «اصلا من آدم صبح نیستم!»، «داستانهایی که دربارهی ارتباط موفقیت و سحرخیزی وجود دارند واقعی نیست!»، «اگر صبح زود بیدار شوم، در طول روز به شدت خسته میشوم» و… توجیه میکنید.
۳- به خودتان جایزه بدهید
تمرین سحرخیزی به خودی خود سخت است، اما اگر در تمام مدت زندگیتان هم دیر از خواب بیدار شدهاید و حالا تصمیم به تغییر این عادت دارید، کارتان کمی سختتر میشود. اما ناامید نشوید؛ انتخاب یک جایزهی جذاب که دوستش دارید، معجزه میکند.لازم نیست جایزهی بزرگ یا گرانقیمتی را در نظر بگیرید؛ از خرید یک شاخه گل یا دیدن طلوع آفتاب گرفته تا تماشای فیلم محبوبتان به همراه خوراکیهای خوشمزه، کافی است انگیزهای برای زود بیدار شدن داشته باشید.
هرکسی برای سحرخیز شدن نیاز به دلیلی قانعکننده دارد. پس با تعیین جایزه برای خود انگیزه ایجاد کنید. مطمئن باشید که در مسیر رسیدن به جایزه، سحرخیزی هم به عنوان یک عادت پسندیده، در روتین زندگی شما قرار میگیرد.
۴- بهمحض بیدارشدن سریع اتاقخواب را ترک کنید
مغز شما برای خوابیدن در اتاقخواب شرطی شده است و اگر کمی دیر بجنبید دوباره میخواهید به زیر پتو گرمونرم خود بروید. مل رابینز کتاب قانون ۵ ثانیه را برای همین شرایط نوشته است. او از شما میخواهد هر نوع تعلل کردن را رها کنید و سریع واکنش بدهید. خواندن این کتاب برای کسانی که گرفتار اهمالکاری هستند یا میخواهند تغییری در زندگیشان ایجاد کنند، بسیار پیشنهاد میشود.
۵-آرام پیش بروید
معمولا ۱۰ صبح بیدار میشوید و حالا تصمیم گرفتهاید که روزتان را از ساعت ۷ صبح شروع کنید؟ اگر میخواهید چند ساعت زودتر از عادت همیشگی خود بیدار شوید، احتمالا نتوانید به راحتی این تغییر را بپذیرید! تغییرات بزرگ، یک شبه اتفاق نمیافتند؛ پس باید منطقی باشید و به راهکار بهتری بیندیشید.
فردی را تصور کنید که به نوشیدن قهوهی روزانه عادت دارد. نه تنها از نظر ذهنی، بلکه جسم او هم عادت دارد که هر روز، میزان مشخصی از کافئین و قند را دریافت کند. پس کنار گذاشتن این عادت کمی دشوار خواهد بود.شاید بعضی از افراد بتوانند خیلی زود عادات قبلی خود را ترک کنند؛ اگر شما هم جزو این دسته باشید، تغییر در ساعت بیدار شدن هم برایتان آسان خواهد بود. ولی به طور معمول، ترک عادتهای قدیمی، نیاز به زمان بیشتری دارد.
۶-به نورهای آبی قبل از خواب نگاه نکنید
یکی از نگرانیهایی که در ارتباط با استفاده مکرر از موبایل وجود دارد، همین اختلال در خواب انسان است. نورهای آبی تلویزیون یا وسایل الکترونیکی تولید ملاتونین را دچار اختلال میکنند. تولید ناکافی این هورمون بر کیفیت خواب شما تاثیر منفی میگذارد.دورماندن از نورهای آبی قبل از خواب به شما کمک میکند تا راحتتر به خواب بروید. پیشنهاد کردهاند که حداقل یک ساعت قبل از خواب دیگر به نور آبی نگاه نکنید. چند درصد از انسانها با موبایلهای خود به تختخواب نمیروند؟
۷-زمان مناسبی را برای صبحانه خوردن در نظر بگیرید
توصیه میشود که دو ساعت بعد از بیدار شدن، صبحانه بخورید. اما اگر به دلایل بیماری، مشکلات قند خون یا هر دلیل دیگری نمیتوانید دو ساعت تحمل کنید، حداقل یک ساعت بین بیدار شدن و صرف صبحانه فاصله در نظر بگیرید.اما چرا این راهکار مفید است؟ کنار گذاشتن عادات غذایی عجیب و غریب و داشتن یک برنامهی منظم برای صرف مهمترین وعدهی غذایی، سطح «کورتیزول» طبیعی را در بدن حفظ میکند و استرس و قند خون را کنترل میکند.
علاوه بر این، صرف صبحانه در یک بازهی زمانی معمول، باعث شکل گرفتن عادت غذایی سالمتر، جلوگیری از پرخوری در روز و در نتیجه راحتتر خوابیدن در شب میشود.
۸- شام را سبک بخورید
وعدههای سنگین و پر ادویه شاید بلافاصله به شما احساس خوابالودگی بدهند، اما هضم این غذاها بیشتر طول میکشد و نتیجه آن چیزی جز اختلال در خواب نیست. معمولا پیشنهاد میشود تا چند ساعت قبل از خوابیدن از خوردن شام سنگین خودداری کنید.
۹-زودتر به تختخواب بروید
اگر ساعت ۳ بامداد به تختخواب میروید، پس انتظار نداشته باشید که بهراحتی سحرخیز شوید! این نکته بسیار واضح است؛ هرچه زودتر برای خوابیدن آماده شوید، صبح زودتر بیدار میشوید.
البته هیچ قانون مشخصی وجود ندارد که مجبور باشید مثلا راس ساعت ۱۰ شب بخوابید و ۶ صبح بیدار شوید. باید ببینید چه زمانی برایتان مناسبتر است. نباید به هر قیمتی زود بیدار شوید. اگر نیمه شب میخوابید، نباید بعد از ۳ یا ۴ ساعت خواب، خود را مجبور به بیدار شدن کنید.
به هیچ وجه ساعت خواب خود را کوتاه نکنید. شاید این کار در ابتدا جالب باشد، اما تاثیر نامطلوبی بر کیفیت فعالیتهای روزانهتان خواهد داشت. پس به جای این کار، فرایند خوابیدن را لذتبخشتر کنید تا کمکم ساعت خواب متعادلتری پیدا کنید. میتوانید با یک حمام آب گرم، انجام مدیتیشن یا مکالمهی عاشقانه با شریک زندگیتان، حس و حال آرامبخشی برای خوابیدن فراهم کنید.
نتیجه گیری
سحر خیزی کار آسانی نیست، اما چه کار ارزشمندی را سراغ دارید که مدتی شما را به چالش نکشد؟ هیچ چیز ارزشمندی به سادگی به دست نمیآید! باید بپذیرید که زندگی میدان رقابت است و افرادی در آن موفق میشوند که بهترین استراتژیها را داشته باشند و از زمان خود بیشترین بهره را ببرند. سحر خیری یا صبح زود بیدارشدن نیز از این دست مسائل است.
فواید سحرخیزی نشان میدهد که شما با این عادت نظم بیشتری به زندگی خود میدهید و زندگیتان منظمتر بر مدار خود میچرخد. توجه به زندگی افراد موفق و سحر خیزی در کلام بزرگان نیز مهر تاکیدی بر اهمیت سحر خیز بودن در زندگی است.